Trammelant – maandupdate juli 2023

Trammelant – maandupdate juli 2023

Deze maand liep anders dan gepland. Aan het eind begon onze zomervakantie en die was tot en met de kaartjes voor de Eiffeltoren geregeld. Alleen de auto moest nog naar de garage voor een beurt met APK. En toen was het mis. Omdat ik een geluidje hoorde heeft de monteur meegereden en die dacht aan een band. Uitkomst was een versnellingsbak, koppeling set en kapotte airco. Geen fijn vooruitzicht met de temperaturen in Frankrijk van vorig jaar in het achterhoofd.

Trammelant aan de auto
Trammelant aan de auto

Omdat monteurs ook op vakantie gaan kon de auto niet meer voor de vakantie gerepareerd worden. Er begonnen horrorscenario’s in mijn hoofd te spoken. Ergens ter hoogte van De Panne of Waterloo stranden met jengelende kinderen in de bloedhitte met die Eiffeltoren kaartjes nog in de hand. Wat te doen?

Al zeker veertien jaar rijd ik zonder noemenswaardige trammelant. Maar zoals beleggers weten bieden resultaten uit het verleden geen garantie voor de toekomst. De eerste gedachte was inruilen. De auto is tenslotte al twaalf jaar oud en na zo’n grote reparatie zal je net zien dat volgend jaar een computer of een turbo het begeeft. Daar had ik geen zin in. De dealer wilde er in deze staat echter niet veel voor geven.

Na een week peinzen nam ik contact op met een andere dealer waar een jong gebruikt exemplaar stond. Die deed een aanzienlijk beter bod en samen met een inruilpremie kwamen we er snel uit. Ook hier bleek een levertijd op te zitten. Uiteindelijk heb ik onze nieuwe auto twee dagen voor vertrek op kunnen halen. De horrorscenario’s verdwenen als sneeuw voor de zon. Daarvoor kwam wel een regenachtige start van de vakantie voor in de plaats. Evengoed zijn we La Tombe en Malheur-sur-Mer probleemloos gepasseerd en hebben we een heerlijke vakantie gehad.

Principia Pecunia

Potjessysteem

Beleggen moet je alleen doen met geld dat je voor langere tijd niet nodig hebt. Zo luidt de tegeltjeswijsheid van het financiële gilde althans. Dat principe bleek ik niet te hebben gevolgd. In ons potjessysteem is onder andere een voorziening getroffen voor de auto. Iedere maand gaat daar EUR 250 naar toe. En na 7 jaar zou daar EUR 21k in moeten zitten. Voldoende om onze auto te kunnen vervangen.

Toen corona uitbrak en de beurs implodeerde begon ik echter gas te geven. De extra investeringen werden mede gefinancierd uit het autopotje. En dan is de geest uit de fles. Op meerdere momenten, onder andere Shell op EUR 10, heb ik autospaargeld gebruikt. Via mijn werkgever kan ik voordelig private leasen en dan is er geen spaargeld nodig. Dat blijkt bij nader inzien minder aantrekkelijk dan het lijkt.

En toen zat er maar EUR 5k in het autopotje. Samen met een grote zomervakantie geen ideale timing. In alle andere potjes zat nog wel voldoende spaargeld, maar daar zit wel een psychologische ondergrens aan. Daarom was de enige oplossing het verkopen van een deel van mijn portefeuille.

Trojka hier, trojka daar

En dan begint de stoelendans. Welk aandeel moet eraan geloven, toe bedenk eens gauw!? Kortgezegd ben ik begonnen met de kleinste posities. De reden is dat die de minste impact maken en het ook lekker opruimt. De enige uitzondering is Nike. Die positie wil ik juist uitbreiden en dan is verkopen niet logisch. In het kleine Pjotr segment vallen:

 • Volkswagen: voorbestemd om te verkopen bij aanschaf van een nieuwe auto
 • Teleperformance: mislukte gok op herstel, zorgen om AI concurrentie
 • Keyence: jammer, blijft op shortlist
 • Teradyne: zonde want kansrijk, maar ik bezit al veel halfgeleiders
 • Orkla: pijnlijk als dividend van de maand aandeel
 • Barrick Gold: mijn positie in fysieke edelmetalen blijft groeien
 • Danaher: deze steekt, blijft nadrukkelijk op de shortlist
 • Northern Trust Emerging Markets: overlap met Alibaba en Taiwan Semi

Dan waren er ook nog twee aandelen die ik verkocht vanwege de waardering. De Amerikaanse kruidenspecialist McCormick is met 34x de winst peperduur. Op de lange termijn blijft het een smaakvol aandeel, maar ik verwacht mildere koersen. Adyen werd ook verkocht met een fraaie winst.

Een van mijn oudste posities betrof Johnson & Johnson. Deze gigant werd verkocht vanwege de spin-off en onzekerheid omtrent de vele rechtszaken. De schade lijkt achteraf mee te vallen. Wat ook meespeelt is mijn overweging in farmacie. Met Abbvie, Bristol-Myers, Gilead en Roche blijft die relatief groot.

Medtronic heeft de afgelopen jaren weinig bijgedragen. De kasstroom is nog wel voldoende voor het dividend, maar de groei blijft achter. Abbott en Thermo Fisher zie ik inmiddels als betere keuzes. Al blijven de vooruitzichten op lange termijn gunstig voor het grootste medische technologiebedrijf ter wereld.

Hoe nu verder?

Meerdere keren heb ik overwogen om te versimpelen en alleen posities in te nemen vanaf EUR 1.000. Deze gebeurtenis is een mooie aanleiding om de portefeuille verder te ontwikkelen. De onderstaande bedrijven staan nadrukkelijk op de radar om uit te breiden:

 • Abbott Laboratories
 • American Water Works
 • Assa Abloy
 • CME Group
 • Ecolab
 • EssilorLuxottica
 • L3Harris
 • L’Oreal
 • Nike
 • Parker Hannifin
 • Roper Technologies
 • S&P Global
 • Wolters Kluwer

Een flink aantal daarvan zijn momenteel duur. Dat los ik op door te werken met doorlopende kooporders met een limietprijs. Voor CME Group is dat $197 en voor L3Harris $170 om twee voorbeelden te noemen.

Dividendinkomsten

Deze maandupdate kan ik het dividend van 21 bedrijven bijschrijven. Bij elkaar kwam er EUR 175 binnen. Dat is een stijging van 107% ten opzichte van vorig jaar.

Aalberts€ 47,18
Enel€ 37,00
Vonovia€ 16,22
DSM-Firmenich€ 16,00
Eastman Chemical€ 12,18
Medtronic€ 9,14
Broadcom€ 7,15
Union Pacific€ 6,06
Taiwan Semiconductor€ 4,62
Baxter€ 4,52
Illinois Tool Works€ 2,97
McCormick€ 2,39
Realty Income€ 1,94
Teck Resources€ 1,62
Ecolab€ 1,60
Monolithic Power Systems€ 1,51
Curtiss-Wright€ 0,94
Nike€ 0,80
Roper Technologies€ 0,52
Danaher€ 0,42
Thermo Fisher€ 0,27

Nieuwe Aanwinst Aalberts was direct goed voor de koppositie. Dankzij het DRIP programma werd het dividend gebruikt voor de automatische aankoop van 1 aandeel Aalberts. Verder droegen de andere Europese aandelen goed bij. Die keren echter slechts een keer per jaar uit. De posities in Eastman Chemical en Union Pacific werden dit jaar uitgebreid. Ik zou nog graag meer aandelen van Dividendaandeel Ecolab toevoegen. Hopelijk komt er binnenkort weer een flinke dip.

Dividendgroei

Deze maand waren er drie aandelen met een dividendverhoging. ASML deed er 6% bij en dat is ten opzichte van Amerikaanse concurrenten als Applied Materials, KLA Corp en Lam Research aan de magere kant. Shell verraste met de tweede dividendverhoging. Er kwam opnieuw 15% bij. Hierdoor stegen mijn jaarlijkse dividendinkomsten met EUR 28. Stanley Black & Decker verhoogde het dividend met 1 cent die meer symbolisch dan betekenisvol is. Zo blijft het dividendtrackrecord tenminste in stand.

Slotsom: tot wederziens

Trammelant aan de auto zette een onverwachte verkoopgolf in gang. Dat is spijtig maar geen ramp. De keren dat het autopotje is ingezet hebben door de bank genomen ons geen windeieren gelegd. De nieuwe auto bevalt gelukkig ontzettend goed. Met slechts 50k op de teller zouden we hier zeker weer een jaar of zeven mee moeten kunnen doen. Al heb je hier net als in beleggen ook geen enkele garantie op prestaties in de toekomst. De maandelijkse inleg is verhoogd naar EUR 300. Tegen die tijd zou er 25k in moeten zitten. De verkochte posities blijven op de watchlist en zien we mogelijk later weer eens terug.

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.9 / 5. Aantal: 11

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

12 gedachten over “Trammelant – maandupdate juli 2023

 1. Tip voor de volgende keer als de auto kapot gaat: een deelauto van MyWheels. Het werkt prima. Ik gebruik het eigenlijk alleen maar voor dagjes weg en de vakantie. De rest van de tijd gebruik ik de fiets. Wel zo gezond.

  1. Bedankt voor de tip :). Voor onze vakantie heb ik een huurauto overwogen, maar dat is ook prijzig. Ondanks dat wij beiden met de fiets/OV naar ons werk reizen, boodschappen halen, etc. heb je als actief gezin met 3 kinderen die op 7 sporten zitten en graag op pad zijn simpelweg een auto nodig. Bij elkaar rijden wij circa 10k per jaar en dat vind ik zelf erg netjes.

  1. Bedankt Christel ☺️

   Adyen heb ik op 16 augustus op EUR 850 en gisteren op EUR 650 teruggekocht. De eerder geboekte winst van EUR 200 is nu weer verloren gegaan. Het enige verschil ten opzichte van vorig jaar december is dat ik nu voor hetzelfde geld 2 aandelen bezit in plaats van 1. Op korte termijn zal de koers nog wel even onder druk blijven staan. Op lange termijn ga ik ervan uit dat de contraire investeringen van Adyen, veel andere bedrijven drukten op de pauzeknop, zich zullen uitbetalen.

 2. De ‘gedwongen’ verkoop waarbij je zelf de touwtjes in handen hebt is doorgaans geen verloren kans, veelal kun je de aandelen op een later tijdstip wel weer goedkoper oppakken.
  Zo had ik wat AMG en heb deze met fraaie winst op €35 verkocht omdat het geld ergens anders voor nodig was. De stijging naar €50 deed pijn aan mijn ogen, maar had ik toch niet verzilverd. Eergisteren kon ik ze incl. gemist dividend €5,40 onder mijn verkoop weer oprapen, maar wacht nog wel even.
  Geluk met de nieuwe auto 😉

  1. Klopt, maar dan moet je wel op dat moment de cash voorhanden hebben 🙂

   AMG is een interessant aandeel om ritjes mee te maken. Zelf verkocht ik op 8 mei 2020 een putoptie op EUR 14 (!) expiratie in December 2020 voor EUR 3,15. De premie van EUR 315 was mooi, maar achteraf had de aankoop van de aandelen toch beduidend meer opgeleverd. En zo blijven we verder experimenteren.

   Bedankt Jaap!

 3. Was het verkopen van NT World geen optie? Met een vaste maandelijkse inleg bouw je die immers weer vanzelf terug op. Het geeft stof tot nadenken. Ik vermoed dat ik iets vergelijkbaars zou doen, kleine posities opruimen in combinatie met overwaardering en zorgen over de toekomst.

  Je order voor L3Harris was vrij snel uitgevoerd en die blijft aantrekkelijk geprijst. Houd jij cash aan voor doorlopende orders of werk je met marge?

  1. Nee, het is de bedoeling dat de NT positie uiteindelijk erg groot wordt. Ongemerkt is het al de 7e positie geworden.

   De order van L3Harris stond al lang uit. Als ik nu kijk zie ik +8% vandaag, maar het blijft in de koopwaardige zone.

   Voor doorlopende orders via ABN AMRO geen marge, bij DeGiro stort ik vast bedrag per maand + dividend. Maar ik heb nu nog 6 doorlopende kooporders uitstaan bij DeGiro :). Ook geschreven putopties dek ik niet af. Kom regelmatig in de min en zuiver naderhand aan.

 4. Erg interessant om te lezen. Mooi hoe transparant je bent in je beleggingen. Adyen staat nabeurs weer flink groen. Reden dat je deze verkocht hebt? Afgezien van de winst die je gemaakt hebt natuurlijk.

  1. Net als bij McCormick vond ik de waardering hoog. Zo heb ik het ook opgeschreven in deze post :).

   Je kunt trouwens in de eerste reactie op Christel lezen dat ik Adyen weer heb teruggekocht. Je kunt dat ook zien onder Portefeuille > Transacties. Momenteel loop ik helaas erg achter met bijwerken van de site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *