Groeibriljanten

Groeibriljanten

Om een passieve inkomstenstroom te genereren kun je aandelen kopen van bedrijven die dividend uitkeren. Als je horizon lang genoeg is kun je echter ook bedrijven overwegen die nog geen dividend betalen. Dat zijn meestal bedrijven die nog veel groeiperspectief hebben. In plaats van dividend wordt de winst gebruikt om te investeren in verdere groei. Het rendement komt volledig uit koerswinst.

Soitec is een Franse fabrikant van hoogwaardige halfgeleider materialen. Ze hebben technologie ontwikkelt om Silicon-on-Insulator wafers op grote schaal te produceren. Die worden gebruikt voor microchips en hebben als groot voordeel een lager energieverbruik. In vrijwel elke smartphone zit een silicium deeltje van Soitec. De omzet zal de komende vijf jaar naar verwachting verdrievoudigen. Een parel binnen de Europese technologie sector.
Adobe is vooral bekend van het pdf format en actief op het gebied van digitale media (Photoshop en Adobe Reader) en in toenemende mate digitale marketing software. Mijn eigen werkgever is onlangs ook overgestapt. Adobe is een absolute leider voor de creatieve industrie. En digitalisering en creativiteit zijn beiden aanjagers van groei. De lange termijn vooruitzichten voor Adobe zijn dan ook bijzonder gunstig.
VMware is een Amerikaans bedrijf dat zich richt op cloudoplossingen. Met hun software worden werknemers gefaciliteerd om vanuit een huis in te loggen op het bedrijfsnetwerk. De pandemie heeft thuiswerken in een stroomversnelling gebracht. Behalve door minder woon-werk verkeer draagt VMware ook bij aan duurzaamheid door efficiënt energiegebruik. Momenteel is het aandeel aantrekkelijk gewaardeerd.
SolarEdge Technologies is een Israëlisch bedrijf en wereldmarktleider op het gebied van omvormers. Dat zijn apparaten die de energie van zonnepanelen omzetten in netstroom. Het zeer innovatieve bedrijf maakt zonnepanelen steeds efficiënter waardoor het beter kan concurreren met fossiele brandstoffen. Door de snelgroeiende vraag groeit SolarEdge als kool. (opname: mei 2020)
Micron is een fabrikant van geheugenchips. Deze zijn essentieel in computers en servers (DRAM) en in smartphones en SSD schijven (NAND). Deze markt is momenteel verzadigd. Met de komst van 5G komt daar snel verandering in. Vanaf volgend jaar kan de winst fors gaan toenemen. Het bedrijf keert geen dividend uit.
Dit bedrijf maakt software waarmee real-time enorme hoeveelheden data kan analyseren. Ondanks groeicijfers van meer dan 30% per jaar maakt Splunk nog geen winst. Er wordt veel uitgegeven aan innovatie en marketing. Het bedrijf schakelt over naar een abonnementenmodel wat zal zorgen voor een stabielere cashflow. Het groeiperspectief blijft als een van de weinige gespecialiseerde big data bedrijven erg goed.
De Chinese Amazon. De groep bestaat uit internetbedrijven gericht op e-commerce waaronder business-to-business webportalen, online detailhandel en betalingsdiensten, een prijsvergelijkingszoekmachine en clouddiensten voor data. Met dit aandeel kun je inspelen op de sterke groei van internet in China. Het zou mij niet verbazen als dit aandeel over 10 jaar tot de top 5 bedrijven behoort met de grootste beurswaarde.
Alphabet domineert door de ijzersterke positie van de Google zoekmachine, aangevuld met Youtube en Google Cloud. Innovaties op het gebied van autonoom rijden, 3D mapping en digitale lenzen zijn veelbelovend. Alphabet is heeft een sterke balans, stevige groeicijfers en print geld als een machine. Alleen een dividenduitkering ontbreekt.
Dit bedrijf is marktleider in grafische chips. Die zijn in staat om bepaalde informatie sneller te verwerken en worden bijvoorbeeld ingezet voor beeldvorming (games), beeldherkenning (zelfrijdende auto's) en data analyse. Amazon is een belangrijke klant. Nvidia heeft naast een pittige waardering ook zeer goede vooruitzichten.
PayPal vergemakkelijkt betalingen op een veilige, en eenvoudige manier via het internet. Het heeft een oplossing vergelijkbaar met Tikkie en veel webshops maken gebruik van hun dienst. Met PayPal kan ik inspelen op de digitalisering van geld. Omdat ik enthousiast ben over de hele fintech sector volg ik ook bedrijven zoals Visa, Mastercard en Global Payments.
Steeds meer mensen gaan naar de sportschool. Basic-Fit is actief in de Benelux en groeimarkten Frankrijk en Spanje. Met voordelige instapabonnementen wint de keten gemakkelijk marktaandeel, met extra abonnementen en personal trainers verhoogt het de marge. Met een ROI van 30% is het logisch om geen dividend uit te keren. Daar staat een continue groei van meer dan 20% tegenover.
MongoDB biedt een modern, schaalbaar database platform geschikt voor allerlei soorten data. Het wordt veel gebruikt voor de opslag van ongestructureerde data zoals documenten. MongoDB draait op alle bekende cloudplatformen en biedt ondersteunende diensten in een abonnementenmodel. Het bedrijf profiteert volop van de steeds verder toenemende digitaliseringstrend en behoefte aan big data analyse. (opname: juli 2019)
Deze Amerikaanse spelletjesmaker is bekend van onder andere FIFA en the Sims. Het is een cashflow machine en profiteert van sterke trends die als gevolg van COVID worden versneld. EA investeert daarbij steeds meer in mobiel. Momenteel is de waardering enigszins teruggelopen en is het aandeel koopwaardig.