Dividendaandeel Aalberts, mission critical technologies

Dividendaandeel Aalberts, mission critical technologies

Aalberts

Aalberts is een industriële toeleverancier gericht op veelbelovende eindmarkten. Het Nederlandse concern is opgericht in 1975, heeft circa 14k medewerkers en een omzet van ruim EUR 3 miljard. Alhoewel Aalberts niet in de AEX is opgenomen is het in Nederland een bekend dividendaandeel. Het bedrijf staat bekend als een overnamemachine waarin kleinere bedrijven worden toegevoegd. Aalberts wilt duidelijk af van het imago van holding maatschappij. In de afgelopen tien jaar is het bedrijf van 12 onderdelen naar 4 eindmarkten hervormd. En niet zonder succes.

Verduurzaming van gebouwen is met 58% het grootste onderdeel. Het gaat dan niet om isolatie maar om “hydronic flow control”. Water wordt gebruikt als medium voor overdracht van warmte of koeling. En dat gaat steeds geavanceerder. Mijn eigen huis heeft een aardwarmtepomp en warmt terugwin unit en dat is erg comfortabel. Het is heerlijk koel binnen en de energierekening is laag. Voor grote gebouwen geldt dat ook. Aalberts onderscheidt zich als aanbieder van totaaloplossingen en energie-efficiency.

De andere drie sectoren zijn kleiner. Duurzaam transport is goed voor 15%, halfgeleider efficiency 9% en industriële niches 18%. Dit zijn allemaal interessante groeimarkten. Gemiddeld heeft Aalberts een marktaandeel van 11% met de ambitie om door te groeien naar 18%. Vooral in het halfgeleider segment wordt de rol van Aalberts in de keten door het leveren van precisiematerialen snel groter. Wat helpt is dat het bedrijf relatief veel lokaal produceert en minder afhankelijk is van supply-chain issues. Aalberts is dankzij haar financiële positie in staat om mee te groeien met klanten als ASML en Applied Materials.

Sterke trends en aanjagers van groei

Aalberts identificeert zelf drie fundamentele trends. Ten eerste urbanisatie waarin de behoefte aan comfortabele en gezonde gebouwen centraal staat. Ook duurzaam transport valt daaronder. Ten tweede de schaarste in energie, water en materialen. Als laatste het internet der dingen waarin alles met elkaar verbonden is. Hier vallen slimme gebouwen en industrie 4.0 onder. Daarover schreef ik eerder bij dividendaandeel Schneider Electric.

De belangrijkste aanjager van groei is innovatie. Aalberts spendeert meer dan 5% van de omzet in R&D. Daarnaast draagt de no-nonsense cultuur gericht het delen van kennis bij. Eerder had Aalberts een decentrale aanpak waarin overgenomen bedrijven grotendeels intact werden gelaten. Door te focussen op 4 eindmarkten is er minder risico om twee keer hetzelfde te innoveren. Bovendien kunnen door het sluiten van locaties kosten worden bespaard.

Een fraaie dividendhistorie met een vlekje

Aalberts keert sinds 2009 een jaarlijks groeiend dividend uit. Dat ging gemiddeld met 18% waardoor de uitkering 7,5x zo groot is geworden. Een smetje vormt coronajaar 2020 waarin het dividend met 25% werd verlaagd. Dit werd meer dan goed gemaakt door het volgende jaar een speciaal dividend uit te keren. Afgelopen jaar nam het dividend toe met 10%.

Ondanks het fraaie trackrecord hanteert Aalberts geen progressief dividendbeleid. 30% van de nettowinst wordt uitgekeerd. Dat is dan ook de reden van de dividendverlaging. Aalberts doet wat het belooft. Het uitkeren van dividend staat bovenaan in de kapitaalallocatiestrategie. Gezien de sterke positie en groeiverwachtingen heb ik vertrouwen in een verdere toename van het dividend. Ook als daar een jaar tussen zit waarin het dividend lager uitvalt. Aalberts blijft een enigszins cyclisch bedrijf.

Een aantrekkelijke waardering

De koers staat momenteel onder druk en daarvoor zie ik twee hoofdoorzaken. Ten eerste is er een groeivertraging in de grootste divisie verduurzaming van gebouwen. Nieuwbouwprojecten worden uitgesteld waardoor voorraden worden afgebouwd. Daar staat tegenover dat Aalberts prijsverhogingen doorvoert en de andere bedrijfsonderdelen mooi doorgroeien. Afgelopen kwartaal bedroeg de autonome groei 6%.

Aalberts investeert momenteel fors waardoor de vrije kasstroom relatief laag is. Afgelopen jaar bedroeg die EUR 168 miljoen ten opzichte van EUR 310 in 2021. Gezien het hoge rendement op geïnvesteerd kapitaal is dat echter niet verkeerd. Een waardering op basis van de kasstroom kan een verkeerd beeld geven. Ten opzichte van sectorgenoten wordt het waarderingsverschil echter duidelijk. Vooral het contrast met het succesvolle Zweedse bedrijf Atlas Copco valt op.

Slotsom: Aalberts in de portefeuille geinstalleerd

Aalberts biedt een interessante beleggingscasus. Door innovaties en capaciteitsuitbreiding wordt de marktpositie versterkt en creëert Aalberts prijszettingsmacht. Het bedrijf wint dankzij het onderscheidende vermogen van haar producten marktaandeel. Daarnaast verlaagt het de kosten door het sluiten van locaties. Aalberts blijft ook doorgaan met gerichte overnames.

Het belangrijkste risico zit in de gebouwendivisie doordat de vele kleine bouwbedrijven op de fles gaan. Ook kan ik een verkeerde inschatting maken van de prijszettingsmacht. Het plafond is moeilijk in te schatten. Uiteindelijk kunnen klanten afwijken naar goedkopere alternatieven. Als laatste zal er in september een nieuwe CEO worden gepresenteerd. Opvallend genoeg is dat iemand van buiten en de markt lijkt dat niet te bekoren.

Op 25 mei kocht ik 50 aandelen Aalberts (ticker: AMS:AALB) voor EUR 40,50 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 47,18 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Ik heb de aandelen via ABN AMRO gekocht en Aalberts doet net als portefeuille aandelen Shell, Unilever en Wolters Kluwer mee aan het DRIP programma. Op 29 mei is Aalberts ex-dividend gegaan voor EUR 1,11 per aandeel. Dat is meer dan voldoende om er 1 aandeel bij te krijgen. Volgend jaar ontvang ik hierdoor alvast 2% meer dividend.

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.9 / 5. Aantal: 8

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

4 gedachten over “Dividendaandeel Aalberts, mission critical technologies

 1. Beste DKK , as usual kort maar krachtig. Heb Aalberts al in de PF maar ga nog wat bijkopen. Dank. Grt uitvDubai. Michael

 2. Wederom mooi en leerzaam om te lezen.

  Ik heb nog een vraagje waar ik al een poosje mee worstel.
  Veel van mijn aandelen zitten ook in onderstaande ETF. Ik zit er aan te denken om mijn losse aandelen te verkopen en het bedrag hier in te investeren. Dan heb ik er zelf geen om kijken maar na. De minder presterende aandelen worden ook automatisch verwijderd uit deze etf.
  Hoe kijk jij hier tegen aan?

  Vanguard FTSE All-World High Div Yield UCITS USD

 3. Bedankt van Bussie

  Voor verreweg de meeste mensen is investeren in een ETF raadzaam. Zeker als het een ETF betreft die voor een groot deel je beoogde portefeuille representeert. Je hebt er dan inderdaad weinig omkijken meer naar.

  Zelf doe ik dat niet. Dat komt doordat het ernaar omkijken juist mijn bedoeling is. Ik vind het leuk. Daarnaast zitten er in een ETF altijd bedrijven waarin ik niet investeer, zoals banken, gokbedrijven, tabak, etc.

  Uit onderzoek blijkt dat het rendement voor de gemiddelde particulier veel beter is met passieve indexfondsen ten opzichte van een actief zelf beheerd portfolio. Maar ja, ik ben eigenwijs en heb zodoende ook genoeg te schrijven 🙂

  Veel succes!
  DKK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *