AbbVie gekocht en Microsoft bijgekocht – en waarom AT&T niet

AbbVie gekocht en Microsoft bijgekocht – en waarom AT&T niet

In mijn vorige post heb ik de populairste aandelen onder een willekeurige steekproef van 50 dividendbeleggers laten zien. De lezersvraag betrof het noemen van de 2e t/m 7e positie uit de top 50 aandelen. De kleine belegger noemde er drie en die waren direct raak. Dividendbelegger vulde de vierde correct aan. Mr. Groeigeld had er vijf goed, maar maakte wel de zes compleet. Voor de volledigheid:

 1. AT&T (86%)
 2. AbbVie (66%)
 3. Johnson & Johnson (66%)
 4. Realty Income (62%)
 5. Procter & Gamble (56%)
 6. Altria (54%)
 7. Coca Cola (52%)

De afgelopen periode zijn er ontzettend veel dividendbeleggers die AT&T en AbbVie hebben gekocht. Er lijkt sprake van kuddegedrag en dat intrigeerde mij. Is er sprake van een dividend yield trap of zijn het echte koopjes? Op de korte termijn lijkt bij beiden het dividend veilig. Maar is dat ook zo in de toekomst? Ik pak mijn plexiglas bol er wederom eens bij.

Waarom ik AT&T links laat liggen

AT&T is met $180 miljard het bedrijf met de meeste schuld ter wereld. Dat is bijna drie maal de EBITDA. Die schuld komt vooral door overnames (DirectTV, Time Warner). AT&T heeft momenteel veel uitdagingen. Het bedrijf verliest honderdduizenden klanten per kwartaal (658k video abonnees in Q4 ’18 bijvoorbeeld). Terwijl er veel moet worden geïnvesteerd in onder andere 5G netwerk en licenties, nieuwe films en TV hits en een Netflix-achtige streaming service gebaseerd op HBO. Dat kan alleen als de balans eerst op orde wordt gebracht. Dit jaar wordt de schuld met $30 miljard teruggebracht. Klinkt goed, echter worden daar wel assets zoals Hulu voor verkocht. Dat speelt een concurrent als Disney in de kaart. Momenteel geniet AT&T van Trump’s belastingvoordelen, goede creditratings en lage rentetarieven. Dat kan omdraaien en dan komt er nog een groot probleem bij. Al deze factoren zorgen voor een lage koers en hoog dividendrendement van maar liefst 6,5%. Eigenlijk zou het aandeel rond de $40 moeten kosten in plaats van $30. Beleggers lijken voorlopig meer vertrouwen te hebben in concurrent Verizon. Die hebben ook veel schuld, maar minder ambitieuze overname- en mediaplannen.

Om de winst te vergroten wordt personeel aan de kant gezet, kortingen geschrapt en prijzen verhoogd. Met een slechter imago en service en daarmee klantverlies als gevolg. Dat is geen houdbare situatie. AT&T moet nu aantonen dat Time Warner gaat zorgen voor minder klantverlies of hogere omzetten per klant. Het terugbrengen van de enorme schuldenberg en tegelijkertijd fors moeten investeren lijkt mij te veel van het goede. Om dat toch te kunnen realiseren zou AT&T, ik noem maar een dwarsstraat, bijvoorbeeld het dividend kunnen halveren. Daarmee blijft er meer geld over voor schuldafbouw en de benodigde investeringen voor de toekomst. Dat is in mijn optiek op de lange termijn beter voor aandeelhouders. Aangezien het klassieke management dat nooit zal doen ben ik bang dat AT&T de uitdagingen niet kan bolwerken en zal blijven krimpen. Hopelijk voor u ben ik weer eens te pessimistisch.

Waarom AbbVie dan wel?

Op 23 april kocht ik 8 aandelen AbbVie (NSYE: ABBV) voor USD 78,00 per stuk. Dit biofarmaceutische bedrijf heeft een compleet ander profiel.

Ongeveer twee derde van de verkopen van Abbvie zijn afkomstig van slechts 1 medicijn, namelijk Humira (reuma). Het is met een omzet van 20 miljard dan ook het bestverkochte medicijn ter wereld. Omdat Europese concurrenten alternatieven op de markt brengen zijn veel beleggers bezorgd over de toekomst van Abbvie. Onder andere het Belgisch-Nederlandse Galapagos presenteerde onlangs een nieuw reumamedicijn dat in bepaalde gevallen beter presteert dan Humira. Daarbij komt de flop van Rova-T, een beoogd middel tegen kanker, nog bij. AbbVie betaalde $5,8 miljard voor de overname van ontwikkelaar StemCentrx in 2016. Dat bleek een waardeloze investering.

Het management is zelf minder bezorgd (tja) om een aantal redenen. Het overige assortiment biedt veel ruimte voor groei. Er wordt veel verwacht van Imbruvica en Venxcleta (leukemie, lymfeklierkanker) en daarnaast ook Orilissa (endometriosis) en Mavyret (hepatitis C). Daarnaast is de pijplijn met nieuwe medicijnen van AbbVie zeer goed gevuld, met name in immunologie. Risankizumab (psoriasis) en Upadacitinib (reuma) zijn in vergevorderd stadium en zogenaamde blockbusters. In de neuroscience tak worden medicijnen ontwikkeld tegen parkinson, alzheimer en multiple sclerosis. Hiermee veranderd AbbVie van een enkel product in een portfolio van therapieën. Als laatste wordt verwacht dat Humira tot 2024 het best verkochte medicijn blijft. Hoewel er in Europa concurrentie ontstaat blijft AbbVie tot 2023 in de Verenigde Staten beschermt. Dit creëert tijd en geld om andere medicijnen te ontwikkelen en vermarkten. Ik ben gecharmeerd geraakt van het potentieel en vermoed dat de zorgen van beleggers te ver zijn doorgeschoten.

Het gemiddelde dividendrendement van biotechnologiebedrijven ligt op slechts 0,5%. De sector moet continu fors investeren in R&D waardoor er weinig over blijft voor dividend. Dat staat in schril contrast met de 5,4% van AbbVie. Vanaf de afsplitsing van Abbott Labatories in 2013 is het dividend met dubbele cijfers verhoogd. In 2018 zelfs met 50%. In dat jaar piekte de koers boven $120 en liep daarna terug tot onder $80.

finviz dynamic chart for abbv

Als we het koersplaatje bekijken dan valt mij de dalende driehoek op. Er is steun op $77. Door de steeds lagere toppen komt de punt van de driehoek snel in zicht. Er zal op korte termijn richting worden gekozen. In theorie is bij een dalende driehoek de kans op een breakout omlaag veel groter dan omhoog. Toch ben ik juist nu op $78 ingestapt. De steun op $77 is al meerdere keren getest. Als die in tact blijft dan kan dat achteraf wel eens een gunstig instapmoment blijken te zijn. Er is pas op $92 weerstand. Het aandeel is met een voorwaartse koers/winstverhouding van 8,4 erg goedkoop. Met dit aandeel speel ik in op veel megatrends: vergrijzing, bevolkingsgroei, opkomende middenklasse, gezondheid. Ik ben benieuwd!

Microsoft bijgekocht

Op 23 april kocht ik 3 aandelen Microsoft (NSY: MSFT) bij voor USD 124,30 per stuk. Dit betekent een verdubbeling van mijn positie die ik in december 2018 startte voor USD 100,70 per stuk. Het is mijn eerste aandeel dat ik bijkoop en een van de grote uitblinkers. Behalve mijn aandelen in Ahold Delhaize heb ik altijd gekocht op dips in de markt. Waarom kopen op een all-time high?

Ten eerste heb ik tijdens mijn eerste analyse van Microsoft een rotsvast vertrouwen ontwikkeld in het groeipotentieel van deze gigant. Het marktaandeel is gigantisch en de ontwikkeling in de cloud is niet te stoppen. Er ontstaat een duopolie met Amazon en daarom heb ik die mastodonten met elkaar vergeleken. Inspiratie haalde ik uit dit artikel. Ten opzichte van Amazon heeft Microsoft een hogere vrije kasstroom, meer winst, een sterkere balans en keert een (groeiend) dividend uit. Amazon’s prestatie’s en potentieel zijn indrukwekkend, maar ook onzeker. Ik loop zeker niet weg voor hoge koers/winst verhoudingen, maar in de huidige 98 en toekomstige 47 zit mij iets te veel fantasie. Bovendien keert Amazon geen dividend uit.

Ten tweede was het de dag voor de kwartaalcijfers. Door mij in te lezen kreeg ik de indruk dat de cijfers beter zouden zijn dan verwacht. Technisch was de koers al iets uitgebroken. Bovendien schurkte Microsoft tegen een marktkapitalisatie van 1 biljoen aan. Dat werkt als een magneet. Daarom leek het mij een goed moment om bij te kopen. Dat bleek (voor nu) te kloppen.

finviz dynamic chart for msft

Met Microsoft ben ik eigenaar geworden van het op dit moment meest waardevolle bedrijf ter wereld. Inmiddels bieden ze alles wat bedrijven nodig hebben voor digitale transformaties. Infrastructuur, platform en applicaties voor productiviteit, samenwerking en AI. Dat biedt een enorm concurrentievoordeel. Daarnaast heeft Microsoft met gaming (xbox), hardware (surface), de overnames van Linkedin en Git nog andere potjes op het vuur voor groei. Het dividend zal naar verwachting lekker meegroeien.

Slotsom: beleggers zijn kuddedieren

Met mijn aankoop van 8 aandelen ABBV en 3 aandelen MSFT voeg ik EUR 35,51 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Die komt in totaal boven de EUR 200 per jaar. Daarmee kan ik de eerste twee dagen van mijn beoogde FIRE plan bekostigen. Nog slechts 363 dagen te gaan!

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 1

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

5 gedachten over “AbbVie gekocht en Microsoft bijgekocht – en waarom AT&T niet

 1. Wederom ben ik onder de indruk van je analyse. Knap stukje werk.

  Microsoft koop ik ook nog een keer als we een correctie hebben.

  T twijfel ik nu, maar ik ga maar mee met de kudde ten onder als het zover is.

  Blijf dit goede werk doen.

  Kan ik ook verzoekjes voor analyses indienen ?

  Wil nog wat met utilities en financials.

  Gr

  1. Bedankt! Er zit ook best enig werk in. Dat je nu ondanks 86% van de beleggers in top 50 twijfelt over T zie ik dan maar als compliment :). Ik wil ook nog een utility toevoegen, maar heb daar iets minder haast mee. Die koersen zijn minder volatiel en kan in principe altijd als ik geen andere kansen zie. Ik zal binnenkort eens reageren op je wensportefeuille.

 2. Leuk artikel! Je bent niet vies van een beetje technische analyse 🙂

  Ik heb AT&T en AbbVie tot nu toe niet gekocht, precies om de redenen die jij beschrijft. De inkomstenbronnen van deze bedrijven zijn sterk aan het veranderen. Daarom kan ik
  moeilijk inschatten hoe het dividend er over 10 jaar uit ziet.

  Microsoft is een ander verhaal. Het heeft een duidelijke markt en is daarin heel succesvol.

  De kleine belegger

 3. MSFT staat al lang op mijn verlanglijstje, telkens te duur maar uiteindelijk toch telkens weer gestegen. Misschien toch maar gewoon doen.

  ABBV is al een flinke positie bij mij, maar is onder de $80 Nog wel interessant.

  Utilities interesseren me ook wel. Op dit moment heb ik PPL en ED maar ben ook geïnteresseerd in NEE en XEL.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *