Thema – Azië

Thema – Azië

Veel beleggers investeren niet in bedrijven uit Azië. En dat is zonde. Behalve indrukwekkende groeicijfers zijn aandelen uit Azië doorgaans vriendelijker geprijsd. In de zoektocht naar rendement verwacht ik dat steeds meer grote, institutionele beleggers meer in het verre oosten gaan investeren. De onderstaande aandelen volg ik met bovengemiddelde interesse.

Daifuku is een Japans bedrijf actief op het gebied van robottechnologie en fabrieksautomatisering. De material handling systemen worden gebruikt in volautomatische distributiecentra, fabrieken, cleanrooms, bibliotheken en apotheken. Daifuku profiteert sterk van de digitalisering van de economie en de opkomst van e-commerce. Het bedrijf ziet de teruggave van kapitaal aan aandeelhouders als haar belangrijkste taak. Met een beoogd pay-out ratio van 30% is er veel ruimte voor groei. (opname: november 2020)
Keyence Corporation
Keyence is een Japans bedrijf actief op het gebied van robotisering en automatisering en ontwikkelt meet- en visioninstrumenten en sensors voor robots. Deze worden onder andere gebruikt in de auto- en chipindustrie. De markt voor robotisering kent zeer goede lange termijn groeiperspectieven door vraag als gevolg van het complexer worden van productieprocessen en de vergrijzing van de bevolking. Keyence heeft een bewezen trackrecord in het benutten van de groei in de markt. Daarbij behaalt Keyence meer winst dan concurrenten vanwege innovatie en uitbesteding van de productie (opname: april 2021).
Daikin Industries is een groot Japans bedrijf gespecialiseerd in airconditioning en koelsystemen. Door de toenemende bevolking, welvaart en opwarming van de aarde is er steeds meer vraag naar hun producten. Het dividend is de afgelopen 10 jaar meer dan 300% gestegen. Amerikaanse sectorgenoot Trane Technologies vind ik om dezelfde redenen ook een aantrekkelijke belegging.
Taiwan Semiconductor Company is de grootste pure productiefaciliteit van chips ter wereld en exploiteert haar schaalvoordelen. Het bedrijf voert geen eigen merk en verkoopt alleen productiecapaciteit aan bedrijven als Apple, AMD, Nvidia en Qualcomm. De groeiende vraag als gevolg van AI, IoT, 5G, etc. garandeert een oersterke kasstroom. TSMC zal daarmee een stijgend dividend blijven bieden. (in porto: mei 2019)
Meer info?
Meituan Dianping is de Chinese variant van Just Eat Takeaway. Maar dan veel groter. Het is een van de grootste online platformen ter wereld voor bezorgmaaltijden, hotel reserveringen en bioscoopkaartjes. Met name Chinese lokale bedrijfjes kunnen er bijna niet omheen. De sterke netwerkeffecten en schaalvoordelen stuwen de winst.
Kao Corporation is een Japanse producent van dagelijkse consumptiegoederen. Het is met name actief in cosmetica, huid- en haarverzorging en luiers. Kao concurreert met bedrijven als Unilever, Procter & Gamble, Beiersdorf en topaandeel L'Oreal. Het dividend van Kao wordt al dertig jaar verhoogd. (opname: december 2020)
Infosys is een IT dienstverlener uit India. Veel westerse bedrijven besteden IT werkzaamheden uit aan deze reus met ruim 200.000 werknemers. In veel grote Indiase steden heeft Infosys campussen om nieuw talent te werven en op te leiden. Het bedrijf staat bekend om haar kwaliteit en goed werkgeverschap. Infosys betaalt momenteel circa 2% dividend en is ook te koop op de NYSE.
Longyuan Power is de grootste producent van windenergie in China. In het westen zien we China vooral als een enorme fabriek dat draait op kolen. Het land zet echter veel vaart achter de energietransitie. Daardoor heeft Longyuan de wind in de rug. Het dividendrendement bedraagt momenteel een kleine 2% en groeit de laatste jaren als kool :).