Dividend aandeel van de maand – Castellum

Dividend aandeel van de maand – Castellum

Al langer zocht ik een collega voor mijn enige vastgoed aandeel, Welltower. Daarvoor overwoog ik twee bedrijven, namelijk Realty Income en Castellum. Er zijn natuurlijk veel verschillen. De eerste is een Amerikaans bedrijf voornamelijk actief in winkelvastgoed en de tweede is een Zweed actief in kantoor en logistiek vastgoed. Sterke punten van Realty Income zijn het business model en focus op de aandeelhouder. Realty Income heeft niet voor niets een plek in mijn hoogdividenders watchlist en daar schreef ik het volgende:

“The Monthly Dividend Company” betaald sinds haar beursgang in 1994 een groeiend dividend en is daarmee een dividend aristocraat. Realty Income is een vastgoedbedrijf en verhuurt aan een brede mix aan bedrijven (grootste is drogisterijketen Walgreens) via zogenaamde langdurige triple-net lease contracten. Onderhoud, nuts, verzekeringen en belastingen zijn voor rekening van de huurder. Hierdoor is de kasstroom stabiel. Het bedrijf is conservatief gefinancierd en heeft als missie om iedere maand dividend uit te betalen.

Wat beide bedrijven gemeen hebben is een sterk trackrecord in jaarlijks groeiend dividend. De 23 jaar aan onafgebroken dividendgroei van Castellum is zelfs uniek in Europa te noemen. In dit artikel ga ik verder in op de Zweden en in het slot kom ik terug op de vergelijking met Realty Income.

Markt- en bedrijfsanalyse

Castellum heeft een bijzonder goed gespreide portefeuille met vertegenwoordiging in de sectoren kantoren, logistiek en overheid. Behalve in Zweden is Castellum ook actief in Finland en Denemarken. Momenteel heeft het bedrijf een bod uitgebracht op het Noorse Entra. Ook dit vastgoedfonds scoort goed op duurzaamheid en past naadloos in de portefeuille van Castellum. Door de overname ontstaat de grootste vastgoedspeler van Scandinavië. Deze regio staat er economisch sterk voor en heeft goede vooruitzichten. Ik heb zelf het genoegen gehad Zweden en Noorwegen te bezoeken en ik ben onder de indruk geraakt van de kwaliteit van leven in deze landen. Zonder het destijds te weten ben ik ook in twee panden van Castellum geweest, in Stockholm en studentenstad Uppsala.

Het afgelopen decennium bedroeg het gemiddelde aandeelhoudersrendement niet minder dan 14% per jaar. Castellum heeft de ambitie om de komende jaren met 10% te groeien. Die groei wordt in de eerste plaats ondersteund door de kwaliteit van het vastgoed, de klantenkring (oa veel overheid) en de Scandinavische marktvooruitzichten. Om een idee te geven: in 2020 incasseerde Castellum 99% van de huur. Daarnaast wordt er gericht geïnvesteerd en ontwikkeld in groeisegmenten, met name logistiek vastgoed. Innovatie en duurzaamheid spelen een centrale rol. Castellum concentreert zich op de kasstroom en opereert met een laag financieel risicoprofiel. Een aandachtspunt betreft de leegstand. Die bedroeg het afgelopen jaar 7%, met name onder vastgoed van lagere kwaliteit. Dit kan mogelijk oplopen als de gevolgen van de pandemie in de economie tot uiting komen.

De duurzame stad

Castellum is een Zweeds vastgoedbedrijf dat bijzonder hoge ogen gooit op het gebied van duurzaamheid. “The Sustainable City” is dan ook een speerpunt in de strategie van het bedrijf. Bestaande gebouwen worden energiezuiniger gemaakt en nieuwe ontwerpen zetten nieuwe normen. Het gaat daarbij niet alleen om energie en klimaat. Zo wordt er in gebouwen veel rekening gehouden met het welzijn van haar bewoners. Zeker in de Scandinavische markt zijn klanten bereid om daar een prijspremium voor te betalen.

Een sterk dividend trackrecord

Met 23 jaar aan dividendgroei behoort Castellum tot een selecte groep Europese dividendtoppers. Ze behoren zelfs tot de Noble 30 European Dividend Aristocrat Index, samengesteld door European DGI. In die 23 jaar groeide het dividend van SEK 0,60 tot SEK 6,90. Deze ruime vertienvoudiging komt neer op een gemiddelde jaarlijkse groei van 11%! En de koers groeide gestaag mee. Op 22 januari presenteerde Castellum de jaarresultaten. Ondanks de moeilijke omstandigheden in de kantorenmarkt groeiden de inkomsten gewoon door. Het dividend werd zelfs verhoogd met ruim 6%. Wat mij betreft een teken van de kracht van het bedrijf.

Dividendhistorie van Castellum

Een balans als een fort

Castellum is conservatief gefinancierd met een loan-to-value van 43%. De rente die het bedrijf betaald bedraagt gemiddeld slechts 1,8% en wordt zes keer gedekt door de winst. De sterke kasstroom maakt het mogelijk om naast het dividend ook schulden af te bouwen en eigen aandelen in te kopen. Na de geplande desinvesteringen heeft Castellum SEK 18B beschikbaar voor investeringen. Het bedrijf gaat de toekomst tegemoet in een bijzonder sterke financiële positie.

Een redelijke waardering

Op dit moment liggen veel vastgoedfondsen in de aanbiedingenbak. Castellum hoort daar niet bij. Kwaliteit kost geld. Het bedrijf scoort goed op het business model, de balans en de vooruitzichten. Daarbij is de waardering fair. Instappen op de huidige niveau’s is nadrukkelijk een investering voor de lange termijn.

Ik heb het aandeel nog niet bij collega bloggers in portefeuille gezien. Ik ben benieuwd of die er zijn. Vanuit Nederland zijn pensioenfondsen ABP (2e) en PGGM (5e) royaal vertegenwoordigd. De eerste gaf enkele dagen geleden aan het niet eens te zijn met de voorgestelde benoeming van de grootste aandeelhouder, Rutger Arnhult, tot voorzitter van de raad van commissarissen.

Slotsom: een Zweedse vesting

Castellum is een vastgoedfonds met een sterk dividend trackrecord. Daarbij heeft het Zweedse bedrijf duurzaamheid hoog in het vaandeel staan. Ik merk dat ik daar steeds meer waarde aan hecht. Ik heb bewust gewacht met investeren tot de jaarresultaten bekend werden gemaakt. Die waren gezien de omstandigheden uitstekend. Met name de mooie dividendverhoging in een moeilijk jaar was voor mij de bevestiging dat we hier te maken hebben met een echte dividendtopper.

Ten opzichte van Realty Income is het dividend van Castellum aanzienlijk lager, momenteel circa 1,5%. Daar komt ook de hogere dividendbelasting nog bovenop. De dividendverhogingen van Realty Income nemen echter ieder jaar af. Het lange termijn perspectief op groei van Castellum moet in mijn optiek als beter worden ingeschat. De kwaliteit van het portfolio, de sterke Scandinavische economie, het duidelijke groeipad en de ijzeren kapitaaldiscipline maken het aandeel kansrijk. Daarnaast verwacht ik een positief valuta effect. Zeker ten opzichte van de dollar. Castellum geeft daarmee extra spreiding in de portefeuille. Deze maand nam ik op 22 augustus 2021 een eerste positie door het aankopen van 25 aandelen a SEK 209 per stuk. Mocht de koers zakken naar SEK 190 dan koop ik nog een portie bij.

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 3

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 3

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

11 gedachten over “Dividend aandeel van de maand – Castellum

 1. Super leuk om een artikel te zien over een bedrijf waar niet over geschreven wordt op andere blogs.

  Juist dit maakt het inspirerend om blogs, zoals ook die van jouw te blijven volgen.

  1. Bedankt! Hopelijk vind ik de tijd om meer van dit soort artikelen te schrijven. Deze stond ook weer te lang in concept. Aandelen die ik momenteel bekijk zijn allemaal van het type laag dividend, hoge groei. Op de MSFT’s en AAPL’s na komen die minder voor in porto’s :).

 2. Een interessant aandeel inderdaad, staat hier op de watchlist mocht er ooit een discount komen. Waar ik wel mee worstel is de dividendbelasting aangezien het tarief in Zweden hoger ligt. Vraag je bij alle buitenlandse aandelen (buiten US&NL) hiervoor in de betreffende landen de belasting terug? Dat is namelijk iets wat mij weerhoudt om elders te investeren en vooral bang hier een fors deel aan rendement mis te lopen.

 3. Bedankt voor je reactie Rickson. Het geworstel met dividendbelasting is herkenbaar. Een deel van mijn portefeuille heb ik bij ABN AMRO. Die vragen Franse dividendbelasting automatisch terug. Zie mijn maandupdate van oktober 2020: https://dekleinekapitalist.nl/maandupdate-oktober-2020/. Ik moet LVMH en Groupe SEB nog overzetten van DEGIRO naar ABN AMRO. Franse bedrijven hebben hierdoor een klein streepje voor in mijn beleggingsoverwegingen.

  De positie in Castellum is rationeel gezien te klein om het dividend terug te vragen. Als ik dat doe zal dat vooral zijn om het proces te begrijpen en ervaringen te kunnen delen op mijn blog.

  Dat voelt natuurlijk als mislopen van rendement. Aan de andere kant moet je ook naar de upsides kijken. Ik ben positief over het duurzame bedrijfsmodel, de haalbaarheid van de groeiplannen (ambitie 10% p/j), het dividendgroei trackrecord, de vooruitzichten van de Scandinavische economie en het valuta effect. In mijn ogen is de kans op een hoog totaalrendement (netto yield, buyback, koers, valuta) aanzienlijk. Ook met wat misgelopen dividendbelasting. Op lange termijn volgt de koers het dividendrendement. Die is bij Castellum vele jaren consistent verhoogd. In 2020 met 6% in een moeilijk jaar.

  Het is nadrukkelijk een lange termijn investering. Op korte termijn heb ik ook geen idee. Of mijn visie uit gaat komen weten we helaas pas achteraf :). Doe vooral je eigen onderzoek!

  1. Teruggave van teveel ingehouden bronbelasting is erg moeilijk en zelfs onmogelijk met een DeGiro account.

   De Giro kan namelijk niet de benodigde documenten aanleveren hiervoor, maar ze geven wel aan dat er aan een oplossing gewerkt wordt. Al kan ik me voorstellen dat dit geen grote prio is bij een discountbroker, want dit levert niet direct extra omzet op.

   Ik ben hier dus zelf bij stap 1 ‘het verzamelen van de benodigde papieren’ al vastgelopen. Hier moet ik het dus voor lief nemen dat ik door mijn keus voor een discountbroker goedkope transactiekosten heb, maar dat ik voor bepaalde aandelen hogere kosten hebben door de bronbelasting die ik niet kan verrekenen. Bij de tarieven die DeGiro rekent is het eigenlijk ook logisch dat het service niveau lager is dan bij een duurdere broker.

   Wel vind ik de oplossing die jij hebt gekozen om een deel van je portefeuille bij ABN onder te brengen interessant. Doet ABN dit alleen voor Franse aandelen?

   1. Bedankt voor je reactie. Dat scheelt mij weer een poging :). Eerlijk gezegd weet ik niet of ABN dit alleen voor Franse aandelen doet. Ik kreeg die de brief voor teruggaaf een dag na mijn aankoop, maar wist dat niet van tevoren. Ik kan er zo snel ook niets over vinden op de website.

    Ik heb een Zelf Beleggen Plus abo, omdat ik het “professionele” beleggingsplatform Mijn Dealingroom wilde uitproberen. Dat kost EUR 48 per jaar met iets lagere transactiekosten. Ik ben overigens blij met de split in twee hoofdbrokers (ik heb ook nog Flatex en Bux). In de praktijk gebruik ik alleen DeGiro. Op ABN staan buy-and-holds. Voor het tracken van mijn totale portfolio heb ik een aparte watchlist bij DeGiro en deze website. Ik denk dat ik zelf de hoofdbezoeker ben van mij eigen blog :). De Tools gebruik ik bijvoorbeeld zelf ook regelmatig.

 4. Mooi artikel, heb ook castellum nav een tip van menno van hoven van beleggers belangen. Is dit een bijkoopmoment of is er meer aan de hand?

  Kan me voorstellen dat de financieringslasten flink oplopen met huidige rentes.

  Gr, Rik

 5. Om de inflatie te beteugelen wordt de rente verhoogd en dat geldt zeker voor Zweden. De Zweedse centrale bank had de grootste renteverhoging in 30 jaar. Hierdoor stijgen de financieringslasten uiteraard. Of dit een bijkoopmoment is hangt af van je visie op de renteontwikkeling. Tijdelijk of structureel?

  Het is goed om te beseffen dat vastgoedfondsen geen echt duurzaam concurrentievoordeel bieden (zie mijn artikel over slotgrachten). De kwaliteit van het management neemt hierdoor in belang toe. En mijns inziens is dit een puntje waar meer aan de hand is. Dit is volgens mij nog niet eerder genoemd bij BB. Grootaandeelhouder Rutger Arnhult werd begin dit jaar gepromoveerd van voorzitter van de RvC naar CEO na een onderonsje met de nog maar een maand in dienst zijnde CEO Biljana Pehrsson van het overgenomen Kungsleden. Deze CEO staat niet goed op de kaart. Voor deze catfight zie ook https://imgur.com/hX7dO1z

  Vorige week werd aangekondigd dat M2 Asset Management (van Rutger Arnhult) 12 % van de aandelen verkoopt aan Akelius: https://www.castellum.se/en/about-castellum/newsroom/2022/10/castellum-permits-m2-asset-management-ab-to-proceed-with-a-sale-of-shares-during-the-currently-ongoing-closed-period/
  Dat is niet uit weelde.

  Voor mij een teken dat het rommelt. Op lange termijn houd ik voldoende vertrouwen in Castellum vanwege de kwaliteit van de portefeuille en het unieke dividend trackrecord. Maar voor bijkopen heb ik momenteel meer interesse in sterke bedrijven met een groter concurrentievoordeel in andere sectoren.

  Als je meer feedback wilt kun je een draadje starten op mijn forum!

 6. Bedankt voor je uitgebreide antwoord. Vorige week ook dividend geschrapt, maar goed dat we niet hebben bijgekocht.

  Ik zal er binnenkort nog even goed na kijken, wat ik met deze positie gaan doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *