Hoogdividenders

Hoogdividenders

Bedrijven die een hoog dividend uitkeren zorgen direct voor een fraaie inkomstenstroom. Dit zijn vaak volwassen bedrijven met minder groeiperspectieven. Bekende sectoren zijn energie, nuts, telecom, vastgoed en financials. Het rendement wordt grotendeels behaald uit het dividend. Daarom is de houdbaarheid daarvan essentieel. Naast het bedrijfsmodel is de gezondheid van de balans en de payout ratio van belang.

Hoogdividenders hebben ook nadelen. Ten eerste is een hoog dividend een last voor het bedrijf. Er blijft minder over om te investeren. Bedrijven die tegen een hoog rendement kunnen herinvesteren zijn in het voordeel. Daarnaast is dividendbelasting vervelend. Het eet een stukje rendement en terugvraagprocedures zijn omslachtig. Bedrijven die kiezen voor eigen aandeleninkoop zijn efficiënter. Daar staat tegenover dat een dividenduitkering direct in je zak zit. Je kunt zelf beslissen om te herbeleggen. Of om er boodschappen van te doen.

NN Group
Deze levensverzekeraar behoort tot de kapitaalkrachtigste in Europa. Nationale Nederlanden heeft een fraaie portefeuille waarmee het een ijzersterke cashflow genereert. Het bedrijf voert een aantrekkelijk progressief dividendbeleid en koopt in hoog tempo eigen aandelen in. (gekocht: februari 2020)
Meer info?
AbbVie
AbbVie is een biofarmaceutisch bedrijf uit de VS. Lange tijd was er onzekerheid door de afhankelijkheid van reuma medicijn Humira. Inmiddels heeft AbbVie door overnames een goed gevulde pijplijn met toekomstige winnaars. Het bedrijf biedt een aantrekkelijk dividend dat ook nog erg sterk groeit. (in porto: april 2019)
Meer info?
Shell
Deze Britse oliemajor heeft als doel om het grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld te worden. Dankzij de grote positie in LNG is het bedrijf goed gepositioneerd in de energietransitie. Het dividend is veilig en zal de komende jaren normaal gesproken groeien. (gekocht: oktober 2018)
Enel
Enel is een Italiaanse nutsgigant met naast productie ook het beheer van transmissienetwerken. Het bedrijf is de grootste leverancier van duurzame elektriciteit en noemt zich een \"Renewable Super Major\". Enel heeft ambitieuze toekomstplannen en voorspelt een dividendgroei van 7% per jaar in de periode tot 2023. (opname november 2020, gekocht mei 2021)
Meer info?
ASR
Deze Nederlandse verzekeraar heeft een goede positie in schadeverzekeringen. ASR heeft een solide balans en sterke kasstroom. Daarmee kan het onlangs met 18% verhoogde dividend ruimschoots worden uitgekeerd. Samen met eigen aandelen inkoop bedraagt de kapitaalteruggave ruim 8%. (gekocht: december 2021)
Meer info?
Rio Tinto
Deze Brits-Australische mijnbouwgroep delft vooral ijzererts, aluminium, koper en in toenemende mate lithium. In tegenstelling tot kolen, olie en gas zit daar geen CO2 in, wat op lange termijn gunstig zou moeten zijn. Een groot deel van de winst wordt uitgekeerd als dividend en zorgt zo voor een mooie passieve inkomstenstroom. (gekocht: november 2021)
Meer info?
Gilead Sciences
Gilead Sciences ontwikkelt en verkoopt geneesmiddelen tegen levensbedreigende infectieziekten. Het bedrijf is toonaangevend op de markt voor HIV-medicijnen en behandelingen tegen hepatitis C en kanker. De sterke kasstroom en goed gevulde ontwikkelingspijplijn maken het waarschijnlijk dat het dividend kan blijven groeien. (opname: november 2020, gekocht december 2021)
Meer info?
VF Corporation
Deze Amerikaanse producent van schoenen en kleding heeft met merken als Timberland, The North Face en Vans is een echte dividendaristocraat. Door bevoorradingsproblemen en inflatieangst staat VFC onder druk. Het dividend van 4% kan dankzij de sterke balans en kasstroom ook met tegenwind kan blijven groeien.
Castellum
Dit Zweedse vastgoedfonds heeft een goede gespreide portefeuille in de sectoren kantoren, logistiek en overheid. Castellum heeft een sterke balans en gooit hoge ogen qua duurzaamheid. Uniek in Europa is het dividendtrackrecord met 24 jaar aan onafgebroken verhogingen. In 2022 kwam er liefst 10% bij. (gekocht: januari 2021)
Meer info?
BE Semiconductor
Deze Nederlanse chipmachinefabrikant is actief in de back-end markt. Het maakt machines voor het maken van verbindingspunten, behuizingen en verpakkingen. BESI heeft een sterke positie in de meest geavanceerde assemblage (hybrid bonding) en haalt daarmee zeer hoge marges. Het bedrijf zit in een cyclische markt waardoor het dividend niet stabiel is. Per saldo groeit het echter met enorme stappen (gekocht: oktober 2021)
Meer info?
Thule Group
Deze Zweedse kwaliteitsproducent van skiboxen, fietsendragers en kinderwagens verkoopt in meer dan 140 landen. Thule profiteert volop van de toenemende interesse in actiever buitenleven en vakanties dichtbij huis. De pandemie heeft deze trend alleen maar versterkt. Thule heeft goede vooruitzichten en zal normaliter het dividend ieder jaar verhogen. (opgenomen: juli 2019, gekocht: februari 2022)
Meer info?