Maandupdate – juni 2019

Maandupdate – juni 2019

De vorige twee maanden waren de inkomsten hoog en een flink gedeelte is aan het werk gezet in de beleggingsportefeuille. Die telt inmiddels 20 posities. Deze maand liet ik EuroClix uitbetalen en dat leverde EUR 70 op. Dit jaar is er al EUR 145 uitbetaald, een fijn extraatje. Vanwege een korte vakantie bedroeg de spaarquote slechts 13%. Ik heb het echter wederom niet kunnen laten om meer te investeren dan gepland. Deze maand heb ik behalve in aandelen voor het eerst geïnvesteerd in een crowdfunding project in de vorm van een converteerbare lening. Het gevolg is dat ik momenteel mijn aangelegde reserve voor extra investeringen vrijwel heb uitgeput. Dat is zes maanden te vroeg. Hoewel ik blij ben met alle aankopen is het wel iets om over na te denken. Als er straks kansen ontstaan (zoals MMM, UPS, EMN, ABBV) zal ik een ander potje aan moeten spreken of lijdzaam toezien hoe de kans aan mij voorbij gaat.

Dividendinkomsten

In juni hebben vijf bedrijven en een ETF een deel van hun winst op mijn rekening gestort. Bij elkaar kwam er EUR 41,46 binnen en dat is een nieuw record. Klinkt niet veel, maar ik heb er dan ook niet voor hoeven werken. Bedrijven, bedankt daarvoor!

 • Johnson & Johnson (JNJ): EUR 2,14
 • Microsoft (MSFT): EUR 2,08
 • Philips (PHIA): EUR 9,41
 • Shell (RDSA): EUR 6,37
 • Target (TGT): EUR 3,36
 • ETF Estoxx Div (IDVY): EUR 18,10

Portefeuille update – AbbVie bijgekocht

In juni heb ik twee nieuwe posities gekocht, 3M en UPS, en twee posities uitgebreid, IDVY en AbbVie. Laatstgenoemde daalde vorige week met 16% als gevolg van de overname van Botoxmaker Allergan. Abbvie wil hiermee de in de toekomst wegvallende omzet van reumamedicijn Humira opvangen. In tegenstelling tot het bestaande portfolio van AbbVie wordt Botox niet bedreigd door biosimilars. Het prijskaartje voor deze acquisitie is echter fors waardoor de schuldpositie hard zal oplopen. Gezien de sterke kasstroom lijkt het dividend veilig en de koersdaling leek mij overdreven. Ik heb bewust even gewacht met bijkopen om te beoordelen of dat klopt. Op 26 juni kocht ik 5 aandelen AbbVie (ABBV) bij voor $68,00 per stuk. Daarmee namen mijn jaarlijkse dividendinkomsten toe met EUR 18,81 en daalde de gemiddelde aankoopprijs naar $74,15. Inmiddels staat het aandeel al weer op $73,42 en heb ik het verlies bijna goedgemaakt. Twee van de vijf aandelen kon ik betalen van het uitgekeerde dividend en de Euroclix uitbetaling. Leuk!

Door deze investeringen is de waarde van de portefeuille tot boven de EUR 10.000 gestegen. Het fundament is hiermee gelegd. Ik ben nog niet tevreden met de spreiding en verdeling van de posities. Ook heb ik liever een lagere volatiliteit en een grotere hedge. In April kocht ik een ETF in goudmijnen. Nu de spanningen in de markt toenemen is de goudprijs zoals verwacht gestegen, naar het hoogste niveau in zes jaar. Ook de verwachting dat goudmijnen sneller stijgen dan de goudprijs komt uit. Ongeveer met een factor twee. Echter heb ik sindsdien veel posities bijgekocht en had ik ook goud- of zilvermijnen bij moeten kopen. Het komende half jaar wil ik gebruiken om bestaande posities uit te breiden en nieuwe sectoren toe te voegen. Op mijn wensenlijstje staan meer grondstoffen (goud, zilver, koper, koffie), nutsbedrijven, vastgoed, luxe consumentengoederen en bedrijfsobligaties.

Slotsom: even gas terug nemen

Het afgelopen half jaar hebben we hard gewerkt aan onze route naar meer financiële vrijheid. We hebben onze eerste aflossing gedaan (4k), de beleggingsportefeuille uitgebreid (4,5k), en de spaarrekeningen flink aangevuld (6k). Dit is behalve door besparingen mogelijk dankzij de belastingteruggave, vakantiegeld en een werkbonus. In de tweede helft van het jaar zullen we aanzienlijk minder progressie gaan boeken. Ik verwacht veel extra uitgaven en nauwelijks extra inkomsten. Behalve de zomervakantie staat er nog onderhoud gepland en zijn inmiddels een aantal zaken nodig aan vervanging toe. We gaan dus even gas terug nemen en ook genieten van wat we al bereikt hebben. Let the summer begin!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 gedachten over “Maandupdate – juni 2019

 1. Mooie dingen allemaal DKK en veel ook herkenbaar.

  Ondertussen beslaat mijn portfolio 33 posities en ben ik vooral ook bezig om de posities weer wat gelijkwaardiger te maken. Niet geheel onverwacht is bij mij recentelijk ook 3, FedEx en UPS bijgekomen.

  Spreiding blijft de name of the game en dat doe je volgens mij helemaal goed met ook je extra aflossingen/spaargeld en crowdfunding.

  Keep up the good work zou ik zeggen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *