Maandupdate juli 2020

Maandupdate juli 2020

We hebben een wel heel bijzondere vakantie achter de rug. We hebben namelijk tijdens onze vakantie een ander huis gekocht. Waar ik in de supermarkt rustig twee minuten zit te wikken en te wegen over een blik sperziebonen… afijn. Dat is ook de hoofdreden waarom ik momenteel veel minder bezig ben met beleggen en bloggen. Net als collega blogger Mooi Dividend kwam er eindelijk een huis vrij waar we al lang op loerden. Het is ook een twee-onder-een-kap, maar dan nieuwer, moderner, ruimer, in een kinderrijk hofje met maar tien adressen, veel klasgenootjes van onze drie kinderen, tuin op het zuiden, overkapping, aan het water, met steiger, energiezuinig, zonnepanelen, wtw, aardwarmte en dus geen gasaansluiting meer. Klaar voor de toekomst! We verwachten hier lang te blijven wonen en van te genieten.

Naast werk en gezin bestaat het leven inmiddels uit makelaars, taxateurs, de fotograaf, notaris, banken, hypotheekadviseurs, specificaties, verklaringen, overzichten, polissen, formulieren, inkomstenbelasting 2012 en andere paperassen, het energielabel, schoonmaken, bezichtigingen, schoonmaken, bezichtigingen, biedingen en inschrijvingen. Plus de stress die, verkopersmarkt of niet, toch gewoon om de hoek komt kijken. Daarom voorlopig nauwelijks berichten.

Portfolio update

Zonder taxaties wisten we nog niet exact of, en zo ja, hoeveel eigen geld we nodig gaan hebben voor de financiering. Om een voorschot te nemen op de maximale pijn, de totale executie van de dividendportefeuille, heb ik mijn allermooiste kroonjuweel verkocht. Op 10 juli ging ASML voor EUR 350 per stuk in de etalage met een winst van ruim EUR 800 (+124%). Natuurlijk speelde de hoge waardering ook mee. In mijn achterhoofd wilde ik op EUR 300 weer terugkopen om in ieder geval EUR 200 winst veilig te stellen. Iedere tweehonderd euro is er tenslotte een. Die prijs kwam ook op de borden, maar een ruimere kaspositie had even de voorkeur.

Dividendgroeier A.O. Smith werd verkocht. Hier een bescheiden winst van EUR 71. Redenen zijn de hoge blootstelling aan China (handelsrelatie), dalende dollar en dus de mogelijke behoefte aan cash. Ook IDVY en Cisco zitten niet meer in portefeuille. Ik zie dat ik het transactieoverzicht nog moet bijwerken.

Op 20 juli sloot ik ook mijn verkochte putoptie AMG P14.00 18DEC20 met een winst van bijna EUR 200. Iedere tweehonderd euro is er tenslotte een. Dat is ruim 60% winst in twee maanden tijd. Reden is dat ik medio december niet in een situatie wil komen waarin ik voor EUR 1.400 aandelen moet afnemen. Zonder verhuizing had ik de positie beslist aangehouden, AMG is en blijft ondergewaardeerd.

Aan het eind van de maand werd duidelijker dat de dividendportefeuille de verhuizing gaat overleven. Daarom durfde ik 15 aandelen Danone bij te kopen voor EUR 56,25 per stuk. Voorlopig blijf ik zuinig met aankopen. Vermoedelijk zullen we ook na de verkoop van ons huis nog wel wat budget nodig hebben voor het bekende behangetje, verfpot en luxaflex. Liever had ik er aandelen Akzo, PPG of Hunter Douglas van gekocht, maar goed.

Buffet schuift aan

Gisteren kwam het bericht dat mijnheer Buffet afscheid aan het nemen is van zijn bankaandelen. Dat valt te begrijpen gezien het lage renteklimaat en de economische vooruitzichten (werkloosheid, faillissementen). Daarvoor in de plaats kwam… Barrick Gold. Vorige maand schreef ik nog dat ik een verdubbeling van dat aandeel op minder dan 10 cent gemist had. Ik heb sterk het vermoeden dat mijnheer Buffet mijn blog volgt en net iets meer lef toonde. Ik zal hem de rekening voor advieskosten opsturen. Steeds meer beleggers stappen op de goudtrein en dat ritje zal vermoedelijk met de nodige turbulentie nog jaren aanhouden.

Dividendinkomsten

In juli keerden negen inkomensproducenten dividend uit waarvoor veel dank.

ALB€ 2,90
LVMH€ 3,74
EMN€ 5,95
ITW€ 2,39
TSM€ 3,80
EPA:BN€ 15,12
CSCO€ 1,87
MDT€ 4,55
SPG€ 5,66

Bij elkaar werd er EUR 45,98 overgemaakt en daar hoefde ik alleen mijn hand voor op te houden. O nee, zelfs dat hoefde niet :). Het is een mooie stijging van 31% ten opzichte van vorig jaar. Als ik naar vorig jaar kijk dan zie ik dat alleen Eastman Chemical en Taiwan Semiconductor Company er ook tussen stonden. Altria (tabak), Iron Mountain (dividendveiligheid), en Disney (waardering) zijn verdwenen. VWRL en Illinois Tool Works hebben een andere uitkeringsmaand. Ik ben met name blij met Danone. De extra gekochte aandelen zullen volgend jaar de dividendinkomsten weer aanjagen. De dividendverhoging van 8% is in ieder geval een veelbelovende start.

En als voorschot op de volgende maand is er nog meer goed nieuws. NN groep besloot namelijk om het dividend te hervatten. Naast het slotdividend van 2019 ook een tussentijdse uitkering. Bij elkaar EUR 2,26 per aandeel! En ook het aandeleninkoopprogramma gaat verder. Het corporate actions overzicht van DEGIRO ziet er momenteel indrukwekkend uit. Naast EUR 113 van NN Groep staan ook mooie dividenduitkeringen van Texas Instruments, Pfizer, Ahold, Unilever, Shell, Pan American Silver en Welltower ingepland.

Slotsom: ons huis

Is een heel, heel, heel erg fijn huis (, alleen niet met twee katten in de tuin). Toch hopen we de verkoop snel af te kunnen ronden. We zullen het de komende periode erg druk gaan hebben met verhuizen. Daarom verwacht ik weinig berichten te zullen posten. En ook nauwelijks aankopen te doen. Geen probleem. Vooral dankzij de dividendhervatting van NN Groep staat mijn dividendmeter ineens in het groen. Het jaardoel is dus bereikt, ervan uitgaande dat er geen dividend cuts meer komen en de dollar niet verder wegzakt. Als de rook om mijn hoofd is verdwenen pak ik de blogdraad graag weer op.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

5 gedachten over “Maandupdate juli 2020

  1. Gefeliciteerd met jullie aankoop. Ik herken dat het heel veel papierwerk is, maar uiteindelijk is dit ook prima te doen met behulp van de checklists vanuit de hypotheek adviseurs en makelaar cowboys.

    Lastigste vind ik adviseurs in deze markt niet altijd even goed bereikbaar zijn én dat men zelf de drukt op de markt zonder blikken en blozen als excuus gebruikt om traag of onvolledig te zijn.
    Belangrijkste is om een uiteindelijk een leuke woning te hebben en hier dagelijks van te kunnen genieten 🙂

  2. Wateen mooie ontwikkeling DKK, dan heb je vermoedelijk ook nog geen tijd gehad om te kijken naar het mailtje wat ik via je contactformulier heb gestuurd (ging over de crawler die je gebruikt voor de Dutch Dividend Blogger series).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *