Hoogdividenders

Hoogdividenders

Bedrijven die een hoog dividend uitkeren zorgen direct voor een fraaie inkomstenstroom. Dit zijn vaak volwassen bedrijven met minder groeiperspectieven. Bekende sectoren zijn energie, nuts, telecom, vastgoed en financials. Het rendement wordt grotendeels behaald uit het dividend. Daarom is de houdbaarheid daarvan essentieel. Naast het bedrijfsmodel is de gezondheid van de balans en de payout ratio van belang.

Hoogdividenders hebben ook nadelen. Ten eerste is een hoog dividend een last voor het bedrijf. Er blijft minder over om te investeren. Bedrijven die tegen een hoog rendement kunnen herinvesteren zijn in het voordeel. Daarnaast is dividendbelasting vervelend. Het eet een stukje rendement en terugvraagprocedures zijn omslachtig. Bedrijven die kiezen voor eigen aandeleninkoop zijn efficiënter. Daar staat tegenover dat een dividenduitkering direct in je zak zit. Je kunt zelf beslissen om te herbeleggen. Of om er boodschappen van te doen.

CME Group
Deze Amerikaanse aanbieder van opties en futures in rente, indices, valuta, agri, energie en metalen verdient aan transactie- en afhandelingskosten en verkoop van data. De grootste derivatenbeurs ter wereld profiteert sterk van toenemende volatiliteit. CME verhoogt al 12 jaar het dividend, meest recent met 11%. (gekocht: januari 2023)
Meer info?
Shell
Deze Britse oliemajor heeft als doel om het grootste elektriciteitsbedrijf ter wereld te worden. Dankzij de grote positie in LNG is het bedrijf goed gepositioneerd in de energietransitie. Het dividend is veilig en zal de komende jaren normaal gesproken groeien. (gekocht: oktober 2018)
American Financial Group
Deze schadeverzekeraar behaalt een hoog rendement op eigen vermogen. Het bedrijf handelt actief in bedrijf(sonderdelen). AFG keert sinds 2002 een regulier dividend uit dat gemiddeld 10% per jaar groeit. Daar bovenop al 12 jaar een speciaal dividend. (gekocht: augustus 2023)
Meer info?
BE Semiconductor
Deze Nederlanse chipmachinefabrikant is actief in de back-end markt. Het maakt machines voor het maken van verbindingspunten, behuizingen en verpakkingen. BESI heeft een sterke positie in de meest geavanceerde assemblage (hybrid bonding) en haalt daarmee zeer hoge marges. Het bedrijf zit in een cyclische markt waardoor het dividend niet stabiel is. Per saldo groeit het echter met enorme stappen (gekocht: oktober 2021)
Meer info?
AbbVie
AbbVie is een biofarmaceutisch bedrijf uit de VS. Lange tijd was er onzekerheid door de afhankelijkheid van reuma medicijn Humira. Inmiddels heeft AbbVie door overnames een goed gevulde pijplijn met toekomstige winnaars. Het bedrijf biedt een aantrekkelijk dividend dat ook nog erg sterk groeit. (in porto: april 2019)
Meer info?
NN Group
Deze levensverzekeraar behoort tot de kapitaalkrachtigste in Europa. Nationale Nederlanden heeft een fraaie portefeuille waarmee het een ijzersterke cashflow genereert. Het bedrijf voert een aantrekkelijk progressief dividendbeleid en koopt in hoog tempo eigen aandelen in. (gekocht: februari 2020)
Meer info?
Enel
Enel is een Italiaanse nutsgigant met naast productie ook het beheer van transmissienetwerken. Het bedrijf is de grootste leverancier van duurzame elektriciteit en noemt zich een \"Renewable Super Major\". Enel heeft ambitieuze toekomstplannen en voorspelt een dividendgroei van 7% per jaar in de periode tot 2023. (opname november 2020, gekocht mei 2021)
Meer info?
American Electric Power
Dit Amerikaanse nutsbedrijf produceert en verkoopt elektriciteit in het (mid)westen en zuiden van de Verenigde Staten. Het dividendrendement bedraagt 4% en is veilig. De afgelopen jaren nam het dividend met gemiddeld 5% toe. De prognoses zijn mede door de energietransitie gunstig voor AEP.
Meer info?
ASR
Deze Nederlandse verzekeraar heeft een goede positie in schadeverzekeringen. ASR heeft een solide balans en sterke kasstroom. Daarmee kan het onlangs met 18% verhoogde dividend ruimschoots worden uitgekeerd. Samen met eigen aandelen inkoop bedraagt de kapitaalteruggave ruim 8%. (gekocht: december 2021)
Meer info?
Realty Income
Dit Amerikaanse vastgoedbedrijf betaald sinds haar beursgang in 1994 een groeiend dividend. Realty Income verhuurt aan een brede mix aan bedrijven via zogenaamde langdurige triple-net lease contracten. Onderhoud, nuts, verzekeringen en belastingen zijn voor rekening van de huurder. Hierdoor is de kasstroom stabiel. Het bedrijf is conservatief gefinancierd en heeft als missie om iedere maand dividend uit te betalen. .
Meer info?
Rio Tinto
Deze Brits-Australische mijnbouwgroep delft vooral ijzererts, aluminium, koper en in toenemende mate lithium. In tegenstelling tot kolen, olie en gas zit daar geen CO2 in, wat op lange termijn gunstig zou moeten zijn. Een groot deel van de winst wordt uitgekeerd als dividend en zorgt zo voor een mooie passieve inkomstenstroom. (gekocht: november 2021)
Meer info?
Gilead Sciences
Gilead Sciences ontwikkelt en verkoopt geneesmiddelen tegen levensbedreigende infectieziekten. Het bedrijf is toonaangevend op de markt voor HIV-medicijnen en behandelingen tegen hepatitis C en kanker. De sterke kasstroom en goed gevulde ontwikkelingspijplijn maken het waarschijnlijk dat het dividend kan blijven groeien. (opname: november 2020, gekocht december 2021)
Meer info?
Unilever
Unilever is een kern dividendgroei aandeel met sterke merken en een stabiele kasstroom. De producten die Unilever maakt worden dagelijks en in constante hoeveelheden gebruikt. Daarmee is het neerwaartse risico tijdens recessies beperkt. Aantrekkelijk is de forse blootstelling aan opkomende markten. (gekocht: mei 2019)
Meer info?
Danone
Deze Franse voedselproducent is met merken als Alpro, Activia, Nutricia en Evian een van de grootste ter wereld. Danone heeft als missie het veranderen van voedingsgewoonten en scoort hoog op duurzaamheidscriteria. In de pandemie werd het dividend verlaagd en het aandeel is laag gewaardeerd.
Meer info?
Roche
Deze Zwitserse farmareus is marktleider in biotech en diagnostiek. Het bedrijf heeft een sterk concurrentievoordeel als leider in oncologie therapieën. Roche is uitstekend gepositioneerd om wereldwijde gezondheidszorg veiliger en persoonlijker te maken. De toenemende druk van biosimilars kan Roche pareren door innovatie en overnames. Hoewel het dividend zeer veilig is groeit het nauwelijks. (opgenomen: november 2018)
Meer info?
TKH Group
De Twentsche Kabelfabriek maakt behalve glasvezel- en spanningskabels ook slimme camera's en machines voor bandenbouw en medicijnverpakkingen. De goed vooruitzichten, solide balans, hoge dividend en lage waardering maken TKH koopwaardig. (gekocht: Augustus 2023)
Meer info?