Maandupdate – mei 2021

Maandupdate – mei 2021

Eindelijk schijnt de zon. En het werd tijd. Het is immers al een half jaar november. Winderig, regenachtig, weinig uitnodigend om erop uit te trekken. Zo kon het gebeuren dat ik voor het eerst in mijn gezinsleven een week vrij was zonder een vakantiebestemming. En dat beviel best goed. We hebben geheel tegen onze gewoonte in wat eten afgehaald of laten bezorgen. Ik kon de paardrijdwedstrijd van mijn dochter zien, lekker in de schuur rommelen, wat meer lezen en een mooie wandeling gemaakt in de waterleidingduinen. Dat soort dingen. De batterij is weer opgeladen!

Mei is mijn favoriete maand qua beleggingen. Eind april wordt namelijk een bonus van mijn werk uitgekeerd. Ik neem mij altijd voor om van dat extraatje de overige twaalf maanden af en toe wat extra aandelen te kopen. Dat lukt nooit :). Deze maand, bekend van het adagium “sell in may”, heb ik dus kwistig gestrooid met nieuwe aankopen. Niet voorzien maar wel gebeurd is de verkoop van een aantal bedrijven. Snel verder lezen!

Portefeuille update

In het algemeen raak ik steeds tevredener met mijn portefeuille. Er zijn zelden dagen dat de waarde meer dan 1% omhoog of omlaag beweegt. Losse indexen zoals de Nasdaq, AEX of Eurostoxx doen dat wel. Iedere slechte dag zitten er wel 1 of 2 bedrijven bij die de boel een beetje recht trekken. Vaak zitten die in de sector basismaterialen of de enige bank die ik heb, ING Groep. Eerder heb ik overwogen om ING te verkopen, maar ik merk dat ik toch blij ben met de rol die het bedrijf speelt in mijn portefeuille. Er is voldoende kapitaal om de dividendbetalingen te hervatten. En ik kan er calls op schrijven, al zijn de premies erg klein. Ook na de vele transacties deze maand blijft er een lange lijst aan wensen. Maar de tevredenheid overheerst.

Bijgekocht: Bristol-Myers Squibb

De eerste aankoop van de maand betrof Bristol-Myers Squibb (BMY). Voor een uitgebreide analyse verwijs ik naar het dividend van de maand artikel van vorig jaar. De koers is sindsdien nauwelijks van zijn plek gekomen. Er is echter niets fundamenteels gewijzigd. Het bedrijf keert 3% dividend uit dat bovendien volop ruimte heeft om te groeien. Op 3 mei kocht ik 30 aandelen Bristol-Myers Squibb voor $62,50 per stuk. Mijn dividendinkomsten zijn hierdoor met EUR 48,30 per jaar toegenomen. Een verdubbeling en met afstand mijn grootste positie in de gezondheidszorg: #convictie!

Bijgekocht: Ahold Delhaize

Eerlijk gezegd kan ik maar moeilijk begrijpen waarom het Zaanse bedrijf zo laag wordt gewaardeerd. Ik denk dat mister market het prijszettingsvermogen en de online groei van Ahold Delhaize onderschat. Het sterk verhoogde dividend van 4% is buitengewoon aantrekkelijk. Net als op 19 februari kreeg ik op 3 mei de kans om 40 aandelen Ahold Delhaize (AMS:AD) te kopen voor EUR 22,40 per stuk. Het enige verschil is dat het slotdividend 2020 van EUR 0,40 in april al is uitgekeerd. Met deze bijkoop voeg ik EUR 36 toe aan mijn dividendinkomsten. Eerder schreef ik dat ik 40 aandelen per jaar toe zou voegen. Misschien is dat een voorschot op 2022. Maar als de koers weer onder EUR 22,50 duikt sluit ik niet uit dat ik nogmaals bij ga kopen. Met de laatste aankoop is Ahold Delhaize mijn op een na grootste positie geworden: #convictie!

Herkocht: ASML

Spijt is verstand dat te laat komt. Vorig jaar zomer verkocht ik mijn 4 aandelen ASML voor EUR 350 per stuk. Een dikke winst ten opzichte van de aankoopprijs van uit mijn hoofd EUR 142,50. Dat was echter niet de reden. We hadden net besloten om te verhuizen en er was een fors bedrag aan eigen geld nodig. Daarom wilde ik vast wennen aan de maximale pijn. En dat begon met het verkopen van mijn mooiste aandeel. Ik had mij wel voorgenomen om terug te kopen op EUR 300. Die prijs kwam liefst twee maal op de borden. Echter toen de verhuizing was afgewikkeld en er geld beschikbaar kwam was de koers al vertrokken. Blijkbaar is het mentaal lastig om boven je eerdere verkoopprijs opnieuw in te stappen.

Inmiddels zijn we driekwart jaar verder en koerst ASML rond de EUR 500. Dat is op basis van alle bekende maatstaven heel erg duur. Toch schromen analisten er niet voor terug om prijskaartjes van EUR 720 aan het aandeel op te hangen. Dat komt met name door de aankondiging van chipproducenten als Intel, TSMC en Samsung om tientallen miljarden te willen investeren in productiecapaciteit. ASML maakt de lithografiemachines die de allerkleinste chips kunnen maken. En juist daar is heel veel vraag naar. In veel producten die we nu gebruiken zitten chips die zijn geproduceerd door machines van ASML. Het is een onmisbare schakel en daardoor veel geld waard.

Op 11 mei kocht ik 1 aandeel ASML voor EUR 512 per stuk. Daarmee voeg ik EUR 2,75 toe aan mijn dividendinkomsten. Met de heraankoop bij degiro zie ik ook het eerder gerealiseerde resultaat. Ondanks het missen van een groot deel van de koerswinst en de hoge waardering ben ik erg blij met de aankoop. Ik heb dan ook veel vertrouwen in mijn kroonjuweel: #convictie!

Gekocht: Enel S.P.A.

Een paar maanden geleden verkocht ik twee putopties, maar verslikte mij in de contractgrootte van 500 stuks. De behoefte om een positie in Enel te verkrijgen verdween echter niet. Na mijn aankoop van American Electric Power Company wilde ik graag een Europees nutsbedrijf toevoegen. Ik heb RWE, Iberdrola en Enel overwogen.

Op mijn wensenlijstje in deze sector staat verder nog waternutsbedrijf, zoals American Water Works (AWK) en een voorloper in de energietransitie zoals Next Era Energy (NEE). Die bedrijven zijn momenteel erg hoog gewaardeerd. Een serieus alternatief is het Canadese Algonquin Power.

Ik had mij voorgenomen om op EUR 8 in te stappen en zo geschiedde. Op 12 mei kocht ik 125 aandelen Enel voor bij elkaar exact EUR 1.000. Ik kocht de stukken op mijn ABN AMRO rekening. Dat betekent dat ik er niet meer naar omkijk. Kopen, wegleggen en het dividend incasseren. En later wellicht bijkopen: #convictie!

Bijgekocht: Alibaba

Bij de kwartaalcijfers rapporteerde Alibaba haar eerste verlies sinds de beursgang in 2014. Dat werd veroorzaakt door een recordboete van de Chinese overheid van $2.8B vanwege misbruik van een monopolie positie. De boete komt overeen met 4% van de omzet van het bedrijf in 2019. De koers daalde stevig. Dat volgde op een lange glijvucht sinds het niet doorgaan van de beurgang van Ant Group en de verdwijning van topman Ma.

In mijn ogen is er veel te veel leed in de koers geprijsd. Op de lange termijn is Alibaba erg kansrijk. Liefst 59 van de 61 analisten die het aandeel volgen geeft een koopadvies. Voor meer informatie over mijn beweegredenen verwijs ik graag naar het stuk Alibaba en de veertig rovers in mijn maandupdate van november 2020.

Op 13 mei kocht ik 2 aandelen Alibaba bij voor $205,20. Ik heb de aankoop gefinancierd uit eerder ontvangen dividend dit jaar. Bij een volgende bijkoop overweeg ik om de aandelen tevens om te zetten van de ADR notering in de VS naar de beurs in Hong Kong. De minimale afname is 100 stuks en dat is op de huidige koers circa EUR 2.200. Voor nu ben ik blij met mij huidige positie: #convictie!

Verkocht: Bayer

Vorig jaar zomer kocht ik aandelen Bayer, bekende van asperine, voor gemiddeld EUR 64. Op dat moment was de koers sterk gedaald terwijl het bedrijf onderliggend erg sterk draait. Bovenal was er uitzicht op een schikking in de glyfosaat zaak (Round-up). Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is er allesbehalve een oplossing in deze slepende zaak. De overname van Monsato is uitgedraaid op een catastrofe en dat valt het management kwalijk te nemen.

Mocht er uiteindelijk een schikking worden getroffen dan kan Bayer beslist een waardevolle toevoeging zijn in de portefeuille. De aanhoudende juridische onzekerheid en het slappe management heeft mij echter doen besluiten om het bedrijf te verkopen. Op 17 mei verkocht ik 10 aandelen Bayer voor EUR 56,05 per stuk. Mijn dividendinkomsten daalden hierdoor met EUR 20 per jaar. Ik sluit de positie met een verlies van EUR 60 en daarmee ook de laatste investering via BUX.

Verkocht: AT&T

Twee jaar geleden maakte ik een analyse van de portefeuilles van collega dividendbeleggers. AT&T was met afstand het meest populaire aandeel. Liefst 86% had een positie. Het dividendrendement van 6 a 7% werkt als een magneet op beleggers op zoek naar dividendinkomsten. Wat is er mis met een telecombedrijf met een stabiele, voorspelbare kasstroom dat al jaren het dividend verhoogd?

Eerder moest ik niet veel van het bedrijf hebben. Het schuld is hoog en de structuur slecht (relatief hoge rentes met lange looptijden). Daarbij had ik twijfels of AT&T in staat zou zijn om de krimp om te keren en de waarde in Time Warner te gelde te maken. Uit de koers die lang rond de $30 schommelde bleek ook weinig vertrouwen van beleggers. Toch leek het bedrijf weer op de goede weg nadat de schuld iets was afgenomen. Op 19 oktober kocht ik 20 aandelen voor $27. Achteraf bleek dat een bodemprijs.

De verwachte vrije kasstroom is met $26B gigantisch en ruim voldoende voor de dividenduitkering van $15B. Na de aanschaf van de 5G licentie voor $23B bedraagt de netto schuld $169.000.000.000. Het originele plan was om daar dit jaar $15B van af te lossen. Omdat de kasstroom die overblijft na de dividenduitkering $4B te laag is zou er dus iets verkocht moeten worden. Dat is geen houdbare strategie. Mede daarom was AT&T de positie waar ik me het minst comfortabel bij voelde. Ik was van plan om op $32,40 te verkopen.

Op 17 mei werd een fusie tussen Time Warner en Discovery aangekondigd. AT&T wordt voor 71% eigenaar van het nieuwe bedrijf. Het dividend wordt aangepast wat in de praktijk neer gaat komen op een daling van bijna 50%. Bij dit soort gebeurtenissen moet je je afvragen waarom je in het aandeel zit. Ik had het gekocht puur vanwege de dividendinkomsten. In de streaming business gaat mijn voorkeur echter uit naar Disney. Daarom besloot ik vrij snel om het aandeel te verkopen.

Op 17 mei verkocht ik AT&T voor $32,90 per stuk. Mijn dividendinkomsten daalden hierdoor met EUR 34,13. Inclusief dividend stap ik eruit met een winst van ruim 20%. Toch zie ik het niet als een succes. In het vervolg wil ik voorkomen om posities te hebben waar ik mij niet volledig comfortabel bij voel. Wolters Kluwer en Alphabet staan hoog op mijn lijstje. In de communicatie sector. In de telecomsector oogt Deutsche Telekom het meest aantrekkelijk. Het is veel lager gewaardeerd ten opzichte van KPN en genereert bovendien meer groei.

Verkocht: goudexploratie bedrijven

Grondstoffen zijn hot. In mijn portefeuille zaten alleen goud- en zilvermijnen en exploratiebedrijven. Om meer spreiding aan te brengen heb ik besloten om te wisselen. Ik heb de exploratiebedrijven die ik aanhield bij Flatex allemaal verkocht. Pas dan merk je hoeveel geld Flatex verdient aan de spread. Na de verkoop was de opbrengst tientallen euro’s lager dan de waarde. Het zijn natuurlijk wel allemaal aandelen met een lage liquiditeit. Mijn avontuur met goudexploratiebedrijven houdt dus op. Ik ben erg dankbaar voor de enorme winst die ik ermee heb geboekt. Vooral DeGrey mining was een gouden zet met meer dan 1000% rendement. Het volgen van de markt kost echter bovengemiddeld veel tijd. Daarvoor in de plaats heb ik gekozen voor een breed gespreid alternatief.

Gekocht: Teck Resources

Bij de zoektocht naar een alternatief ben ik uitgekomen op Teck Resources. Dit Canadese grondstoffenbedrijf kan profiteren van meerdere aanjagers. Na de vaccinaties gaat de wereld meer open waardoor er meer vraag naar producten ontstaan. Het stimulerende beleid van centrale banken zal leiden tot hoogconjunctuur. Daarnaast is er bijzonder veel vraag naar ‘groene’ grondstoffen zoals koper die nodig zijn in de energietransitie. Teck zet daar vol op in met het starten van een nieuwe mijn in Chili. De bestaande mijnen bieden met vijftig tot honderd jaar aan capaciteit voldoende leverzekerheid. Daardoor kan Teck de lucratievere kortlopende contracten afsluiten. Tenslotte heeft het bedrijf een sterke balans met een investment grade credit rating. Daarbij koopt Teck ook eigen aandelen in waardoor de koers wordt gestut.

Leuk weetje is dat het bedrijf het hoogste scoort op ESG criteria van alle gediversifieerde metaalbedrijven. Gezien de bedrijfsactiviteiten is dat een bijzonder prestatie. Hierdoor wordt het aandeel eerder opgenomen in ETF indextrackers en dat is gunstig voor de koers. Op 25 mei kocht ik 25 aandelen Teck voor $22,50 per stuk. Daarmee voeg ik EUR 3,29 toe aan onze dividendinkomsten. Gezien alle genoemde pluspunten ben ik erg blij met deze toevoeging: #convictie!

Gekocht: Vonovia

Vanwege mijn enthousiasme voor Vonovia heb ik het bedrijf tot Dividend aandeel van de maand gebombardeerd. Behalve als dividendgroei aandeel zie ik het bedrijf ook als een hedge tegen inflatie. De aantrekkelijke markt, sterke (financiële) positie en lage waardering maken Vonovia een interessante keuze. Op 25 mei kocht ik 12 aandelen voor EUR 49,70 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 20,28 per jaar toe aan onze dividendinkomsten. Wederom een koop met: #convictie!

Dividendinkomsten

Negen bedrijven en een fonds keerden dividend aan mij uit waarvoor veel dank!

AbbVie€ 11,80
Arkema€ 26,16
Air Products & Chemicals€ 3,14
AT&T€ 7,35
Bristol-Myers Squibb€ 10,28
Danone€ 101,50
Groupe SEB€ 6,16
NT Emerging Markets€ 0,44
Texas Instruments€ 6,37
Welltower€ 3,35

En wow, een nieuw record! Er kwam niet minder dan EUR 176,55 binnen. Een stijging van 373% ten opzichte van vorig jaar. In het oog springt mijn eerste driecijferige dividenduitkering van Danone. In mijn eerdere artikel over Franse dividendbelasting heb ik daar al over geschreven. Ook bij het dividend van Arkema werd slechts 12,8% belasting ingehouden. Superfijn!

Vanwege de verkoop van AT&T zien we dat dividend nooit meer terug. Daar staat tegenover dat ik mijn positie in Bristol-Myers Squibb heb verdubbeld en Vonovia doorgaans ook in mei uitkeert. Volgend jaar verwacht ik daarom opnieuw groei.

Dividendgroei

Afgelopen maand waren er een aantal bedrijven in mijn portefeuille met positief dividendnieuws. Baxter deed met een dubbelcijferige dividendverhoging exact wat ik hoopte. Er kwam ruim 14% bij. First Majestic kondigde het eerste dividend ooit aan. Curtiss-Wright verhoogde het dividend met 6% en dat viel gezien de lage pay-out ratio een beetje tegen. En Medtronic verhoogde het dividend met bijna 9%. Daar wordt ik nou echt blij van! Stuk voor stuk zijn het bovengemiddelde verhogingen. Veel hoger dan mijn loonontwikkeling. Om maar van pensioenindexaties te zwijgen.

Slotsom: #convictie

Deze maand heb ik mijn dividendportefeuille een flinke zet gegeven. Kwantitatieve verruiming op particulier niveau is daar debet aan. Ondanks de onverwachte verkoop van twee hoogdividend aandelen zijn mijn dividendinkomsten met EUR 60 toegenomen. Alle aankopen zijn met overtuiging uitgevoerd. Vooralsnog overheerst tevredenheid met de posities en ontwikkeling van mijn portefeuille.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 gedachten over “Maandupdate – mei 2021

 1. Wat een prachtige blogpost van je met mooie beslissingen. Ik zit zelf nog erg met T in mijn maag, ik sta zo’n €400+ in de min op die positie dus uitstappen kost me, naast het dividend verlies, ook wat mentale moeite.

  Leuk vind ik ook je andere aankopen, ik heb zelf ook weer extra in Ahold gestoken. Het blijft een mooi bedrijf.

  Ik ga ook weer een kijken naar de andere bedrijven die je noemt, weer erg inspirerend DKK.

  Deze maand ontvang ik ook de bonus en het vakantiegeld, dus er is vast wel wat extra over om te investeren!

  1. Bedankt, Mr. Robot!

   Je situatie met AT&T is herkenbaar. Verkopen met een verlies voelt nooit fijn. Ik kan mij voorstellen dat je nu even afwacht.

   Fijn dat er wat extra budget is voor investeringen en ik waardeer het enorm om te lezen dat je geïnspireerd raakt door mijn schrijfsels.

   DKK

 2. Leuk om te zien dat je zo actief bent met je transacties. Zit een beetje in dezelfde fase als jij om de portfolio zo in te richten dat je tevreden bent en met gerust hart een aantal jaren vooruit kan.

  Vooral het overzicht (cirkel) met al je posities ziet er schitterend uit.

  Blijf zo door gaan.

 3. Dank voor het delen en interessante keuzes in je portefeuille met veel spreiding. Je analyse omtrent Bristol Myers is nog meer relevant vandaag de dag. Vanuit analyses zien we dat dit aandeel ondergewaardeerd is en stevige groei op de lange termijn kan geven. Goede belegging lijkt mij!

  Mvg,
  Jorik Vermeulen van Happy Investors Mindset

 4. Zo! Een mooie maandupdate weer! Mooie bedrijven toegevoegd, goed onderbouwd en mooie groeipercentages. Leuk te merken dat je regelmatig met bedrijven komt die mogelijk niet zo populair zijn, maar dus wel goede fundamentals hebben.

  De visualisatie is zeker een leuke toevoeging, net zoals de omdraaiende tegels haha. Alles is heel overzichtelijk gemaakt op deze manier waar je heel gemakkelijk doorheen scrolt.
  ——————
  Een vraag:
  Komen er eigenlijk nog Dutch Dividend Blogger updates? Of heb je dit stopgezet?

  Groet Wouter

  1. Hoi Wouter,

   Bedankt voor je reactie en hartelijk gefeliciteerd met de geboorte van je dochter Nina!

   De Dutch Dividend Blogger updates komen niet meer per maand, mogelijk per kwartaal. Daar zitten verschillende overwegingen achter. Samengevat vind ik de meerwaarde t.o.v. de tijdsinvestering te klein. Het werd ook wat eentonig en daardoor begonnen de updates meer op werk te lijken. Persoonlijk vind ik de Dividend Aandeel van de Maand serie en andere artikelen waardevoller. Daarnaast heb ik nog meer projecten :). Daarover later meer.

   Groet, DKK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *