The Walt Disney Company gekocht en KPN verkocht

The Walt Disney Company gekocht en KPN verkocht

In mijn maandupdate heb ik mijn gedachten over KPN al door laten schemeren. Kort daarna heb ik 100 aandelen KPN verkocht @2,70. Samen met wat vers kapitaal gaf dat ruimte om een nieuwe aankoop te doen voor mijn portefeuille. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een aandeel dat misschien niet het aantrekkelijkst is geprijsd, maar ik waarschijnlijk wel voor altijd zal houden: The Walt Disney Company!

Waarom Disney?

Op het eerste gezicht lijkt Disney met een dividendpercentage van 1,6% erg zuinig. De pay-out ratio is met 24% laag, het is een echt groeiaandeel. De afgelopen 4 jaar heeft de koers weinig gedaan, op 20 maart 2015 stond de koers ook al rond $109. Mogelijk blijft het aandeel voorlopig nog in deze range. Toch heb ik zeer hoge verwachtingen van het op een na grootste mediaconglomeraat.

In de eerste plaats is Disney natuurlijk een supersterk merk. Verschillende generaties zijn opgegroeid met Mickey Mouse en ik geloof niet dat komende generaties daaraan gaan ontkomen. U heeft stiekem vast ook de Leeuwenkoning, Jungle Book, Frozen of Finding Nemo in uw DVD rekje staan. Alle films zijn echte kaskrakers en worden verder uitgemolken als thema in attractieparken. Als je ooit in Disneyland bent geweest dan heb je aan den lijve ondervonden hoe je financieel wordt uitgekleed door Goofy, Assepoester en Pinokkio. Achter die onschuldig ogende animaties draait een gigantische geldmachine. Dat blijkt ook uit een groeiende kasstroom, stijgende marges en dividendgroei.

Ten tweede is Disney zijn eigen streaming service gestart en is daarmee een concurrent van het succesvolle Netflix. Eigenlijk is het meer een complementaire dienst, aangezien het aanbod elkaar eerder aanvult dan beconcurreert. Daarvoor kocht Disney al ESPN (sport) en 21th Century Fox (animatie, films, televisie). Daarmee heeft Disney naast synergievoordelen een enorm arsenaal aan unieke content. Naast Disney’s classics ook Pixar, Marvel en Lucasfilm met titels zoals Cars, Toy Story, Spiderman en Indiana Jones. Maar ook Die Hard, Home Alone, Star Wars en National Geographic. En de vele studio’s draaien op volle toeren, de kalender is weer goed gevuld. Netflix heeft streaming groot gemaakt en daar fors in geïnvesteerd. Disney zal handig gebruik maken van dit geplaveide pad en content met hogere marges en winstgevendheid verkopen. Eerst in de bioscoop, daarna wat losse verkoop, vervolgens in abonnementsvorm via Disney+, dan nog als attractie in een themapark en als toetje nog tientallen jaren uitmelken. Een bijzonder mooi business model. Daar wil ik best wel eigenaar van zijn.

Slotsom: zij content, ik content

Met mijn aankoop van 4 aandelen Disney (NYSE: DIS) voor $109,75 per stuk voeg ik EUR 6,22 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Dit aandeel valt in een andere categorie dan mijn eerdere aankoop in ING. Maar op de lange termijn zal Disney zijn enorme concurrentievoordeel op het gebied van content te gelde maken. En dan verwacht ik dubbelcijferige groei. Wat zijn jullie gedachten over aandelen Disney?

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

7 gedachten over “The Walt Disney Company gekocht en KPN verkocht

 1. Leuke aankoop! Disney heeft de afgelopen 5 jaar al dubbele dividendverhogingen, maar doet dit “pas” 7 jaar. Samen me de 1,6% dividend staat hij niet op mijn lijst, maar het kan zeker een mooie groeier worden.

 2. Op dit moment niet het aandeel wat op mijn lijstje staat. Maar misschien op termijn.

  Abbv is het aandeel wat alle dividendbeleggers kopen op dit moment.

  Verder ben ik ook zoekende en afwachtend.

 3. Abbvie ziet er aantrekkelijk uit met dat moddervette dividendrendement. En gezien de pay-out lijkt het behoorlijk safe. Toch kleven er wel risico’s aan. Hoewel de pijplijn met nieuwe geneesmiddelen goed gevuld is moet het verlopen patent op reuma medicijn Humira (60% van de netto inkomsten) wel opgevangen worden. Johnson & Johnson die je ook op je lijst hebt staan is veel meer gediversificeerd en heeft daardoor een lager risico, maar ook een lager potentieel. Het is zo groot, bijna een healthcare ETF op zich. Ik kocht dat aandeel op 18 december en je kunt in de koers zien waarom.
  Dit jaar gebruik ik nog om te ontdekken welk type belegger ik nou eigenlijk ben. Onlangs ben ik meer gaan focussen op groeiaandelen i.p.v. dividendaandelen. Een aandeel als Visa heeft het laagste dividendrendement van de Dow Jones, maar zou ik om fundamentele redenen heel graag toevoegen aan mijn portefeuille. Ik ben van plan om een watchlist pagina toe te voegen waarin ik mijn ideeën opschrijf. Leuk om later nog eens terug te zien.

  1. Heel goed om na te gaan wat voor belegger je bent. Ik ben benieuwd waar je uitkomt. Hoe eerder helder, hoe eerder je een goede meerjarenstrategie kan opbouwen.

   Ik heb in mijn leven alle smaken al gehad en ben tot de conclusie gekomen om alleen voor dividendaandelen te gaan. Omdat ik merk dat het gevoel van “iets” krijgen erg lekker voelt en mijn drang naar meer een goede stimulans is om te blijven investeren.

   Bij andere beleggingen had ik geen rust en beargumenteerde ik voor mezelf altijd een richting die niet objectief waren. Van “zitten blijven als je geschoren wordt” tot “van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden”.

   Kortom een zwalkend beleid. En nu is het kopen op basis van dividend en blijven zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *