Hoogdividenders

Hoogdividenders

Om alvast een mooie inkomstenstroom te genereren komen bedrijven die een hoog dividend uitkeren in beeld. Dit zijn vaak volwassen bedrijven waar weinig groeiperspectieven zijn. Bekende sectoren zijn energie, nuts, telecom, vastgoed en financials. Omdat het rendement grotendeels uit het dividend wordt behaald is de houdbaarheid daarvan essentieel.

Dit Amerikaanse mediaconglomeraat produceert, distribueert en exploiteert films, televisieseries, zenders en advertenties. Het laatste kwartaal rapporteerde VIAC slechte cijfers en het bedrijf heeft een behoorlijke schuld. De koers is daardoor ingezakt en biedt momenteel een dividendrendement van 4%. In tegenstelling tot concurrent Netflix maakt dit bedrijf echter gewoon winst. Een krachtig herstel lijkt mij een kwestie van tijd.
Deze gereguleerde elektriciteitsproducent is een van de weinige nutsaandelen met een wide moat Morningstar rating. Het dividend groeit al 16 jaar waarvan de laatste jaren met bijna 10%. Samen met een dividendrendement van 4,5% biedt dat een aantrekkelijke risico/rendement verhouding. Gedreven door de zoektocht naar rendement als alternatief voor sparen en obligaties zijn nutsaandelen in trek.
Deze levensverzekeraar behoort tot de kapitaalkrachtigste in Europa. Nationale Nederlanden presteert sterk, voert een progressief dividendbeleid en koopt ook eigen aandelen in. De waardering blijft achter op sectorgenoten. Hierdoor is NN niet alleen aantrekkelijk voor beleggers maar ook een prooi voor overnames. Koersdoelen liggen tussen de EUR 39 en 49.
Welltower is een van de grootste vastgoedbedrijven in de zorgsector van de VS. Bijna 2/3e van de omzet komt uit seniorenwoningen. Die worden gehuurd door overwegend gezonde ouderen met een lichte zorgbehoefte. Daarnaast heeft Welltower ook ziekenhuizen en bejaardenhuizen in portefeuille. De exploitatie van het vastgoed wordt uitbesteed. Met dit bedrijf kan op de vergrijzingstrend worden ingespeeld. In de coronacrash is het aandeel genadeloos afgestraft en loopt het dividendrendement boven de 10%.