Maand update – januari 2019

Maand update – januari 2019

Januari was een uitstekende maand voor ons. Aan de inkomstenkant waren er wat meevallers. Salarissen, Kinderbijslag en Belastingtoeslag waren allemaal wat hoger. Behalve dividendinkomsten hebben we ook EUR 60,50 verdiend via Marktplaats en een uitbetaling van Opinionbar. Aan de uitgavenkant was alleen een Quooker reparatie onvoorzien. We hebben daardoor een spaarquote van 20% behaald. De beleggingsportefeuille heb ik uitgebreid met 1 aankoop.

In de onderstaande update geef ik een inzage in enkele van mijn beleggingsideeën. Ik ben nog aan het ontdekken wat voor type belegger ik ben. Alhoewel ik ervan overtuigd ben dat ik uiteindelijk alleen zal indexbeleggen, vind ik stock picking en timen van de markt nu veel leuker. Tot nu toe is dat niet zonder succes, al zijn de bedragen natuurlijk erg klein. Mijn individuele aandelen presteren op 1 na beter dan mijn ETF’s. Daar hecht ik verder niet al te veel waarde aan. Ik wil nu vooral leren. Als de portefeuille groter wordt zal mijn risicobereidheid gaan afnemen.

Portefeuille update

Een bijzondere beursmaand met iedere week forse stijgingen. De waarde van mijn portefeuille nam toe met 7%. Op 3 januari kocht ik aandelen ING voor EUR 9,41. Momenteel staat het aandeel op EUR 10,31 (+10%). Het is altijd leuk om een recente aankoop hard te zien stijgen. Omdat ik veel vertrouwen heb in een herstel, heb ik ook overwogen om een call optie te kopen. Als ING in de zomer boven de EUR 11,50 staat zal ik hier vast nog wel even aan terugdenken. Verder was er nieuws van mijn geliefde groeiaandeel ASML. Het dividend wordt in 2019 verhoogd met maar liefst 50%. Dat is een onsje meer dan de inflatie. De toekomst ziet er wat mij betreft zeer zonnig uit voor dit prachtige bedrijf.

Overwegingen – LVMH, RACE, EL

Omdat ik nog enige kasreserve heb, loerde ik ook op een aandeel in luxe consumentengoederen. Die categorie heb ik namelijk nog niet. Ik volg LVMH (o.a. tassen, cognac, champagne), Ferrari (auto’s die je niet nodig hebt) en EssilorLuxottica (brillen, o.a. Ray Ban). Met name Ferrari lijkt mij een prachtig aandeel. Deze sierkarretjes worden gekocht door de groeiende groep recessiebestendige superrijken. Er is continu een wachtlijst van een jaar en de marges zijn hoog. Het aandeel is nu 3 jaar op de beurs (ticker: RACE) en al 170% gestegen in waarde. Op 30 januari knalden de koersen van LVMH en Ferrari omhoog na bekendmaking van de resultaten. Dat voelde voor mij als een gemiste kans voor open doel. Jammer, maar wel weer een gratis les. Gelukkig heb ik nog een hele lijst met ideeën.

Prognose februari 2019 en KPN

Mijn prognose voor februari is minder rooskleurig. Dat geldt in het bijzonder voor mijn positie in KPN. Op 1 oktober 2018 kocht ik 200 aandelen voor EUR 2,27. Ik vond KPN de maand daarvoor ondanks een behoorlijke koers/winst verhouding opvallend laag gewaardeerd. Zeker gezien de stabiele cashflow, schuldpositie, dividendrendement en wat overnamefantasie. Met mijzelf had ik afgesproken om de helft van de aandelen te verkopen op EUR 2,65. Een harde weerstand o.b.v. technische analyse en dat is ook gebleken. Intraday enkele malen de kans gehad om te verkopen, maar niet gepakt. Daarna een daling tot minder dan EUR 2,50.

Momenteel staat KPN op EUR 2,75 (+21%), mede als gevolg van de interesse in een overname door Brookfield Asset Management. Ik geloof echter nog niet in een overname, dat komt te vroeg. Er is eigenlijk weinig veranderd t.o.v. de poging van America Movil in 2013. Dezelfde hobbels zijn er nu nog steeds. De overnamegeruchten zullen verdwijnen en de koers zal verdampen. Daarom hangt mijn vinger boven de verkoopknop. Een winst van +21% in vier maanden is natuurlijk dikke prima. Waarschijnlijk verkoop ik de helft en stap op een lagere prijs weer vrolijk in voor een nieuw lucratief ritje naar boven.

Dividendinkomsten

De afgelopen maand heb ik van vier van mijn elf posities dividend ontvangen.

 • Altria Group: EUR 3,54
 • Illinois Tool Works: EUR 2,23
 • Iron Mountain: EUR 4,55
 • Vanguard FTSE All World: EUR 4,61

Bij elkaar EUR 14,93 waar ik niet voor heb hoeven te werken. Bij deze zou ik deze bedrijven hartelijk willen bedanken voor hun inzet. Bedankt!

Hoe is jullie maand verlopen?

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

4 gedachten over “Maand update – januari 2019

  1. Bedankt, Mr. Groeigeld. Ik heb de reden een beetje verstopt in de tekst. Momenteel vind ik individuele aandelen veel leuker, ik wil graag leren en mijn risicobereidheid is nu groot. Natuurlijk hoop ik het beter te doen dan mijn ETF’s. Maar een eventuele meeropbrengst staat niet in verhouding tot de tijd die ik erin stop. Individuele aandelen volgen is een tijdrovend klusje. Ik kan me wel voorstellen dat ik in de toekomst met een grotere portefeuille minder risico wil nemen en er ook minder tijd aan wil besteden. Vandaar.

 1. Hoe bereken je je spaarquote eigenlijk? Is dit inclusief beleggen/aflossen, of puur spaarrekening?
  Ik zie in januari 20% staan. In een vorig artikel las ik 1450 euro per maand automatisch sparen. Dan kom ik uit op een totaal inkomen van €7000+ in januari?!
  Als dat klopt is het je gegund hoor (wel beetje jaloers hier 😉 maar dan had ik een hogere spaarquote dan 20% verwacht..

  1. Haha, dat zou mooi zijn inderdaad. Ik schreef dat er EUR 1.450 automatisch wordt afgeschreven (inmiddels 1.466,50 na onze eerste aflossing), waarvan 2x EUR 100 naar onze privérekeningen. Dat laatste neem ik niet mee. Opnames van spaarrekeningen gaan er uiteraard nog af. Ook schreef ik dat de toeslag (kinderopvang) en kinderbijslag hoger waren en nog wat passief inkomen. Aangezien we 3 kinderen hebben gaat dat om een groot bedrag dat we helaas niet iedere maand ontvangen. Ik beloof dan ook plechtig dat onze spaarquote deze maand aanzienlijk lager zal zijn :).

   Ik zal later nog artikelen posten over inkomsten, uitgaven en onze spaarquote.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *