Longlist

Longlist

Op mijn watchlist staan veel namen. Die wil ik allemaal kort beschrijven inclusief het moment van opname. Zo kan ik later terugzien waarom bepaalde bedrijven op mijn vizier zijn gekomen en ook hoe het er later mee vergaat. Om de longlist behapbaar te houden heb ik de lijsten onderverdeeld in sectoren. Diversificatie is een belangrijk onderwerp voor beleggers. Vaak treft pech een of meerdere complete sectoren. Daarom wil je als belegger spreiden tussen verschillende sectoren.

De economie wordt meestal onderverdeeld in elf sectoren. Voor iedere sector maak ik een watchlist met bedrijven die kandidaat zijn om aan de beleggingsportefeuille te worden toegevoegd. De bedrijven die ik het allerliefste zou willen toevoegen aan mijn portefeuille promoveren naar de wishlist. Indien de waardering aantrekkelijk wordt en qua spreiding passen in de portefeuille belanden bedrijven op de shortlist.

De mooiste bedrijven uit mijn portefeuille staan genoemd onder kroonjuwelen. Dividendgroei bedrijven waar ik bovengemiddeld enthousiast over ben staan onder parels. De aandelen met een hoog dividend hebben ook een aparte hoogdividend pagina. De overige namen behoren tot de kern- of groeiaandelen of zijn nog niet gerubriceerd.

Basis consumptiegoederen

Tot de sector basis consumptiegoederen horen bedrijven die betrokken zijn bij de productie van voedsel, dranken, huishoudelijke producten, persoonlijke verzorging, verpakking en tabak. Voorbeelden zijn Unilever, Coca Cola en Philip Morris. De sector is minder gevoelig voor de stand van de economie aangezien mensen altijd boodschappen nodig hebben.

L'Oréal
L'Oréal (FRA) is het grootste cosmeticabedrijf ter wereld en verkoopt make-up, haarstyling en huidverzorgingsproducten. De markt groeit door de individualiseringstrend, bevolkingsgroei, welvaartstoename. Ook mannen gebruiken steeds meer verzorgingsproducten. L'Oréal is buitengewoon succesvol door het aanbieden van betaalbare luxe. Al meer dan 30 jaar werd het dividend verhoogd. En zonder de pandemie waren daar nog vele jaren bijgekomen. Een echt topaandeel dat altijd overgewaardeerd lijkt.
Meer info?
Estee Lauder Companies
Deze Amerikaanse producent van verzorgingsproducten voor huid en haar en make-up is actief in het hogere segment. Net als concurrent L’Oréal heeft Estée Lauder een sterk trackrecord op omzetgroei en marges. De lange termijn vooruitzichten blijven gunstig. Vorig jaar ging het dividend met 13% omhoog.
The Hershey Company
Deze Amerikaanse fabrikant van chocoladeproducten heeft meer dan 90 sterke merken (oa KitKat en Rolo). Hershey profiteert van de groei in chocoladeconsumptie, vooral onder millenials. De balans is solide en het dividend wordt al 12 jaar met hoge enkelvoudige cijfers verhoogd. (opname: januari 2022)
Mondelez
Deze Amerikaanse producent van chocolade en koekjes treft u vast ook aan in uw voorraadkast. Met merken als Lu, Prince, Bastogne, Oreo, Milka, Toblerone en Cote d\' Or stilt Mondelez uw lekker trek. Niet alleen de weegschaal groeit maar ook het dividend. Gemiddeld ging dat met 13% omhoog de afgelopen 5 jaar. Een lekker aandeel (opname: december: 2021).
Diageo
Deze Britse drankenproducent van heeft sterke merken als Johnny Walker, Guinness, Sirmnoff en Baileys. Aantrekkelijk is de brede spreiding in assortiment en geografie. De pandemie treft Diageo hard. Desondanks is het een van de weinige dividendaristocraten in Europa.
Meer info?
Reckitt Benckiser
Het Britse Reckitt-Benckiser is vooral bekend van irritante reclames van merken als Calgon, Cillit Bang, Finish en Vanish. Er zitten echter ook parels tussen als Airwick, Clearasil, Scholl, Strepsils en Durex. In de pandemie waren Lysol en Dettol onmisbare producten. Het bedrijf betaald een mooi en veilig dividend. (opname: januari 2021)

Gezondheidszorg

Tot de sector gezondheidszorg behoren bedrijven actief in farmacie, biotechnologie, onderzoeksdiensten, thuiszorg, ziekenhuizen, medische apparatuur en diagnostiek. Voorbeelden zijn Pfizer, Roche en Philips. De sector is niet cyclisch van aard aangezien er tijdens recessies niet of nauwelijks wordt bespaard op zorgkosten.

Novo Nordisk
Deze Deense farmaciereus is marktleider in de diabetesmarkt en neemt steeds verder afstand van concurrenten. Daarnaast ontwikkelt het bedrijf producten die mensen helpen om af te vallen. Vanwege toenemende welvaart en obesitas zijn de lange termijn vooruitzichten zijn (helaas) gunstig. Novo Nordisk heeft een sterke balans en biedt een groeiend dividend. (opname: november 2020)
Meer info?
Roche
Deze Zwitserse farmareus is marktleider in biotech en diagnostiek. Het bedrijf heeft een sterk concurrentievoordeel als leider in oncologie therapieën. Roche is uitstekend gepositioneerd om wereldwijde gezondheidszorg veiliger en persoonlijker te maken. De toenemende druk van biosimilars kan Roche pareren door innovatie en overnames. Hoewel het dividend zeer veilig is groeit het nauwelijks. (opgenomen: november 2018)
Becton, Dickinson and Company
Becton Dickinson is de grootste producent en distributeur van medische producten voor chirurgie, naalden en spuiten, diagnostische apparatuur en nog veel meer. De sterke groei in de afgelopen jaren kwam met name uit acquisities. Daardoor was de schuldgraad opgelopen en de waardering relatief achtergebleven. Nu de schuld terugloopt kan de vrije kasstroom anders worden besteed. Ik verwacht meer innovatie, mooie dividendverhogingen en inkoop van eigen aandelen. (opgenomen: oktober 2018)
Fresenius SE
Dit Duitse gezondheidsconcern heeft een rijke historie en is via vier divisies zeer breed gespreid in dialyse services, ziekenhuisexploitatie, medicijnproductie en veel meer. Fresenius betaald al 29 jaar achter elkaar dividend dat de afgelopen vijf jaar met gemiddeld 10% werd verhoogd. (opname: september 2021)
Meer info?
Danaher Corporation
Dit sterke Amerikaanse medische technologiebedrijf is actief in diagnostiek, life sciences, waterkwaliteit en milieuonderzoek. Het bedrijf profiteert van investeringen in gezondheidszorg en klimaat. Danaher is een kampioen in spin-offs, zoals de tandheelkundige divisie in 2019. Het dividend is bescheiden maar groeit ieder jaar met grote stappen. (opname: februari 2019)

Nutsbedrijven

Tot de sector nutsbedrijven horen producten van elektriciteit, gas en water. Daarnaast vallen bedrijven die de transmissie en distributie verzorgen tot de sector nutsbedrijven. Voorbeelden zijn Vattenfall, RWE en National Grid. De sector is anticyclisch aangezien nutsbedrijven in de eerste levensbehoeften voorzien.

American Water Works
American Water Works is een waternutsbedrijf en verzorgt zowel gereguleerde als niet gereguleerde water- en waterzuiveringsdiensten in de VS en Canada. Het bedrijf heeft een breed gespreide klantenportefeuille met naast particulieren ook militaire bases en voedingsmiddelenindustrie. Het dividend is de laatste 6 jaar met 10% verhoogt in lijn met de winstontwikkeling. De lange termijn groeiverwachting bedraagt 7%-10%. Dat is buitengewoon aantrekkelijk gezien de weinig risicovolle markt. De waardering is daardoor erg hoog.
Nextera Energy
Dit Amerikaanse nutsbedrijf is de grootste van de VS. Nextera is van hoge kwaliteit met een sterke balans en scoort zeer goed op duurzaamheid. Het dividend wordt al 27 jaar op rij verhoogd, waarvan de afgelopen 15 jaar met gemiddeld 10%. Ook in 2022 komt er 10% bij. (opname: september 2018)
Longyuan Power
Longyuan Power is de grootste producent van windenergie in China. In het westen zien we China vooral als een enorme fabriek dat draait op kolen. Het land zet echter veel vaart achter de energietransitie. Daardoor heeft Longyuan de wind in de rug. Het dividendrendement bedraagt momenteel een kleine 2% en groeit de laatste jaren als kool .

Technologie

Technologische vernieuwing is de belangrijkste motor voor groei bij bedrijven uit alle andere sectoren. Naast hogere productiviteit en lagere kosten kunnen tech bedrijven ook zorgen voor disruptie. Hele markten worden opnieuw gedefinieerd.

Tot de sector technologie horen bedrijven die zijn betrokken bij het ontwerp, ontwikkeling en ondersteuning van computersystemen en software. Daarnaast ook de productie van computeronderdelen, chips, data opslag, netwerkproducten en consultancydiensten. Voorbeelden zijn Apple, Cisco en SAP.

Ansys
Dit Amerikaanse technologiebedrijf is marktleider in simulatie software. Hiermee kunnen fabrikanten zeer complexe producten sneller, hoogwaardiger en met minder risico ontwerpen. De software is vrijwel onmisbaar en de klanttevredenheid hoog. De markt groei snel en Ansys heeft een bewezen trackrecord. (opgenomen: januari 2022)
Soitec
Soitec is een Franse fabrikant van hoogwaardige halfgeleider materialen. De Silicon-on-Insulator wafer technologie wordt gebruikt voor microchips en hebben als groot voordeel een lager energieverbruik. In vrijwel elke smartphone zit een silicium deeltje van Soitec. De omzet zal de komende vijf jaar naar verwachting verdrievoudigen. Een parel binnen de Europese technologie sector.
VMware
VMware is een Amerikaans bedrijf dat zich richt op cloudoplossingen. Met hun software worden werknemers gefaciliteerd om vanuit een huis in te loggen op het bedrijfsnetwerk. De pandemie heeft thuiswerken in een stroomversnelling gebracht. Behalve door minder woon-werk verkeer draagt VMware ook bij aan duurzaamheid door efficiënt energiegebruik.
Nvidia
Dit bedrijf is marktleider in grafische chips. Die zijn in staat om bepaalde informatie sneller te verwerken en worden bijvoorbeeld ingezet voor beeldvorming (games), beeldherkenning (zelfrijdende auto\'s) en data analyse. Amazon is een belangrijke klant. Nvidia heeft naast een pittige waardering ook zeer goede vooruitzichten.
Infosys
Westerse bedrijven besteden IT werkzaamheden uit aan deze reus met ruim 200.000 werknemers. In veel grote Indiase steden heeft Infosys campussen om nieuw talent te werven en op te leiden. Het bedrijf staat bekend om haar kwaliteit en goed werkgeverschap. Infosys betaalt momenteel circa 2% dividend en is ook te koop op de NYSE.
SolarEdge
SolarEdge Technologies is een Israëlisch bedrijf en wereldmarktleider op het gebied van omvormers. Dat zijn apparaten die de energie van zonnepanelen omzetten in netstroom. Het zeer innovatieve bedrijf maakt zonnepanelen steeds efficiënter waardoor het beter kan concurreren met fossiele brandstoffen. Door de snelgroeiende vraag groeit SolarEdge als kool. (opname: mei 2020)
MongoDB
MongoDB biedt een modern, schaalbaar database platform geschikt voor allerlei soorten data. Het wordt veel gebruikt voor de opslag van ongestructureerde data zoals documenten. MongoDB draait op alle bekende cloudplatformen en biedt ondersteunende diensten in een abonnementenmodel. Het bedrijf profiteert volop van de steeds verder toenemende digitaliseringstrend en behoefte aan big data analyse. (opname: juli 2019)
Splunk
Dit bedrijf maakt software waarmee het real-time enorme hoeveelheden data kan analyseren. Ondanks groeicijfers van meer dan 30% per jaar maakt Splunk nog geen winst. Er wordt veel uitgegeven aan innovatie en marketing. Het bedrijf schakelt over naar een abonnementenmodel wat zal zorgen voor een stabielere cashflow. (opname: november 2019)
Salesforce
Dit Amerikaanse softwarebedrijf is wereldmarktleider in CRM oplossingen. Deze gefragmenteerde markt groeit ieder jaar met dubbele cijfers dankzij de digitaliseringstrend. Dankzij overnames zoals Slack en Tableau neemt de toegevoegde waarde van Salesforce\'s clouddienstverlening toe. Er is verder nog volop ruimte voor margeverbetering.
Dassault Systems
Deze Franse softwareuitgever is gespecialiseerd in 3D kent haar oorsprong in vliegtuigontwerp. Het bedrijf helpt met industriële ontwerpen om producten op alle fronten te verbeteren. Dassault is het op een na grootste softwarebedrijf van Europa en kent een sterk concurrentievoordeel. (opname: april 2020)

Industrie

Tot de sector industrie behoren bedrijven die auto’s, machines, gereedschappen en industriële producten produceren. Daarnaast horen ook transport, logistieke diensten, ruimtevaart en defensie tot de sector industrie. Voorbeelden zijn Honeywell, Airbus, en United Parcel Services. De sector industrie kent een gemiddelde correlatie met marktcyclussen.

TOMRA
Dit Noorse bedrijf is marktleider in emballage automaten en maakt ook sorteermachines voor levensmiddelen en afvalpersen. Retourinname en recycling is cruciaal in de circulaire economie en het aandeel populair onder ESG beleggers. Tomra betaald een groeiend dividend en eigen aandeleninkoop. (opname: oktober 2018)
Schneider Electric
Dit Franse bedrijf is actief in stroomvoorziening, smart grids en robotisering. Schneider is een belangrijke speler in de energietransitie en profiteert volop van de duurzaamheidstrend. Het bedrijf genereert een sterke kasstroom die wordt gebruikt voor schuldreductie, eigen aandeleninkoop en een groeiend dividend.
Meer info?
Graco
Deze Amerikaanse industriële producent van gereedschap om vloeistoffen en poeders te verplaatsen, meten, vullen en sproeien is van hoge kwaliteit met sterke concurrentievoordelen. Graco heeft een lage schuld en verhoogd het dividend al 19 jaar waarvan de laatste tien jaar met gemiddeld 11%. (opname: januari 2022)
MTU Aero Engines
Deze Duitse fabrikant van motoren voor commerciële en militaire vliegtuigen levert aan bedrijven als Boeing en Airbus. MTU heeft een sterke divisie in onderhoud en reparatie wat zorgt voor wederkerende inkomsten. De toetredingsdrempels zijn hoog door de vereiste technologische expertise en langdurige contracten tot wel 60 jaar. (opname: januari 2022)
Trigano
Dit Franse familiebedrijf maakt vouwwagens, caravans en campers. Zelf gaan we met veel tevredenheid op vakantie met een Adria caravan. Trigano is schuldenvrij en investeert in het uitbreiden van de productiecapaciteit. Door de coronapandemie is de vraag versneld toegenomen. Op lange termijn blijven de vooruitzichten gunstig. Het dividend neemt met grote sprongen toe (opgenomen: september 2020)
Daifuku
Daifuku is een Japans robotiseringsbedrijf. De material handling systemen worden gebruikt in volautomatische distributiecentra, fabrieken, bibliotheken en apotheken. Daifuku profiteert sterk van de digitalisering van de economie en de opkomst van e-commerce. Het bedrijf ziet de teruggave van kapitaal aan aandeelhouders als haar belangrijkste taak. Met een beoogd payout ratio van 30% is er veel ruimte voor groei. (opname: november 2020)
Parker Hannifin
Parker Hannifin is een producent en leverancier van technologieën, systemen en componenten op het gebied van aandrijving en besturing. Het is een dividend aristocraat en niet zomaar eentje. Het dividend is de afgelopen 63 jaar onafgebroken verhoogd. In Maart 2020 heb ik de gigantische koopkans wel gespot, maar niet benut. Nu geduldig wachten op een nieuwe kans. (opname: maart 2020)
Nordson
Deze Amerikaanse wereldmarktleider in lijmdoseersystemen en dispensers heeft een sterke financiële positie en heeft net als sectorgenoot Graco gunstige vooruitzichten. Het dividend wordt al 58 jaar op rij verhoogd, waarvan de laatste 10 jaar met gemiddeld 15%. (opname: oktober 2021)
Nidec Corporation
Deze Japanse fabrikant van elektromotoren heeft u ook in huis. Ze zitten in ventilatoren in pc's, autoramen, robotstofzuigers en heeft grote ambities in elektrische voertuigen. Nidec is in financieel opzicht sterk. Het dividend gaat sinds 2012 in flinke stappen omhoog. (opname: februari 2022)
Asea Brown Boveri
Deze Zwitsers-Zweedse multinational is actief in elektrotechniek en automatisering. Het bedrijf zit solide in elkaar en profiteert van de energietransitie en groei in robotisering. ABB betaald al meer dan 15 jaar een dividend dat nooit is verlaagd. (opname: november 2021)
Meer info?
Siemens
Dit Duitse industrieconglomeraat bestaat al 174 jaar en is actief in infrastructuur, treinproductie, fabrieksautomatisering, medische technologie en digitalisering van producten en diensten. Siemens is degelijk, snoeit waar het moet en heeft goede vooruitzichten. Dividendgroei kan en mag hoger. (opname: juni 2021)
Daikin
Daikin Industries is een groot Japans bedrijf gespecialiseerd in airconditioning en koelsystemen. Door de toenemende bevolking, welvaart en opwarming van de aarde is er steeds meer vraag naar hun producten. Het dividend is de afgelopen 10 jaar meer dan 300% gestegen. (opname: april 2020)
A.O. Smith
A.O. Smith (VS) bestaat al 147 jaar en maakt geisers en boilers voor de zakelijke en particuliere markt die bekend staan om de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Meer dan 60% van de verkopen komt uit Noord-Amerika en 34% uit het snelgroeiende China. De markt is volwassen en kent veel merktrouw. Dankzij de omvang investeert het relatief veel in R&D. A.O. Smith heeft een sterke balans en met 28 jaar dividendgroei een ijzersterk trackrecord.
Trane Technologies
Deze Amerikaanse producent van airconditioning, verwarmingssystemen, warmtepompen, ventilatiesystemen en boilers profiteert van klimaatverandering, verstedelijking en aandacht voor luchtkwaliteit. Het dividend is veilig en groeit ieder jaar stevig. (opname: juni 2020)
Johnson Controls International
Dit Amerikaanse bedrijf produceert slimme, smart connected, apparatuur voor klimaatbeheersing, (brand)beveiliging en verlichting van gebouwen. Johnson Controls profiteert van de transitie naar energiezuinige gebouwen. Het dividend werd in 2021 eindelijk verhoogd en ik verwacht vanaf nu een stabiele groei. (opname: april 2021)
Waste Management
De grootste afvalverwerker van de VS is actief in een verzadigde, maar essentiële markt met weinig concurrentie. Waste Management is recessiebestendig, heeft prijszettingsmacht en groeit door een toename in bevolking, consumptie, aandacht voor recycling en overnames. Het dividend wordt ieder jaar verhoogd. (opname: februari 2022)
Vinci
Dit Franse bouwconglomeraat haalt haar inkomsten uit concessies van infrastructuur zoals luchthavens, tunnels en tolwegen. Vinci is daarmee afhankelijk van vlieg- en autoverkeer en hard geraakt in de pandemie. Het goed gevulde orderboek, verbeterde werkkapitaal, en verhoogde dividend geven vertrouwen in de toekomst. (opname februari 2021)
Kingspan
Deze Ierse producent van bouwmaterialen is wereldmarktleider in isolatiemateriaal. Kingspan heeft een technologische voorsprong en groeit al decennia erg hard. Efficiënt omgaan met energie blijft langdurig een hoofdthema in de verduurzamingstrend. De sterke dividendgroei werd helaas onderbroken in de pandemie. (opname: december 2021)
Ball Corporation
Deze Amerikaanse fabrikant van aluminium blikjes en spuitbussen heeft een historie van meer dan 140 jaar. Ball profiteert volop van de duurzaamheidstrend waarin alternatieven worden gezocht voor plastic. Ondanks hogere kosten lijkt de transitie van PET-flessen naar aluminium nog maar net gestart. Helaas geen overtuigende dividendgroei. (opgenomen: november 2018)
Veolia Environnement
Dit Franse conglomeraat is internationaal actief in drinkwater, afvalverwerking, energie en blinkt uit in recycling. Veolia helpt bedrijven in het verminderen van watergebruik, winnen van energie en grondstoffen uit afval en scoort daarmee goed op duurzaamheid. Net als veel Franse bedrijven is de dividendgroei helaas gemankeerd. Op lange termijn zijn de vooruitzichten erg gunstig. (opname: oktober 2019)
Meer info?

Energie

Tot de sector energie horen bedrijven die actief zijn in de exploratie, productie en raffinage van olie en gas en pijpleiding operators. Voorbeelden zijn British Petroleum, Gazprom en Fugro. De sector is redelijk gevoelig voor de conjunctuur en geopolitieke situatie in de wereld.

Shell
Deze Britse oliemajor heeft als doel om het grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld te worden. Dankzij de grote positie in LNG is het bedrijf goed gepositioneerd in de energietransitie. Het dividend is veilig en zal de komende jaren normaal gesproken groeien. (gekocht: oktober 2018)
Total Energies
Deze Franse energiereus is zich steeds meer gaan richten op gas, elektriciteit en hernieuwbare energie zonder de balans met fossiel te verliezen. Total heeft een gezonde balans, dalende schuld en een sterk management. Tijdens de pandemie werd in tegenstelling tot Shell het royale dividend niet verlaagd. (opname: maart 2019)

Communicatiediensten

Tot de sector communicatiediensten horen (mobiele) telecomproviders, internetdiensten zoals toegang, navigatie en internet gerelateerde softwareleveranciers. Voorbeelden zijn KPN, AT&T, Netflix en Google. De sector kent een gemiddelde correlatie met de economie.

Alphabet
Alphabet domineert door de ijzersterke positie van de Google zoekmachine, aangevuld met Youtube en Google Cloud. Innovaties op het gebied van autonoom rijden, 3D mapping en digitale lenzen zijn veelbelovend. Alphabet heeft een sterke balans, stevige groeicijfers en print geld als een machine. Alleen een dividenduitkering ontbreekt.
Teleperformance
Deze Franse reus verbindt al meer dan veertig jaar klanten met bedrijven. Met bijna 400k medewerkers ontzorgt Teleperformance bedrijven op het gebied van klantenservice, incasso, backoffice en acquisitie. Door geavanceerde technologie te combineren met menselijk contact wordt de relatie met klanten verbeterd. Het dividend is in tien jaar vervijfvoudigd. (opname: juni 2020)

Basismaterialen

Tot de sector basismaterialen horen bedrijven die grondstoffen ontdekken en ontginnen, chemicaliën vervaardigen en bouwmaterialen maken. Voorbeelden zijn BHP Billiton, BASF en AkzoNobel. De sector is cyclisch van aard en beweegt doorgaans sterk mee op de golfbewegingen in de economie.

Linde
Linde is wereldwijd actief in de productie, distributie en verkoop van industriële gassen. Vanwege de brede toepassingsmogelijkheden, langlopende contracten en hoge overstapdrempels heeft het aandeel sterke defensieve kwaliteiten. Linde scoort goed op duurzaamheid, heeft een sterke, voorspelbare vrije kasstroom, relatief weinig schuld en bovenal een indrukwekkende dividendgroei die al bijna 30 jaar duurt.
Meer info?
DSM
DSM is oorspronkelijk de afkorting van Dutch State Mines maar kan beter worden vervangen door DuurSaaM. Het bedrijf heeft zich voor de derde keer opnieuw uitgevonden. DSM levert vitaminen, eiwitten, enzymen die gebruikt worden in gezonde voeding voor mens en dier. Daarnaast tref je hun producten aan in beschermende kleding en zonnebrandcrème. De vrije kasstroom blijft groeien en het dividend groeit gestaag mee. DSM is een kwaliteitsaandeel, maar helaas niet goedkoop.
Ecolab
Dit Amerikaanse bedrijf is actief op het gebied van waterbehandeling, zuivering, reiniging, hygiëne en infectiepreventie. Het is een belangrijke leverancier van ontsmettingsartikelen aan ziekenhuizen. Met 29 jaar aan verhogingen is Ecolab een echte dividendaristocraat. (opname: december 2018)
H.B. Fuller
Deze Amerikaanse lijmproducent verhoogt al 52 jaar het dividend. Doordat olie en gas de belangrijkste grondstof vormen heeft H.B. Fuller veel last van hogere kosten. Prijzen worden echter keihard doorberekend en vanwege de hoge kwaliteit zijn de lijmen erg sticky. Op de lange termijn een fraai aandeel.

Luxe consumptiegoederen

De sector luxe consumptiegoederen omvat mode- & winkelketens, autofabrikanten, hotels, restaurants en entertainmentbedrijven. Voorbeelden zijn Nike, BMW en McDonalds. De sector is erg gevoelig voor de stand van de economie aangezien het veel om producten gaat waar consumenten op besparen tijdens recessies.

EBay Inc
Dit Amerikaanse bedrijf biedt een wereldwijd platform voor tweedehands (en nieuwe) spullen via websites als eBAY, Marktplaats en mobile.de. EBay is in 2019 begonnen met dividenduitkeringen en is een koning in het inkopen van eigen aandelen. De afgelopen 5 jaar werd maar liefst 44% teruggekocht. Het bedrijf scoort zeer goed op duurzaamheidscriteria. (opname: juni 2020)
VF Corporation
Deze Amerikaanse producent van schoenen en kleding heeft met Timberland, The North Face en Vans sterke merken in huis. De omslag naar actief en casual kleding is een groeimotor voor VF Corporation. Dankzij de sterke balans en hoge kasstroom groeit het dividend al 48 jaar achter elkaar. (opgenomen: januari 2022)
Mercado Libre
Deze Argentijnse internetreus is de onbetwiste e-commerce marktleider in Zuid-Amerika. Naast online winkels en een marktplaats heeft Mercado Libre ook een eigen betaalsysteem en logistieke divisie. Het is eigenlijk een combinatie van Amazon, Ebay, Paypal en UPS ineen. Ondanks de groei is de waardering enorm afgenomen en daarmee interessant. (opname: januari 2022)
Accor
Deze Franse hotelketen heeft met merken als Ibis, Novotel en Mercure een sterke positie in Europa en is een overnamekandidaat voor de Amerikanen. Accor heeft schaalvoordelen en haalt relatief veel omzet uit hoteldiensten. Het groeiende dividend is door de pandemie geschrapt, maar zal ongetwijfeld weer worden hervat. Houders van tenminste 50 aandelen genieten van privileges. (opname: juni 2019)
EssilorLuxottica
Deze Franse brillenmagnaat is ontstaan uit een fusie van Essilor (lenzen) en Luxottica (brilmonturen), bekend van Ray Ban. De wereldmarktleider voegde daar onlangs GrandVision (retail) aan toe waardoor het distributiekanaal fors werd uitgebreid. Deze combinatie is ijzersterk. Vergrijzing en meer behoefte aan luxe zijn een sterke katalysator. De sterke balans biedt ruimte voor dividendverhogingen (opname: mei 2020)
Basic Fit
Steeds meer mensen gaan naar de sportschool. Naast gezondheid is ook het sociale aspect belangrijk. Basic-Fit is actief in de Benelux, Frankrijk en Spanje en geniet als grootste speler van schaalvoordelen. Met voordelige instapabonnementen wint de keten gemakkelijk marktaandeel, met extra abonnementen verhoogt het de marge. De ROI is met 30% hoog en de groei met 20% indrukwekkend.
Inditex
Dit Spaanse concern is een van de grootste modebedrijven ter wereld met merken als Zara en Bershka. Inditex transformeert succesvol naar online in combinatie met het verhogen van de productiviteit in winkels. Het dividend werd in de pandemie helaas verlaagd. (opname: juli 2020)
Hermès
Dit Franse modehuis maakt exclusieve tassen, sjaaltjes en parfum. Westerse luxe vindt gretig aftrek in Azië. Hermes profiteert van de toename in rijke stinkerds, ook tijdens recessies. Het dividend zal normaliter in grote stappen toe gaan nemen. (opname: februari 2020)
Brunswick Corporation
Deze Amerikaanse producent van buitenboordmotoren, onderdelen en boten is bekend van merken als Mercury en Bayliner. Het bedrijf profiteert van toenemende welvaart en vraag naar recreatie. Brunswick is vrijwel schuldenvrij en is in staat om het dividend ieder jaar in grote stappen te verhogen. (opname: februari 2022)
Pool Corporation
Deze Amerikaanse producent van zwembaden, verwarming, pompen, verlichting tot buitenkeukens spreekt tot de verbeelding. Meer dan de helft van de omzet komt uit onvermijdelijke reparaties en onderhoud. Pool is zeer winstgevend en heeft dankzij toenemende welvaart goede vooruitzichten. (opname: augustus 2020)
Dr. Martens
Deze Britse schoenenmaker heeft een rijke historie en een sterk merk. Oorspronkelijk vooral een niche worden de schoenen steeds populairder onder een brede groep. Vorig jaar ging Dr. Martens naar de beurs en onlangs werd de dividend payout stevig verhoogd. De strategie is helder en de vooruitzichten zijn goed.

Financiële diensten

Tot de sector financiële diensten horen banken, verzekeraars, vermogensbeheerders, credit card maatschappijen, beurzen en brokers. Voorbeelden zijn ABN AMRO, Allianz en Visa. De sector is gevoelig voor de stand van de economie aangezien er betalingsproblemen bij kredietnemers ontstaan in tijden van economische neergang.

BlackRock
Deze Amerikaanse assetmanager is de grootste ter wereld. Het bedrijf profiteert van het succes van ETF's en heeft met iShares een sterke naam opgebouwd. Blackrock is erg solide en heeft als marktleider goede vooruitzichten. Het dividend werd met 20% verhoogd.
Moody\\\'s
Dit Amerikaanse credit ratingbureau vormt een duopolie met Standard & Poor en heeft ook een sterke analyse dienstverlening. Cruciale bron voor investeerders en kredietverstrekkers, fraaie groei, hoge marges en een sterke balans. Het dividend wordt al 12 jaar verhoogd met gemiddeld 17%. Onlangs kwam er weer 13% bij. (opname: februari 2022)
S&P Global
Deze Amerikaanse kredietbeoordelaar biedt beleggers essentiële informatie omtrent financiële risico's. Tevens verdient S&P global aan ETF's waarvan de S&P500 index het bekendste is. De ijzersterke marktpositie vertaalt zich in hoge winstmarges en -groei. Het dividend wordt al 49 jaar op rij verhoogd, in 2022 met 10%.
CME Group
Deze Amerikaanse aanbieder van opties en futures in rente, indices, valuta, agri, energie en metalen verdient aan transactie- en afhandelingskosten en verkoop van data. De grootste derivatenbeurs ter wereld profiteert sterk van toenemende volatiliteit en is interessant in periodes met hoge inflatie. CME verhoogt al 12 jaar het dividend, meest recent met 11%.
FactSet Research Systems
Deze Amerikaanse aanbieder van financiële informatie geldt als de uitdager van het veel grotere Bloomberg en Refinitiv. Factset laat al jaren fraaie groeicijfers zien en verhoogd al 23 jaar het dividend, in 2022 met 9%. De waardering is riant waardoor er geduld nodig is om in te stappen. (opgenomen: mei 2020)
China Life Insurance Company
De grootste levensverzekeraar van China is voor 70% in bezit van de staat. Sinds de liberalisering van de verzekeringsmarkt in 2007 is de concurrentie moordend. China is met slechts 2% van het BNP onderverzekerd, terwijl de bevolking en welvaart snel zorgen voor een langdurige groeimarkt. In mijn ogen is het aandeel China Life goedkoop en het dividendrendement aantrekkelijk. (opgenomen: mei 2020)
The Progressive Corporation
Deze Amerikaanse autoverzekeraar is onterecht een minder bekende naam. Dankzij inzet van slimme technologie, AI en een lage kostenstructuur biedt Progressive scherpe premies waardoor het marktaandeel stijgt. Het dividend is zonder meer veilig en groeiend. (opname: oktober 2021)
Münchener Rück
Deze Duitse herverzekeraar dekt onder meer grote schades als gevolg van natuurrampen en menselijk falen. Het bedrijf loopt voorop in schademodellen en bied ook data analyse oplossingen aan klanten. Dankzij de royale kapitaalpositie kan het bedrijf ook in slechte jaren het dividend blijven uitkeren. Dat doet Münchener Rück al sinds 1970! (opname: oktober 2018)
Paypal
PayPal vergemakkelijkt betalingen op een veilige, en eenvoudige manier via het internet. Het heeft een oplossing vergelijkbaar met Tikkie en veel webshops maken gebruik van hun dienst. Met PayPal kan ik inspelen op de digitalisering van geld. Omdat ik enthousiast ben over de hele fintech sector volg ik ook bedrijven zoals Visa, Mastercard en Global Payments.
Virtu Financial
Virtu is een Amerikaanse marketmaker die zich onderscheidt met een focus op opties en futures. Het bedrijf profiteert van onrust op financiële markten en is daarom een goede hedge indien het beursklimaat omslaat. Het dividend is met 3,3% aantrekkelijk en de waardering bescheiden. (opgenomen: december 2021)
Euronext
De grootste beursexploitant van Europa verdient aan noteringen, transacties, afhandeling en verkoop van live data. Euronext kan extra profiteren in tijden van paniek op de beurs. Door de overname van Borsa Italiana is de schuld opgelopen. Dankzij de sterke kasstroom en synergiekansen is dat geen probleem.
Mastercard
Deze Amerikaanse betalingsverwerker vormt samen met Visa een duopolie. Mastercard profiteert van digitalisering van het betalingsverkeer en kent sterke netwerkeffecten. Dankzij de hoge marges en sterke groei gaat het dividend ieder jaar met grote sprongen omhoog.

Vastgoed

Tot de sector vastgoed horen bedrijven die panden verhuren en facilitaire zaken regelen. De meeste bedrijven zijn gespecialiseerd in een bepaald segment van de markt, zoals woningen, winkelcentra, datacenters, logistiek of kantoren. De sector is gevoelig voor economische neergang aangezien klanten meer moeite hebben om de huur op te brengen of zelfs failliet gaan.

Realty Income
\"The Monthly Dividend Company\" betaald al sinds haar beursgang in 1994 een groeiend dividend. Realty Income is een vastgoedbedrijf en verhuurt aan een brede mix aan bedrijven via zogenaamde langdurige triple-net lease contracten. Onderhoud, nuts, verzekeringen en belastingen zijn voor rekening van de huurder. Hierdoor is de kasstroom stabiel. Het bedrijf is conservatief gefinancierd en heeft als missie om iedere maand dividend uit te betalen (opname: september 2018).
Digital Realty Trust
Dit Amerikaanse vastgoedfonds exploiteert datacenters. Als een van de grotere heeft Digital Realty schaalvoordelen. Door de toename in dataverkeer en uitrol van 5G worden DC\'s steeds belangrijker. Een smetje op het nette dividend van ~3% is de verlaging in 2019. (opname: mei 2019)
Equinix
Deze Amerikaanse datacenterboer is in kwalitatief opzicht het sterkst. De opslag van data is veiliger, sneller en goedkoper dan concurrenten. Equinix scoort ook goed op duurzaamheidscriteria. Het dividend groeit stevig, in 2022 met 9%. (opname: december 2021)
American Tower
Deze Amerikaanse verhuurder van telecommasten is wereldmarktleider met een interessante blootstelling aan ontwikkelingslanden. Door meerdere huurders op een mast te plaatsen neemt de winst sterk toe. American Tower profiteert sterk van de groei in communicatie en 5G. Het dividend is veilig en neemt ieder jaar fors toe. (opname: september 2019)