Maandupdate november 2020

Maandupdate november 2020

De tijd vliegt voorbij. Meestal een goed teken. December is alweer halverwege en kerst staat voor de deur. Traditioneel een megadrukke periode. In onze woning is de nieuwe werkkamer gestuukt, geschilderd en ingericht. Wat een weelde! De komende 18 jaar zal ik met name in deze ruimte opgesloten zitten. Daarom probeer ik het zo aangenaam mogelijk te maken. Naast het kantoormeubilair heb ik een plekje voor een fauteuil. Ik overweeg zelfs een inzethaard. Samen met schilderwerk in de woonkamer, het laten maken van een trapkast en een hek bij de sloot (ivm de kinderen) zijn dat de enige kosten die van tevoren waren mee begroot. Netjes, toch?

In deze update kan ik melden dat de hypotheek pagina is bijgewerkt. In de portefeuille heb ik een paar mooie aankopen gedaan. Daarnaast heb ik de watchlist pagina aangepast en een nieuwe pagina toegevoegd met als thema Azië. Ik ben mij momenteel namelijk meer in Aziatische aandelen aan het verdiepen. De waarderingen zijn (nog) vriendelijk en de groei aantrekkelijk. Ook op de andere watchlist pagina’s zal ik vanaf nu regelmatig updates plaatsen met interessante bedrijven.

Hypotheek update

Voor onze woning hebben we vanzelfsprekend een nieuwe hypotheek afgesloten. Het is ons met veel moeite gelukt om de spaarhypotheek met de oude afspraken te behouden. Dat schijnt nogal bijzonder te zijn. De meesten kiezen toch voor afkoop en verder zoveel mogelijk aflossingsvrij (zelfs in box 3) begreep ik van onze adviseur. Ik wil nog graag een apart bericht schrijven om de (vele) overwegingen hierbij toe te lichten. Dat lukt niet in een maandupdate.

We hebben daarnaast een aflossingsvrije hypotheek afgesloten van EUR 83k. In onze oude hypotheek stond er nog EUR 109k van het aflossingsvrije deel open. Een daling van EUR 26k dus. De reden is dat er minimaal 50% van de taxatiewaarde (448k) afgelost moet worden. De spaarhypotheek inclusief de opgebouwde poliswaarde telt als aflossingsvrij. Die kan immers ieder moment worden omgezet in een aflossingsvrije hypotheek. Dat de poliswaarde dan vrij komt en de benodigde aflossingsvrije hypotheek lager wordt maakt niet uit. Dat omzetten kan van pas komen in tegenwindsituaties, zoals werkloosheid. Op de huidige rentestand zou onze bruto maandlast dan met bijna EUR 500 per maand dalen. Hopelijk is het de komende 8 jaar niet nodig.

Als laatste hebben we een annuïteitenhypotheek van 161k afgesloten. De overbruggingshypotheek heb ik niet meegenomen, die is al weggestreept. We hebben al snel een enorme extra aflossing van 27k gedaan om een lager rentetarief te bedingen. Een vooropgezet plan. Hoe eerder, hoe langer we er immers van profiteren. Ons spaarsaldo is daardoor flink gekrompen. En met een nieuw huis zijn er altijd wel wensen. Dus sparen we nu iedere maand voor een set gordijnen. Of vloerkleed. Of verlichting. Of.. Gelukkig mogen we volgend jaar nog wel een grote belastingteruggave verwachten. Een gevolg van de extra aftrekposten die horen bij de aanschaf van een nieuwe woning.

Portfolio update

Behoorlijk wat aankopen deze maand. In de vorige update beschreef ik al de uitbreiding van mijn positie in kroonjuweel Microsoft en verdubbeling in Ahold Delhaize. Twee prachtige bedrijven om in portefeuille te hebben. Daarnaast volgden nog uitbreidingen in Barrick Gold en Alibaba. Nieuw in portefeuille is Wheaton Precious Metals en het Northern Trust World Custom ESG Equity indexfonds. Snel verder lezen!

Alibaba en de veertig rovers

Alibaba

Deze reus wordt ook wel de Chinese Amazon genoemd. De groep bestaat uit internetbedrijven gericht op e-commerce waaronder business-to-business webportalen, online detailhandel en betalingsdiensten, een prijsvergelijkingszoekmachine en clouddiensten voor data. Met dit aandeel speel ik in op de sterke groei van internet in China. Alibaba keert geen dividend uit en valt dus in mijn mandje met groeiaandelen.

Tijdens de pandemie zijn klanten meer online gaan winkelen en thuis laten bezorgen. Die trend zal ook na de pandemie door blijven zetten. Ik vind Alibaba met name aantrekkelijk omdat hun ecosysteem kleine middenstanders in staat stelt om online te verkopen. Zaakjes die niet meegaan in de verschuiving krijgen het moeilijk. Een ander aandeel die op dezelfde trend inspeelt is het succesvolle Shopify. Daarnaast hebben ze als grootste speler sterke schaalvoordelen en netwerkeffecten.

Mijn eerste aandeel kocht ik tijdens de dip in maart voor $180 en in april kocht ik er eentje bij voor $200. Aanvankelijk steeg Alibaba als een sprookje tot bijna $320. Maar in November was de geest uit de fles en dook het aandeel flink. Wat hierin meespeelt zijn de strenge regulering, spanningen met de VS en stevige concurrentie met andere Chinese e-commerce grootmachten Pinduoduo, JD.com en Tencent. Vooral eerstgenoemde zet marges onder druk. Op de lange termijn verwacht ik echter aanhoudende groei. Naast de e-commerce trend, groeiende populatie en welwaart in China verwacht ik veel van de investeringen in clouddiensten. Dat is nu nog klein, maar Amazon heeft laten zien dat dat zeer lucratief kan zijn. Daarom heb ik bijgekocht op $260 per stuk. Inmiddels heb ik 5 aandelen Alibaba en ben daar tevreden mee.

Northern Trust World Custom ESG Equity indexfonds

Deze ETF belegt wereldwijd in 1.522 fondsen uit ontwikkelde landen. Via ABN AMRO kan dit fonds zonder transactiekosten worden aangekocht. Als je meer wilt weten over dit fonds dan verwijs ik naar de artikelen hierover van mr. FOB. Op 5 oktober kocht ik 2 stukken om te zien hoe het werkt. Vanaf 25 november leg ik maandelijks EUR 100 in. Dat proces verloopt automatisch. Wat meespeelt is een actie vanuit ABN AMRO.

Door vier maanden minimaal EUR 100 per maand in te leggen ontvang ik een bonus van EUR 50. Dat laat ik wederom niet lopen. Eerder dit jaar heb ik EUR 100 ontvangen van ABN AMRO toen ik de rekening opende om te beleggen voor onze kinderen. Die heb ik netjes ontvangen. In 2019 maakte ik ook gebruik van de welkomstbonus van Flatex. Dat leverde twee keer EUR 100 op. Dat tikt toch lekker aan. Mocht je interesse hebben in de actie van ABN AMRO dan is hier de link. Ik krijg daar geen commissie of iets dergelijks voor. Met name interessant als je al klant bent bij deze bank.

Wheaton Precious Metals

Dit aandeel stond al wat langer op mijn lijstje. WPM is een van de grootste zogenaamde “streamers” in edelmetalen. Het bedrijf sluit langlopende termijncontracten af met producenten van edelmetalen. Er wordt een vaste prijs afgesproken voor de afname van gegarandeerde hoeveelheden goud, zilver en andere edelmetalen. De afgelopen maanden is de prijs van goud en zilver teruggelopen. Nieuws over het coronavaccin en de daarbij behorende hoop op een snel herstel van de economie zorgde voor een verdere uitstroom van goud en zilver naar aandelen.

Geldcreatie, toenemende schuld en een aanhoudende lage rente spelen goud in de kaart. Daarvan neemt het aanbod slechts met 1,5% per jaar toe. En met centrale banken die hun valuta’s willen dekken is er een permanente koper in de markt. Inmiddels is de bodem onder de goud- en zilverprijs flink aangestampt. Ik verwacht voorlopig geen prijzen meer onder de $1777. In de onderstaande grafiek kun je zien dat de koers van WPM op het niveau van de dip begin juni was aanbelandt. Het steunniveau. Daarom leek het mij een ideaal moment om te kopen.

Bij mijn verkenning van het aandeel viel mij nog iets op. Omdat het aandeel op mijn watchlist staat krijg ik regelmatig de prijzen en koers dagverschillen onder ogen. Hierdoor ontdek je snel dat het aandeel sterk correleert met andere goud gerelateerde aandelen (goh). Maar rees ook het vermoeden dat WPM veel sterker fluctueert dan de andere goud gerelateerde aandelen die ik volg. Daarom heb ik een correlatie analyse uitgevoerd. Om het mijzelf makkelijk te maken heb ik daarvoor een sjabloon in Google Spreadsheets ontwikkeld waarmee ik eenvoudig aandelen kan vergelijken.

Vergelijking tussen Wheaton Precious Metals en Gold Mining ETF.

In de bovenstaande grafiek heb ik een vergelijking gemaakt met AUCO, de gold mining ETF die ik bezit. Die bestaat uit een mand met grote en kleine goudmijn aandelen. Toevallig hadden WPM en AUCO op 1 januari 2020 bijna dezelfde prijs. Het valt direct op dat de aandelen vrijwel iedere dag in dezelfde richting bewegingen. Daarnaast valt het op dat de uitslagen van WPM inderdaad veel groter zijn dan van AUCO. Als WPM daalt dan daalt het harder dan AUCO en als het stijgt dan stijgt het harder.

De correlatie tussen beide aandelen bedraagt ruim +0.96 over de gemeten periode (+1 is perfecte positieve samenhang). Ik heb diverse andere periode’s en aandelen met elkaar vergeleken. Maar het principe blijft van toepassing. Ter vergelijking, de correlatie tussen Pepsi en AUCO bedraagt in dezelfde periode +0.40. Dat is trouwens nog steeds positief waaruit blijkt dat AUCO niet bepaald een perfecte hedge is op aandelen. Meer op de dalende dollar. Wat ik uit mijn analyse concludeer is dat ik met een kleinere positie in WPM hetzelfde effect kan bereiken als in een positie in AUCO. Ik moet er nog even op broeden, maar mogelijk pas ik mijn portefeuille op dit inzicht aan.

Tenslotte de koop. Op 27 november kocht ik 12 aandelen Wheaton Precious Metals (NYSE:WPM) voor $38,40 per stuk. Bij aankoop bedroeg het dividendrendement 1,25%. Hiermee voeg ik EUR 4,76 per jaar toe aan onze dividendinkomsten. Net als bij Barrick Gold verwacht ik dat het dividend sterk zal toenemen, in lijn met de vette winsten die er zullen worden gerealiseerd.

Dividendinkomsten

Er waren vijf bedrijven die zo vriendelijk waren om een deel van de gemaakte winsten aan mij over te maken.

Bristol-Myers Squibb€ 6,54
Texas Instruments€ 6,71
AbbVie€ 10,98
Welltower€ 5,14
Unilever€ 20,93

Bij elkaar werd er EUR 50,30 op mijn rekeningen gestort. Dat is een groei van maar liefst 73% ten opzichte van vorig jaar. Onlangs heb ik mijn positie in Bristol-Myers uitgebreid waardoor we volgend jaar weer een hogere uitkering mogen verwachten. Daar zullen op Welltower na hoogstwaarschijnlijk mooie dividendverhogingen bij gaan komen.

UPDATE: Op 10 december kondigde Bristol-Myers Squibb een dividendverhoging van 9% aan. Dat komt bovenop de dividendverhoging van 10% van vorig jaar. Vergelijk dat eens met uw loonsverhoging, spaarrente of pensioenindexatie.

Dividendgroei

Slechts een bedrijf verhoogde het dividend. Barrick Gold gooide er nog maar eens 12,5% bovenop. Bijzonder is dat dit bedrijf in februari en september het dividend ook al verhoogde. Bij elkaar is het dividend in 2020 bijna verdubbeld.

Slotsom

Al met al was november een prima maand voor ons. Met de verschillende aankopen voegen we EUR 48,11 toe aan onze jaarlijkse dividendinkomsten. Vooral de 40 bijgekochte aandelen Ahold Delhaize dragen mooi bij. Als ik naar de dividendmeter kijk dan lonkt de grens van EUR 1.000 aan dividendinkomsten per jaar. Dat had ik nooit gedacht begin dit jaar. En zeker niet na enkele dividendverlagingen als gevolg van covid-19. Gelukkig waren er veel aandelen in mijn portefeuille die daar stevige dividendverhogingen tegenover stelden. In december komen daar nog mooie verhogingen bij. In de kerstperiode heb ik vrij plotseling twee aaneengesloten weken vrij genomen en kan ik rustig nadenken over doelen voor volgend jaar. Fijne feestdagen!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

9 gedachten over “Maandupdate november 2020

 1. Goed bezig wederom.
  Op naar de 50k als korte termijndoelstelling.

  Mooi om te zien dat we door bij elkaar te kijken inspiratie op doen voor de mutaties in de portfolios.

  Ik wil deze week bijvoorbeeld toch maar wel ahold in portfolio en wil dat doen door 2 puts te schrijven waardoor ik gelijk 200 aandelen in bezit krijg. Nog wel even bedenken welke maand en uitoefenprijs.

  Jammer dat je niet iets van uranium hebt meegepakt ?

  1. Dankje DP!

   50k heb ik in mijn hoofd als richtbedrag voor volgend jaar. In plaats van de waarde heb ik echter meer invloed op de inleg en kwaliteit van de portefeuille. Als aandelen als L’Oréal, Linde, Visa/Mastercard, ASML in de koopzone komen moet ik zeker toe kunnen slaan.

   Ahold is een mooi aandeel. Mocht er weer wat nieuws van Amazon komen dan kan het aandeel een tikje krijgen en ontstaat een koopmoment. Ik kon weer eens niet wachten 🙂

 2. Mooi om te zien dat jullie na het kopen en inrichten van je huis, weer vol doorgaan met investeren.
  Om me heen zie ik steeds meer interesse komen in de aflossingsvrije hypotheek. Met de lage rentes wordt het weer langzaam een interessante optie.

  “De komende 18 jaar zal ik met name in deze ruimte opgesloten zitten. ” Ik neem aan dat je nog wel buiten komt? 😉

  1. Die lage rente zorgt ervoor dat ik ook minder interesse heb in aflossen. We betalen bruto 1,44%, netto 0,78%. Als de HRA is gedaald naar 37,05% is dat nog steeds maar 0,91%. En de rente is gezakt! Ik zou nu al kunnen rentemiddelen en nog verder omlaag. Echt bizar.

   Met aandelen kan ik ongeveer 3% aan dividendinkomsten ontvangen. Als ik echt voor dividendrendement zou gaan zelfs wel 4%. Ik sluit niet uit dat we blijven aflossen, maar het oogt sinds de verhuizing een stuk minder aantrekkelijk.

   Ik kom gelukkig nog wel buiten :). Tijdens werkdagen zijn dat 1 a 2 wandelingen, ik woon gelukkig pal naast het plaatselijke park. Vaak in combinatie met een telefoongesprek trouwens. Maar het is indirect toch wel een sneer naar de coronasituatie. Toen ik nog door weer en wind naar het station fietste kon ik mijn vrekkigheid om geen tweede auto te kopen nog wel eens vervloeken. Nu mis ik het kantoor en de koffieautomaatpraatjes enorm en had ik maar wat graag desnoods iedere dag in een hagelbui willen zitten. Ik ga ervan uit dat we in de toekomst misschien twee dagen naar kantoor ‘mogen’ en de rest vanuit huis werken. Per saldo zal ik dus zeker vele uren in mijn kantoortje vertoeven. Ik ben wel blij dat ik hier niet vrekkerig over heb gedaan en er een aangename plek van heb gemaakt :).

   1. Heel slim van je. Dat gemis herken ik wel. Ik ben blij dat mijn baan ‘essentieel genoeg’ is om 3-4 dagen per week op mijn werk te kunnen zijn. Het is natuurlijk persoonlijk, maar ik zou helemaal kriegel worden als ik afgelopen jaar 100% had thuisgewerkt.

    Wat betreft die aflossingsvrije hypotheek, dat is natuurlijk een doorn in het oog van het kabinet, daar wilden ze net vanaf. Nu het in populariteit stijgt, ben ik benieuwd of ze het nu helemaal gaan verbieden.

    1. Prijs je gelukkig, want ik ben inderdaad helemaal gaar van dat thuiswerken. Zorgt er ook voor dat ik minder blog, want dat scherm heb je op zo’n dag wel genoeg gezien. Vandaar dat ik voor het eerst sinds ik mij kan heugen twee weken vrij neem in deze periode. Even flink resetten.

     Ik raakte zelf geïntrigeerd door de box 3 variant. Een kennis van ons heeft een behoorlijk vermogen en sluit met medewerking van de bank een 100% aflossingsvrije hypo op een flinke boerderij af. Je mist een deel HRA maar kan de box 3 schuld in mindering brengen van je vermogen en zo die belasting omzeilen. Dat zou niet mijn keuze zijn, maar ik begrijp dat mensen ervoor kiezen. Je woont dan voor een prikkie in een gigantisch koop, pardon, huurhuis.

     1. Precies wat je zegt, een aflosingsvrije hypotheek is qua lasten interessant maar het blijft een soort huurconstructie. Als je nu parallel van de besparing aflost, wordt het weer interessant. Oh nee, dat noemden we een annuitaire hypotheek 😉

 3. Je opmerkingen over een nieuwe hypotheek zijn herkenbaar. Ook bij ons gaf de hypotheekadviseur aan dat veel mensen voor een groot deel aflossingsvrij kiezen bij de huidige rente.

  Wij hebben zelf er wel voor gekozen om de lening volledig af te lossen over de looptijd, omdat wij willen dat rond de pensioenleeftijd de lasten dalen.

  Daarnaast vond ik achteraf gezien het advies van de adviseur erg standaard en ik had meer van verwacht. Dat is dus een learning voor de volgende keer.

  In mijn beleving heb ik nu vooral betaald om iemand met een mooi systeem de rente tussen alle partijen te laten vergelijkingen. Over hoe de lening is vormgegeven vind ik dat de adviseur daar niet veel heeft ingebracht en ons juist meer stuurde naar een standaard oplossing.

  Soundbites als ‘de meeste mensen’, ‘normaal gesproken’, ‘klanten kiezen vaak voor…’, daar krijg ik enorme jeuk van tijdens een gesprek.

  Gelukkig dat dit soort gesprekken niet vaak nodig zijn in het leven 🙂

  1. Nou, inderdaad. Ik hoop de komende twintig jaar geen hypotheekgesprek meer te voeren.

   Wij willen de lening ook aflossen binnen de looptijd, liefst een stukje sneller :). Alleen willen we zelf het tempo kunnen bepalen. Daarom hebben we een stuk aflossingsvrij behouden. We geven op dit moment meer prioriteit aan vermogensopbouw vanwege de hogere rendementsverwachting en flexibiliteit. De drijfveren om deze keuze te heroverwegen zijn:
   (1) de te betalen vermogensbelasting (zijn we nog niet)
   (2) de verdere afbouw HRA (komt vanzelf)
   (3) de rente na de herzieningsdatum (duurt nog 10 jaar)
   (4) een onvoorziene meevaller
   (5) een naderende stoppen met werken datum

   Bij dat laatste speelt de maximale boetevrije aflossing per jaar mee. Daar moet wel op tijd mee worden gestart.

   Het viel mij trouwens op dat sommige aanbieders geen verschil in rentetarief hanteren tussen aflossingsvrije- en annuïteithypotheken. Munt en Merius bijvoorbeeld. Dat stimuleert aflossingsvrij volgens mij nog meer. Geen extra opslag en je kunt evengoed een soort annuïteit maken van een aflossingsvrije hypotheek, maar niet andersom. Vanuit de geldverstrekker (veelal pensioenfondsen en verzekeraars) zal meespelen dat ze liever niet hebben dat je aflost, omdat het geld in een tijd van negatieve rentes geen betere bestemming heeft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *