Maandupdate februari 2021

Maandupdate februari 2021

Februari werd een maand van grote contrasten. We konden de eerste winter in ons nieuwe huis al direct een schaatstocht maken vanaf eigen steiger. Gedurende het hele weekend kwamen veel buren, familie en vrienden langs. Met een dampende kom soep en later ook een kruidenbittertje was het voor even weer ouderwets gezellig. Het volgende weekend kon de roeiboot al in het water. Ongelooflijk! Al met al heeft februari ons gezin veel goed gedaan. Op mijn werk merk ik ook dat ik de continue druk beter kan relativeren.

Producten van Danone die wij regelmatig in de koelkast hebben

Veel aandacht ging deze maand uit naar het aandeel Danone. Onverwacht en totaal onnodig werd het dividend verlaagd met 8%. Later werd bekend dat de CEO een meer dan terechte schop krijgt. Ik heb overwogen om de Franse voedingsmiddelenproducent te verkopen. Aan het lange termijn perspectief is echter weinig veranderd. Met de positie speel ik in op de duurzaamheidstrend naar gezonde voeding. Danone richt zich op de productie van zuivelproducten, flessenwater en specialistische voeding zoals babyvoeding. De grote blootstelling aan ontwikkelingslanden maakt het aandeel kansrijk.

Portefeuille update

Vanaf de start van Dividend Talk ben ik trouwe luisteraar. Collega bloggers European DGI en Engineer My Freedom bespreken actuele onderwerpen over dividendbeleggen. Interessant is dat er veel Europese aandelen worden besproken. Ook vragen van luisteraars worden beantwoord, echt cool! Heb je zelf een vraag? Stuur dan in!

https://open.spotify.com/show/4w4B3m4dZXvZ1kGiydLHnl

In #37 ging het over risicotolerantie en ook de grootte van aankopen werd besproken. Dat riep herkenning op. In mijn hoofd is iedere aankoop een blokje met een eenheid van EUR 500. Dat is namelijk mijn vaste maandbedrag. Met die blokjes bouw ik een piramide. Onderop een brede laag met aandelen zoals Unilever, Microsoft en Johnson & Johnson. Bovenop mag er best een blokje met een groeiaandeel. Toen ik net begon met de portefeuille had ik moeite om het bedrag bij elkaar te sprokkelen. Ik wilde ook veel sparen en aflossen. De meeste aankopen begonnen met een 4, zoals mijn eerste positie in Ahold. Inmiddels heb ik meer vertrouwen en koop ik vaker met twee of zelfs drie blokjes tegelijk.

In februari heb ik een deel van mijn oorlogskas aan het werk gezet. Die was wat vetter na de verkoop van Albemarle. Afgelopen maand werden defensieve consumentengoederen goedkoper en wilde ik gebruik maken van deze kans. Ik sluit overigens niet uit dat producenten van voeding en supermarkten langer onder druk blijven staan. De concurrentie is hevig en huismerken winnen marktaandeel. Eerder had ik ook de verwachting dat we in Maart of April een afwaardering van de markt zouden krijgen. Dat zou nog steeds kunnen, maar inmiddels verwacht ik dat de beurzen gewoon verder gaan stijgen. In anticipatie op economisch herstel wilde ik mijn blootstelling aan bedrijven die grondstoffen verwerken vergroten. Daarom liefst twee bedrijven toegevoegd in de basismaterialen sector.

Uitgelicht en gekocht: Arkema

Na de verkoop van Albemarle zocht ik een vervanger in dezelfde sector. In de vorige maandupdate noemde ik de namen die ik op het oog had. Vanwege spreiding en valutarisico ging mijn voorkeur uit naar een Europese. DSM en Linde vind ik kwalitatief de beste, maar momenteel te duur. Ik heb getwijfeld over Air Liquide en Arkema. De eerste vind ik vooral interessant vanwege de waterstofactiviteiten en duurzaamheidsaspecten. Daar zijn echter meer kandidaten voor.

Arkema is een Frans bedrijf actief in de speciaalchemie. Het bedrijf is in 2004 ontstaat uit een afsplitsing van oliereus Total en ging in 2006 naar de beurs. Sindsdien heeft Arkema diverse bedrijven overgenomen en is de beurswaarde verviervoudigd. De blootstelling aan opkomende markten neemt ieder jaar toe. Trouwe lezers weten dat ik dat ik daar waarde aan hecht. Demografische ontwikkelingen zorgen voor langdurige rugwind.

Het breed gespreide productportfolio van Arkema richt zeer steeds meer op innovatieve speciaalchemie. Daarin zijn hogere marges te behalen. Met name de markt voor lijmen is nog gefragmenteerd en biedt kansen. Daarom staat ook producent van lijmen en kitten (en dividend aristocraat) H.B. Fuller op mijn watchlist. Overnames en marktconsolidatie liggen voor de hand. Arkema heeft verder een leidende positie in materialen voor Li-ion batterijen. Daar zit dus wat overlap met het aandeel dat ik verkocht, Albemarle, maar dan wat verder in de waardeketen. Daarnaast heeft Arkema sterke posities in 3D-printing, lichtgewicht materialen en bouw/constructie.

Arkema heeft een supersterke balans en voldoende geld in kas (EUR 1.5B) voor het doen van verdere overnames. Daarbij is Arkema zelf ook overnamekandidaat. Een belangrijke reden om het bedrijf toe te voegen is het dividend. Arkema heeft de ambitie om de payout ratio op te voeren naar 40% per jaar in 2024. In 2018 en 2019 waren er mooie verhogingen van 12% en 8%. Vanwege de pandemie en vooral Franse solidariteit schroefde Arkema het dividend in 2020 weer even terug. Onnodig, maar helaas een bekend euvel van Franse bedrijven. Afgelopen maand kondigde het bedrijf echter weer een verhoging van 14% aan. De komende jaren reken ik op mooie dividendverhogingen (of een overname).

De waardering van Arkema is niet hoog. Dat heeft vooral te maken met het cyclische aard van de sector. Als de economische omstandigheden verbeteren zal de waardering snel volgen. Net als bij NN Group heeft activistische investeerder Elliot zich bij het Franse bedrijf gemeld. Dat interpreteer ik als een bevestiging van de potentiele onderwaardering. De strategie update presentatie van vorig jaar vond ik prettig om door te nemen. Dat zie je wel eens anders.

Op 5 februari kocht ik 12 aandelen Arkema (EPA:AKE) voor EUR 88 per stuk. Dat ontdekte ik overigens pas veel later. Ik had de order namelijk al eerder aangemaakt. Vanwege het terugvorderen van Franse dividendbelasting bij ABN AMRO. Ik kijk niet vaak op die beleggingsrekening. Vanwege de transactiekosten is het een wat grotere aankoop van twee blokjes. De prijs heb ik bepaald op basis van het gewenste dividendrendement van 2,5%. Door de verhoging is dit direct gestegen naar ruim 2,8%. Met de aankoop voegen we EUR 30 toe aan onze jaarlijkse dividendinkomsten. Een mooie start!

Gekocht: Unilever

Unilever is een hoeksteen van mijn portefeuille en ik heb de ambitie om het Dividend Reinvestment Plan van ABN AMRO te kunnen activeren. Dat houdt in dat er automatisch aandelen worden gekocht van de dividendopbrengsten. Dat kan alleen in hele aandelen. Unilever keert momenteel ieder kwartaal EUR 0,4268 per aandeel uit. Daar gaat nog 15% dividendbelasting vanaf zodat we netto EUR 0,36278 ontvangen. Een aandeel kost op het moment van schrijven circa EUR 44. We hebben daarom 122 aandelen Unilever nodig om ieder kwartaal een aandeel bij te kunnen kopen van het uitgekeerde dividend. Echter kan de koers snel stijgen waardoor we nog meer aandelen nodig hebben. Bij een prijs van EUR 55 hebben we bijvoorbeeld 152 aandelen nodig.

Als we eenmaal voldoende aandelen hebben voor het Dividend Reinvestment Plan wordt het makkelijker. We krijgen immers ieder kwartaal een aandeel erbij dat ook weer dividend gaat opbrengen. Aanvullend zullen dividendverhogingen ook voor hogere inkomsten gaan zorgen. Op 10 februari kocht ik 20 aandelen Unilever voor EUR 44,96 per stuk. Het zijn direct twee blokjes mede vanwege de transactiekosten. In totaal bezitten we momenteel 80 aandelen en zijn dus over de helft van het doel. Met de aanschaf voegen we EUR 34 per jaar toe aan onze dividendinkomsten.

Gekocht: Baxter International

Baxter International is een Amerikaanse producent van medische apparatuur en hulpmiddelen, zoals dialyse- en infusiesystemen en steriele IV oplossingen. Die worden gebruikt in ziekenhuizen, huisartsen en bij de patiënt thuis. Vanwege de pandemie zijn veel medische behandelingen gesneuveld. Ik ga uit van herstel in deze markt.

Baxter heeft een zeer sterke balans. De schuld/EBITDA verhouding bedraagt 1.1 en dat is netjes. Daarnaast is er er $3.7B in kas, een stijging van 12% ten opzichte van vorig jaar. De hoge kasstroom wordt gebruikt voor eigen aandeleninkoop en dividendverhogingen. Vorig jaar bedroeg de dividendgroei een fraaie 11%. Het bedrijf moet in staat zijn om het dividend nog vele jaren stevig te verhogen.

Baxter noteert momenteel circa 15% lager dan een jaar geleden. Ten opzichte van concurrenten is de waardering achtergebleven. Op basis van een uitgebreide analyse vermoed ik dat dat onterecht is. Er is onder andere dividendbeleggers weinig enthousiasme voor het aandeel. In die zin is het een eigenwijze aankoop. Bij mijn weten is Dividend Dream! de enige blogger die het aandeel ook in bezit heeft. Zijn site kwam ik pas zeer recent tegen, neem vooral eens een kijkje.

Op 19 februari 2021 nam ik een eerste positie in Baxter door het aankopen van 8 aandelen voor $77,90 per stuk. Een blokje dus. Onze dividendinkomsten namen toe met EUR 7,84 per jaar. Het is goed mogelijk dat het aandeel nog wat verder onder druk komt te staan. Dat zie ik als koopkansen, want de lange termijnvooruitzichten blijven uitstekend. Mocht ik bijkopen dan zal ik meer over dit interessante aandeel toelichten. Sectorgenoten de ik nadrukkelijk overweeg om ook op te nemen in mijn portefeuille zijn Becton Dickinson, Abbott Laboratories, Danaher en Thermo Fisher.

Gekocht: Ahold Delhaize

Net als Unilever is Ahold Delhaize (AMS:AD) ook een sterk dividendaandeel. Supermarkten hebben vanwege de lockdowns een uitstekend jaar achter de rug. Ahold Delhaize biedt momenteel een dividendrendement van 4%, voert een progressief dividendbeleid en heeft ook nog een eigen aandelen inkoopprogramma. Ondanks de stevige dividendverhogingen, vorig jaar bij elkaar 18%, bleef het bedrijf met een payout ratio van 40% aan de onderkant van het dividendbeleid. Dat is begrijpelijk. Als de wereld weer open gaat zullen de inkomsten wat teruglopen. Ik verwacht de komende jaren daarom mid single digit verhogingen. En in een minder jaar wellicht helemaal geen verhoging.

Ten opzichte van concurrenten is Ahold Delhaize vriendelijk gewaardeerd. Zelf heb ik het idee opgevat dat internationale investeerders het prijszettingsvermogen en de online groei onderschatten. Met Bol.com heeft Ahold Delhaize een groeiparel in handen. Op de beurs worden dergelijke e-commerce bedrijven stand alone verhandeld tegen beurswaardes die in de buurt van heel Ahold Delhaize liggen. Een mogelijke verkoop of beursgang van Bol.com kan potentieel veel opleveren.

Op 19 februari kochten we 40 aandelen Ahold Delhaize voor EUR 22,40 per stuk. Ook hier vanwege de transactiekosten direct twee blokjes. Met deze aankoop voegen we EUR 36 toe aan onze jaarlijkse dividendinkomsten. We hebben nu drie jaar op rij 40 aandelen Ahold Delhaize gekocht. Een begin van een traditie?

Gekocht: American Electric Power

Ondanks dat ik al tweeëneenhalf jaar onderweg ben had ik nog geen nutsbedrijf in portefeuille. Dat heeft deels te maken met mijn horizon. Net als telecom en verzekeraars zijn het veelal bedrijven met een hoog dividend en beperkte groeivooruitzichten. Ik zie ze als ideale kandidaten om in portefeuille te hebben zodra ik mijn overbruggingspensioen kan ruiken. Tot die tijd hebben bedrijven met betere groeivooruitzichten de voorkeur. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Ik ben met trots mede eigenaar van NN group. Een aandeel met een zeer hoog en progressief dividend plus eigen aandeleninkoop en activist Elliott die de boel scherp houdt.

American Electric Power Company (AEP) produceert en verkoopt elektriciteit in het (mid)westen en zuiden van de Verenigde Staten. Met name in het zuiden neemt de bevolking snel toe. Het dividendrendement bedraagt 4% en is zonder meer veilig. De afgelopen jaren nam het dividend met gemiddeld 5% toe. Het management geeft een prognose af van 5%-7% groei per jaar. Ik ga zelf uit van 5%. Omdat ik de overtuiging heb dat de koers uiteindelijk de groei van het dividend volgt is het verwachte rendement 9% per jaar. Dat is niet onaantrekkelijk. Het aandeel heeft een lage beta en dat zorgt ook voor een stukje rust in de portefeuille.

Behalve AEP heb ik ook Duke Energy (DUK) en Consolidated Edison (ED) overwogen. Duke is een van de grootste gereguleerde nutsbedrijven van de VS. De activiteiten in Florida maken het bedrijf voor mij interessant. De regulering is vriendelijk voor aandeelhouders en vanwege het gunstige klimaat neemt de bevolking bovengemiddeld toe. Door de zuidelijke ligging aan de kust zijn er volop mogelijkheden voor de transitie naar wind- en zonne-energie.

Consolidated Edison is een zeer populair aandeel onder dividendbeleggers. Het lange dividendtrackrecord werkt als een magneet. Het dividendrendement ligt met 4,7% hoger dan AEP. De dividendgroei verwachtingen zijn met 2,4% echter mager. Het verwachte rendement komt daarmee op 7%. Met AEP ambieer ik een hogere groei in plaats van een sterker dividendtrackrecord. Andere aandelen die ik graag aan mijn portefeuille toe zou willen voegen zijn Enel en American Water Works.

Op 22 februari kocht ik 8 aandelen American Electric Power Company voor $75,90 per stuk. Een blokje dus. Daarmee voeg ik EUR 19,87 toe aan onze jaarlijkse dividendinkomsten. Gedurende de uitverkoop van technologie aandelen werd de rol van dit aandeel al zichtbaar. Het was de grootste stijger. Stukje bij beetje wordt de portefeuille steeds evenwichtiger.

Gekocht: Air Products & Chemicals

Air Products & Chemicals (APD) is de grootste leverancier van hydrogen en helium ter wereld. Industriële gassen maken slechts een klein deel van de kosten van klanten uit, waardoor er goede marges zijn te behalen. Langlopende contracten zorgen voor hoge switchdrempels. APD heeft een langdurig verdedigbaar concurrentievoordeel en een wide moat rating. Ook de defensieve eigenschappen van de business en maken dit een aantrekkelijke toevoeging voor mijn portefeuille. Eerder schreef ik een uitgebreid dividend aandeel van de maand artikel over sectorgenoot Linde.

Daarnaast is Air Products ook een onvervalste dividendaristocraat. Het bedrijf verhoogt het dividend al 39 jaar achter elkaar. En dat met grote stappen. De laatste dertig jaar is de groei nooit lager dan 5% geweest. De gemiddelde dividendgroei bedroeg de afgelopen tien jaar 11%. Na vorig jaar het dividend met 15,5% te hebben verhoogd kwam daar dit jaar 12% bij. Dat zijn indrukwekkende cijfers. Zeker gezien de handelsoorlog en pandemie. Voor mij een signaal dat het vertrouwen van het aandeelhoudersvriendelijke management groot is. De laatste jaren heeft APD onderdelen afgestoten en zich meer gericht op kernactiviteiten. Hiermee is het bedrijf goed gepositioneerd om het dividend nog vele jaren te verhogen.

Met deze aanschaf wil ik verder inspelen op economisch herstel. De vraag naar industriële gassen is sterk gecorreleerd met industriële productie. Die stijgt gemiddeld met een factor 1.3. Als de wereld weer open gaat ligt een aantrekkende productie voor de hand. De verwachtingen van Air Products & Chemicals zijn wat lager als gevolg van twee gasificatie projecten. De waardering is nog steeds niet laag, kwaliteit kost geld. Enig goed nieuws over een van deze projecten zal als een katalysator werken voor het aandeel.

Mijn voorkeur blijft uitgaan naar kroonjuweel Linde, maar Air Products & Chemicals biedt momenteel wat meer veiligheidsmarge. De defensieve eigenschappen, goede vooruitzichten, sterke focus op aandeelhouders en het veilige dividend van 2,3% in combinatie met hoge dividendgroei maken het aandeel een aantrekkelijke toevoeging. Op 22 februari kocht ik 3 aandelen Air Product & Chemicals voor $260 per stuk. Daarmee voeg ik EUR 15,11 toe aan onze jaarlijkse dividendinkomsten.

Dividendinkomsten

Zes bedrijven keerden dividend uit waarvoor weer veel dank.

Bristol Myers-Squibb€ 10,25
AT&T€ 7,33
AbbVie€ 11,93
Texas Instruments€ 6,42
ING groep€ 12,24
Welltower€ 4,30

Bij elkaar kwam er EUR 52,47 binnen. Een stijging van 94% ten opzichte van vorig jaar. Een meevaller was het dividend van ING van EUR 0,12 per aandeel. Het kwam namelijk onverwacht. Het wordt steeds duidelijker dat meer dividend in het verschiet ligt. Aan het eind van het jaar EUR 0,27 en mogelijk alsnog het hele dividend van 2019. Daarmee zou het dividendrendement op 10% uitkomen. Ik reken nergens op. Nu het aandeel mijn koersdoel van EUR 10 heeft benaderd ben ik de positie (GAK EUR 7,50) wel aan het heroverwegen. Het blijft immers een bankaandeel met de bijbehorende risico’s.

Dividendgroei

Een bizarre maand qua dividendgroei. Er waren niet minder dan 10 verhogingen, 1 dividendhervatter en 2 verlagingen. Wow!

BedrijfVerhogingImpactEquivalent
Unilever4,0%€3,94€131,20
Gilead4,4%€1,20€40,00
Royal Dutch Shell4,2%€4,51€150,27
3M0,7%€0,24€8,00
Monolithic Power Systems20,0%€0,80€26,67
ING Group€14,40€480,00
Ahold Delhaize18,4%€11,20€373,33
NN Group3,1%€3,50€116,67
Danone-7,6%-€9,60-€320,00
Arkema13,6%€3,60€120,00
Groupe SEB49,7%€2,84€94,67
Bayer-28,6%-€6,40-€213,33
Barrick Gold116,7%€12,60€420,00
Totaal6,72%€42,82€1.427,47

De dividendverlaging van Danone was een teleurstelling. Na de aankondiging begon de koers wel te stijgen. De verlaging bij Bayer was ingecalculeerd. Stiekem hoopte ik hier ook op een koersimpuls. Dat gebeurde niet en daarom kocht ik van het beetje cash dat op mijn BUX rekening stond nog twee aandelen bij. Mijn gemiddelde aankoopkosten van Bayer bedragen nu EUR 62,20. Mooie richtkoers om de positie te heroverwegen. Hopelijk wordt het management hier ook snel vervangen.

Mijn jaarlijkse dividendinkomsten stegen door deze verhogingen met EUR 42,82. Het gewogen gemiddelde is met 6,7% uitstekend. Om dezelfde verhoging te behalen door middel van aankopen had ik EUR 1.427,47 moeten inleggen. Ja, dat lees je goed. Dat is de kracht van dividendverhogingen.

Slotsom: een onverwachte koopstorm

Nota bene vorige maand schreef ik nog over een koerswijziging. Voor dit jaar had ik een verhoging van de verwachte dividendinkomsten met EUR 200 voor ogen. Dat komt neer op een gemiddeld dividendrendement bij aanschaf van 3% op de maandelijkse inleg van EUR 500. Om de geplande aankoop van aandelen met een lager dividend te kunnen bekostigen zou ik dan meer moeten inleggen. Ik heb echter twee zaken over het hoofd gezien. Ten eerste de dividendverhogingen gedurende het jaar. Ik schat de gemiddelde groei op 6% met een impact van EUR 60 op de dividendinkomsten. Daar komt dan nog de dividendhervatting van ING bij.

Daarnaast heb had ik natuurlijk nog een aardige oorlogskas. Die is de afgelopen maand flink aan het werk gezet. In plaats van aandelen met een laag dividend kocht ik met Unilever, Ahold Delhaize en American Electric Power die 4% opleveren. De aankopen in Arkema en Air Products passen in mijn visie op een economisch herstel. Hierbij verwacht ik dat bedrijven actief in grondstoffen en fabricage van producten zullen profiteren. Naast bedrijven in Materials staan ook Industrials hoog op het lijstje. Beiden sectoren zijn relatief aantrekkelijk gewaardeerd. Baxter was al een langere wens om mijn blootstelling in medische apparatuur uit te breiden.

Al met al is mijn portefeuille flink uitgebreid en daar ben ik blij mee. Met de transacties voeg ik EUR 133,22 toe aan onze jaarlijkse dividendinkomsten. Samen met de impact van de dividendverhogingen schiet de dividendmeter zelfs met EUR 176,04 omhoog. De oorlogskas is wel flink gereduceerd. In het tweede kwartaal verwacht ik weer aan te kunnen vullen door een verwachte bonus, vakantiegeld en belastingteruggave.

Inmiddels is het doel verhoogd naar EUR 1.400 aan jaarlijkse dividendinkomsten. Daarmee zou ik de eerste twee weken van mijn FIRE plan kunnen financieren. Als de portefeuille in staat is om het dividend daarna 17 jaar lang met 6% te kunnen laten groeien dan bedragen de jaarlijkse dividendinkomsten EUR 3.800 per jaar. Oftewel ruim 10% van het FIRE plan. En dat is zonder verdere inleg! Dit inzicht onderstreept voor mij het belang van een veilig en constant groeiend dividend. Reacties zijn welkom!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

11 gedachten over “Maandupdate februari 2021

 1. Een lekker uitgebreide post, goed om lekker op te herkauwen!
  Ik vind vooral je piramide metafoor sterk, met een groot betrouwbaar fundament, en wat kleinere spielerei / educated guess aandelen.

 2. Dag collega belegger van het eerste uur,

  mooie rapportage weer en zelf was ik ook al tot de conclusie gekomen om niet verder uit te breiden in ED. AEP lijkt mij een mooi alternatief en neem ik op in mijn eigen ETF.

  Verder mooie transacties weer die ik deels zelf ook heb uitgevoerd.

  Wat ik mis/jammer vind is dat je hele mooie bedrijven op je watchlist gezet hebt zonder een trigger (misschien wel voor je zelf) om daadwerkelijk tot een aankoop te komen. De dalingen tot 50% van tech/groeiaandelen eind februari moeten toch ook voor jou mogelijkheden gegeven hebben.

  Risico nu is dat het pareltjes blijven zonder dat je ze daadwerkelijk gaat kopen.

  De vraag die je je misschien moet stellen (worstel ik zelf ook mee) is:

  Wat ga ik kopen tegen welke prijs en in welke volgorde? Wat koop ik bij een correctie van zeg 50%? (rekening houdend met het feit dat dan de wereld in brand staat en emoties meespelen).

  Ik ben bang dat je dan toch gaat uitkomen bij Microsoft, Texas instruments etc..

  Kortom: wat is de trigger voor je pareltjes?

 3. Bedankt voor je reactie, dividendbelegger. En ook voor je zorg :). Om je gerust te stellen, ik heb een whiteboard waar alle actuele kandidaten met koopprijzen op staan. Als een prijs wordt geraakt moet ik wel eerst nog beoordelen waar dat door komt. Ik kan ook alvast verklappen dat de grootste kanshebber voor de maandaankoop Roper Technologies is. Hopelijk blijft de koers nog even liggen.

  De watchlist aandelen hebben inderdaad geen aankoop koersdoelen. In de praktijk is het bewerkelijk om het steeds bij te houden. Ik volg nu bijvoorbeeld Just Eat Takeaway, maar die staat er nog niet bij. Datzelfde geldt voor de transacties. Behalve Adobe heb ik ook kleine posities in Teledoc en Teradyne ingenomen. Het systeem is natuurlijk allesbehalve waterdicht. Ik heb Nvidia op $450 en Solaredge op $250 gemist. Ik moet er wel bij zeggen dat dat al veel hogere koersen zijn dan toen ik ze op de watchlist plaatste. En de kas is helaas wat lager. Nu wel Basic-Fit verkocht met 75% winst, maar de beste koopkansen lijken alweer voorbij. Woensdag volg het FED praatje en schiet de boel vast weer omhoog.

  Als de markt met 50% daalt ben ik niet bang dat ik niet weet wat ik moet kopen. Eerder of het lukt om zoveel mogelijk cash vrij te maken. Vanzelfsprekend komen de kroonjuwelen die ik nog niet heb als eerste in aanmerking: L’Oreal, Linde en ASML. Daarnaast is meer Microsoft, Texas Instruments, Johnson & Johnson voor een zacht prijsje echt geen straf. Groeibriljanten komen zeker ook in aanmerking. Al zitten die per definitie tijdelijk in de portefeuille. Vroeg of laat wordt het een dividendbetaler of omgeruild voor aandelen die passen in het beoogde overbruggingspensioen.

  In de praktijk dienen kansen zich altijd aan. In december kocht ik Intel en Gilead op een gunstige prijs terwijl ze niet op het whitebord stonden. Vorig jaar in Maart kocht ik ViacomCBS voor $11 (kijk nu maar niet) maar miste ik Parker Hannifin op $100 voor open doel. Jammer, maar wel weer iets van geleerd. Over het algemeen ben ik tevreden over de aankopen en de timing. Ik wil juist beter worden in de verkoopmomenten.

 4. Wat een uitgebreide post! Daar zitten vast uren aan analyseren, overdenken en beslissingen maken in!

  Ook goed te lezen dat je in maand 2 van dit jaar al je dividend jaardoel kan ophogen 🙂

  Ga zo door! leuk en leerzaam om te lezen.

  1. Dat klopt. Die analyse uren zijn wel al vaak eerder gemaakt. Ik heb inmiddels een indrukwekkende bibliotheek met informatie over koopwaardige bedrijven.

   Aan het schrijven van de post besteed ik ook veel tijd en aandacht. Reacties en vragen blijven motiveren om door te gaan. Dus bedankt daarvoor!

 5. Daar ben ik een te kleine kapitalist en ook te gierig voor. Ik heb via mijn ABN AMRO beleggingsrekening toegang tot informatie van Morningstar. Niet alles, maar wel de laatste reviews en fair values van veel aandelen. Verder neem ik sporadisch een trial abo (oa simply safe dividends) en trek alle info die ik wil hebben binnen die periode leeg. Dat is vooral om mijn confirmation bias te voeden :). Eerder heb ik wel eens overwogen om samen met een aantal anderen een abo te delen. Maar dat is nooit van de grond gekomen.

 6. Wat een mooie maand en dito aankopen. Je hebt inderdaad je oorlogskas goed gespekt. Met aankopen en verhogingen 175+ aan dividend per jaar toevoegen is echt heel erg netjes! Dat gebeurd bij mij zeg maar per half jaar zeg maar 🙂

  Lekker bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *