Teruggave Franse Dividendbelasting

Teruggave Franse Dividendbelasting

Frankrijk heeft veel interessante bedrijven om in te investeren. Met name in de luxe sector kun je met bedrijven als Louis Vuitton Moët Hennessy, Kering, Hermès, EssilorLuxottica niet om het land heen. L’Óreal is zelfs een van mijn kroonjuwelen al heb ik het aandeel nog steeds niet in bezit. Andere om uiteenlopende redenen interessante bedrijven zijn bijvoorbeeld Sanofi, Thales, Air Liquide, Schneider Electric, Accor, Dassault Systemes, Trigano, Alstom, Vinci, Eurofins Scientific, Sartorius Stedim Biotech, Teleperformance en Edenred. De standaard dividendbelasting op Franse aandelen bedraagt een afschrikwekkende 30%.

Nederland heeft een belastingverdrag met Frankrijk waardoor fiscaal ingezeten van Nederland recht hebben op het verlaagde tarief van 12,8%. Normaliter is het teruggaaf proces veel werk. In het geval van Franse dividendbelasting moet een formulier 5000-EN (‘Attestation de residence’) worden ingevuld. Daarna met dit formulier door de Nederlandse belastingdienst worden afgestempeld ter bevestiging van de fiscale woonplaats in Nederland. Vervolgens moet dit geaccordeerde formulier naar de broker worden verstuurd die verantwoordelijk is voor de inhouding en afdracht van de dividendbelasting. Dat handmatige proces zorgt ervoor dat kleine particuliere beleggers Franse aandelen links laten liggen.

Verrekening door ABN AMRO

In mijn maandupdate van oktober 2020 berichtte ik over de aankoop van Danone bij ABN AMRO. De dag na aankoop viel de onderstaande brief op de mat inzake Franse Dividendbelasting. Ik hoefde alleen een datum en een handtekening op het formulier te zetten en de meegeleverde retourenvelop op de post te gooien. Wat een service!

Op 12 mei was het zover, het dividend van Danone werd uitgekeerd. Ik was natuurlijk ontzettend benieuwd of de ingehouden dividendbelasting was verrekend. Op 13 mei verscheen de mutatie op onze rekeningen. En inderdaad! Er werd slechts EUR 14,90 belasting ingehouden op een bruto dividenduitkering van EUR 116,40. We ontvingen EUR 101,50. Het ingehouden belastingtarief komt daarmee uit op 12,8%.

Een rondgang onder Europese collega investeerders in Danone leert dat er doorgaans 26,5% dividendbelasting wordt ingehouden door andere brokers. In ons geval een verschil van EUR 15,95. En dat is een bedrag dat aan de ene kant zonde voelt om te missen. Maar aan de andere kant ook mager is ten opzichte van de rompslomp van het teruggave proces. Het is wel zo dat je voor Franse aandelen drie jaar kunt opsparen en die ineens terugvragen.

We hebben overigens twee beleggingsrekeningen om onder de grens van EUR 20k per persoon te blijven. Tot dat bedrag is het beleggerscompensatiestelsel van toepassing. Het lijkt wat vergezocht om te veronderstellen dat ABN AMRO zich niet aan de regels van vermogensscheiding houdt en failliet gaat. Maar aan de andere kant zijn er geen overtuigende tegenargumenten.

Slotsom: pluim voor ABN AMRO

Het kosteloos aan kunnen schaffen van Northern Trust fondsen bij ABN AMRO ervaar ik als een pluspunt. Net als de toegang tot Morningstar informatie en de mogelijkheid tot geautomatiseerd herbeleggen (DRIP) voor aandelen als Shell, Unilever, Wolters Kluwer en Aalberts. De service omtrent het verrekenen van ingehouden dividendbelasting is voor mij een extra positieve verrassing. De andere Franse aandelen in mijn portefeuille zijn Arkema, LVMH en Groupe SEB. De eerste gaat volgende week ex-dividend en heb ik bij ABN AMRO gekocht. De andere twee aandelen staan nog bij degiro. Ik wil het omzetten graag combineren met een bijkoop. Helaas zijn beide aandelen aan de prijs.

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 5

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 5

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

6 gedachten over “Teruggave Franse Dividendbelasting

 1. Dat is zeker wel netjes geregeld! Ik zat zelf ook even te kijken, maar jemig wat een kosten voor de aanschaf. 10,- + 0,1% voor een buitenlands aandeel en 0,20% servicekosten over heel je portfolio per jaar. Dat is toch behoorlijk aan de maat of kijk ik verkeerd?

 2. Hi Mr. Robot,

  Dat klopt. Ik heb een rekening Zelfbeleggen Plus en een Zelfbeleggen. Bij de eerste zijn de transactiekosten EUR 4 + 0,04%. Deze kosten zijn de reden dat ik bij ABN AMRO direct wat grotere transacties doe (minimaal 1k, liefst meer). Wat meespeelde bij de keuze voor Zelf Beleggen Plus is de Dealing Room. Daar was ik benieuwd naar. Op de Zelf Beleggen rekening koop ik vanwege de kosten alleen Nederlandse aandelen, met Danone als uitzondering. Dat was ook om te testen of de belastingteruggave werkt bij dit abonnement. Ik kon mij voorstellen dat de teruggave service alleen voor het Plus abo zou gelden. Er is verder geen informatie over te vinden.

  Het plan is om Zelf Beleggen Plus later te downgraden zodra de portefeuille wat meer staat en het aantal transacties afneemt. Iets vervelender is de service fee. Op een portefeuille van 40k kost dat EUR 80 per jaar. Het vervelendst is misschien nog wel de lock-in. Verhuizen is kostbaar. Er zitten ook veel pluspunten aan ABN AMRO die ik eerder al noemde. Ik heb mede dankzij alle hulpmiddelen al een paar hele mooie bodem aankopen gedaan. Ik haal er ook informatie voor mijn blog uit. Als vijetijdsbestedingsuitgavenkostenpost concurreert het met diensten als Netflix en Spotify (heb ik allebei niet). In die zin haal ik de kosten er gevoelsmatig uit. Bovendien wil ik mijn portefeuille niet geheel bij een broker. De huidige opzet en geëxperimenteer kost geld. En ik hoop door de informatie te delen ook wat te kunnen besparen voor lezers.

  DKK

  1. Hoi DKK,

   Ik zat al ongeduldig te wachten op deze post, want ik was zeker benieuwd naar het resultaat. Zelf ben ik ook op zoek naar een 2e rekening en neem dit zeker mee in de overweging.

   Wat ik me wel afvroeg: Komen er nog extra kosten bovenop dan datgene die je nu beschrijft? Want in de kleine lettertjes staat het volgende: Heeft een buitenlandse belastingdienst belasting over uw beleggingsproduct ingehouden? Voor sommige landen kunt u voor uw beleggingsproduct de teveel betaalde buitenlandse belasting via ABN AMRO terugvragen aan de buitenlandse belastingdienst. Wij kunnen belasting voor u terugvragen voor de volgende landen: België, Denemarken,Duitsland, Finland, Frankrijk, Ierland, Oostenrijk en Zwitserland. Hieronder staan de kosten die u betaalt om belasting terug te vragen.
   Kosten excl BTW: €75, en incl BTW: 90,75

   Het lijkt er in ieder geval op dat je ook de dividenden terug kunt vragen voor Zwitserland!

   Dank in ieder geval voor het artikel, en ik hoor graag je reactie.

   Met vriendelijke groet,
   John

 3. Hi John,

  Wat leuk om te lezen dat je op deze post stond te wachten! Ik heb die informatie ook gelezen en had ik in de post moeten vermelden. Nergens heb ik een rekening gezien of opdracht gegeven voor het terugvragen. Bij dergelijke kosten moet je ook een enorme portefeuille bezitten. Ik hoop niet dat het een foutje is. Toen ik in 2013 een grote verbouwing deed met veel grote geldtransacties in dat jaar ontving ik een editie van een magazine voor rijke stinkerds. Hoe die processen werken binnen een bank is nooit duidelijk.

  Onlangs kocht ik Enel via ABN AMRO en daar kreeg ik zoals verwacht geen terugvraag formulier voor. De volgende stap is een aandeel uit een van de genoemde landen. Ik zou Roche graag toevoegen op CHF 300. Helaas is de koers van dit ondergewaardeerde bedrijf juist wat opgelopen.

  Succes met je overwegingen!

  DKK

 4. Hoi,
  Kan je ook wat met amerikaanse dividendbelasting terugvorderen? dit (15% inhouding ) word mijn inziens alleen verrekend met de te betalen vermogensbelasting , maar indien er meer amerikaanse dividendbelasting is ingehouden dan dat je vermogensbelasting moet betalen kan je daar verder niks mee en verlies je deze ingehouden tax, lees er niet veel over of hele dure bureaus die het willen terughalen voor je maar dan is het weer niet lonend vanwege hun hoge kosten

 5. Bedankt voor deze mooie update. Hier heb ik erg opgewacht en uiteindelijk ook gekozen om naast DeGiro ook ABN op te gaan bouwen. De kosten zijn vervelend, maar groter investeren in Europese bedrijven en dubbele divendbelasting betalen is niet prettig. Daarnaast geeft DeGiro enige onrust bij mij intern aangezien ze onder de BAFIN vallen en hoop innerlijke rust te vinden bij ABN.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *