Turnarounds
Bedrijven met een miskleun worden in de regel genadeloos afgestraft. Het bekende advies is om geen vallend mes proberen op te vangen. Momentum beleggers zorgen vaak voor aanhoudende verkoopdruk. Soms worden hele sectoren jarenlang afgewaardeerd, zoals tabak. De vraag die altijd opdoemt is of de marktprijs nog in verhouding staat tot de waarde. Bedrijven die ondanks de afstraffing in staat zijn om sterke kasstromen te genereren zijn interessante turnaround kandidaten. En dat biedt kansen voor beleggers met durf. Op deze pagina publiceer ik de achterblijvers in mijn portefeuille waarvan ik verwacht dat ze zullen herstellen.
Volkswagen
Volkswagen (DUI) is een van de grootste autofabrikanten ter wereld. Vanwege dieselgate is het sentiment rondom het bedrijf al jarenlang slecht. Volkswagen wil zich graag herpakken door vol in te zetten op elektrificatie van het wagenpark. Met een budget van EUR 73 miljard in vijf jaar gaat dat vast lukken. De vraag is in hoeverre dit ten kostte gaat van de winstgevendheid. De waardering is laag en ik verwacht na de pandemie een flink herstel (opname: december 2020, gekocht: november 2021)
Thule Group
Deze Zweedse kwaliteitsproducent van skiboxen, fietsendragers en kinderwagens verkoopt in meer dan 140 landen. Thule profiteerde tijdens de pandemie volop van de toenemende interesse in actiever buitenleven en vakanties dichtbij huis. Thule wordt keihard geraakt door inflatie, lager consumentenvertrouwen en hogere inkoopkosten. De lange termijn vooruitzichten blijven goed. (opgenomen: juli 2019, gekocht: februari 2022)
Stanley Black & Decker
Deze Amerikaanse fabrikant van hand- en elektrisch gereedschap betaalt al 145 jaar achtereen dividend, waarvan het de laatste 54 jaar steeds werd verhoogd. Stanley Black & Decker geniet een voorsprong dankzij R&D en schaalvoordelen. Op korte termijn zit alles tegen, op lange termijn komt het goed. (opname: juni 2020, gekocht: januari 2022)