Groeibriljanten

Groeibriljanten

Om een passieve inkomstenstroom te genereren kun je aandelen kopen van bedrijven die dividend uitkeren. Als je horizon lang genoeg is kun je echter ook bedrijven overwegen die nog geen dividend betalen. Dat zijn meestal bedrijven die nog veel groeiperspectief hebben. In plaats van dividend wordt de winst gebruikt om te investeren in verdere groei. Het rendement komt volledig uit koerswinst.

Micron is een fabrikant van geheugenchips. Deze zijn essentieel in computers en servers (DRAM) en in smartphones en SSD schijven (NAND). Deze markt is momenteel verzadigd. Met de komst van 5G komt daar snel verandering in. Vanaf volgend jaar kan de winst fors gaan toenemen. Het bedrijf keert geen dividend uit.
Dit bedrijf maakt software waarmee real-time enorme hoeveelheden data kan analyseren. Ondanks groeicijfers van meer dan 30% per jaar maakt Splunk nog geen winst. Er wordt veel uitgegeven aan innovatie en marketing. Het bedrijf schakelt over naar een abonnementenmodel wat zal zorgen voor een stabielere cashflow. Het groeiperspectief blijft als een van de weinige gespecialiseerde big data bedrijven erg goed.
De Chinese Amazon. De groep bestaat uit internetbedrijven gericht op e-commerce waaronder business-to-business webportalen, online detailhandel en betalingsdiensten, een prijsvergelijkingszoekmachine en clouddiensten voor data. Met dit aandeel kun je inspelen op de sterke groei van internet in China. Het zou mij niet verbazen als dit aandeel over 10 jaar tot de top 5 bedrijven behoort met de grootste beurswaarde.
Dit bedrijf is marktleider in grafische chips. Die zijn in staat om bepaalde informatie sneller te verwerken en worden bijvoorbeeld ingezet voor beeldvorming (games), beeldherkenning (zelfrijdende auto's) en data analyse. Amazon is een belangrijke klant. Nvidia heeft naast een pittige waardering ook zeer goede vooruitzichten.
PayPal vergemakkelijkt betalingen op een veilige, en eenvoudige manier via het internet. Het heeft een oplossing vergelijkbaar met Tikkie en veel webshops maken gebruik van hun dienst. Met PayPal kan ik inspelen op de digitalisering van geld. Omdat ik enthousiast ben over de hele fintech sector volg ik ook bedrijven zoals Visa, Mastercard, Global Payments, Adyen en Wirecard.
Alphabet domineert door de ijzersterke positie van de Google zoekmachine, aangevuld met Youtube en Google Cloud. Innovaties op het gebied van autonoom rijden, 3D mapping en digitale lenzen zijn veelbelovend. Alphabet is heeft een sterke balans, stevige groeicijfers en print geld als een machine. Alleen een dividenduitkering ontbreekt.
Steeds meer mensen gaan naar de sportschool. Basic-Fit is actief in de Benelux en groeimarkten Frankrijk en Spanje. Met voordelige instapabonnementen wint de keten gemakkelijk marktaandeel, met extra abonnementen en personal trainers verhoogt het de marge. Met een ROI van 30% is het logisch om geen dividend uit te keren. Daar staat een continue groei van meer dan 20% tegenover.
SolarEdge Technologies is wereldmarktleider op het gebied van omvormers. Dat zijn apparaten die de energie van zonnepanelen omzetten in netstroom. Het bedrijf loopt voorop in innovatie en groeit door de snelgroeiende vraag als kool.