Houdt u ook zo van onderhoud?

Houdt u ook zo van onderhoud?

Baalt u als uw auto alweer toe is aan een onderhoudsbeurt? Of als uw huis nu toch wel echt toe is aan een schilderbeurt? Ik niet. In tegendeel. U weet waarom. Zonder onderhoud treedt onherroepelijk verval in. In het meest gunstige scenario leidt dat tot een reparatie. In het slechtste geval tot vervanging. Dat is duur. Erg duur. Heeft u al zin om verder te lezen?

2019 wordt een onderhoudend jaar

Aan het begin van het jaar maak ik een lijst met zaken die moeten worden onderhouden, gerepareerd of vervangen. Voor dit jaar heb ik de volgende werkzaamheden opgeschreven inclusief een inschatting van de kosten:

  • Radiatoren vervangen in twee kinderslaapkamers (Doe-het-zelf: EUR 800 600)
  • Schuttingspaal vervangen na stormschade (Doe-het-zelf: EUR 25)
  • Onderhoudsbeurt aan al onze fietsen (Doe-het-zelf: EUR 25)
  • Zijraam vervangen wegens een lek (Doe-het-zelf: EUR 400 500)
  • Onderhoudsbeurt aan onze auto (Garage: EUR 300 1.143)
  • Rubbers vervangen van kunststof voordeur en dakkapel ramen (Expert: EUR 500)
  • Scheur in voegwerk en enkele bakstenen herstellen (Expert: EUR 500)

Bij elkaar EUR 2.600 3.243 aan onderhoud en reparaties. En in de loop van het jaar komt daar vast nog het een en ander bij. Het zou op zich niet slecht uitkomen als de wasmachine heel blijft zeg maar :).

Radiatoren vervangen: check!

Deze maand heb ik samen met mijn vader de radiatoren aangepakt. Op de zolderkamer stond een oud, dun, ondermaats exemplaar en je kind in de kou laten gaat zelfde de kleine kapitalist te ver. Daarom vervangen door een royaal, kindveilig exemplaar inclusief een automatische ontluchter. Daarna hebben we er ook nog een bijgeplaatst op de overloop. Onze was droogt daar en nu moeten we vaak een luchtontvochtiger aanzetten. Een radiator erbij leek ons fijn. Het was nog best een klus, maar zie hier het resultaat!

Het gevolg is wel dat februari de boeken in gaat als een dure maand. En dan wil ik eigenlijk nog graag een radiator van een andere kinderslaapkamer vervangen. Tot overmaat van ramp ga ik volgende maand een paar dagen met collega’s skiën. Dat is helaas ook niet gratis. Daarom verwacht ik voorlopig geen aankopen meer voor de beleggingsportefeuille.

Het rendement op onderhoud?

Het rendement op onderhoud heb ik niet uitgerekend. Maar de rekeningen van reparaties zijn voldoende motiverend om die te voorkomen. En ook de rekeningen van vervangingen zijn voldoende motiverend om reparaties gewoon uit te voeren. Het rendement uit zich vooral in een comfortabel huis, betrouwbare auto of fijn rijdende fiets.

Ik geef direct toe dat ik het budget liever uitgeef aan andere zaken. Maar mijn verstand wint het van mijn gevoel. En eigenlijk geeft het perfect onderhouden van je huis, auto, fietsen ook best een goed gevoel. Dus hoppetee, het zonnetje schijnt, met emmer en sop verwennen we onze familiewagen vandaag eens met een welverdiende wasbeurt.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *