Maandupdate maart 2020

Maandupdate maart 2020

De wereld is volledig in de ban van corona. Inmiddels werk ik een maand vanuit huis en ben ik part-time leraar. Met twee basisschoolkinderen en een kleuter komt er van werken (en bloggen) niet altijd evenveel terecht. In het begin kon ik ’s avonds als de kinderen naar bed waren nog wel wat uurtjes werken. Maar inmiddels heb ik daar de puf niet meer voor. Ik ben iedere dag uitgeteld. Dat is de hoofdreden waarom er dit keer geen dividend aandeel van de maand is. Ik had Linde daarvoor op het oog, maar de kwaliteit van het artikel is onvoldoende voor publicatie. Vorige week heb ik een dagje vrij genomen en tussen de bedrijven door begonnen aan een enorme doos technisch lego. Heerlijk dat gepriegel.

Nu we met z’n vijven thuis zijn merken we ook dat we meer boodschappen doen en de energierekening stijgt. Tip is om je maandbedrag te checken om vervelende naheffingen te voorkomen! Op financieel gebied heb ik in lijn met de bazooka van de centrale bank mijn eigen klapperpistooltje afgevuurd. Omdat na vorige maand de beurzen verder zijn gedaald heb ik een tweede pakket met extra aankopen gedaan. Hieronder de update!

Portefeuille update

Het was een bijzonder bedrijvige maand met 14 transacties. Bij elkaar hebben we maar liefst EUR 4.279 geïnvesteerd. Onderstaand de hele lijst in chronologische volgorde.

 • ETF WT Physical Silver (PHAG): 30 stuks verkocht voor €13,90 per stuk
 • Walt Disney (DIS): 2 aandelen bijgekocht voor $106 per stuk
 • ING Groep (INGA): 60 aandelen bijgekocht voor €5,80 per stuk
 • Unilever (UNA): 12 aandelen bijgekocht voor €43,68 per stuk
 • Ahold Delhaize (AD): 20 aandelen bijgekocht voor €18,60 per stuk
 • Barrick Gold (GOLD): 10 aandelen bijgekocht voor $16,22 per stuk
 • Pan American Silver (PAAS): 6 aandelen bijgekocht voor $16 per stuk
 • Medtronic (MDT): 4 aandelen bijgekocht voor $76 per stuk
 • ETF Vanguard All World (VWRL): 35 stuks bijgekocht voor €60 per stuk
 • Micron (MU): 4 aandelen gekocht voor $34 per stuk
 • Splunk (SPLK): 1 aandeel gekocht voor $100 per stuk
 • Alibaba (BABA): 1 aandeel gekocht voor $180 per stuk
 • ViacomCBS (VIAC): 24 aandelen gekocht voor $11,30 per stuk
 • ETF DAX Gold (AUCO): 10 stuks bijgekocht voor €22 per stuk

Op het oog een indrukwekkende lijst. Na vorige maand is dit het tweede pakket met extra aankopen. De meesten betreffen bestaande posities die zijn bijgekocht waarmee de gemiddelde aankoopprijzen zijn gedaald. De VWRL stukken, verreweg de grootste aankoop, zijn een belegging voor onze kinderen. Uitgerekend die aankoop was op het laagste punt van de maand. Daarnaast ben ik gestart met een mandje groeiaandelen. Een wens die ik al langer had.

Sindsdien is de beurs gaan stijgen en ben ik gestopt met kopen. Enerzijds vind ik het lastig om een bedrijf als Pepsi nu te kopen voor $130, terwijl ik eerder op $103 met mijn fikken boven de koopknop heb gezweefd en niet geklikt. Dan voelt $130 ineens als heel duur. Anderzijds heb ik als plan om het derde kooppakket pas in te zetten als de beurzen verder dalen. Als dat niet gebeurt is het ook goed. Spaargeld aanhouden kost weliswaar geld, maar de mogelijkheid om gebruik te maken van scherpe dips is mij ook veel waard. Er zijn hele theorieboeken met koopstrategieën over volgeschreven. Dit plan voelt voor ons goed, dus dan is dat het ook :).

Dividendinkomsten

8 posities maakten een stukje van de gemaakte winst over naar mijn beleggingsrekening:

 • 3M Company: EUR 3,50
 • Johnson & Johnson: EUR 2,86
 • Microsoft: EUR 2,32
 • Royal Dutch Shell: EUR 14,68
 • Unilever: EUR 7,39
 • ETF SCMC: EUR 0,18
 • ETF IDVY: EUR 1,22
 • ETF VWRL: EUR 13,74

Bij elkaar heb ik EUR 45,89 mogen ontvangen. Een stijging ten opzichte van vorig jaar van 344%! Koninklijke Olie is verantwoordelijk voor bijna de helft van het totaal. Hopelijk blijft het dividend in tact. Afgelopen maand heb ik uit dit dividendinkomsten lijstje Unilever en VWRL bijgekocht. Alle andere aandelen behalve Shell staan momenteel nadrukkelijk in de belangstelling om ook bijgekocht te worden.

UPDATE: In mijn originele post ben ik naast IDVY ook het dividend van de belegging voor onze kinderen vergeten. Zonder het te beseffen had ik de stukken minder dan twee weken voor de ex-dividend datum aangekocht. Dat pakken we lekker mee!

Joepie, het eerste dividend voor onze kinderen is binnen!

Dividendgroei

De kop zegt alles. Sinds de start van de portefeuille in september 2018 heb ik alleen dividendverhogingen meegemaakt. Met ING en Nationale Nederladen heb ik echter twee bedrijven die het dividend passeren. NN heeft wel aangegeven het dividend mogelijk later dit jaar uit te keren. Ik ga ervan uit dat ook Simon Property Group dit jaar geen dividend uit gaat keren. Persoonlijk kan ik er wel begrip voor opbrengen. Het is goed te bedenken dat de beoogde dividenduitkering niet verdampt. Als de extra cash niet nodig is gebleken dan kan het bedrijf bijvoorbeeld schulden reduceren, eigen aandelen inkopen (met stevige korting) of later alsnog uitkeren. Dat is allemaal ook goed voor de aandeelhouder. Better safe than sorry.

Marktbeeld

De beurzen zijn deze week voortvarend gestart met forse stijgingen. Te fors als je het mij vraagt. Aanleiding is het afnemend aantal nieuwe corona zieken. De economische schade is echter groot en het herstel zou best eens langer kunnen gaan duren. Centrale banken hebben een bazooka ingezet. In tegenstelling tot de kredietcrisis zie ik echter niet zozeer een probleem met liquiditeit maar wel met solvabiliteit. Hoe langer bedrijven stil liggen hoe meer er op de fles gaan. En zonder omzet is er niemand die krediet wil verstrekken. Het effect van extra liquiditeit is wel dat beurzen op ieder positief signaal als een raket omhoog spuiten. Zodra bedrijven de kwartaalcijfers bekend maken dan verwacht ik een (stevige) correctie.

Alleen voor goud en vervolgens zilver zie ik maar een route en dat is omhoog. Fysiek goud is nergens meer te koop, centrale banken blijven inkopen (met name China en Rusland), de rente staat rond het nulpunt, de economie hapert en de inflatie zal vermoedelijk stijgen. Dat is allemaal positief voor de goudprijs. Omdat ook goudmijnen getroffen zijn door corona is het aanbod (tijdelijk) lager. Met een torenhoge vraag is het een kwestie van tijd voor de goudprijs verder stijgt. Zilver zal daarna in de overtreffende trap volgen. Een groot mijnbedrijf als Barrick Gold staat een maand na aankoop op 50% winst. Op basis van mijn marktbeeld verwacht ik dat sommige van mijn posities meerdere malen over de kop zullen gaan.

Slotsom: kooplust vlakt af

Net als vorige maand is de waarde van de portefeuille verder gedaald. Daarbij zijn er twee dividendverlagingen met een impact van ruim EUR 110 op de jaarlijkse passieve inkomsten. Als er volgend jaar wel weer wordt uitgekeerd zal dat mooie dividendstijgingen opleveren. Door de vele aankopen is de passieve inkomsten meter wel gewoon gestegen met EUR 91. Nu de beurzen stijgen merk ik dat ik minder genegen ben om te kopen. Daarnaast wil ik mij graag aan mijn plan houden. Vermoedelijk blijf ik dus even aan de zijlijn.

De passieve inkomsten meter is ondanks de dividendverlagingen gestegen

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 gedachten over “Maandupdate maart 2020

 1. Nouja, wel een flink klapperpistooltje dan hoor! 🙂 Dat is een flinke inleg.

  Ik herken je gevoel, een aantal aandelen lijken nu veel duurder dan een paar weken geleden. Ik hou ook vast aan mijn plan, maar zit ook nog te wachten op de volgende daling. Maarja, wat als die echt niet komt…

 2. Inderdaad lekker ingekocht.

  Toch denk ik maandag wat stukken te gaan verkopen omdat het 2e kwartaal voor een heleboel bedrijven erg teleurstellend gaat worden, winstwaarschuwingen komen en de angst weer terug komt. Daar ga ik de komende dagen eens over nadenken. Denk dat ik Catterpillar maandag ga verkopen. Mooi ritje omhoog nu koop ik wel weer onder de 100.

  Ben benieuwd hoe jij dat ziet en of verkopen een optie voor je is.

  Daar tegenover hebben wij allebei nog een kleine portefeuille en kunnen we wel een daling van 25% aan 50% wel mentaal trekken :-). Maar toch. Zoveel werklozen heeft de VS nog nooit gehad en moet op een of andere manier toch impact hebben op de economie en het vertrouwen.

  1. Thx!

   Caterpillar is cyclisch, kapitaalintensief, en beweegt met een hoge volatiliteit. De grote swings maken het interessant om te handelen als je dat ambieert. Aan de andere kant is het een dividend aristocraat met een veilig dividend (herbevestigde score van 93, vorig jaar verhoogd met 20%) die je voor een goede prijs hebt opgepikt. Op de lange termijn is het een goed aandeel om in porto te hebben als je vertrouwen hebt in herstel van de economie lijkt mij. Ze hebben een sterk concurrentievoordeel door de lange historie, het sterke merk en vooral het uitgebreide service netwerk in 190 landen. Dure machines die uitvallen moeten zo snel mogelijk in bedrijf. Je hebt verder MMM en AOS als industrials en die overlappen elkaar niet. Je zal wat correlatie hebben met mijnbouw. Je goudpositie is goud waard en zou ik in ieder geval niet verkopen. Momenteel hanteer ik een koersdoel van $2500 per ounce. Daarboven ga ik overwegen om de positie om te zetten in dividendgroei aandelen.

   Onlangs verkocht ik UPS op $115 en Philips op EUR 43. Voor Philips heb ik nu Medtronic en dat heeft goed uitgepakt, al had ik Philips best terug willen kopen op EUR 29 (!). Net als Pepsi heb ik boven de koopknop gezweefd op dat moment. Dat geldt ook voor Welltower op $31 (!) en Dominion op $60.

   Het enige aandeel dat ik wil verkopen is ViacomCBS. Naast de productiestudio’s en kabelnetwerken (MTV, Nickelodeon) zijn vooral de sportrechten erg waardevol (oa NFL). Die worden nu vol geraakt waardoor het aandeel is gedecimeerd. Ik heb ze op 18 maart opgepikt voor $11,30 vanwege de extreme onderwaardering. Het staat nu op +47%. Het dividend is allerminst zeker en er zijn kwalitatief sterkere bedrijven die ik liever in porto heb.

   Ik verkoop dus verder niets. En als we dalen met 25% of 50% dan is dat een uitgelezen moment om mijn klapperpistool weer tevoorschijn te halen. Op mijn watchlist staan de kandidaten.

 3. Mooi om te lezen dat jij precies hetzelfde hebt als ik: ik heb ook met mijn vingers boven de koopknop gezeten, ‘ als er nog een euro afgaat dan koop ik’.
  Inmiddels is die kans gepasseerd. Ik blijf maar gewoon maandelijks bijkopen, dat timen werkt niet voor mij.

 4. Het ging mij eigenlijk niet om die euro meer of minder, maar vooral de keuzestress. Kwaliteitsaandelen waren tegelijkertijd in de uitverkoop en je kunt je zuurgespaarde beleggingsbudget maar een keer investeren. Maandelijks bijkopen blijf ik ook gewoon doen. En bij stevige dips geef ik extra gas door spaargeld om te zetten in aandelen.

  Leuk trouwens dat je weer actief bent gaan bloggen na je laatste dividend update. Als je dat laatste weer van plan bent sluit dan vooral aan bij de Dutch Dividend Blogger serie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *