Billen bloot – maandupdate juni 2023

Billen bloot – maandupdate juni 2023

Niet alle investeringen zijn even succesvol. Opvallend genoeg zitten daar veel dividend aandeel van de maand bedrijven tussen. Castellum, Vonovia, Stanley Black & Decker, Groupe SEB en Thule kijken tegen flinke koersverliezen aan. En ook het laatste dividend van de maand aandeel, Aalberts Industries, begon met een valse start. Daar staat tegenover dat bedrijven als Bristol-Myers Squibb, Linde, Schneider Electric en Ecolab het prima doen. Absolute uitblinker is BE Semiconductor dat verdubbelde en een riant dividend uitkeert.

Meer tegenslag is op komst. Onlangs bleek dat fietsenmaker VanMoof in financiële problemen zit. Mijn artikel over deze belegging wordt momenteel veel gelezen. Dat doe ik zelf ook om van te leren. Want de kans is groot dat ik kan fluiten naar mijn inleg (inmiddels heeft VanMoof bankroet aangevraagd). Het was nadrukkelijk een speculatieve belegging. Daar lig ik niet wakker van.

Top 15 Koersverschillen omhoog en omlaag per eind juli 2023

Op deze momenten kijk ik ook naar wat wel goed is gegaan. Veel aandelen staan bijvoorbeeld op of nabij all-time highs, zoals Illinois Tool Works, Curtiss-Wright, Parker Hannifin, Roper Technologies, Owens Corning, AGCO, Thales, Schneider Electric, L’Oreal, LVMH, EssilorLuxottica, Wolters Kluwer, Münchener Rück, Microchip, Monolithic Power, Broadcom, Texas Instruments, BESI en kernaandeel Microsoft.

Het zijn vooral bedrijven uit sectoren waarin ik graag investeer, namelijk halfgeleiders, industrials en luxe consumptie. Op BESI na zijn het allemaal consistente dividendgroeiers. Een belangrijk verschil met mijn hoogdividend aandelen. Ik heb ook relatief grote posities in Shell, Unilever, AbbVie, Bristol-Myers Squibb, NN groep, ASR en Enel. Deze aandelen leveren een hoger dividendrendement en hebben een andere rol. Gelukkig heb ik ook parels die beiden bieden zoals Ahold Delhaize. Ik vergelijk de dagelijkse bewegingen van mijn portefeuille wel eens met grote indices. Vrijwel altijd heeft die kleinere uitslagen dan de benchmarks. Dat is ook de bedoeling en voelt prettig.

American Electric Power Company bijgeplugd

American Electric Power

American Electric Power Company (AEP) produceert en verkoopt elektriciteit in het (mid)westen en zuiden van de Verenigde Staten. Met name in het zuiden neemt de bevolking snel toe. Het dividendrendement bedraagt circa 4%. De afgelopen jaren versnelt de dividendgroei. Het management geeft een prognose af van 6%-7% groei per jaar. Uiteindelijk volgt de koers het dividend waarmee het verwachte rendement zo’n 10% per jaar bedraagt. Dat is niet onaantrekkelijk voor een defensief aandeel.

De koers van AEP staat onder druk. Een desinvestering in het laag renderende Kentucky bedrijfsonderdeel mislukte. Nu zal het bedrijf het rendement zelf zien op te schroeven en dat zal niet makkelijk worden. Daarnaast kreeg AEP tegenwerking van regulerende instanties in Texas en Louisiana. Niet minder dan $2B aan hernieuwbare energie projecten werden afgewezen. Gelukkig heeft het bedrijf een enorme voorraad met projecten op transmissie gebied om de gaten te vullen. Er wordt $40B geïnvesteerd in de komende 5 jaar. Om alle plannen te kunnen bekostigen zal er vermoedelijk een klein emissie nodig zijn. Al met al lijken de groeiplannen van AEP nog steeds haalbaar.

Op 30 juni kocht ik 7 aandelen American Electric Power Company (ticker: AEP) voor $81,17 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 18,10 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Mijn gemiddelde aanschafkosten zijn hierdoor iets toegenomen tot $78,36. Toch is dankzij dividendgroei het startdividend met 4,1% iets hoger dan mijn initiële aankoop ruim twee jaar geleden op $75,90.

Dividendinkomsten ook op een all time high

Vierentwintig bedrijven waren zo vriendelijk om dividend aan mij uit te keren. Bij elkaar kwam er EUR 396 binnen op mijn beleggingsrekeningen. Dat is een stijging van 6% ten opzichte van vorig jaar. En tevens een nieuw record!

NN Group€ 116,35
ASR€ 58,48
Shell€ 45,53
Unilever€ 43,53
AGCO€ 40,07
Groupe SEB€ 18,49
EssilorLuxottica€ 14,59
Johnson & Johnson€ 9,43
Wolters Kluwer€ 6,02
Gilead Sciences€ 5,82
American Electric Power€ 5,23
Masco€ 4,49
BlackRock€ 3,89
Stanley Black & Decker€ 3,73
Microchip€ 3,65
L3Harris€ 2,64
CME Group€ 2,56
Parker Hannifin€ 2,35
American Water Works€ 2,25
Barrick Gold€ 2,05
Realty Income€ 1,98
Wheaton Precious Metals€ 1,26
S&P Global€ 0,78
Teradyne€ 0,33

Net als vorig jaar was NN Group de grootste contribuant. Op mijn ABN AMRO rekening is NN’s keuzedividend omgezet in 3 extra aandelen, waardoor mijn totaal nu uitkomt op 68 stuks. De positie in ASR is verdubbeld en verzekert mij van een fraai passief inkomen. Dankzij de sterke dividendgroei en het DRIP programma van ABN AMRO is het dividend van Shell flink opgepompt. En daarmee wordt het Britse Unilever als een mes door de boter ingehaald op de lijst van grootste kwartaalbetalers. Het verhoogde speciaal dividend van tractor fabrikant AGCO werd wederom binnengehaald. Tot op heden oogst deze vervanger van 3M zowel lof als een fraai rendement.

Slotsom: broek omhoog en weer doorgaan

Mislukkingen horen erbij. Het is natuurlijk niet fijn om je investeringen te zien floppen. En zeker niet de bedrijven die je in de schijnwerpers zet. Want achteraf kijk je een koe in de kont. Ik ben blij dat ik alle investeringen heb beschreven en terug kan lezen. Wat dat betreft kunnen de billen niet bloter. Op die manier wordt het makkelijker om ervan te leren. En hopelijk met mij ook andere lezers.

Dividendevolutie van de kleine kapitalist
Dividendevolutie met plan 2023 van de kleine kapitalist

Inmiddels zit de eerste helft van 2023 erop. Als ik kijk naar mijn doel voor dit jaar dan zouden mijn verwachte jaarlijkse dividendinkomsten nu op EUR 2.400 moeten liggen. Daar zit ik met EUR 2.280 bij in de buurt. Toch vergt dit alsnog een investering van EUR 4.000 tegen 3% netto dividend. Na de laatste storting heb ik precies EUR 4.000 direct beschikbaar in kas en kan dat ieder moment inzetten. Daarbij verwacht ik ook een speciaal dividend van CME Group en wie weet nog meer. Daardoor blijf ik op schema. Want vasthouden aan het plan is belangrijker dan treuren om een flop.

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 13

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 gedachten over “Billen bloot – maandupdate juni 2023

 1. Een mooi open artikel DKK. Soms zit het mee en soms zit het tegen. De essentie zit hem erin ervan te leren. Vergeet niet dat je een hoop dingen goed aanpakt en inmiddels al een 100k+ portfolio hebt. Dus streng zijn voor jezelf is goed, maar kijk ook naar wat er goed gaat.

 2. Zoals Mr. Groeigeld al zei, een mooi en open artikel! Zo loopt het gewoon in het echte leven, met alle beslissingen die je maakt. Live and learn!

  Ik vind het in ieder geval tof om jouw overpeinzingen te lezen. Mijn grootse klappers (in negatieve zin weliswaar) zijn nog altijd AT&T en Phillips, maar ik heb ook een VanMoofje gehad een paar jaar terug met Etergo (deelscooters).

 3. Mooi overzicht. Inspirerend om te zien hoe je portfolio eruit ziet. Ik ben wel benieuwd wat de reden is dat je gekozen hebt voor zoveel losse aandelen?

  1. Bedankt Dio,

   Er zijn een paar redenen voor het relatief grote aantal posities. Ten eerste vind ik het leuk om nieuwe bedrijven te analyseren en beter te leren kennen. Dat lukt het beste door ze daadwerkelijk te kopen. Veel posities zijn gekocht rond het vaste inlegbedrag van EUR 500 en nooit verder uitgebreid. Bij bedrijven die het goed doen heb ik last van prijs ankering. Bij bedrijven die het slecht doen is er vaak een duidelijke reden en lijkt er steeds een beter alternatief. Het helpt ook in het spreiden van risico’s. Daarnaast zijn er nauwelijks goede tegenargumenten.

   Groet, DKK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *