Maandupdate – december 2021

Maandupdate – december 2021

In deze maandupdate neem ik jullie mee in een eindsprint. Ik kocht een hoogdividend aandeel en drie fraaie dividendgroeiers van reguliere inleg en nog maar eens wat spaargeld. Sinds de start van onze reis naar meer financiële vrijheid in september 2018 is er meer dan EUR 2.000 aan dividendinkomsten binnengekomen. Een groot contrast met blijven sparen. Door er aardigheid in te krijgen en meer te willen investeren heb ik ook veel minder uitgegeven. Symbool voor al dat bespaar zijn mijn sloffen. Van de goedheiligman heb ik inmiddels nieuwe gekregen.

Na al het analyseren en investeren is het tijd voor een pauze. Deze week had ik vrij en voor het eerst sinds ik mij kan herinneren zonder een van tevoren geplande bestemming. Samen met de kinderen bouwen met lego, een potje tafeltennis, de woonkamer met wat schildertape veranderen in een circuit. Gewoon genieten van een wandeling, een boek en een zelf gezet espressootje. Even niets meer “moeten”. En ook tijd om te reflecteren op een druk jaar met een baanwissel als grootste verandering.

Dividend groei investeerders united

In mijn reis ben ik onderweg verschillende collega dividendgroei beleggers tegengekomen. En soort zoekt soort. Ik geniet erg van de analyses, discussies en grapjes die we onderling maken. Graag wil ik een paar artikelen speciaal onder de aandacht brengen. Ik weet hoeveel werk erin het creëren van content zit en zet deze collega’s daarom graag in de schijnwerpers.

European DGI: The best Dutch dividend stocks to buy in 2022 | 15 stocks to consider! (europeandgi.com)

Engineer my Freedom: 3 Dividend Stocks Every Automation Engineer Should Own – Engineer My Freedom

Tiago Dias: Evaluating REITs – by Tiago Dias – Tiago’s Newsletter (substack.com)

Dividend Wave: BROADCOM FY21 Earnings and 14% dividend increase – YouTube

Odyssey to Fire: December 2021 in Review: Passive Income, Expenses and Sports – (odysseytofire.com)

Als laatste een triest bericht. Een van de vaste gezichten in de community, Dividend Dane, is overleden. Hij gold als “onze” expert op het gebied van REITs. Aandelen als Simon Property, Novo Nordisk, Blackstone en Algonquin Power kan ik niet eens los zien van hem. Er komt beslist een plekje in mijn portefeuille voor een van zijn toppers. Slechts 49 jaar mocht hij worden. Het doet je onmiddellijk beseffen dat het leven kwetsbaar is. En misschien wel daarom neem ik iets gas terug.

Drie gratis grammen goud en een kilo zilver

In december was er een actie bij mijn vaste dealer Gold Republic. Bij het aanbrengen van een relatie ontvang je gratis een gram goud. De relatie zelf krijgt ook een gratis gram goud. Bij elkaar is dat circa EUR 100 waard en zo’n kans laat de kleine kapitalist niet lopen. Mijn vrouw is nu ook (tijdelijk) klant. Daarnaast was er een actie waarbij je een gratis gram goud ontvangt bij aanschaf van het boek Van Goud tot Bitcoin. Feitelijk ontvang je het boek cadeau met wat gratis goud toe. Met het vooruitzicht van een week vrij leek mij dat een prima deal. Netto hebben deze acties mij circa EUR 118 opgeleverd.

Ik heb tevens fysiek zilver bijgekocht nu de prijs relatief laag staat. Bij elkaar heb ik nu de eerste kilo. Goud en zilver zijn een hedge tegen de hoge inflatie en zouden op basis van de negatieve reële rente al veel hoger moeten staan. Zilver kent daarnaast ook industriële toepassingen, vooral in de groene revolutie. Het is een goede geleider van elektriciteit en wordt bijvoorbeeld gebruikt in de auto-industrie en in zonnepanelen. Vroeg of laat verwacht ik een inhaalslag en dan ben ik vast blij met een voorraad fysiek zilver.

Fidelity National Information Services gekocht

In de vorige maandupdate schreef ik bij mijn aankoop van Global Payments al dat ik enthousiast was over Fidelity National Information Services (ticker: FIS). Dit Amerikaanse bedrijf is ontstaan uit een afsplitsing van Fidelity National Financial (FNF). Na een serie overnames, waarvan Worldpay in 2019 de grootste was ($43B), is FIS uitgegroeid tot de grootste betaalverwerker ter wereld. FIS is inmiddels bijna 5x zo groot als het moederbedrijf en het aandeel is ook vervijfvoudigd. In toenemende mate bestaat de omzet uit wederkerende omzet met meerjarige contracten en dat maakt FIS sterk.

De vooruitzichten van Fidelity National Information zijn dankzij de digitalisering van betalingsverkeer gunstig. Traditionele banken zijn duur en met de modulaire software van FIS is het relatief eenvoudig om marktaandeel af te snoepen. Daar staat tegenover dat nieuwe betaal fintech bedrijven zoals Adyen keihard groeien. Per saldo groeit FIS echter gewoon door terwijl de waardering acceptabel blijft.

Afgelopen jaar begon het aandeel te dalen. Een van de redenen is de pandemie. Het wereldwijde betaalverkeer is mede afhankelijk van cyclische sectoren zoals de reisindustrie. Daar kijk ik graag doorheen want op de lange termijn zal het wereldwijde betaalverkeer blijven toenemen. Net als bij Global Payments verwacht ik dat FIS minstens in staat moet zijn om haar fair share van de met 7% per jaar groeiende sector te kunnen pakken. FIS heeft met $20B behoorlijk wat schuld, maar gezien de lage rentelasten en sterke kasstroom is dat niet problematisch. De marges en vrije kasstroom conversie van 33% zijn goed te noemen, al haalt het geen BESI waarden.

Het meest aantrekkelijk aan FIS vind ik het dividendbeleid. Sinds het ontstaan in 2012 is het dividend bijna verdubbeld van $0,20 naar $0,39. In de grafiek is te zien dat er twee jaren waren zonder groei. Dat was bij de overname van Sungard in 2015 en Worldpay in 2019. Een dividend aristocraat zal FIS niet worden, maar dat betekent niet dat het geen interessante dividendgroeier kan zijn.

Dividend groei van FIS inclusief een toekomstige schatting

Afgelopen jaar kondigde FIS namelijk aan om het dividend van circa 10% naar 20% per jaar te verhogen. En dan is mijn interesse gewekt. In drie jaar tijd kan het dividend tot wel 75% toenemen. In de grafiek heb ik een eigen inschatting gemaakt om de grote impact te laten zien. De verwachte winstgroei bedraagt 10% per jaar en de payout ratio is met 25% nog laag. Er is dus volop ruimte om het dividend daadwerkelijk hard te laten stijgen. Samen met de acceptabele waardering is dit voor mij een koop.

Op 2 december 2021 kocht ik 5 aandelen Fidelity National Information (ticker: FIS) voor $104 per stuk. Daarmee voeg ik EUR 5,85 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Samen met Global Payments heb ik een mooi blok en beiden gelden als value play in de fintech sector. Het liefste zou ik nog een netwerk (Mastercard of Visa) en een groeier (Paypal, Square, Adyen) toevoegen, maar ik merk dat het mij meer tijd kost om deze bedrijven te doorgronden. FIS en GPN passen beter bij mijn beleggingsstijl.

Een aardigheidje is dat ik op FIS een weddenschap tegen Intel heb afgesloten met een Portugese collega investeerder. Het aandeel met het hoogste rendement over 5 jaar wint een koud glas bier. Mijn aanname is dat Intel veel kapitaal nodig heeft om de technologische achterstand in te lopen. Het dividend zal vermoedelijk minder hard stijgen (ik schat 5% per jaar). Bij FIS is juist aangekondigd dat de komende jaren het dividend met 20% per jaar omhoog gaat. Als de koers het dividend blijft volgen dan kan het hard gaan. Bovendien koop ik het aandeel op een interessant moment,. Heel zeker ben ik niet van mijn zaak, anders had ik de aandelen Intel natuurlijk in moeten ruilen voor FIS.

De tijd van doen: ASR gekocht

De historie van ASR gaat terug tot 1720 en daarmee is het bedrijf de op een na oudste verzekeringsmaatschappij ter wereld. ASR is diepgeworteld in Nederland en naast a.s.r. zijn bekende merken Europeesche verzekeringen, de Amersfoortse, Loyalis en Ditzo. Klanten blijken ASR hoog te waarderen met een NPS van 49. Dat is voor Nederlandse begrippen erg hoog in een saaie industrie zoals verzekeringen.

ASR geldt als een van de meest duurzame verzekeraars ter wereld. Ik check altijd de sustainanalytics score van bedrijven en daar staat ASR op nummer 1. Het bedrijf maakt ook echt werk van ESG doelen, diversiteit en goed werkgeverschap. Daarnaast is het bedrijf transparant (en wellicht ook een beetje trots) over de betaalde belastingen en de compensatie van de CEO. Dat past ook bij ASR dat goed op de kosten let. Het zijn zaken die doorgaans onderbelicht blijven maar samen met een goede beloning voor aandeelhouders ASR voor mij een buitengewoon aantrekkelijke investering maken.

NN Group neemt in de verzekeringshoek al een prominente plaats in als mijn grootste dividendbetaler. Die zijn vooral actief in levensverzekeringen en ASR is met circa twee derde van de omzet meer gericht op schadeverzekeringen. De belangrijkste trigger om te kopen was de aangekondigde dividendverhoging van 18% naar EUR 2,40 per jaar. Dat levert een dividendrendement op van 6,2%. Bovendien is het dividendbeleid progressief waarbij ik reken op een procent of 3 per jaar aan dividendgroei per jaar. Daarbij komt een aandelen inkoopprogramma van EUR 100M per jaar wat overeenkomst met 1,9% van de beurskoers. Dat is samen al 8,1% wat terugvloeit naar aandeelhouders. Als de dividendgroei de inflatie bij kan houden dan ben ik dik tevreden.

Belangrijker is dat het dividend goed wordt ondersteund en ook op de lange termijn houdbaar lijkt. ASR heeft net als de andere Nederlandse verzekeraars een sterke solvabiliteitsratio. De afgelopen jaren zweeft de Solvency-II ratio net onder de 200% en dat is hoog. Inflatie kan grotendeels worden doorberekend aan klanten, een hogere rente is niet ongunstig en grote risico’s worden ondergebracht bij herverzekeraars. Samen met wat kleine overnames in een consoliderende Nederlandse markt kan ASR zelfs nog wat groeien.

Op 13 december 2021 kocht ik 20 aandelen ASR voor EUR 38,50 per stuk. Mijn dividendinkomsten nemen toe met netto EUR 40,80 per jaar. Als de koers daalt koop ik zeker nog stukken bij om de passieve inkomstenstroom nog een extra zetje te geven. In de verzekeringsbranche staan Muenchener Rueck, Aflac, Progressive, China Life en Allianz ook op de radar.

Microchip gekocht, een nieuwe Texas Instruments?

Al sinds de zomer heb ik Microchip op het vizier. Bij deze Amerikaanse chipper kreeg ik een zelfde beeld als Texas Instruments. En dat is een van mijn kroonjuwelen. Het bedrijf maakt microcontrollers en net als Texas Instruments analoge chips. Microcontrollers worden gebruikt bij om elektronische apparatuur te besturen, te automatiseren en te controleren. Ze worden overal in gebruikt, zoals in elektrische fietsen, auto’s, consumentenelektronica, witgoed, gereedschap, afstandsbedieningen, communicatiesystemen, robots en klimaatbeheersing. In een laadstation zitten bijvoorbeeld al 32 microcontroller onderdelen. Microchip is sterk in het bieden van totaaloplossingen.

Microchip heeft door de jaren heen een sterke positie verworven. Toch blijft de microcontroller markt erg gefragmenteerd en dat ziet het bedrijf als kans (“fragmentation is our friend”). Dat betekent dat Microchip mogelijkheden ziet voor aanvullende overnames. Daarbij is het bedrijf alert (“continously elbows out”) en sterk gericht op het identificeren van nieuwe toepassingen voor microcontrollers.

De klantenkring is met meer dan 120k bijzonder groot met alleen al in medische apparatuur al mijn portefeuille aandelen Abbott, Philips en Medtronic. Maar ook het onlangs toegevoegde Thales is bijvoorbeeld een bekende klant. Daar staan verder ook veel bedrijven op die ik nog graag zou toevoegen zoals Schneider Electric, HP, Honeywell en Johnson Controls. De omzet wordt voor 25% uit Europa gehaald en de rest gelijk verdeeld over Amerika en Azië.

Op 8 november kwam een zogenaamde capital markets day. Een dag waarin de plannen van het bedrijf aan investeerders worden uiteengezet. Microchip profiteert van de inmiddels bekende megatrends zoals 5G, Internet of Things, Elektrische voertuigen en autonoom rijden, AI en de groei in datacenters. Die maken nu een derde van de omzet uit, terwijl Microchip in dat segment een dubbele groeivoet verwacht. Het bedrijf geniet een sterke rugwind.

Microchip is al 31 jaar een winstgevend bedrijf. Het behaalt net als Texas Instruments hoge marges die bovendien ieder jaar toenemen. Voor komend jaar verwacht Microchip een brutowinst van meer dan 65%. De vrije kasstroom groeit stevig en gezien de sterke positie, agressieve marktbenadering en gunstige vooruitzichten zijn er geen signalen voor stagnatie.

Microchip heeft een goed trackrecord op het gebied van kapitaalallocatie. Na de flinke overname van Microsemi in 2018 ($10B) heeft het bedrijf ieder kwartaal de schuld gereduceerd, bij elkaar $4.4B. Daarnaast kocht het converteerbare obligaties terug en herfinancierde het bedrijf diverse leningen. In mei bijvoorbeeld een driejarige lening van $1B van 3.9% naar minder dan 1%. Hierdoor dalen de rentelasten in rap tempo. Als de schuld daalt naar 1.5x de EBITDA wil Microchip de kapitaalteruggave geleidelijk opschroeven naar 100% van de vrije kasstroom. In de afgelopen vier jaar is die ratio gedaald van 5 naar 3.3. Gedurende deze route ligt het voor de hand om de dividenduitkeringen te verhogen.

Belangrijk is dat de versnelling van het bedrijf in dividendgroei nogmaals werd bekrachtigd. Uniek aan Microchip is dat het dividend ieder kwartaal wordt verhoogd. Het afgelopen jaar bedroeg de stijging 26%. Daarnaast werd een aandelen inkoopprogramma aangekondigd van $4B wat gelijk staat aan tien procent van de beurswaarde. Gezien de sterke balans, lage payout ratio, groeiende vrije kasstroom en gunstige vooruitzichten kan het dividend nog jaren blijven groeien. Op een voorwaartse koers/winstverhouding van 17 is Microchip bovendien niet bepaald duur.

Op 14 december 2021 kocht ik 6 aandelen Microchip (ticker: MCHP) voor $83,75 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 4,18 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Mocht het aandeel weer richting $70 dalen dan is het een zeker bijkoop moment.

Fast Forward: L3Harris gekocht

L3Harris is een Amerikaans defensiebedrijf met een historie die teruggaat tot 1890. In 2019 is het huidige bedrijf ontstaan uit een fusie tussen L3 Technologies en Harris Corporation. Het richt zich net als mijn eerdere aankoop Thales nadrukkelijk op de meest geavanceerde technologie in de defensiesector. L3Harris is actief in surveillance, spionage, communicatie en algemene luchtvaartelektronica. De kracht van de portefeuille van L3Harris blijkt uit de organische groei van het orderboek. Die stijgt ook tijdens de pandemie tot momenteel $21B, terwijl die van concurrenten veelal daalt. Daarbij worden er nog steeds kostenvoordelen gerealiseerd uit de fusie.

L3Harris heeft veel oog voor aandeelhouders. Met name het dividendbeleid is aantrekkelijk. De afgelopen 20 jaar werd het dividend steeds verhoogd met minimaal 6%, maximaal 38% en gemiddeld 20%. Het afgelopen jaar bedroeg de verhoging ook een fraaie 20%. En met wat ups en downs volgt de koers het dividend. De groeiende kasstroom wordt verder gebruikt voor grootschalige inkoop van eigen aandelen. Op de balans staat wel wat schuld maar gezien de sterke kasstroom is dat geen issue. Samen met de lage payout ratio is er nog volop ruimte voor verdere dividendgroei. Ik ben nu al benieuwd naar de komende verhoging, waarschijnlijk begin februari.

LHX dividend growth

De vooruitzichten van L3Harris zijn (helaas) gunstig. Verreweg de belangrijkste klant is de Amerikaanse overheid met driekwart van het totaal. Mede gedreven door geopolitieke spanningen groeit het defensiebudget in de V.S. Een steeds groter deel wordt besteed aan intelligence, surveillance, herkenning en identiteit. Net als portefeuille aandeel Thales zijn dat gebieden waar ook L3Harris een prominente rol in speelt. En dat is juist het segment waarin de grootste marge wordt gerealiseerd. Het afgelopen jaar bedroeg de marge van L3Harris in communicatiesystemen ruim 24% en dat is veel hoger dan in de klassieke defensiesegmenten, zoals luchtvaart (14%). Het bedrijf schroomt niet voor het afstoten van delen die onvoldoende bijdragen.

Op 27 december kocht ik 3 aandelen L3Harris (ticker: LHX) voor $210 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 10,76 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Samen met Thales en Curtiss-Wright heb ik posities gerelateerd aan de defensiesector die in staat moeten zijn om het dividend de komende jaren stevig te laten groeien.

Dividendinkomsten

Niet minder dan 21 bedrijven keerden een deel van hun winst aan mij uit waarvoor veel dank.

3M€ 6,69
AGCO€ 0,75
American Electric Power€ 4,69
Barrick Gold€ 5,50
Broadcom€ 6,15
Curtiss-Wright€ 0,81
Electronic Arts€ 0,51
Fidelity Information Services€ 1,47
Gilead Sciences€ 5,29
Global Payments€ 0,75
Intel€ 6,53
Johnson & Johnson€ 7,93
LVMH€ 4,32
Microsoft€ 4,18
Shell€ 29,57
Teck Resources€ 0,66
Teradyne€ 0,30
Thales€ 6,28
Unilever€ 34,14
Union Pacific€ 2,64
Wheaton Precious Metals€ 1,19

Bij elkaar kwam er EUR 130,34 binnen op mijn beleggingsrekeningen. Een groei van 185% ten opzichte van mijn dividendinkomsten in 2020. Het koningskoppel Shell en Unilever deden het zware werk met bijna 50% van de totale inkomsten. Bij Shell werd er automatisch een aandeel aangekocht waardoor ik er nu 165 bezit. De in het afgelopen kwartaal toegevoegde bedrijven Union Pacific, Thales, Global Payments en Fidelity Information Services keerden hun dividend voor het eerst aan mij uit. De positie in Intel is uitgebreid en begint ook lekker mee te doen.

Dividendgroei

In december 2021 besloten vijf van de bedrijven in mijn portefeuille het dividend te verhogen. Dat ging wederom met grote stappen.

BedrijfVerhogingImpactEquivalent
Eastman Chemical10,1%€3,36€112,00
Broadcom13,9%€4,00€133,33
Union Pacific10,0%€1,29€43,00
Abbott Laboratories4,4%€0,48€16,00
Bristol-Myers Squibb10,2%€14,00€466,67
Totaal10,4%€23,13€771,00

Gemiddeld bedroeg de verhoging ruim 10%. Vergelijk dat eens met uw loonsverhoging. En dan viel de verhoging van Abbott nog enorm tegen na de enorme dividendverhoging van 25% van vorig jaar. Om dezelfde inkomsten uit dividend te behalen had ik anders EUR 771 in moeten leggen. Nu nul euro.

Slotsom: een fraai jaar

December is een maand van reflectie. En het was in veel opzichten een dynamisch jaar. Het wisselen van baan na vele jaren was een grote verandering. De lange dagen thuis dankzij corona hebben onze creativiteit geprikkeld. Geregeld missen we het contact met vrienden en familie. En ook vakanties en uitjes staan op een laag pitje. Daardoor hebben we wel abnormaal veel geld in onze route naar meer financiële vrijheid kunnen steken.

Onze dividendinkomsten zijn meer dan verdubbeld naar EUR 1.241, oftewel ruim EUR 100 per maand. Daarbij hebben de dividendverhogingen van gemiddeld 11% zeker geholpen. Met name Shell verraste met flinke dividendverhogingen. Naast de al verhoogde reguliere inleg hebben we ook extra spaargeld aan het werk gezet. Samen met de forse koersstijgingen is onze portefeuillewaarde in 2021 geëindigd op EUR 77.859. Een ongelooflijk bedrag. De portefeuille brengt naar verwachting EUR 1.700 op in 2022 en daar zullen nog vele dividendverhogingen bijkomen. En nieuwe inleg. En zo rolt onze sneeuwbal keihard door.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

6 gedachten over “Maandupdate – december 2021

 1. Hartstikke mooi vooruitzicht DKK! Je groei is erg flink te noemen. Dat geeft een mooi vooruitzicht voor komende jaren.

  Wat betreft Dividend Dane, dat geeft je wellicht te denken. Afgelopen jaar hebben we helaas ook van dichtbij ervaren, dat er meer is dan al ons geld investeren en daarvoor op de laatste draadjes van je sloffen lopen 😉

 2. Mooi jaar heb je doorgemaakt. Alles wat je zegt (nieuwe baan, minder vakanties, meer geld naar portfolio) herken ik.

  Dank voor al je ideeën. Ik maak daar graag gebruik en als ze bij mij passen ook om te kopen. FIS en LHX passen daar prima bij:
  @Safe dividend
  @Fair value/licht ondergewaardeerd
  @ fast dividendgroei

  Denk dat ik in beide half januari ook een positie neem. Wordt vervolgd.

  Kijk nu al uit naar je suggesties/aankopen 2022.

  Dank voor het vele werk dat je er in stopt??

  Gr

  Dividendbelegger

  1. Graag gedaan, dividend belegger!

   Ik ben weer blij met alle aankopen. Niet gemeld maar ik had ook nog 5 stuks Medtronic bijgekocht voor een mooi prijsje.

   Hou voor ideeën vooral de watchlist pagina in de gaten. Ik voeg iedere dag een naam toe aan de longlist. Soms smokkel ik en gaat het om een bedrijf dat ik al in portfolio heb.

   1. Top.

    Dan haal ik ze door de tools simplysafedividends en fastgraphs.

    Slagen daarvoor dan neem ik ze op in mijn watchlist of schaf ik ze?

    Ps BBY mooi bedrijf waar in februari mogelijk een mooie dividendverhoging wordt aangekondigd.

 3. Ha die sloffen! Je sprak er al eens eerder over inderdaad. Gelukkig heb je nu weer nieuwe die het vast weer een aantal jaar kunnen volhouden ?

  Ik probeer ook telkens een goede balans te maken tussen investeren voor later en nu leven. Als het aan mij ligt dan blijft er op het moment niet veel meer over elke maand. Mijn vrouw helpt hier gelukkig wel in mee om normaal gesproken toch leuke dingen te blijven doen.

  In ieder geval wel super mooie beleggingsresultaten. Benieuwd wat 2022 je allemaal zal brengen ?.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *