De kleine kapitalist van start

De kleine kapitalist van start

Er zijn natuurlijk al veel blogs over persoonlijke financiën, sparen, beleggen, hypotheken, aflossen, bezuinigen, consuminderen, financiële onafhankelijkheid, eerder met pensioen, etc. Velen zijn al even op weg. De beleggingsportefeuilles zijn opgebouwd en de spaarquotes zijn soms ronduit indrukwekkend. Als tweeverdieners zonder kinderen kan ik mij dat goed voorstellen, maar hoe doe je dat met een groot gezin? Als dertigers met drie opgroeiende kinderen, twee banen en een koophuis is het een druk bestaan. Tijd, geld en energie worden volledig opgeslokt. Een situatie die ik niet tot 70+ kan en wil volhouden. In september 2018 heb ik daarom besloten om het roer om te gooien. Centraal daarin staat het opbouwen van een klein kapitaal met als doel om minder te hoeven werken.

Afhankelijkheid van werk

Voorheen bemoeide ik me nauwelijks met geldzaken. Er gingen soms maanden voorbij zonder dat ik mijn salarisafschriften downloadde of inlogde bij internetbankieren. We konden iedere maand onze rekeningen betalen, meerdere keren met vakantie en sparen voor bijvoorbeeld verbouwingen aan ons huis. Prima de luxe! Ondertussen werd ons gezin steeds groter en namen de kosten navenant toe. Dat ging vrij onopgemerkt aangezien mijn carrière ook een grote vlucht nam. Hoewel mijn werk mij uitdaagt en veel voldoening geeft, begint het steeds meer van mij te vergen. Ik betrap mijzelf erop dat ik steeds vaker uitkijk naar een situatie waarin ik minder afhankelijk ben van “inkomsten uit loonarbeid”. Door het lezen van diverse blogs ben ik de afgelopen maanden steeds fanatieker met geld bezig; als een kleine kapitalist!

Arbeider of kapitalist?

Als medewerker bij een deelneming van een groot commercieel bedrijf lever ik arbeid en creëert de eigenaar (het grootkapitaal) meerwaarde en dus winst, liefst 22%! De algemene loonsverhoging in 2019 bedraagt 1,3% conform het afgeleide CPI cijfer. Over dat loon betaal ik fors inkomstenbelasting, veel hoger dan de winstbelasting. De gecreëerde meerwaarde komt dus maar beperkt in mijn portemonnee terecht. Maar waar dan wel? Na onderzoek blijkt dat bijna 100% (!) wordt uitgekeerd aan aandeelhouders in de vorm van dividend. Deze inkomsten kunnen worden geherinvesteerd. En dankzij het rente-op-rente effect treedt er “exponentiële kapitaalaccumulatie” op. Met mijn hypotheek zit ik aan de verkeerde kant van ditzelfde fenomeen. Maar stel nou eens dat ik eigenaar was, al was het maar een beetje. Dan zou ik mee kunnen profiteren; als een kleine kapitalist!

Hoe begin je als kleine kapitalist?

Na het besluit om anders met geld om te gaan heb ik een paar stappen ondernomen. Als eerste ben ik begonnen met het verkrijgen van inzicht in onze geldstromen en het maken van een financieel plan. Daarna heb ik mijn levensstijl vereenvoudigt om geld te besparen. Daarnaast heb ik een beleggingsrekening geopend en ben ik begonnen met het kopen van aandelen en indextrackers. Het doel daarvan is om een passieve inkomstenbron te creëren waardoor ik meer krijg van het meest schaarse goed: vrije tijd. Ik heb inmiddels al veel fouten gemaakt en veel geleerd. Ik vind het leuk om mijn ervaringen in het opbouwen van deze portefeuille te delen, zodat lezers mee kunnen leren. Daarnaast ben ik van plan om ook over andere personal finance onderwerpen te posten. Ik hoop op interessante discussies waar ik zelf ook weer van kan leren.

Contact?

Als je vragen of opmerkingen hebt dan kun je altijd contact met mij opnemen!

3 gedachten over “De kleine kapitalist van start

 1. Leuke nieuwe blog! Goed dat je bewust bent geworden van je afhankelijkheid en dat je er iets aan wilt doen.

  “Als tweeverdieners zonder kinderen kan ik mij dat goed voorstellen”
  Zo eenvoudig is het meestal niet (ik heb zelf twee kinderen). Uiteindelijk gaat het erom wat je overhoudt per maand en wat je ermee doet, los van je inkomen of persoonlijke situatie.

  1. Dankje Mr. Groeigeld!

   Misschien ben ik stiekem wel gewoon jaloers op bloggers met spaarquotes van 60% :). Maar met een hypotheek, boodschappen, kinderopvang, bso, tso, verzekeringen, energie, water, belastingen, auto, kleding, internet/tv/mobiel, zwemles, sporten, verzorging, abonnementen, cadeautjes, uitjes, vakanties, reserveringen, versleten deurklinken en wc-borstels denk ik wel eens #hoedan?

 2. Hoi Kleine K,

  Wat interessant! Ik bevind me in een zelfde soort situatie: midden 30-ers en 3 opgroeiende kinderen. En denk ook weleens als ik spaarquotes voorbij zie komen #hoedan?!

  Inmiddels heb ik ook een paar stappen genomen. Ik ben (nog) meer inzicht in onze financiën gaan creëren, recentelijk gestart met beleggen in indexfondsen en lees veel over financiële onafhankelijkheid en FIRE.

  Je verhaal is zo op het eerste gezicht erg herkenbaar. Ik ga je volgen! En ff bijlezen 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *