Shortlist

Shortlist

Op deze pagina wil ik mijn shortlist met aandelen delen die dichtbij een koopmoment zitten. De bedrijven komen in aanmerking door een combinatie van hoge kwaliteit, gewenste spreiding over sectoren en regio’s en een aantrekkelijke waardering.

Bristol-Myers Squibb
Bristol-Myers Squibb ontwikkelt geneesmiddelen voor ernstige, levensbedreigende ziekten. Het bedrijf heeft een unieke strategie waarin het de schaalvoordelen van farmacie combineert met de focus van een biotech. De waardering blijft achter vanwege het aflopen van patenten op blockbusters. De veelbelovende pijplijn maakt het aandeel echter kansrijk. Het dividend ging vorig jaar omhoog met 10% en het rendement bedraagt 3,2%. Daar komt 4,4% eigen aandeleninkoop bij. (in porto: januari 2020)
Ahold Delhaize
Supermarkten staan sinds de pandemie weer meer in de belangstelling. Ahold Delhaize blijft echter flink achter bij sectorgenoten. Vooral de angst dat Amazon marktaandeel afsnoept lijkt een rol te spelen. Wat mij betreft voorbarig. De Zaanse grootgrutter blijft haar dividend gewoon verhogen, in 2020 zelfs twee keer. Met een dividendrendement van 4%, eigen aandelen inkoop ter waarde van 4% en het defensieve karakter is Ahold Delhaize aantrekkelijk. (in porto: maart 2019)
Keyence Corporation
Keyence is een Japans bedrijf actief op het gebied van robotisering en automatisering en ontwikkelt meet- en visioninstrumenten en sensors voor robots. Deze worden onder andere gebruikt in de auto- en chipindustrie. De markt voor robotisering kent zeer goede lange termijn groeiperspectieven door vraag als gevolg van het complexer worden van productieprocessen en de vergrijzing van de bevolking. Keyence heeft een bewezen trackrecord in het benutten van de groei in de markt. Daarbij behaalt Keyence meer winst dan concurrenten vanwege innovatie en uitbesteding van de productie (opname: april 2021).
Teck Resources
Teck Resources is het grootste gediversificeerde grondstoffenbedrijf van Canada. Het is actief in de winning en verdere verwerking van onder andere koper, zink, nikkel, molybdeen, kolen en olie. Het bedrijf heeft mijnen in eigendom met een eeuw aan voorraden, handelt met kortlopende levertijden (hoge marges), heeft een sterke balans en eigen aandeleninkoop. Ik verwacht een sterke groei in de prijzen van grondstoffen. Vanwege de verduurzamingstrend is met name de grote blootstelling aan koper aantrekkelijk. (opname: maart 2021)
McCormick
McCormick is een Amerikaanse producten van kruiden, specerijen, sausen en smaakproducten. Deze 35-jarige dividendaristrocraat heeft een voorspelbare dividendgroei met de laatste 15 jaar steeds in de range van 8%-11%. McCormick heeft last van gesloten horeca, maar kan compenseren met thuisverbruik. Met name de kruiden verslindende vegan trend is een enorme katalysator. De laatste cijfers waren goed waarop de verwachte omzetgroei werd verhoogd naar 9%. (opname: april 2021)
China Life Insurance Company
De grootste levensverzekeraar van China is voor 70% in bezit van de staat. Sinds de liberalisering van de verzekeringsmarkt in 2007 is de concurrentie moordend. China is met slechts 2% van het BNP onderverzekerd, terwijl de bevolking en welvaart snel zorgen voor een langdurige groeimarkt. In mijn ogen is het aandeel China Life sterk ondergewaardeerd (PE ~8), terwijl het dividendrendement van 5% ronduit aantrekkelijk is.
Deze Zwitserse farmareus is marktleider in biotech en diagnostiek. Het bedrijf heeft een sterk concurrentievoordeel als leider in oncologie therapieën. Roche is uitstekend gepositioneerd om wereldwijde gezondheidszorg veiliger en persoonlijker te maken. De toenemende druk van biosimilars kan Roche pareren door innovatie en overnames. Hoewel het dividend zeer veilig is groeit het nauwelijks. Het bedrijf is echter zwaar ondergewaardeerd en daardoor een buitenkansje.
Hyster-Yale
Hyster-Yale is een producent van vorkheftrucks uit de VS. Met dit aandeel wil ik niet alleen inspelen op een aantrekkende economie. Met dochter Nuvera heeft Hyster-Yale namelijk een interessante troef in handen. Dit bedrijf levert namelijk waterstofmotoren en brandstofcelstapels. Veel van dergelijke aandelen zijn naar de maan geschoten. Met deze kleine dividendbetaler kan er op een andere manier op deze trend worden ingespeeld.
Becton, Dickinson and Company
Becton Dickinson is de grootste producent en distributeur van medische producten voor chirurgie, naalden en spuiten, diagnostische apparatuur en nog veel meer. De sterke groei in de afgelopen jaren kwam met name uit acquisities. Daardoor was de schuldgraad opgelopen en de waardering relatief achtergebleven. Nu de schuld terugloopt kan de vrije kasstroom anders worden besteed. Ik verwacht meer innovatie, mooie dividendverhogingen en inkoop van eigen aandelen.