Hoogdividenders

Hoogdividenders

Om alvast een mooie inkomstenstroom te genereren komen bedrijven die een hoog dividend uitkeren in beeld. Dit zijn vaak volwassen bedrijven waar weinig groeiperspectieven zijn. Bekende sectoren zijn energie, nuts, telecom, vastgoed en financials. Omdat het rendement grotendeels uit het dividend wordt behaald is de houdbaarheid daarvan essentieel.

"The Monthly Dividend Company" betaald sinds haar beursgang in 1994 een groeiend dividend en is daarmee een dividend aristocraat. Realty Income is een vastgoedbedrijf en verhuurt aan een brede mix aan bedrijven (grootste is drogisterijketen Walgreens) via zogenaamde langdurige triple-net lease contracten. Onderhoud, nuts, verzekeringen en belastingen zijn voor rekening van de huurder. Hierdoor is de kasstroom stabiel. Het bedrijf is conservatief gefinancierd en heeft als missie om iedere maand dividend uit te betalen.
Deze gereguleerde elektriciteitsproducent is actief in opwekking, transport en opslag van energie. Dominion is een van de weinige nutsaandelen met een wide moat Morningstar rating (koersdoel $86). Het dividend groeit al 16 jaar waarvan de laatste jaren met bijna 10%. Samen met een dividendrendement van 4,5% biedt dat een aantrekkelijke risico/rendement verhouding. Dominion investeert bovengemiddeld veel in hernieuwbare energiebronnen.
Pfizer is een van de grootse farmaceuten ter wereld en investeert $8 miljard per jaar aan onderzoek. Het merendeel van de omzet komt uit voorgeschreven medicijnen en vaccins. Patenten verlopen gelijkmatig en de funnel met nieuwe is goed gevuld. Hierdoor zal de kasstroom minder fluctueren dan kleinere concurrenten. Het dividendrendement bedraagt 4% en is veilig. Een solide aandeel dat een stukje rust in de portefeuille kan brengen.
Deze levensverzekeraar behoort tot de kapitaalkrachtigste in Europa. Nationale Nederlanden presteert sterk, voert een progressief dividendbeleid en koopt ook eigen aandelen in. De waardering blijft achter op sectorgenoten. Hierdoor is NN niet alleen aantrekkelijk voor beleggers maar ook een prooi voor overnames. Koersdoelen liggen tussen de EUR 39 en 49.
Welltower is een van de grootste vastgoedbedrijven in de zorgsector van de VS. Bijna 2/3e van de omzet komt uit seniorenwoningen. Die worden gehuurd door overwegend gezonde ouderen met een lichte zorgbehoefte. Daarnaast heeft Welltower ook ziekenhuizen en bejaardenhuizen in portefeuille. De exploitatie van het vastgoed wordt uitbesteed. Met dit bedrijf kan op de vergrijzingstrend worden ingespeeld. In de coronacrash is het aandeel genadeloos afgestraft en loopt het dividendrendement boven de 10%.