Shortlist

Shortlist

Op deze pagina wil ik mijn shortlist met aandelen delen die dichtbij een koopmoment zitten. De bedrijven komen in aanmerking door een combinatie van hoge kwaliteit, gewenste spreiding over sectoren en regio’s en een aantrekkelijke waardering.

S&P Global
Deze Amerikaanse kredietbeoordelaar biedt beleggers essentiële informatie omtrent financiële risico's. Tevens verdient S&P global aan ETF's waarvan de S&P500 index het bekendste is. De ijzersterke marktpositie vertaalt zich in hoge winstmarges en -groei. Het dividend wordt al 49 jaar op rij verhoogd, in 2022 met 10%.
Schneider Electric
Dit Franse bedrijf is actief in stroomvoorziening, smart grids en robotisering. Schneider is een belangrijke speler in de energietransitie en profiteert volop van de duurzaamheidstrend. Het bedrijf genereert een sterke kasstroom die wordt gebruikt voor schuldreductie, eigen aandeleninkoop en een groeiend dividend.
Estee Lauder Companies
Estée Lauder produceert verzorgingsproducten voor huid en haar en make-up in het hogere segment. Net als concurrent L’Oréal heeft Estée Lauder een sterk trackrecord op omzetgroei en marges. De lange termijn vooruitzichten blijven gunstig. Vorig jaar ging het dividend met 13% omhoog.
Ecolab
Dit Amerikaanse bedrijf is actief op het gebied van waterbehandeling, zuivering, reiniging, hygiëne en infectiepreventie. Het is een belangrijke leverancier van ontsmettingsartikelen aan ziekenhuizen. Met 29 jaar aan verhogingen is Ecolab een echte dividendaristocraat. Het bedrijf lijkt weer op stoom te komen.
Microsoft
Microsoft blijft verbazen met de enorme groei in zowel omzet (+20% yoy) als marges die het realiseert. Mijn favoriete bedrijf vuurt op alle cilinders en is uitstekend gepositioneerd voor de toekomst. Hoewel de koers enorm is opgelopen sinds mijn eerste koop voor EUR 101,25 in december 2018 blijft het aandeel dankzij de recente daling zonder meer koopwaardig.
Baxter International
Deze Amerikaanse producent is actief in medische apparatuur en hulpmiddelen die worden gebruikt van ziekenhuis tot bij de patiënt thuis. Door de overname van Hillrom richt Baxter zich op schuldreductie. Op korte termijn betekent dit lager dividendverhogingen, op lange termijn zijn de vooruitzichten bijzonder gunstig.
Taiwan Semiconductor Company
TSMC is de grootste pure productiefaciliteit van chips ter wereld en verkoopt alleen productiecapaciteit aan bedrijven als Apple, AMD, Nvidia en Qualcomm. De schaalvoordelen en groeiende vraag garanderen een oersterke kasstroom en stijgend dividend. Vanwege de geopolitieke situatie staat de koers onder zware druk.
Meer info?
ASML
De lithografiesystemen van ASML brengen zeer kleine en nauwkeurige patronen op silicium schijfjes aan. Het bedrijf heeft een technologische voorsprong en een dominante marktpositie, die de komende jaren verder wordt uitgebouwd. Het dividend groeit met grote stappen en de koers volgt. (gekocht: december 2018)
DSM
DSM levert vitaminen, eiwitten, enzymen die gebruikt worden in gezonde voeding voor mens en dier. Daarnaast tref je hun producten aan in beschermende kleding en zonnebrandcrème. Door de fusie met het Firmenich krijgt het bedrijf een Zwitserse notering inclusief dividendbelasting. Een nadeel, maar de sterke kasstroomontwikkeling en dividendgroei wegen zwaarder.
Nike
Dit Amerikaanse schoenenbedrijf heeft een van de sterkste merken ter wereld. Sinds de beursgang in 1980 is het aandeel met duizenden procenten gestegen. Nike profiteert volop van de aanhoudende trends omtrent gezondheid en individualisering. Het aandeel is altijd duur waardoor de huidige dip een instapkans biedt.
Meer info?
Medtronic
Deze dividend aristocraat verhoogt al ruim 40 jaar en is actief in medische apparatuur (o.a. pacemakers). Het bedrijf is goed geleid en keert tenminste 50% uit aan aandeelhouders in de vorm van dividend of eigen aandeleninkoop. Medtronic heeft goede lange termijn vooruitzichten door groei in ouderen en uitgaven aan gezondheidszorg in opkomende landen. (gekocht: februari 2020)