ETF DAX Gold Mining gekocht

ETF DAX Gold Mining gekocht

Waarom zou je in hemelsnaam investeren in goud? Het produceert niets, het levert geen rente of dividend en sieraden zijn ook nog overbodig en lelijk (persoonlijke mening). Dat komt omdat goud een bijzondere positie heeft in de financiële wereld.

Veel beleggers zien goud als veilige haven bij onrust op financiële markten. Met name het valutarisico kan worden afgedekt. Daarom hebben centrale banken sinds het ontstaan altijd goud als reserve aangehouden. Als de eigen valuta niet meer worden geaccepteerd, dan kan er altijd met goud betaald worden om goederen te importeren. Ook inwoners van landen met een zwakke munt kopen altijd goud. Als je in Venezuela of Turkije goud achter de hand hebt, dan behoud je je koopkracht en doet de valutacrisis een stukje minder pijn. En goud is weliswaar niet extreem schaars, maar je kunt het ook niet makkelijk vergroten. Geld wel, de persen draaien op volle toeren. Is dat goudgedoe nog actueel dan?

Goud, dollar, rente en inflatie

In 2018 is er een record aan goud ingekocht door centrale banken. Dat gebeurt door enkele landen, waarbij mijn interesse vooral uitgaat naar Rusland en China. Deze landen willen op grote schaal af van hun Amerikaanse staatsobligaties en kopen goud terug. Ze willen af van de dominantie van de Amerikaanse dollar. Als de dollar daalt, dan stijgt de goudprijs. Deze negatieve correlatie is heel sterk en daarom interessant als hedge instrument. Door grote aankopen van centrale banken wordt het overgebleven verhandelbare goud schaarser. Historisch gezien kopen centrale banken goud als er een stijging wordt verwacht.

Een lage rente en hoge inflatie zijn ook goed voor de goudprijs. Momenteel is de reële rente, het verschil tussen de rente en inflatie, negatief. Ik verwacht zwakkere economische cijfers uit de VS en centrale banken die de rente niet gaan verhogen. Anders komen bedrijven, consumenten en overheden al snel in de problemen met de enorme schuldenberg die is ontstaan. Misschien wordt er zelfs nog meer geld bij geprint. Dat wakkert de inflatie aan en verzwakt de dollar. Al deze factoren zijn goed voor de goudprijs.

Goud of goudmijnen?

Goudmijnen werken als een hefboom op de goudprijs. Goudmijnen hebben goud in de grond. Als de goudprijs te laag is dan is de waarde nihil. Maar als de goudprijs stijgt, dan wordt delven opeens zeer lucratief. In het verleden is gebleken dat goudmijnen dan honderden procenten meer waard kunnen worden. Het opwaarts potentieel (tot wel +2000%) is vele malen groter dan het neerwaartse risico (-100%). Op die manier kan met een kleine positie toch een behoorlijke hedge worden gecreëerd op de rest van mijn portefeuille. Door een indextracker te kopen i.p.v. losse goudmijn aandelen worden de risico’s van individuele goudmijnen gespreid.

Slotsom: hopen op mijn ongelijk

De beurs blijft maar stijgen. Daar voel ik me steeds minder comfortabel bij. Het cijferseizoen staat voor de deur en ik verwacht dat de economische tegenwind nu zichtbaar gaat worden in de winstprognoses. Mooi moment om te hedgen. Afgelopen week kocht ik 20 DAXglobal Gold Mining GO UCITS ETFS (EAN: AUCO) voor EUR 19,90 per stuk. Ik had twee andere indextrackers overwogen, namelijk GDX en GDXJ. Die zijn groter met meer handelsvolume, maar noteren op een andere beurs waardoor er aansluitkosten bij zouden komen. Daar is mijn positie te klein voor en de koersen verlopen redelijk simultaan. Ik voeg met deze aankoop EUR 0,00 toe aan mijn toekomstige dividendinkomsten. Liever had ik een mooi dividendgroeiaandeel gekocht. Ik zie deze investering dan ook meer als een noodzakelijke verzekeringspremie. Het enige andere hedge instrument op mijn watchlist is het aandeel Flowtraders. Als de beurzen dalen dan stijgt de volatiliteit en zal dat aandeel het ook goed gaan doen. Hopelijk krijg ik ongelijk, blijft de beurs lekker door stijgen, gaat de goudprijs dalen en wordt dit mijn meest beroerde investering. Fingers crossed.

Ik ben benieuwd naar jullie gedachten!

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 1

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 gedachten over “ETF DAX Gold Mining gekocht

 1. Wat mij betreft een goede hedge. Want na een bull markt (nu al 10 jaar) komt er ook een keer een bear market.

  Zoals je weet zit ik al vol in goud en uraniumaandelen en zie ik het meer als een lot om bij uitkomen van bepaalde scenario’s snel geld te verdienen om daarmee de dividend portefeuille een echt boost te geven??

  Stel je voor: aandelenmarkt gehalveerd en goud verdrievoudigd. ??

  Dus ik vind het geen slecht idee, waarbij je ook kan denken aan de put AEX300 in 2021.

  Zolang onze portefeuilles nog klein zijn hebben wij meer baat bij een beurscrash (goedkoop inslaan) dan een voortdurende bullmarket.

  Voor nu goud eerst weer door de 1300 en dan naar de 1500.

 2. we zijn goed op weg met goud nu de toppen van 6 jaar terug komen.

  Nu nog een daadwerkelijke renteverlaging in de VS –> lagere dollar en nog meer spanning met IRAN en we gaan door de $1.500 heen.

  maar eerst nog wat winstnemingen en dan omhoog met goud….

  1. De afgelopen periode heb ik mijn portefeuille behoorlijk uitgebreid, maar ik had geen goudmijnaandelen bijgekocht. Daardoor compenseert het nog niet voldoende. Jammer, want de hedge lijkt vooralsnog prima te werken. Momenteel staan zilvermijnen bovenaan mijn lijstje. Daar zit misschien nog wel meer opwaarts potentieel. Ook koper lijkt interessant trouwens.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *