De ETF Small Capitalist Mining Co

De ETF Small Capitalist Mining Co

In mijn laatste maandupdate gaf ik aan dat ik nog niet tevreden was met de spreiding van mijn portefeuille. De eerste prioriteit had het bijkopen van goud- en zilvermijnen. Begin april kocht ik een goudmijnen ETF, mede omdat de beurzen toen erg hoog stonden. Die positie staat op een plus van 25%. Meer dan het dubbele van de goudprijs stijging. Ik had deze positie natuurlijk kunnen uitbreiden. De hefboom had ik echter graag wat groter gezien. Bovendien wil ook graag bloot worden gesteld aan zilver en ik kan geen goede zilvermijnen ETF vinden. De verhouding tussen zilver en goud staat historisch erg laag, waardoor het opwaarts potentieel van zilver nog groter is dan van goud. Bij wijze van experiment heb ik daarom besloten om een eigen mandje van goud- en zilvermijn aandelen te maken: de ETF Small Capitalist Mining Co!

Blik op de beurs

De beurzen zijn dit jaar enorm gestegen en dat vind ik best opmerkelijk. Er is immers nog geen oplossing voor de brexit en de handelsoorlog, er zijn spanningen rond Iran en bovenal; de winstvooruitzichten van bedrijven zijn veelal niet verbeterd. In tegendeel zelfs. Nu het cijferseizoen in volle gang is zien we dat veel bedrijven de prognoses verslaan. Dat komt echter niet door hogere winsten, maar doordat analisten de verwachtingen flink naar beneden hebben bijgesteld. Ook zijn er bedrijven, met name cyclische en opvallend veel Duitse, die het moeilijk hebben. Zo gaf BASF bijvoorbeeld een flinke winstwaarschuwing. Maar ook bedrijven als ExxonMobil, Samsung, Daimler, Lufthansa, HB Fuller en Broadcom. Daarnaast kondigen veel bedrijven bezuinigingen aan. De grootste banken van Duitsland en Italië, Deutsche Bank en UniCredit, kondigden massa ontslagen aan. Dat laatste is een slecht teken. Vanwaar de euforie?

De reden van het huidige optimisme zit dan ook in de ommekeer van centrale banken in het rentebeleid. Tot eind vorig jaar verhoogde de FED de rente nog. Een lagere economische groei kan leiden tot een hogere werkloosheid. Om dat te voorkomen verwachten beleggers dat de rente naar beneden worden bijgesteld. Bedrijven kunnen daardoor (nog) goedkoper lenen, meer investeren en zo de economie aanzwengelen. In de praktijk kiezen veel bedrijven er echter voor om eigen aandelen in te kopen om de winst per aandeel op te krikken. Met geleend geld dus. Goed voor de aandeelhouders, niet per se voor de economie. Beurzen stijgen dus niet doordat bedrijven meer winst behalen, maar doordat er wordt verwacht dat centrale banken meer gaan stimuleren. Naast een lage rente kopen centrale banken ook schuldpapier op van bedrijven en overheden (met zelfs negatieve rentes). In mijn ogen gaat hier iets fundamenteel verkeerd en wordt een situatie gecreëerd die niet eindeloos houdbaar is. Valuta depreciaties liggen voor de hand. Centrale Banken kopen al massaal goud in. Beleggers zullen later volgen. Samengevat verwacht ik een correctie op de aandelenmarkt en een vlucht naar andere activa, zoals goud en zilver.

Een dubbel experiment

Het eerste experiment is de aanleg van een mandje met verschillende aandelen in goud- en zilvermijnen. Het verschil tussen mijn normale aankopen en dit mandje zit vooral in de kleine aankoopbedragen, kortere analyse en het speculatieve karakter. Vanwege de hogere risico’s per mijnbedrijf wil ik graag meerdere aandelen kopen die op verschillende beurzen worden verhandeld. Normaliter worden de transactie- en aansluitkosten daardoor veel te hoog. Daarom heb ik als tweede experiment een rekening geopend bij Flatex. Daar kan ik zonder transactiekosten handelen. Mr. FOB schreef hier een uitstekende review over. Ik vind het bovendien fijn om deze investering apart te houden, zodat mijn dividendportefeuille overzichtelijk blijft. In mijn maandupdates neem ik het dan ook als 1 positie mee (ticker: SCMC).

Voor de selectie van aandelen heb ik enigszins gelet op de spreiding. Er zitten grote en kleine mijnbedrijven tussen, zowel goud als zilver, maar bovenal met een behoorlijk winstpotentieel. De gedachte is immers om bij dalende beurzen toch rendement te behalen. Daarvoor is een grote hefboom nodig. Mijn mandje ziet er momenteel als volgt uit:

 • Alamos Gold (AGI)
 • Avino Silver & Gold Mines (ASM)
 • Barrick Gold (GOLD)
 • Endeavour Silver (EXK)
 • Equinox Gold (TSV.EQX)
 • First Majestic Silver (AG)
 • Hochschild Mining (LSE.HOC)
 • Iamgold (IAG)
 • Kirkland Lake Gold (KL)
 • Newmont Mining (NEM)
 • Pan American Silver (NDQ.PAAS)
 • Yamana Gold (AUY)

Per stuk heb ik ongeveer EUR 50 geïnvesteerd. In de afgelopen maand waren er aandelen die meerdere dagen achter elkaar met dubbele cijfers stegen. De koersbewegingen zijn heftig en dat voelt gek genoeg prettig. Grofweg probeer ik circa 10% van mijn totale portefeuille in grondstoffen te investeren. Dat betekent dat uitbreidingen in de dividendportefeuille gepaard zullen gaan met uitbreidingen in de ETF Small Capitalist Mining Co of andere edelmetalen trackers.

Slotsom: een speculatief experiment

Het is goed om te beseffen dat dit experiment meer met speculeren dan met beleggen te maken heeft. En dat is prima. Met mijn aankopen voeg ik nagenoeg niets toe aan mijn verwachte dividendopbrengsten. Ik ben benieuwd naar het verloop van dit dubbele experiment. Beleggen jullie al in edelmetalen of via Flatex?

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

2 gedachten over “De ETF Small Capitalist Mining Co

 1. Gelukkig je bent er nog?

  Zoals je weet zit ik vol in zilver, goud en uraniumaandelen. Van jouw mandje bezit ik er 4. Uranium gaat (nog) niet goed, maar mijn zilver en goudmijnaandelen gaan lekker. Maar de markt is erg bewegelijk. Ik zal mijn portefeuille binnenkort ook wel deken.

  Ook ik heb een rekening geopend bij flatex om sneller tegen lage kosten meer verschillende posities in te nemen voor de spreiding, maar ook die 100 euro is lekker.

  Maar mijn corebusiness blijft dividendbeleggen.

 2. Leuk experiment dat je aangaat! Ik zou me eerst even moeten verdiepen in dergelijke aandelen. Ik richt me voor nu vooral op dividendaandelen.
  Waarom wil je graag met een grote hefboom werken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *