Maandupdate – december 2020

Maandupdate – december 2020

Sinterklaas, kerst en oud & nieuw waren weer erg gezellig. Maar ik ben ook altijd weer blij als de december maand voorbij is. Zodra de kerstboom de deur uit is begint de grote schoonmaak. En daar hoort de administratie bij. Inmiddels is alles weer mooi bijgewerkt. Op financieel gebied hebben we de zorgverzekering weer een jaar vooruitbetaald. Daar sparen we iedere maand automatisch EUR 250 voor dus dat merken we niet in onze maandelijkse kasstroom. En we pakken zo nog wat korting mee. In de portefeuille hebben we nog een eindsprint ingezet met de aanschaf van een groeibriljant, een dividendparel en twee laag gewaardeerde aandelen. Zo eindigen we het jaar met de dividendmeter bijna op EUR 1.000.

Portfolio update

Op 2 december kocht ik een aandeel Alibaba (BABA) bij en een uitbreiding in dividendparel Bristol-Myers Squibb (BMY). In mijn transactie overzicht stond een foutje, want ik heb bij de laatste koop alle aandelen omgezet naar mijn ABN AMRO rekening. Dat betekent dat ik het bijkoop, wegleg en er niet meer naar omkijk. Inmiddels staan ook Unilever, Ahold, Danone, Nationale Nederlanden en Shell bij ABN AMRO. Vanwege de transactiekosten zijn het allemaal grotere posities. Van Shell kreeg ik op 16 december een aandeel toegevoegd vanuit het DRIP programma. Ik heb er nu 161. Leuk om zo’n geautomatiseerde dividendmachine in bedrijf te zien. Kon dat maar bij meer aandelen en dan het liefst in fracties.

Op 21 december verkocht ik de helft van mijn positie in Albemarle (ALB) voor $138 per stuk. Iets meer dan een jaar eerder kocht ik ze voor gemiddeld $63. Zelfs met de daling van de dollarkoers is dat een verdubbeling. In de grafiek leek er topvorming te ontstaan en ik was van mening dat de extreme koersstijging van Albemarle (lithium) vooral door Tesla (elektrische autootjes) werd veroorzaakt. Dat aandeel steeg in 2020 met 700% en naar mijn maatstaven is dat excessief. Om in te spelen op elektrificatie van auto’s lijkt Volkswagen mij een interessanter aandeel. Uiteraard steeg Albemarle vervolgens vrolijk door net nadat ik het had verkocht. Vandaag staat er liefst $184 op het bord. Door de verkoop daalde mijn dividendinkomsten met EUR 6,29.

Intel Corporation: look inside

Door te verkopen heb ik mijn initiële investering in Albemarle ruim terug. En dat zette ik in voor de aankoop van de grootste chipmaker ter wereld. Historisch gezien onderscheidde Intel zich door het waarmaken van de wet van Moore, een van de oprichters. Het lukte het bedrijf heel lang om de transistor dichtheid op chips iedere twee jaar te verdubbelen. Jarenlang was Intel toonaangevend en veel computers en laptops zijn dan ook voorzien van de bekende “Intel inside” sticker. Dit marketingtrucje kan niet verhullen dat het bedrijf inmiddels is ingehaald en voorbijgestreefd door concurrenten. AMD (computers), Nvidia (AI) en indirect Qualcomm (mobiel, modems) concentreren zich op het ontwerp van chips en besteden de fabricage uit, voornamelijk aan portefeuille aandeel Taiwan Semiconductor (TSM). Van die beweging heb ik volop geprofiteerd door dat aandeel in mei 2019 voor $38,80 per stuk op te rapen. De koers van TSM is inmiddels bijna verdrievoudigd.

Het ligt in de lijn der verwachting dat Intel in 2021 dezelfde route gaat bewandelen. De productie van de kleinste microchips worden vermoedelijk uitbesteedt aan Taiwan Semi en Samsung. De productie van 10-nanometerchips en groter blijft dan in eigen beheer. Groei moet Intel halen uit AI (via het overgenomen Habana Labs), autonoom rijden (via het overgenomen Mobileye), 5G en Internet of Things. Maar gezien de grote uitdagingen en druk vanuit concurrenten is een omzetdaling onvermijdelijk.

Op 18 december kondigde Microsoft aan dat zij zelf ARM-processors gaan ontwerpen voor hun servers en computers. Dit was de zoveelste klap nadat eerder Apple en Amazon soortgelijke keuzes maakten. In mijn ogen spelen er twee zaken. Ten eerste heeft Intel te lang vast gehouden aan hoge prijzen waardoor klanten alternatieven zijn gaan overwegen. Ten tweede het te lang vasthouden aan het gehele productieproces. Vooral de fabrieken zijn zeer kapitaalintensief en niet zonder risico. Momenteel kampt Intel met vertragingen in het productieproces. Daardoor is het bedrijf momenteel een achterblijver.

Intel: de cijfers op een rij

De onderstaande cijfers geven een indruk van het bedrijf

 • Wide moat Morningstar rating, een groot concurrentievoordeel waarbij de trend wel negatief is
 • 2,9% dividendrendement, ligt iets onder het 5-jarig gemiddelde
 • 6 jaar aaneengesloten dividendverhogingen, een reeks ingezet vanaf 2004 is alleen in 2014 onderbroken
 • 7% dividendgroei in de afgelopen 5 jaar, 5% in 2020
 • 27% payout ratio, een lage verhouding met ruimte voor groei
 • $14.5B eigen aandeleninkoop in 2020, waarvan $10B extra aangekondigd in augustus en deels gefinancierd met schuld
 • 28% rendement op eigen vermogen, en dat is hoog
 • A+ S&P credit rating, zorgt voor lage financieringskosten
 • 0,5 ratio netto schuld/ebitda, is laag
 • 75 dividend safety score, een dividendverlaging is onwaarschijnlijk
 • 0,73 beta, de volatiliteit is lager dan de brede markt
 • 10 koers/winstverhouding, is laag gewaardeerd
 • $65 Morningstar Fair Value, onlangs verlaagd van $70

Koersverloop Intel en aankoopmoment

De belangrijkste motivatie om Intel niet compleet af te schrijven zijn de schaalvoordelen, expertise en R&D uitgaven (19%), hoge marges, gigantische vrije kasstroom en de verschuiving naar cloud. Dat speelt de lucratieve data center business van Intel in de kaart. De verschuiving naar mobiel zal marktaandeel afsnoepen van Intel’s melkkoe, de PC markt. Met Mobileye heeft Intel bovendien een interessant ijzer in het vuur. Daarnaast is de afwaardering van Intel wel erg groot. Ter vergelijking: Intel behaalde in 2019 een vrije kasstroom van $17B op een marktkapitalisatie van $200B. Grote concurrent AMD is twee keer zo klein in marktkapitalisatie, maar haalde een vrije kasstroom van slechts $0,2B. De komende jaren zijn uitdagend voor Intel, maar op de lange termijn zie ik voldoende perspectief om een eerste positie in te nemen. Op 21 december kocht ik 15 aandelen Intel (INTC) voor $45,52 per stuk. het dividendrendement bedroeg op dat moment een aantrekkelijke 2,9%. Met de aanschaf voeg ik EUR 16,13 per jaar toe aan onze dividendinkomsten.

Gilead Sciences: creating what’s possible

Gilead Sciences ontwikkelt en verkoopt geneesmiddelen tegen levensbedreigende infectieziekten. Het bedrijf is toonaangevend op de markt voor HIV-medicijnen en behandelingen tegen hepatitis C en kanker. Gilead betaalt sinds 2015 dividend en dat is bovendien ieder jaar gegroeid, meest recent met 8%. Het dividendrendement bij aankoop bedroeg bijna 5%. De sterke kasstroom en goed gevulde ontwikkelingspijplijn maken het waarschijnlijk dat het dividend kan blijven groeien.

De sterke kasstroom vind haar oorsprong in de enorme winstmarges op de bestrijding van HIV en hepatitis C (HVC). De productie- en verkoopkosten zijn laag, en klanten hebben de producten de rest van hun leven nodig. Persoonlijk heb ik daar geen bezwaar tegen. De hoge marges trekken concurrenten aan, GlaxoSmithKline op HIV en AbbVie en Merck op HVC, en daardoor is Gilead genoodzaakt om te blijven innoveren. Dat komt toekomstige patiënten uiteindelijk ten goede. Gezien de pijplijn is de verwachting dat de farmaceut dominant blijft op de HIV markt en de HVC markt zal delen met collega portefeuille aandeel AbbVie. Maar Gilead bouwt ook aan een portfolio naast HIV en HVC door middel van acquisities.

Afgelopen jaar werd na Forty Seven voor $5B ook Immunomedics overgenomen voor een stevige $21B. Met de overname van beide biotechnologie bedrijven krijgt Gilead een stevige positie in de oncologiemarkt. Met name in behandelingen tegen borstkanker. Vorige maand werd de overname van Myr Pharmaceuticals aangekondigd voor $1.4B. Dit bedrijf heeft een in Europa goedgekeurde therapie voor hepatitis delta. Met deze overname bouwt Gilead voort op de dominante positie in hepatitis B, C en HIV. Komend jaar wordt er goedkeuring gevraagd in de V.S.

Dat goedkeuringsaanvragen niet altijd lopen zoals gewenst blijkt uit de afkeuring van Jyseleca (filgotonib) van portefeuille aandeel Galapagos. Vorig jaar sloot Gilead een deal van EUR 4,5 miljard met dit Belgisch-Nederlandse biotechnologie bedrijf. Kandidaat reumamiddel filgotonib kreeg eerder in Europa en Japan wel groen licht. Maar voor de lucratieve Amerikaanse markt (nog) niet. Het gevolg is dat de beurswaarde van Galapagos momenteel lager is dan het bedrijf aan kasgeld heeft. Ik heb overwogen om aandelen bij te kopen, maar het perspectief op korte termijn lijkt beperkt. Gilead leek mij een interessant alternatief.

Gilead: de cijfers op een rij

Om een indruk te krijgen van Gilead heb ik enkele cijfers op een rij gezet.

 • Wide moat Morningstar rating, een groot concurrentievoordeel met een stabiele outlook
 • 4,8% dividendrendement, royaal boven het gemiddelde van 3,4% over de laatste 4 jaar
 • 1,9% inkoop van eigen aandelen in 2020
 • 5 jaar aaneengesloten dividendverhogingen
 • 9% dividendgroei in de afgelopen 3 jaar, 8% in 2020
 • 41% payout ratio, een lage verhouding met ruimte voor groei
 • 7% rendement op eigen vermogen, en dat is laag.
 • BBB+ S&P credit rating, onlangs twee treden verlaagd agv de overname van Immunomadics
 • 1,6 ratio netto schuld/eigen vermogen, zie ik liever een stuk lager
 • 70 dividend safety score, een dividendverlaging is niet waarschijnlijk
 • 0,51 beta, de volatiliteit is veel lager dan de brede markt
 • 9 koers/winstverhouding, is laag gewaardeerd
 • $75 Morningstar Fair Value, biedt een ruime margin of safety

Koersverloop Gilead en aankoopmoment

Tot de risico’s behoren de gestegen schuldpositie, afhankelijkheid van de politiek (medicijnprijzen), aflopende patenten en concurrentiedruk. Vanwege de overnames is de ontwikkelingspijplijn van Gilead goed gevuld. Daarmee is het bedrijf goed gepositioneerd voor groei op de lange termijn. Op 28 december kocht ik 10 aandelen Gilead (GILD) voor $56,75 per stuk. Ik voeg EUR 22,16 per jaar toe aan onze dividendinkomsten.

Dividendinkomsten

Negen bedrijven keerden dividend uit waarvoor wederom veel dank.

Pfizer€ 4,26
LVMH€ 2,88
Curtiss-Wright€ 0,71
Johnson & Johnson€ 7,09
Microsoft€ 3,52
3M€ 6,17
Royal Dutch Shell€ 19,04
Barrick Gold€ 1,65
Electronic Arts€ 0,47
Dividenduitkeringen in december 2020

Bij elkaar heb ik EUR 45,79 aan dividend ontvangen. Dat is een groei van 41% ten opzichte van vorig jaar. Van dit rijtje heb ik in het afgelopen kwartaal kernposities in Shell, Johnson & Johnson en Microsoft flink uitgebreid. Ook Barrick Gold heb ik verdubbeld. Electronic Arts is een nieuwe naam en die start direct met het uitkeren van een eerste dividend.

Dividendgroei

Vier bedrijven kondigden aan het dividend te verhogen. Het onlangs toegevoegde Broadcom maakt direct indruk met een dubbelcijferige verhoging. En dat komt bovenop een dividend bij aanschaf van 3,75%. Ook op de huidige koersniveau’s blijft deze chipper een aantrekkelijke belegging.

BedrijfVerhogingImpactEquivalent
Eastman Chemical4,5%€1,44€48,00
Bristol-Myers Squibb8,9%€4,80€160,00
Broadcom10,8%€2,80€93,33
Pfizer2,6%€0,64€21,33
Totaal7,1%€9,68€322,67
Dividendverhogingen in december 2020

De impact op mijn jaarlijkse dividendinkomsten bedraagt EUR 9,68. Het gewogen gemiddelde is met 7,1% fraai. Om dezelfde verhoging te behalen door middel van aankopen had ik EUR 323 moeten inleggen. Dat is bijna twee derde van mijn vaste maandelijkse inleg.

Uitgelicht: Bristol-Myers Squibb

Jaarlijkse dividendgroei Bristol-Myers Squibb

In februari 2020 was BMY het dividend aandeel van de maand en nam ik een eerste positie. het bedrijf ontwikkelt geneesmiddelen voor ernstige, levensbedreigende ziekten. Sindsdien bleef de koers rond $60 schommelen en kocht ik twee keer bij waaronder begin december. Tot en met 2018 verhoogde Bristol-Myers Squibb het dividend steevast met $0,04 per jaar. Een magere groei van 3% per jaar. Om aflopende patenten op te vangen gaf het bedrijf de voorkeur aan innovatie en overnames. En omdat de koers laag bleef kocht het bedrijf ook eigen aandelen in. Sinds vorig jaar is de dividendverhoging verviervoudigd naar $0,16 per jaar. Ook dit jaar bedroeg de verhoging $0,16. Daarmee lijkt BMY de weg van hoge dividendgroei definitief in te zijn geslagen. Gezien de lage pay-out ratio (voorwaarts 26%) zit er de komende jaren nog meer in het vat. De gekozen strategie waarin het de schaalvoordelen van farmacie combineert met de focus van een biotech maken Bristol-Myers Squibb een interessante keuze. Kopen, wegleggen en laten groeien.

Slotsom

In december heb ik behoorlijk wat geld voor ons aan het werk gezet. Met de dividendaandelen transacties voeg ik EUR 47,98 per jaar toe aan onze dividendinkomsten. Ik ben vooral erg blij met de vijf dividendverhogingen. In 2021 ben ik van plan om dividendgroei nog centraler te stellen in mijn aankoopbeslissingen. Binnenkort meer daar over in mijn terugblik en jaardoelen.

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 1

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

13 gedachten over “Maandupdate – december 2020

 1. Indrukwekkend hoeveel energie je stopt in het analyseren van aandelen! Persoonlijk ben ik blij dat ik hier 5 jaar geleden mee gestopt ben en mijn tijd heb gestoken in beter worden in mijn werk, waardoor mijn bruto inkomen bijna verdubbeld is in die tijd. Dat is ook een stevig dividend, wat ik vervolgens in saaie indexfondsen kan stoppen!

  1. Bedankt Bart! Het is zeer verstandig om je tijd te investeren in het verhogen van je inkomen. Dat heb ik ook gedaan. Inmiddels zit ik echter aan het eind van ons loongebouw en de nog hogere functies ambieer ik niet. In de update ben ik de EUR 100 inleg in het saaie indexfonds nog vergeten te noemen :). Erg fijn om je reactie te lezen, want er zit inderdaad veel tijd in.

   1. Het is ook zeker leuk om te lezen! En het is waarschijnlijk ook een beetje een hobby van je, waardoor het niet als ‘werk’ voelt om al die analyse te doen ?. Op naar de €2000 per jaar aan dividend!

  1. Het is geen risico maar een zekerheidje :). De winaars zijn echter enorm duur en “priced for perfection”. Met de enorme vrije kasstroom die het bedrijf, ze zijn nog altijd marktleider, genereert zijn er beslist mogelijkheden om er iets aan te doen. De productie is bovendien niet van de een op de andere dag verdwenen. En er zijn steeds meer chips nodig, ook van de minder geavanceerde. Eigenlijk verwacht ik deze maand gewoon een dividendverhoging. Let’s see.
   Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Intel inderdaad overweegt om de productie van chips uit te besteden aan TSM en Samsung. Een goede keuze lijkt mij. En voor $45,52 per stuk durf ik het risico wel aan. Living on the edge :).

    1. Ik bedoelde een zekerheidje dat ze worden ingehaald zoals Mr. Groeigeld stelt :). Dan nog kan het een goede investeringscase zijn. Met de sprong van $45 naar $60 is een groot deel van het vooruitzicht al weer ingecalculeerd. Ik sluit niet uit dat ik verkoop boven het koersdoel van $65.

     De wissel van de CEO van VMware naar Intel zorgde niet alleen voor een stijging van Intel, maar ook voor een daling van VMware. Dat aandeel is nu aantrekkelijk gewaardeerd! Zou wel een stunt zijn om nu te wisselen en nog zo’n ritje mee te pakken :).

 2. Allereerst mijn complimenten voor deze blogpost! Ik vind zowel je schrijfstijl als de inhoudelijke kwaliteit van je artikel echt heel goed! Mooi en leerzaam om je analyses te zien.

  Buiten dat je resultaten ook zeer mooi te noemen zijn. Kortom, lekker bezig!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *