Waarom Thule blijft
Een kort tussendoortje. Mede naar aanleiding van lezersvragen. Afgelopen week kondigde het Zweedse Thule een dividendverlaging van 29% aan. Normaliter betekent dat exit uit mijn dividendportefeuille. Waarom nu dan niet?
Thule leek een progressief dividendbeleid te voeren, maar schijn bedriegt. Het dividend werd ieder jaar verhoogd. Waarbij coronajaar 2020 als een speciaal dividend werd uitgekeerd in 2021. Het officiële beleid is echter het uitkeren van tenminste 75% van de nettowinst. Net als bij BESI en Rio Tinto kan het dividend dus fluctueren.
Door corona werd reizen bemoeilijkt, vooral met het vliegtuig. De behoefte aan vakantie en recreatie is echter gebleven. Hierdoor kozen meer mensen voor kamperen en korte vakanties in eigen land. Behalve caravans waren ook de dakkoffers en fietsendragers van Thule niet aan te slepen. De hoge winst werd aan aandeelhouders geretourneerd in de vorm van een dividendverhoging van maar liefst 63%.
De hogere vraag lokte een kettingreactie uit. De hele keten heeft nu nog veel artikelen in voorraad. Vanwege het opslingereffect (en matig supply chain management) heeft Thule daar als fabrikant het meeste last van. Het gevolg is een afname van de nettowinst. Een verlaging van het dividend was dus logisch en ook in lijn met het dividendbeleid.
Als ik uitzoom dan zie ik dat het dividend dit jaar SEK 1,2 hoger is dan twee jaar geleden. Oftewel een stijging van 15%. Bovenop een fraai dividendrendement. Ten opzichte van sectorgenoten is dat heel netjes. Thule had er voor kunnen kiezen om het dividend twee keer met 7% te verhogen. En in 2022 aangevuld met een speciaal dividend. Net zoals het in 2017 heeft gedaan. Naast de dividendverlaging presenteerde het bedrijf ook een nieuwe CEO. Hopelijk leest hij mee.
Slotsom: Thule blijft in porto
Bij VF Corp werd het dividend met 41% verlaagd naar het niveau van 2014. Dat is niet in lijn met het progressieve dividendbeleid. En daarmee exit. Bij Thule is daar geen sprake van. Het dividend is hooguit te enthousiast verhoogd. Of niet als speciaal dividend verpakt. Onderliggend zit het Zweedse bedrijf goed in elkaar. Met kwalitatief sterke producten in een interessante sector. Vooral het vervoer van kinderen en huisdieren is een veelbelovende tak.
Op korte termijn zal Thule nog wel even hinder ondervinden. Door de voorraden met korting te verkopen denkt het bedrijf alsnog een flinke kasstroom te kunnen realiseren. Aan de andere kant legden veel concurrenten, met name pure tassenleveranciers, het loodje. De sterksten zullen blijven. Op lange termijn houd ik daarom vertrouwen in Thule. Heeft u al zo’n fraaie dakkoffer of fietskar voor uw hond?
Heeft u ook een vraag? Stelt u die gerust via een reactie op een post, het forum, twitter of een email naar dekleinekapitalist [apenstaart] gmail [punt] com
12 gedachten over “Waarom Thule blijft”
Voor de E-bike sector geldt hetzelfde; ik heb pas een nieuwe fiets gekocht, met korting om precies de reden die je aangeeft. Te hoog opgelopen voorraden, teveel onderdelen door de fabriek ingekocht omdat de leveringen onregelmatig en deels onvoorspelbaar waren.
Alle fabrikanten hebben hier last van, de kleine nog het meest.
Goed gedaan!
Nu nog zo’n fraaie dakkoffer. Van Thule uiteraard 🙂
Mooi geschreven. Ik neem in overweging om ook dit aandeel te kopen. Ik ben zelf een startende belegger dus het allemaal erg leerzaam wat je schrijft.
Bedankt Van Bussie!
Zonder je portfolio te kennen zou ik er wel bij willen vermelden dat Thule een volatiele belegging kan zijn. Het zou niet een van de eerste aandelen zijn die ik zelf zou kopen.
Bedankt voor je toelichting en de maandelijkse updates! Ik lees ze met veel interesse.
Bedankt voor je positieve reactie, Ramon 👍
Weer bedankt voor de mooie analyse; mooi hoe je out of the box denkt.
Graag gedaan en bedankt voor het compliment! 🙌
Ik moest gelijk aan je denken toen ik het nieuws van Thule las, je was (en blijft) zo’n fan!
Je verhaal hierboven lezend vind snap ik dat je erin blijft geloven. Ik heb een pijnlijke keuze te maken met VF Corp. Een verkoop op het huidige prijsniveau + het reeds ontvangen dividend maken een 400eu verlies bij lange na niet goed.
Hoe ga jij om met zo’n keuze? Toch direct verkopen of wachten op een prijsherstel?
Hi Mr. Robot,
VFC had ik een paar dagen voor de bekendmaking van de cijfers verkocht op $31. De signalen stapelden zich op. Dat was precies de prijs waarop ik eerder had bijgekocht. Mijn verlies is uitgekomen op EUR 204. Maar eigenlijk is dat niet zo belangrijk.
In andere gevallen verkoop ik altijd direct na aankondiging van de dividendverlaging. Dat deed ik eerder bij AT&T en Castellum bijvoorbeeld. Ik wacht dus niet op prijsherstel. Dat moet komen uit de breedte van mijn portefeuille. Dergelijke bedrijven wil ik simpelweg niet meer bezitten. Ik verwijder ook direct uit mijn administratie en stop met volgen.
Succes met het maken van zo’n vervelende keuze!
DKK
Bedankt voor je toelichting, helpt mij zeker om hiermee beter om te leren gaan! Toch die emotie uitschakelen is voor mij de uitdaging.
Graag gedaan, Mr. Robot. Nu met Intel het volgende slachtoffer. Verkocht met een verlies van EUR 322. Ik probeer er van te leren. Het helpt dat ik alle beslissingen vastleg op mijn blog. Wat mij verrast is de snelheid. Als verbetering van de bedrijfsprestaties uitblijven gaat het hard. Ook duurt herstel vaak lang, zoals bij Bayer. Hopelijk kan ik in de toekomst het aantal misperen verminderen.