Onze eerste aflossing!

Onze eerste aflossing!

Van tevoren had ik nooit verwacht zo opgetogen te zullen zijn met het doen van een aflossing. Het moment dat er EUR 4.000,- van onze rekening verdween in, tja, waarin eigenlijk? Voor dat geld hadden we ook graag een nieuwe zithoek, vliegvakantie of elektrische fietsen willen kopen. Nu zit het officieel in de stenen. Wat hebben we daarmee eigenlijk gekocht?

Een laag, maar keihard rendement

We hebben EUR 4.000,- afgelost op de aflossingsvrije hypotheek. We besparen daarmee EUR 16,50 aan bruto maandlasten. Niet 1 maand, maar 232 maanden lang. Dat scheelt EUR 3.828,- aan rente die we NIET gaan betalen. Het bruto rendement van deze investering is gelijk aan de hypotheekrente, namelijk 4,95%. Het netto rendement schat ik dit jaar in op zo’n 2,7%. Als de hypotheekrenteaftrek in 2023 is gedaald naar 37% zal dat stijgen naar 3,3%. Het rendement blijft laag, maar het is wel gegarandeerd.

Er kleven veel nadelen aan aflossen

Ons verzamelinkomen stijgt en we lopen wat hypotheekrenteaftrek mis. In ons geval heeft het geen noemenswaardig effect op toeslagen. Daarnaast hebben we bij een eventuele verhuizing te maken met de bijleenregeling. De overwaarde bij een duurder huis moet volledig worden gebruikt voor de financiering. Geen punt, dat was ik sowieso van plan. Er is ook wat verlies in het overgangsrecht. We kunnen minder aflossingsvrije hypotheek meeverhuizen en zullen dus meer annuïtair moeten financieren. De bruto maandlasten zullen dan hoger worden.

De effecten van inflatie op investeringen zijn wat taaier te doorgronden. In beginsel is de aflossing van EUR 4.000 die ik nu doe over 19 jaar minder waard. Uitgaande van een inflatieberekening met 2% is dat namelijk EUR 2.746. Mocht de inflatie hoger blijken te zijn dan 3,3% dan gebeurt er iets vreemds. Feitelijk levert het hebben van een schuld dan geld op. Onze woning stijgt harder in waarde dan de rente die we daarvoor betalen. Aangezien het handhaven van de huidige lage inflatie tot 2% het meest gunstig is voor onze economie lijkt mij dat onwaarschijnlijk. De ECB kiest ook expliciet voor prijsstabiliteit. Heb je een hypotheek met een lage rente? Let dan extra goed op dit argument, aflossen kan je geld kosten.

Een belangrijk nadeel is dat het geld vastzit in de stenen. Met een tijdshorizon van 19 jaar zullen beleggingen hoogstwaarschijnlijk meer opleveren. Veel meer. Ik verwacht een houdbaar dividendrendement van 3,5%. Dat is al meer dan het netto rendement van aflossingen. Daarbij komen nog de mogelijke koerswinsten. Rationeel gezien is beleggen dus de betere keuze. Maar ik ben geen robot en het vooruitzicht op minder schuld, lagere maandlasten en het goede gevoel zijn mij ook veel waard. Op dit moment althans..

Aflossingstevreden

De Nederlandse Vereniging van Banken heeft een (betuttelende) campagne om mensen te stimuleren om af te lossen. Voor mij is angst om in de toekomst in de problemen te komen niet de reden om af te lossen. De daling van de hypotheekrenteaftrek wel. Daardoor wordt het rendement aantrekkelijker. En mijn verwachting van de beurs is op dit moment neutraal. Ik blijf inleggen, maar vergroot ook de kaspositie. Boven alles geeft het inlossen van schuld vooral een goed gevoel. De besparing op onze maandlasten van EUR 16,50 wordt weer extra periodiek overgemaakt op onze woning spaarrekening. Zo gaat dit sneeuwballetje ook rollen en kunnen we volgend jaar hopelijk EUR 200 extra aflossen. Daar wordt een mens blij van.

Om deze aflossing in perspectief te plaatsen. Het komt overeen met 12,9 cm in hoogte van ons huis. Of 3,58 m2 grond plus 2,16 m2 vloeroppervlakte. Dat is grofweg het konijnenhok in de tuin en een halve badkamer. Terwijl ik vanaf mijn versleten bank de aanbiedingsfoldertjes doorspit kijk ik door het raam. Daar zie ik ons konijn tevreden zijn keutels draaien op de krantjes met nieuwe zithoeken, vliegvakanties en elektrische fietsen. Prima keuze.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 gedachten over “Onze eerste aflossing!

 1. Ik herken dat emotionele ook wel hoor. Vandaar dat wij een 50/50 (ongeveer) verhouding aanhouden. Helft investeren en de helft sparen om af te lossen. Dat geeft ons een prettig gevoel.

  Leuke blog heb je!

 2. Super.

  En het mooie is dat je wel spijt kan krijgen, maar het geld niet terug. Op lange termijn kom je als winnaar uit de bus.

  Ik ben ook een blog begonnen om de continuiteit van aflossen en beleggen te blijven bewaken.

  Ik ga je volgen.

  Dividendhyptheek.blogspot.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *