Maandupdate – oktober 2020

Maandupdate – oktober 2020

Deze maandupdate is weer een echte long read geworden, dus ga er goed voor zitten. Inmiddels hebben we de overdracht van onze oude woning afgerond. En wat wonen we toch heerlijk nu. Verder concentreren we ons op het afvinken van de klussenlijst. Een veelkoppige draak, want voor ieder badkamerhaakje dat is opgehangen lijkt er een kalender en memobord voor terug te komen. Luxeproblemen.

In de portefeuille zijn er aankopen gedaan van de retournering van de waarborgsom. Achteraf is dat een goede zet gebleken. Behalve de besparing van de kosten van de bankgarantie heb ik diverse aandelen voor hetzelfde bedrag of minder aan kunnen kopen. Een aardig statistiekje is het bereiken van de 40k portfoliowaarde. Dat is inclusief de oorlogskaspositie (momenteel 6k). Een mijlpaal zal ik het zeker niet noemen. Volgende week kunnen we zo weer een paar duizend lager staan. De volatiliteit en bijbehorende koersverschillen beginnen te wennen.

Portfolio update

Een van de zaken die ik heb aangepakt bij het terugkopen van aandelen zijn de brokers. De boetes van de AFM aan Degiro maakte ook mij bewust van de risico’s. Voor de beleggingen van onze kinderen had ik dit jaar al een ABN AMRO rekening geopend. En daar ben ik eigenlijk best tevreden over. Ja, het kost geld. Maar voor 0,2% per jaar krijg ik wel meer zekerheid en tools. De beschikbare informatie van Morningstar waardeer ik bijvoorbeeld zeer. Hoe ziet de brokerstrategie er dan uit?

Bij Flatex koop ik aandelen die anders onbereikbaar of vanwege aansluit- en/of transactiekosten te duur zijn. In de praktijk zijn dit de goudzoekers. Bux is een experiment en daar zitten wat speculatieve aandelen in (Bayer, Galapagos, Basic Fit). Aantrekkelijk zijn de lage transactiekosten, maar ik ga er niet actief mee verder. De kern wil ik graag spreiden over DeGiro en ABN AMRO en maximeer het saldo voorlopig op EUR 20k per broker per persoon. De aandelen in onze ABN AMRO portefeuilles zijn buy and hold, hier kom ik in principe niet meer aan (Unilever, Danone, NN, Ahold). Vanwege de hogere transactiekosten zijn de aankopen groter (minimaal EUR 1.000) dan dat ik normaliter bij DeGiro doe.

Shell: bought the d(r)ip

Op 2 september kocht ik 100 aandelen Royal Dutch Shell (RDSA) voor EUR 10,30 per stuk. In mijn ogen een koopje. Het aandeel is natuurlijk compleet door het putje gegaan. Vooral pensioenfondsen zijn massaal uitgestapt, ABP heeft bijvoorbeeld alleen in het eerste kwartaal al 40% verkocht. En Shell heeft natuurlijk stevige uitdagingen. Daarom neemt het bedrijf maatregelen. Behalve een flinke ontslagronde wordt het budget voor hernieuwbare oplossingen (waterstof, biobrandstof, duurzame elektriciteit) verhoogd van 11% naar 25%. Ik wil graag gebruik maken van het DRIP aanbod van ABN AMRO. Hierbij worden automatisch aandelen gekocht van de verkregen dividenduitkering. Shell gaat 12 november ex dividend. Als de koers na de betaaldatum niet te hoog is, ontvang ik een heel extra aandeel. Het kwartaal erop zal ik dan dividend van 101 aandelen ontvangen. Ik ben benieuwd.

NN group: wat er ook gebeurt

Op 7 september verkocht ik 50 aandelen Nationale Nederlanden (AMS:NN) voor EUR 33,08 per stuk en exact een maand later kocht ik ze weer terug voor EUR 33,00 per stuk. Een verschil is de broker. De aandelen staan nu in mijn ABN AMRO portefeuille en daar blijven ze ook. En gezien de ogenschijnlijk fikse onderwaardering, het progressieve dividendbeleid en het eigen aandelen inkoopprogramma zie ik de koers eerder omhoog dan omlaag bewegen. Ik schreef erover in mijn maandupdate van mei. Stevig vasthouden dus, wat er ook gebeurt.

Gold Mining ETF: gouden toekomst

Op 7 september verkocht ik 20 stuks L&G Gold Mining UCITS ETF (AUCO) voor EUR 34,30 per stuk en op 8 oktober kocht ik ze weer terug voor EUR 33,00 per stuk. Dat deed ik wederom bij DeGiro want het is geen buy and hold belegging. Ik heb al veel geschreven over goud en zilver en verwacht dat de bullmarkt nog jaren zal aanhouden. Maar uiteindelijk zal de positie worden omgeruild voor dividendgroei aandelen.

AT&T: Dial T for Trouble

Op 8 september verkocht ik 20 aandelen AT&T (T) voor $29,12 per stuk en op 19 oktober kocht ik ze terug voor $27,00 per stuk. Dat lijkt een koopje met een dividendrendement van 7,7%. Dat is riant. Opvallend riant. Ik schreef eerder waarom ik als een van de weinige dividendbeleggers geen interesse in AT&T had. De aandelen die ik destijds wel kocht doen het uitstekend (Abbvie en Microsoft). Anderhalf jaar later is de schuld inderdaad met $30B gedaald en is de gigantische cashflow ruim voldoende om het dividend te kunnen blijven betalen. Althans voorlopig. De markt is namelijk zeer kapitaalintensief en concurrenten met een lagere dividendverplichting hebben meer ruimte om te investeren in toekomstige groei. En aan groei ontbreekt het vooral. De laatste cijfers waren echter in orde en geven wat meer vertrouwen. Meer dan een kleine positie vind ik echter niet verantwoord.

Danone: een flink dessert

Op 20 oktober kocht ik 40 aandelen Danone (EPA:BN) voor EUR 52,50 per stuk bij ABN AMRO. Dezelfde dag verkocht ik 25 aandelen voor EUR 53,50 per stuk bij DeGiro. Op 22 oktober kocht ik nog eens 20 stuks Danone voor EUR 50 per stuk bij ABN AMRO. Bij elkaar hebben we met 60 aandelen Danone inmiddels een flinke positie. Daar kunnen we ieder jaar 657 Danoontjes van kopen. Behalve dat het een buy and hold positie betreft koos ik ook voor deze broker vanwege het terugvorderen van Franse dividendbelasting.

Een dag na de aankoop ontving ik al meteen een brief van ABN AMRO. Ik hoefde alleen datum, plaatsnaam en handtekening te plaatsen en het formulier in de meegeleverde envelop te retourneren. Volgend jaar in mei keert Danone het dividend uit en zal ik een artikel aan dit populaire onderwerp wijden.

Electronic Arts: game on!

Al voor de coronacrisis was ik op zoek naar een belegging in de gaming industrie. Alhoewel ik mijzelf niet bepaald tot de doelgroep beschouw ben ik toch geïnteresseerd in deze sector. Heel af en toe speel ik Civilization op de switch van mijn zoontje en ’s avond regelmatig een potje snelschaak. De game industrie groeit als kool en is voor velen niet minder verslavend dan tabak. Electronic Arts is dominant in de e-sports met spellen als FIFA, NBA en heeft titels als the Sims en Need for Speed. Ze maken spellen voor Nintendo, Playstation en Xbox en werken samen met distributeurs als Tencent. De coronacrisis versterkt de groei door de behoefte aan thuis entertainment.

Concurrenten zijn onder andere Activision Blizzard (USA, Call of Duty, Candy Crush), Take-Two (USA, Grand Theft Auto, Civilization), Ubisoft (Frankrijk, Assassins Creed) en CD Projekt (Polen, The Witcher) en hebben stuk voor stuk kaskrakers in huis. Deze aanbieders zitten meer in de schietspelletjes. Wist je dat CD Projekt de op een na grootste marktkapitalisatie van Polen heeft? Ik verwacht vooral groei in e-sports, familie spellen, live entertainment en online muziek. Daarom heb ik gekozen voor EA. Op 26 oktober kocht ik 4 aandelen Electronic Arts (EA) voor $125,45 per stuk. Het bedrijf heeft relatief veel betalende abonnees, genereert een sterke cashflow en keert een klein dividend uit. EA kondigde bij de presentatie van de laatste cijfers een eigen aandeleninkoop programma van $2.6B aan. Ik moet bekennen dat ik lang getwijfeld heb tussen Activision Blizzard (ATVI) en wellicht beter een gaming ETF had kunnen kopen waar de hele mik in zit. De hele industrie heeft immers de wind in de rug.

Unilever

Op 29 oktober kocht ik 30 aandelen Unilever (UNA) bij voor EUR 50 per stuk bij ABN AMRO en verkocht ik er 12 bij DeGiro. Unilever behoort tot mijn kroonjuwelen en zal ik regelmatig bijkopen. Uiteindelijk is het de bedoeling om gebruik te maken van het DRIP aanbod. Op de huidige koers heb je een kleine 150 aandelen nodig om er vervolgens ieder kwartaal een aandeel bij te ontvangen. We hebben er 60 dus voorlopig zijn we daar nog niet. In het ideale scenario blijft de koers van Unilever nog een paar jaar onder druk en komt de grote blootstelling in opkomende markten (groeiende populatie en koopkracht) er daarna helemaal uit. Concurrenten met hogere waarderingen, met name de Amerikaanse, zitten meer in ontwikkelde economieën. Uiteindelijk is groei daar slechts beperkt mogelijk.

Broadcom: connecting everything

Soms heb je wel eens van die aandelen. Na je huiswerk te hebben gedaan komt er een parel tevoorschijn met goede vooruitzichten. En vervolgens koop je het aandeel niet. Andere aandelen kregen de voorkeur. Herkenbaar? Op 28 oktober kocht ik alsnog 2 aandelen Broadcom (AVGO) voor $346,73 per stuk. Het bedrijf maakt onder andere Radio Frequency filters en versterkers en is marktleider in het maken van onder andere WiFi-chips, Bluetooth connectivity en Set-top box processors. Producten tref je aan in premium smartphones (Apple iPhone, Samsung Galaxy), datacenters, opslagsystemen en controllers. Tot de indrukwekkende klantenkring behoren Apple, Microsoft, Google, Samsung, Cisco, Intel, Verizon, Honeywell, Boeing, IBM, Qualcomm, T-mobile, Comcast, en de lijst gaat zo door. Daarmee creëert Broadcom een enorme cashflow. Ook hebben ze informatiebeveiliger Symantec (Norton) overgenomen. Dat levert weliswaar weinig synergievoordelen maar draagt nu en in de toekomst alleen maar bij aan de winst.

Het dividend is de afgelopen 5 jaar gegroeid met meer dan 700% (geen tikfout) en bedraagt nu $13 per aandeel (safety score 67). Dergelijke groeicijfers zijn natuurlijk niet vol te houden. Dat hoeft ook niet met een dividendrendement bij aanschaf van 3,75%. Daarbij verwacht ik hoge enkelvoudige dividendverhogingen in de toekomst. Dat maakt Broadcom een interessante belegging. Aandachtspunten zijn de schuldpositie, afhankelijkheid van smartphones (33%) en Apple (25%), blootstelling aan China (bijna 50%) en hoge waardering van de hele techsector.

Johnson & Johnson: een dividendmachine

Op 28 oktober kocht ik 6 aandelen Johnson & Johnson (JNJ) voor $138,50 per stuk. En wat een kroonjuweel van een bedrijf is dat. Jaar na jaar blijft deze breed gespreide farmaceut leveren. De laatste cijfers waren weer precies in de roos. Samen met Microsoft is JNJ het enige bedrijf met een AAA credit rating. Daarbij een wide moat rating, dividendrendement van bijna 3%, 58 jaar dividendgroei waarvan de laatste 10 jaar met 7% gemiddeld en dividend safety van 99. Vanwege de overtuigende kwaliteiten van dit bedrijf is het aandeel nooit echt in de uitverkoop. Onder de $140 is het echter een prima belegging. In de toekomst zal ik zeker nog meer aandelen Johnson & Johnson toe gaan voegen.

Bonus: Microsoft en Ahold Delhaize

Deze aandelen heb ik de afgelopen week bijgekocht en zal ik verder toelichten in de maandupdate van November. In het kort: Microsoft (MSFT) is mijn absolute kroonjuweel en daar wil je graag meer aandelen van. Het bekende probleem is dat dergelijke topaandelen altijd te duur lijken. Dat schreef ik vorig jaar ook toen ik op EUR 124,30 bijkocht. Nu koop ik weer bij op $201. Met name als je nog geen positie hebt is het lastig. Wanneer stap je in? Ik heb dat bijvoorbeeld met DSM en Mastercard/Visa. Die aandelen had ik toch echt al lang en breed moeten hebben. Op de lange termijn heb ik vertrouwen dat Microsoft blijft presteren. De laatste cijfers waren wederom indrukwekkend.

Ahold Delhaize(AMS:AD) heb ik bijgekocht via ABN AMRO als buy and hold positie. De cijfers waren behoudens een ingecalculeerde voorziening (ivm beëindigen pensioenplan in VS-tak) zeer goed en het aandeel daalde juist. Merkwaardig, maar het leek mij een prima bijkoop moment. De koers/winst verhouding is erg laag en in mijn ogen is Ahold Delhaize nog steeds ondergewaardeerd. Ik heb het idee dat de online activiteiten en pricing power van Ahold door internationale investeerders worden onderschat. Inmiddels kunnen we van het dividend van 80 aandelen al een flinke boodschappenkar vullen.

Dividendinkomsten

Net als de twee voorgaande maanden waren er weer zeven bedrijven die besloten om een deel van hun winst met mij te delen. En terecht.

Albemarle€ 2,79
Curtiss-Wright€ 0,73
Eastman Chemical€ 5,74
Illinois Tool Works€ 2,47
Medtronic€ 4,45
Monolithic Power Systems€ 0,74
Taiwan Semiconductor€ 2,93

In totaal heb ik EUR 19,84 mogen bijschrijven. Niet bepaald een indrukwekkend bedrag, maar toch 48% hoger dan vorig jaar. Zal dat volgend jaar weer lukken? Veel aandelen uit dit rijtje stijgen als een spoetnik waardoor bijkopen, net als bij Microsoft, psychologisch wat moeilijker is. Nieuwe aankoop Monolithic Power Systems staat anderhalve maand na aankoop dik 40% in de plus. Albemarle steeg alleen de laatste twee dagen al met 20%. Illinois Tool Works staat 60% en Taiwan Semi zelfs 120% in de plus. Curtiss-Wright staat wel genomineerd om bij te kopen. En er komt vast nog een nieuw aandeel bij.

Dividendgroei

In oktober verhoogden twee bedrijven hun dividend. Bij Shell was de stijging van 4% een verrassing na de enorme dividendverlaging op 30 april. Abbvie had met een verhoging van maar liefst 10% een prachtig cadeau in petto. Bij elkaar stegen mijn jaarlijkse dividendinkomsten met EUR 8,94. Dat lijkt niet veel, maar ik heb er dan ook helemaal niets voor hoeven doen. Om dezelfde stijging in mijn portefeuille te krijgen had ik anders EUR 298 moeten investeren. Dat is beduidend meer dan 0,00 EUR. Muchas Gracias!

Slotsom: tien dagen FIRE

Na de vele aankopen in oktober zijn mijn dividendinkomsten gestegen naar ruim EUR 900 per jaar. Samen met de overige passieve inkomsten, crowdfunding en p2p lending, is de grens van EUR 1.000 per jaar overschreden. Daarmee kunnen we ook de tiende dag van ons FIRE plan financieren. In de planning staan updates over de hypotheek, de watchlist, de Dutch Dividend Bloggers serie en nog veel meer. Bedankt voor het lezen, keep you posted!

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 1

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

18 gedachten over “Maandupdate – oktober 2020

 1. Leuk om te lezen en herkenbare analyses. We delen veel van dezelfde aandelen.

  Graag zou ik bij al mijn aandelen DRIP willen toepassen. Dus misschien ook maar RDS en Unilever overhevelen naar de abn amro ?

  Geniet verder van je huis?

 2. Veel herkenning in je strategie en portefeuille (ook zeker in de afwegingen omtrent DeGiro). Wat ik me wel afvraag, is welke afweging je maakt bij de aanschaf van losse-aandelen bij de ABN? De kosten voor losse aandelen zijn toch redelijk hoog?

  P.S. Ik zie overigens 1 foutje in je mutatie-overzicht. Je verkopen/aankopen van Unilever, staat bij zowel DeGiro als bij de ABN als aankoop, ik vroeg me al even af waarom jij bij 2 brokers ging aanschaffen, tot ik hier las dat je bij DeGiro verkocht had, om bij ABN aan te schaffen

  1. De kosten van losse aandelen zijn inderdaad relatief hoog bij ABN AMRO. Voor 30 aandelen Unilever a EUR 50 betaal ik EUR 5 + 0,75. Bij DEGIRO zou dat EUR 2 + 0,45 kosten. Die meerprijs heb ik over voor meer zekerheid en de faciliteiten die ABN biedt. Zoals geschreven probeer ik de kosten te dempen door grotere transacties te doen en te DRIP-en. Het liefst zou ik direct 150 aandelen Unilever kopen. Spreiden van de portefeuille is echter ook belangrijk en dat heeft een prijs. Opbouwen kost geld. Als de portefeuille eenmaal staat en een flinke omvang heeft vallen de kosten wel mee en begint de sneeuwbal zijn werk te doen. Mede daarom proberen we zsm 100k te bereiken.

   Als je alleen naar de kosten kijkt kun je bij DEGIRO 1x per maand gratis ETF’s uit de kernselectie kopen of beleggingsfondsen bij ABN. Het argument om te stockpicken is dat je de rommel die ook in een tracker of fonds zit wil vermijden, het leuk is om je te verdiepen in een bedrijf en er veel verschillende dividendstroompjes op gang komen. Het blijft motiverend om een nieuwe dividendaankondiging binnen te zien komen. Vandaag Welltower bijvoorbeeld.

   Bedankt voor het melden van het foutje in mijn mutatie-overzicht!

  1. Ja, wat een dag weer. Basic-Fit zelfs +23%. Leuk dat juist na wat grotere aankopen alles dik groen kleurt. Vooral Shell lijkt mooi getimed. En dan zit Pfizer zelf ook nog in porto. Samen met Realty Income stond die op de shortlist als volgende aankoop. Nu goud- en zilveraandelen een flinke tik hebben gekregen is een bijkoop daar ook aantrekkelijk. Extra sparen voor een volgende dip is ook een optie.

 3. Dat noem je nog eens een update, leuk om te lezen zeg! Ik herken veel in wat je schrijft, toen ik startte met beleggen had ik mezelf ook voorgenomen te spreiden over brokers. Ik heb voor mezelf 50k aangehouden, nu die mijlpaal in zicht is wordt het wellicht interessant om naar bv. ABN te kijken.

  Je hebt ook weer paar mooie aankopen gedaan, goed om te zien! Ik hoop binnenkort ook weer de Dutch blogger serie te zien, daar kijk ik altijd naar uit! 🙂

  1. Bedankt EDGI!

   Ik kijk zelf ook uit naar het toekomstige artikel over de Franse dividendbelasting. Frankrijk heeft veel interessante aandelen alleen de teruggave is voor velen nog een hindernis. En dat is jammer. Naast de drie aandelen die ik heb staan L’Óreal, Dassault Systemes, Arkema, Sanofi, Thales, Air Liquide, Schneider Electric, Accor, Teleperformance, Trigano, Vinci en Orange op mijn analyselijstje.

   Dan heb je onlangs zeker stiekem gebruik gemaakt van Danone’s dip en 33 aandelen bijgekocht :). Goede keuze!

 4. Een trouwe lezer hier met een vraag…

  Je schrijft dit: De kern wil ik graag spreiden over DeGiro en ABN AMRO en maximeer het saldo voorlopig op EUR 20k per broker per persoon.

  Ik heb een en/of rekening bij De Giro. Dus een rekening samen met mijn vrouw. Zou dit dan betekenen dat wij beschermd zijn door het beleggerscompensatie stelsel voor een bedrag van 40 K (2 * 20 K per persoon)?

  1. Bedankt voor je vraag, trouwe lezer!

   Correct. Het beleggerscompensatiestelsel is per persoon/rekeninghouder en niet per rekening. Bij een en/of rekening zijn er twee (of meer) rekeninghouders/personen en dus twee (of meer) keer de maximale compensatie van toepassing.

 5. Beste DKK,
  Enige weken terug ben ik, na veel informatie te hebben gelezen, begonnen met beleggen. Wat is het moeilijk om keuzes te maken in welke aandelen je gaat beginnen en met hoeveel geld ga je beleggen. Uiteindelijk een voorzichtige start gemaakt met 5000euro en me laten lijden door RTLZ nieuwsberichten en diverse forums waarna ik een portefeuille met aandelen en etf’s heb samengesteld. Tsja en dan kom je deze geweldige site/blog tegen. Wat een hoop informatie geef je, super interessant. Ondanks ik nog niet alles begrijp ga ik me eens goed verdiepen in je strategie, je aan- en verkopen. Leuk om te volgen, bedankt en ‘Keep up the good work’. gr. de45plusbelegger

  1. Beste Edward,
   Wat ontzettend fijn om te lezen dat je mijn blog met plezier leest! Mede dankzij jou reactie blijf ik gemotiveerd om te blijven schrijven, dus bedankt daarvoor! Heel herkenbaar dat het lastig is om te beginnen met beleggen. Ik probeer er vooral van te leren en accepteer de keuzes die minder goed uitpakken. Veel succes toegewenst en stel gerust een vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *