Hoogdividenders

Hoogdividenders

Om alvast een mooie inkomstenstroom te genereren komen bedrijven die een hoog dividend uitkeren in beeld. Dit zijn vaak volwassen bedrijven waar weinig groeiperspectieven zijn. Bekende sectoren zijn energie, nuts, telecom, vastgoed en financials. Omdat het rendement grotendeels uit het dividend wordt behaald is de houdbaarheid daarvan essentieel.

NN Group
Deze levensverzekeraar behoort tot de kapitaalkrachtigste in Europa. Nationale Nederlanden presteert sterk, voert een progressief dividendbeleid en koopt ook eigen aandelen in. De waardering blijft achter op sectorgenoten. Hierdoor is NN niet alleen aantrekkelijk voor beleggers maar ook een prooi voor overnames. Koersdoelen liggen tussen de EUR 39 en 49. (in porto: februari 2020)
Enel is een Italiaanse nutsgigant met naast productie ook het beheer van transmissienetwerken. Het bedrijf is de grootste leverancier van duurzame elektriciteit en noemt zich een "Renewable Super Major". Enel heeft ambitieuze toekomstplannen en voorspelt een dividendgroei van 7% per jaar in de periode tot 2023. Als de rente laag blijft is dat zeker haalbaar. Ten opzichte van de grote Spaanse concullega Iberdrola is het dividendrendement hoger, de schuld lager en de waardering aantrekkelijker. (opname november 2020)
AbbVie is een biofarmaceutisch bedrijf uit de VS. Lange tijd was er onzekerheid door de afhankelijkheid van reuma medicijn Humira. Inmiddels heeft AbbVie door overnames een goed gevulde pijplijn met toekomstige winnaars. Het bedrijf biedt een aantrekkelijk dividend dat ook nog erg sterk groeit. (in porto: april 2019)
Meer info?
"The Monthly Dividend Company" betaald sinds haar beursgang in 1994 een groeiend dividend en is daarmee een dividend aristocraat. Realty Income is een vastgoedbedrijf en verhuurt aan een brede mix aan bedrijven (grootste is drogisterijketen Walgreens) via zogenaamde langdurige triple-net lease contracten. Onderhoud, nuts, verzekeringen en belastingen zijn voor rekening van de huurder. Hierdoor is de kasstroom stabiel. Het bedrijf is conservatief gefinancierd en heeft als missie om iedere maand dividend uit te betalen.
Gilead Sciences ontwikkelt en verkoopt geneesmiddelen tegen levensbedreigende infectieziekten. Het bedrijf is toonaangevend op de markt voor HIV-medicijnen en behandelingen tegen hepatitis C en kanker. Gilead betaalt sinds 2015 dividend en dat is bovendien ieder jaar gegroeid, meest recent met 8%. Momenteel bedraagt de yield bijna 5%. De sterke kasstroom en goed gevulde ontwikkelingspijplijn maken het waarschijnlijk dat het dividend kan blijven groeien. (opname: november 2020)
Welltower is een van de grootste vastgoedbedrijven in de zorgsector van de VS. Bijna 2/3e van de omzet komt uit seniorenwoningen. Die worden gehuurd door overwegend gezonde ouderen met een lichte zorgbehoefte. Daarnaast heeft Welltower ook ziekenhuizen en bejaardenhuizen in portefeuille. De exploitatie van het vastgoed wordt uitbesteed. Met dit bedrijf kan op de vergrijzingstrend worden ingespeeld. (in porto: mei 2020)