Mijn eerste crowdfunding investering – VanMoof

Mijn eerste crowdfunding investering – VanMoof

Sinds het begin van onze reis naar meer financiële vrijheid ben ik ook geïnteresseerd in crowdfunding projecten als investeringsmogelijkheid. Al een aantal keer ben ik bijna ingestapt, maar uiteindelijk koos ik steeds voor het uitbreiden van de beleggingsportfeuille. Tot vandaag. Ik ontving een email van Oneplanetcrowd waarin de investeringsmogelijkheid in VanMoof werd aangekondigd. Op mijn werk zijn er diverse collega’s die zo’n hippe stadsfiets bezitten en unaniem zijn ze razend enthousiast. In de trein las ik dit bericht. Eenmaal thuis heb ik snel een prak eten naar binnen gewurmd en daarna de investeringsmogelijkheid bekeken. Op dat moment stond de teller al boven de EUR 2 miljoen en het maximum was EUR 2,5 miljoen.

De investeringsmogelijkheid betreft een converteerbare lening. Dit geeft investeerders het recht om de lening op een later tijdstip te converteren naar certificaten van aandelen. En dat tegen een interessante korting die kan oplopen tot 30%. Ik heb de investment sheet gelezen en op internet nog iets meer verdiept in de markt en het bedrijf. Ik zag een snelgroeiend bedrijf dat inspeelt op een wereldwijde trend. In veel steden wordt fietsinfrastructuur aangelegd vanwege verkeersopstoppingen en luchtvervuiling. VanMoof maakt oerdegelijke fietsen met een hip design die ze zonder tussenhandel aanbieden aan consumenten. Dit geeft een kostenvoordeel. Uniek aan VanMoof zijn de vele innovaties, zoals het anti-diefstal systeem en de terugvind service. Daarvoor heeft het bedrijf al diverse prijzen gewonnen en dit biedt ook een concurrentievoordeel.

In 2017 haalde VanMoof binnen 7 dagen EUR 2,5 miljoen op via het crowdfunding platform. Dat was destijds een record en het werd een groot succes. Er werden mede daarmee nieuwe modellen geïntroduceerd, nieuwe winkels geopend in andere landen en er werd gestart met een fietsabonnement. Het bedrijf groeit als kool en in de toekomst verwacht VanMoof dat tempo zelfs fors te kunnen versnellen. De oprichters verwachten het bedrijf over een jaar of vier naar de beurs te kunnen brengen. Een overname door een strategische koper of concurrent is tot op heden steeds genegeerd. In de toekomst valt dat echter niet uit te sluiten.

Vandaag duurde het ophalen van EUR 2,5 miljoen slechts een paar uur. Het betreft dan ook een speciale gelegenheid om particulieren de mogelijkheid te geven om te investeren en aandeelhouder te worden. Normaliter is dat alleen voorbehouden aan grote institutionele investeerders. In het half uurtje dat ik heb besteed om tot de aankoopbeslissing te komen was er alweer twee ton door tientallen anderen geïnvesteerd. Ik ben snel ingestapt.

Slotsom: een veelbelovende move

Met de investering van EUR 500 in een 6% converteerbare lening aan VanMoof voeg ik netto EUR 26 toe aan mijn jaarlijkse rente inkomsten. Daarbij komt in de toekomst de mogelijkheid om de lening te converteren naar aandelen of de lening af te laten lossen. Natuurlijk zijn er ook risico’s. Bij een faillissement ben ik mijn investering zo goed als kwijt. Gezien de technologische voorsprong, het inspelen op een actuele trend en het eerder behaalde succes van VanMoof heb ik echter veel vertrouwen in de toekomst van deze groeibriljant. Wat denken jullie van deze investering?

Artikel rating

Gemiddelde rating 3 / 5. Aantal: 2

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Artikel rating

Gemiddelde rating 3 / 5. Aantal: 2

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Eén gedachte over “ Mijn eerste crowdfunding investering – VanMoof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *