ING Groep aandelen gekocht

ING Groep aandelen gekocht

De eerste aankoop sinds ik ben gestart met deze website zijn 40 aandelen ING Groep (EAN: INGA) voor EUR 9,41 per stuk. In mijn portefeuille ontbreken aandelen uit een aantal sectoren, waaronder financials. De bankensector heeft het lastig als gevolg van een afzwakkende yieldcurve. De korte rentes zijn namelijk harder opgelopen dan de lange rentes. Banken lenen zelf de duurder geworden korte rentes en lenen uit in de vorm van langlopende hypotheken. Daardoor neemt de rentemarge af en daarmee de winstgevendheid.


ING is de oudste en grootste bank van Nederland en actief in meer dan 40 landen. De bank onderstreept haar betrokkenheid met de maatschappij door sponsoring van cultuur en bovenal voetbal. Naast het grote “Oranje” sponsort ING ook bijna 500 amateurclubs. Daarnaast investeert ING met succes in duurzaamheid. Dat wordt ook voor beleggers steeds belangrijker in hun keuzes.

Wat is er aan de hand met ING?

Het afgelopen jaar heeft ING een zware koersval doorgemaakt van EUR 16,67 op 22-1-2018 tot EUR 9,19 op 27-12-2018. Een daling van maar liefst 44%.

Behalve de druk op rentemarges zijn de belangrijkste redenen een schikking van EUR 775 miljoen met het Openbaar Ministerie als gevolg van betrokkenheid bij witwaspraktijken. Het is de grootste schikking ooit in Nederland en dat gaan we terugzien in de resultaten in 2018. Daarnaast was er een rel vanwege de inmiddels afgeblazen salarisverhoging van CEO Ralph Hamers. De economische situatie in Italië is een zorgpunt omdat ING Italiaanse staatsobligaties bezit. De steeds strenger wordende kapitaaleisen zorgen voor een veiligere bank met een kleinere hefboom. Dit kan nadelig zijn voor de winstgevendheid. Tot zover de oorzaken van de lage waardering.

Is ING dan wel koopwaardig?

Naar mijn mening is ING veel te hard afgestraft. De bank staat er namelijk helemaal niet slecht voor. Het netto resultaat stijgt. Enerzijds omdat ING de kosten goed in de hand weet te houden. Anderzijds omdat het aantal klanten blijft groeien. Ik leid hieruit af dat de negatieve publieke opinie vooralsnog geen vat lijkt te krijgen op de operationele activiteiten. De prijs van het aandeel is in mijn ogen zeer aantrekkelijk. De koers/winst verhouding is laag en de intrinsieke waarde per aandeel ligt boven de koerswaarde. Het dividendrendement van 7,2% is bijzonder royaal. ING heeft geanticipeerd op de EUR 775 miljoen boete en heeft voldoende winst gereserveerd voor het uitkeren van het dividend. Gesteund door de goede onderliggende resultaten heb ik er vertrouwen in dat het dividend houdbaar is en in de toekomst zelfs kan stijgen.

Toekomstperspectief ING

ING heeft als strategie “Creating a differentiating customer experience” en investeert daarom veel in innovatie, analytics en digitalisering. Ze lijken daarin als een van de weinige grootbanken succes mee te boeken. De ING-app behoort bijvoorbeeld tot de top 10 meest populaire apps in Nederland. De strategie is helder en zal m.i. leiden tot sterke klantrelaties en aanzienlijke kostenbesparingen. Volgend jaar gaat de ECB de rente weer verhogen. Dat zou gunstig moeten zijn voor de winstgevendheid van ING. De huizenmarkt dendert ook door met een prijsstijging van 7% per jaar. De hypotheeksommen zullen dus toenemen. De vooruitzichten lijken mij daarom positief. En mocht het misgaan; met een balanstotaal van bijna 1 biljard is ING “too big too fail”. De overheid zal de leeuw ten alle tijden niet in zijn oranje hempie laten staan. Als consument kun je je bedenkingen hebben, maar als kleine kapitalist is dat prima.

Slotsom

Met mijn aankoop van 40 aandelen ING voeg ik EUR 27,20 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Natuurlijk is beleggen in een bank niet zonder risico. De hoge volatiliteit van het ING aandeel is ook geen pluspunt. Toch heb ik veel vertrouwen in de toekomst van de oranje leeuw en ben ik blij met deze aankoop. Wat zijn jullie gedachten over ING aandelen?

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *