Maandupdate maart 2021

Maandupdate maart 2021

Maart roert zijn staart. Na bijna 14 jaar voor dezelfde dochteronderneming te hebben gewerkt heb ik na eindeloos wikken en wegen de overstap gemaakt naar het moederschip. Een nieuwe baan dus. Al sinds ik met mijn blog begon weet ik dat mijn huidige baan vroeg of laat op zou gaan houden. Zover was het nog niet, maar het was wel de aanleiding om actiever om mij heen te kijken. En al dan niet bewust speelde het vooruitzicht van een eindige baan vast mee om onze reis naar meer financiële vrijheid te starten.

Ik heb ook overwogen om het einde, ik verwacht nog 1 jaar, af te wachten. Het vooruitzicht van vrijstelling van werk met een maand of vijf plus een gouden handdruk oogt niet onaantrekkelijk. Dat zou mijn route naar meer financiële vrijheid waarschijnlijk wat inkorten. En een pauze na ruim 15 jaar hard werken is ook best welkom. Maar het liep anders. Ik ben vooral blij met deze kans en wil die met beide handen aangrijpen. Als je ergens lang hebt gewerkt weet je je weg eenvoudig te vinden. Mijn oude team, de infrastructuur en de werkwijze had ik zelf vanuit niets opgebouwd. Nu is er al een team en heel veel andere nieuwe collega’s. De coronasituatie maakt het opbouwen van vertrouwensrelaties uitdagend. Ik vind het best spannend. Vermoedelijk zal mijn blog tijdelijk op een (nog) lager pitje draaien.

Portefeuille update

De waarde van de beleggingsportefeuille beweegt momenteel rond een halve ton. Het gaat ongelooflijk hard. Nog maar vijf maanden geleden in de maandupdate van oktober 2020 bedroeg de waarde 40k. Sindsdien heb ik EUR 3.560 bijgestort. De resterende EUR 6.340 komt voor EUR 300 uit dividendinkomsten en vooral uit een toename van de waarde van de aandelen inclusief valuta effecten. Op fundamentele basis lag een daling misschien wel meer voor de hand. Maar de enorme instroom van vers kapitaal jaagt de beurs alleen maar omhoog.

In maart zette, net als eerder in februari, inflatieangst de rente hoger. Dat is slecht nieuws voor technologie aandelen. Hun winsten moeten namelijk tegen hogere rentes verdisconteerd worden. In het Discounted Cashflow Model kun je zien wat een hogere disconteringsvoet doet met de waarde van een aandeel. Ik besloot hier en daar gebruik te maken van de daling. De gekochte aandelen blijven natuurlijk ontzettend duur. Maar met het stevig aangelegde fundament valt het toevoegen van meer risico te rechtvaardigen. Ik heb gemerkt geen moeite te hebben met de sterke fluctuaties die bij dergelijke aandelen zijn inbegrepen. Frustraties zitten meer bij mijn verkoopbeleid. Disney, ASML, Philips, UPS, etc hebben het na de verkoop allemaal goed gedaan. Bij de aankoop van Adobe geef ik een meer persoonlijke visie mee. Indien gewaardeerd zal ik dat vaker doen.

Verkocht en gekocht: putoptie Enel

Nutsbedrijven zijn behoorlijk afgekomen en vorige maand kocht ik met American Electric Company mijn eerste bedrijf in deze sector. Al langer heb ik mijn oog laten vallen op het Italiaanse Enel. Ik ben vooral gecharmeerd van de de ambities op het gebied van hernieuwbare energie en de sterke positie die Enel hierin nu al heeft. Op 3 maart verkocht ik twee putopties Enel met expiratiedatum 21 mei en een uitoefenprijs van EUR 7 per aandeel. De koers van het aandeel dipte op dat moment naar EUR 7,57. Voor deze opties ontving ik EUR 200 aan premie. De bedoeling was om 200 aandelen in bezit te krijgen voor netto EUR 6,00 per stuk indien de prijs zou blijven dalen. Of de premie volledig op te strijken indien de prijs zou stijgen. Mooie deal, toch?

Twee dagen later deed ik echter een ontdekking. Ik ging uit van een (standaard) grootte van 100 stuks per contract. De opties van Enel worden echter met een contractgrootte van 500 verhandeld. Het was echt lastig om die informatie te vinden. Op expiratiedatum zou ik mogelijk 1000 aandelen Enel moeten afnemen voor in totaal EUR 7.000. Die verplichting is veel te groot voor mij. Ik heb overwogen om 1 optie te verkopen, maar ook EUR 3.500 vond ik te groot. Daarom heb ik de twee opties weer verkocht voor EUR 150. Op zich mooi, een winst van 50 piek of 25% in twee dagen. Maar de actie was vooral een les. Ik moet mij beter verdiepen in dergelijke aankopen. Jammer genoeg is de prijs van Enel weer opgelopen. Ik wacht geduldig op een nieuwe kans. En baal een beetje dat ik de aandelen niet gewoon heb gekocht.

Adobe: creativiteit voor iedereen

Een van de belangrijkste lessen die ik heb geleerd gaat over de ontwikkeling van overtuigingen. Mensen zijn in mijn ogen geneigd om te sterke overtuigingen te ontwikkelen. En die met hand en tand te verdedigen. De aarde is plat en suiker is goed voor je. Ik ben er zelf allesbehalve immuun voor. Maar dit inzicht helpt om discussies om te buigen naar een dialoog. Positief sceptisch en vooral nieuwsgierig. Door te verkennen waar elkaars overtuigingen vandaan komen probeer ik nieuwe inzichten op te doen.

Een van mijn overtuigingen is dat creativiteit en content een steeds belangrijkere rol gaan spelen voor bedrijven om zich te kunnen onderscheiden. Automatisering en algoritmes, een vakgebied waar ik bekend mee ben, nemen meer en meer taken over die voorheen door mensen werden uitgevoerd. Die trend zal doorzetten (tot de ethische grenzen zijn bereikt). Ik speel daarop in met de vele halfgeleider aandelen die ik in portefeuille heb. Creativiteit en content zijn echter moeilijk te automatiseren. Daar blijven, in mijn overtuiging, mensen voor nodig. De automatisering zit meer in hulpmiddelen. En Adobe is de absolute marktleider voor de creatieve industrie. De kassa blijft intussen lekker door rinkelen.

Adobe is vooral bekend als uitvinder van het pdf format. Inmiddels is het bedrijf actief op het gebied van digitale media met producten als Photoshop en Illustrator. Daarbij is de uitbreiding naar digitale marketingsoftware erg succesvol. Mijn werkgever is onlangs ook overgestapt naar Adobe en daardoor ben ik bekend met de markt en producten. Het meest indrukwekkende is de omzetting van het bedrijfsmodel naar clouddiensten. Hierdoor zijn bedrijven in staat om hun website op maat te maken voor iedere unieke bezoeker, data vast te leggen, advertenties te optimaliseren en nog veel meer. Door de pandemie verschoof de aandacht van veel bedrijven naar online en zodoende waren Adobe’s producten in trek. Onlangs publiceerde het bedrijf de jaarresultaten en die waren boven verwachting. Analisten buitelen over elkaar heen met adviesverhogingen.

Digitalisering en creativiteit zijn absoluut aanjagers voor toekomstige groei. Als marktleider heeft Adobe schaalvoordelen, netwerkeffecten en overstapdrempels. Het bedrijf is zeer winstgevend, genereert een enorme kasstroom, investeert veel in innovatie en koopt regelmatig eigen aandelen in. Dit jaar loopt een inkoopprogramma van $8B af en in december 2020 is een nieuw inkoopprogramma van $15B goedgekeurd. Op lange termijn zijn de vooruitzichten erg gunstig. Daarom heb ik besloten om een eerste positie te nemen in deze groeidiamant. Op 4 maart kocht ik 1 aandeel Adobe voor $440. Met de aankoop voeg ik nul euro toe aan mijn dividendinkomsten.

Gekocht: Teradyne

Al vanaf de start van mijn portefeuille ben ik bijzonder positief over de halfgeleiderindustrie. Dat begon met het kopen van kroonjuweel ASML. Gedurende de pandemie nam de vraag naar chips toe en werden de tekorten zichtbaar. Vooral de autosector kampt met ernstige problemen. Een van de spelers is het vanuit Philips ontstane NXP semiconductors. Zij leveren de radarchips voor rijhulpsystemen van vrijwel alle automerken. Mooi aandeel.

Hoe bepaal je nu welke bedrijven van zo’n trend kunnen profiteren? Dat is lastig en er spelen veelal externe factoren een rol. Bijvoorbeeld modegrillen en rechtszaken. Daarom heb ik een eenvoudige strategie. Ik kijk wat verder in de keten en zoek naar toeleveranciers. Het idee is dat die bedrijven sowieso profiteren, welke leverancier dan ook het meest succesvol zal worden. Dit voorkomt Nokia taferelen. Buy the bullet, not the gun.

Zo had ik eerder succesverhalen ASML (lithografiemachines) en Taiwan Semiconductor (fabricage) geselecteerd. Apple die een rechtszaak tegen Qualcomm aanspant? Maakt mij niet uit, ze zijn allebei grote klant van TSM. Een uitzondering is Broadcom (AVGO). De combinatie van een hoog dividendrendement, hoge groei en goede vooruitzichten boden een mooie instapkans vorig jaar.

Teradyne past echter perfect in het plaatje. Dit Amerikaanse bedrijf ontwikkelt testsystemen voor halfgeleiders. Intel wil $20B investeren, Biden $50B en TSM $100B in meer productiecapaciteit. Het is nog even wachten op de andere grootmacht Samsung, maar zij kunnen eigenlijk niet achterblijven. Dit is goed nieuws voor alle toeleveranciers. Teradyne zal beslist profiteren en de komende jaren een stevige omzetgroei noteren. Afgelopen jaar liep het marktaandeel in testsystemen al op van 40% naar 50%. De groei van de winst per aandeel met 65% is daarbij ronduit indrukwekkend.

Het in 1960 opgerichte bedrijf is ook actief in industriële automatisering met bijvoorbeeld robotarmen en ondersteunende software. Circa een derde van de omzet komt uit deze productgroep. De vraag naar industriële automatisering groeit stevig. Teradyne verwacht een segmentgroei van 30% in 2021. Op mijn wachtlist had ik het Japanse bedrijf Daifuku op het vizier met hetzelfde onderliggende thema. De minimale instapgrootte bedraagt echter 100 aandelen, ruim EUR 8k, en dat is te groot voor mijn arme portemonneetje.

Teradyne heeft een balans zonder schulden, een hoge dividendgroei en stevige aandelen inkoopprogramma’s. In 2021 wordt voor minimaal $600M aan aandelen ingekocht (~3%) als onderdeel van een nieuw programma van $2B. Ook wordt een deel van de vrije kasstroom gebruikt voor het doen van kleine overnames waarmee de bestaande positie wordt uitgebouwd. En de vooruitzichten van Teradyne zijn bijzonder gunstig.

Teradyne zit in een sterk trendkanaal

Het aandeel is beslist geen koopje, maar op lange termijn is de kans op een bovengemiddeld resultaat in mijn optiek groot. Voor de timing en de aankoopprijs heb ik gekeken naar het trendkanaal. Op 10 maart kocht ik 4 aandelen Teradyne (TER) voor $109 per stuk. Daarmee voeg ik EUR 1,34 toe aan onze jaarlijkse dividendinkomsten.

Verkocht: Basic Fit

Basic-Fit was nu juist een voorbeeld waarbij ik expliciet wel koos voor speler in een eindmarkt. De fitness markt groeit als steroïden. Dat heeft niet alleen met de gezondheidstrend te maken. Fitness centra fungeren ook als ontmoetingsplaats en vervullen een belangrijke sociale rol. Om daarop in te spelen met toeleveranciers heb ik ook het Italiaanse Technogym (apparaten) overwogen. Ik was er echter van overtuigd dat de markt de situatie van de Basic-Fit verkeerd inschatte. De Europese fitness markt is zeer gefragmenteerd waardoor er voor de grote spelers volop ruimte is voor groei. Schaalvoordelen spelen een grote rol en Basic-Fit heeft als marktleider een uitstekende positie.

Natuurlijk zorgde de pandemie voor gesloten fitness centra en daalde de omzet stevig. Het aantal abonnees daalde met 10%. Valt mij nog mee eerlijk gezegd. De keten had behalve cash ook een succesvolle groeistrategie en kon indien nodig extra aandelen uitgeven. En dat is ook gebeurd. Dat kunnen veel kleine concurrenten niet. Die gaan massaal op de fles. Als de wereld weer opengaat zal Basic-Fit snel marktaandeel winnen en door kunnen gaan met wat ze al een tijd doen: hard groeien. Mijn gemiddelde aankoopprijs bedroeg EUR 20 en ik heb op 11 maart verkocht op EUR 35 per stuk. Hoewel mijn verkoopdoel van EUR 40 nog niet was behaald ben ik tevreden met het resultaat (+75%). Als alternatief overweeg ik Just Eat Takeaway of Prosus.

Roper Technologies: simple ideas, powerful results

Een aandeel dat al een tijd op mijn watchlist staat heb ik eindelijk toe kunnen voegen aan mijn portefeuille. Het is in mijn opinie dan ook het meest veelbelovende van de grote industriële aandelen. Mijn enthousiasme komt vooral voort uit het bedrijfsmodel. Het management heeft zich gespecialiseerd in het overnemen van bedrijven met sterke kasstromen tegen redelijke waarderingen. Roper heeft een gedecentraliseerde structuur waarin ondernemerschap floreert. De verschillende bedrijven genereren veel cash die doorgaans vooruit wordt ontvangen. Het gaat dan met name om software abonnementen in niche markten.

Roper heeft een zogenaamd asset-light model met sterke wederkerende inkomsten. Er is slechts 1% van de inkomsten nodig aan investeringen in productiefaciliteiten. Dat is veel lager dan concurrenten. Daardoor kan Roper meer investeren in innovatie en haar prijszettingsvermogen behouden. De vrije kasstroom marges zijn gigantisch hoog. Hoger dan Apple bijvoorbeeld. De concurrentievoordelen bestaan verder uit overstapdrempels en netwerkeffecten. Roper heeft dan ook een wide-moat rating. Het bedrijf wordt onder de sector industrie geschaard, maar het is eigenlijk meer een technologisch bedrijf.

Dividendgroei Roper

Het dividend van Roper wordt al 27 jaar verhoogd. Het is daarmee een echte dividendaristocraat. Het aandeel is niet populair onder dividendbeleggers vanwege de lage yield. Daar staat echter een sterke dividendgroei tegenover. De afgelopen twintig jaar bedroeg de gemiddelde verhoging 17%. Er waren maar twee jaren zonder dubbelcijferige groei. Omdat de koers steeds is meegestegen blijft het dividendrendement laag. Momenteel iets boven een half procent.

Ondanks de pandemie heeft Roper in 2020 weer sterke cijfers kunnen overleggen. De vrije kasstroom steeg bijvoorbeeld met 16% en dit onderstreept de kracht van het bedrijfsmodel. Op korte termijn ontstaat er wat tegenwind door wat meer schuldafbouw van enkele overnames, prijsdruk en wellicht stijgende rente. Roper is echter een goed geleid en ijzersterk bedrijf met een uitstekende kapitaaldiscipline. Het bedrijf moet in staat zijn om op lange termijn met hoge enkelvoudige cijfers te blijven groeien. Op 25 maart kocht ik een eerste aandeel voor $399, nog net onder mijn kooplimiet van $400. Daarmee voeg ik EUR 1,89 toe aan onze jaarlijkse dividendinkomsten.

Solaredge: wereldmarktleider in smart energy technologie

Solaredge Technologies is een Israëlisch bedrijf en wereldmarktleider op het gebied van omvormers. Dat zijn apparaten die de energie van zonnepanelen omzetten in netstroom. Het ecosysteem omvat ook optimizers en cloud-gebaseerde monitoring sytemen. Het zeer innovatieve bedrijf maakt zonnepanelen steeds efficiënter waardoor het beter kan concurreren met fossiele brandstoffen. Hiermee draagt het bedrijf bij aan een groenere planeet. Het aandeel is dan ook in veel populaire duurzaamheidsfondsen opgenomen.

Ook bij deze aankoop is het idee dat ik niet weet welke leverancier van zonnepanelen het best gaat presteren. De concurrentie is in deze markt hevig en de marges dalen. In omvormers heeft Solaredge echter een technologische voorsprong. Israël is tevens een van de zes landen waar ik grote verwachtingen van heb. In dit land speelt innovatie een sleutelrol. Door de jarenlange conflicten heeft Israël een van de grootste legers ter wereld. Defensie is sinds oudsher een enorme katalysator voor innovatie. Andere Israëlische bedrijven die ik interessant vind zijn Fiverr (platform voor freelancers) en Wix (website maker).

Door de snelgroeiende vraag naar zonnepanelen groeit Solaredge als kool. Analisten verwachten de komende tien jaar een groei van 20%. De beurskoers loopt ver vooruit op deze groei. Maar in de uitverkoop de afgelopen maanden meende ik een nieuwe kans te zien om in te stappen. Het aandeel koerste iets boven $100 toen ik het mei vorig jaar op mijn watchlist zette. De koers piekte begin januari op $371. Het is een aandeel met een hoge risico/rendement verhouding. Op 29 maart kocht ik twee aandelen Solaredge voor $256 per stuk. Met deze aankoop voeg ik nul euro toe aan mijn dividendinkomsten.

Wijziging maandelijks indexfonds

In november 2020 ben ik gestart met het Northern Trust World Custom ESG Equity indexfonds. Door vier maanden EUR 100 in te leggen zou ik EUR 50 van ABN AMRO ontvangen. Een leuke cashback actie die in vier maanden al direct 12,5% rendement zou opleveren. Op 10 maart werd de bonus inderdaad overgemaakt met een bedankje voor de deelname. Graag gedaan hoor, ABN AMRO :). Ik heb de inleg in maart nog laten doorlopen. Het saldo bedraagt momenteel EUR 541,41. Er is dus ook nog EUR 41,41 koerswinst bijgekomen.

Nu de actie is afgelopen ben ik de inleg in het fonds gaan heroverwegen. Het maandelijks automatisch inleggen zonder transactiekosten bevalt mij goed. Het wereldwijde fonds heeft een behoorlijke overlap met alle losse aandelen die ik bezit. Daarom heb ik besloten om te switchen naar het Northern Trust Emerging Markets Custom ESG Equity indexfonds. Hiermee kan ik een gespreide positie opbouwen in opkomende markten. Wat meespeelt is dat de beurs momenteel hoog staat en opkomende markten wat zijn achtergebleven. Het gaat om een klein bedrag, maar ongemerkt bouw ik zo toch een positie op. Wil je hier meer over weten, bezoek dan vooral eens het blog van Mr. Fob.

Uitgelicht: American Electric Power Company

Hoewel nog maar net in mijn portefeuille is opgenomen verdient het aandeel opnieuw een podium. Een beetje confirmation bias is mij ook niet vreemd. Want het regent momenteel koopadviezen op AEP:

Natuurlijk valt nieuws van recente aankopen mij meer op dan gebruikelijk. Maar toch. Het zijn geen (geautomatiseerde) berichten op Yahoo of Seeking Alpha van sites als Zacks of Simply Wall St. Dan zit er altijd wel een positief (en vaak aangedikt) verhaal tussen. In het bericht van mijn enige betaalde digitale abonnement, Beleggers Belangen, staat ook mijn andere favoriet Enel. En de andere namen heb ik ook op het vizier gehad (NEE, AES, RWE).

Wat ook opvalt is dat de adviezen aan de late kant zijn. Zelf kocht ik het aandeel op 22 februari voor $75,90 per stuk. Dat was drie dagen voordat de jaarresultaten bekend werden gemaakt. Afhankelijk van de informatie die ik heb weten te verzamelen koop ik vaak vlak voor of na presentatie van kwartaal- of jaarcijfers. Het eerste anticiperend op een meevaller, het tweede als er twijfels zijn.

Dividendinkomsten

Elf bedrijven keerden een deel van hun winst aan mij uit. Ik ben ze daar bijzonder erkentelijk voor. Ga zo door!

Intel€ 3,66
Microsoft€ 3,58
Pfizer€ 4,44
Groupe SEB€ 54,31
Electronic Arts€ 0,49
Johnson & Johnson€ 7,18
Pan American Silver€ 0,79
3M€ 6,31
Unilever€ 34,14
Royal Dutch Shell€ 19,16
Gilead Sciences€ 5,14

Bij elkaar kwam er maar liefst EUR 139,19 aan dividendinkomsten binnen. Een absoluut record! Net als vorige maand zat er een meevaller tussen en het was direct een flinke. De Franse producent van huishoudelijke apparatuur SEB besloot aandeelhouders te belonen met 1 extra aandeel per 10 aandelen in bezit. Iets dat ze in 2004 ook al eens hebben gedaan. Omdat ik slechts 4 aandelen bezit werd het stockdividend in cash uitgekeerd. Het doel van deze actie was de loyaliteit van trouwe aandeelhouders te verdienen. Bij mij is dat gelukt.

De stijging ten opzichte van vorig jaar bedraagt een gigantische 215%. De dividenduitkering van Shell werd geherinvesteerd dus ik heb er dit kwartaal weer een aandeel bij. Al met al een fantastische maand op het gebied van dividendinkomsten!

Dividendgroei

Na de vele dividendverhogingen vorige maand werd maart een pauzemaand. Ik heb alleen een toename bij Wheaton Precious Metals genoteerd. Het dividend ging met mooie 8,3% omhoog. Het doel is het creëren van een automatisch groeiende passieve inkomstenstroom. Ook dit soort aandelen doen lekker mee. Volgende maand verwacht ik in ieder geval een opslag van mijn saaiste aandeel; Johnson & Johnson.

Slotsom: groeispurt

In maart heb ik een aantal aankopen gedaan maar nauwelijks extra dividendinkomsten toegevoegd. Adobe en Solaredge betalen niets en Teradyne en Roper zijn aandelen met een laag dividendrendement. Na de groeispurt van mijn portefeuille zet ik in maart vol in op groei. Nu nog in mijn nieuwe baan groeien.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

10 gedachten over “Maandupdate maart 2021

 1. Gefeliciteerd met je nieuwe baan. Zelf ook sinds 4 maanden een andere job.

  Ik heb toch maar fast graphs aangeschaft omdat ik geloof in value beleggen. Er daar komen mooie inzichten uit moet ik zeggen.

  Die Chuck ziet het allemaal niet zo verkeerd. uiteindelijk tenderen alle aandelen weer terug naar hun historische p/e verhouding.

  De kosten van deze tool gaan zich vanzelf terugverdienen ben ik van overtuigd.

  succes verder

  gr

  1. Bedankt Dividendbelegger.

   Fast Graphs vind ik persoonlijk een betere tool dan die je eerder noemde (Simply Wall St). Het blijft echter een hulpmiddel. In het algemeen worden zaken als fundamentele trends, economische cycli en momentum minder goed meegenomen. Daarom probeer ik altijd meerdere bronnen te combineren, waarbij jaarverslagen en kwartaalupdates belangrijk blijven.

 2. Allereerst van harte gefeliciteerd met je nieuwe baan. Zo’n stap is altijd even wennen, maar daar groei je inderdaad vanzelf wel weer in!

  Je hebt weer een mooie maand gedraaid, fantastische resultaten en mooie aankopen. Ik vind de manier waarop je schrijft en je inhoudelijke kwaliteit erg goed.

  Ga vooral zo door!

  1. Bedankt Mr. Robot. Het is beslist een pittige periode.

   Je reactie doet mij goed. Er zit veel tijd in en ik blijf in dubio of het mij genoeg brengt. Je hoopt op reacties, discussies en interactie tussen lezers. Dat blijft helaas erg dun. Eind dit jaar ga ik weer heroverwegen.

   1. Herkenbaar, hoewel ik er niet zoveel energie in stop als jij dat doet op je blog, die met de maand een stuk mooier uitziet.

    Voor mij waren deze 2 jaren van belang om vooral een goede start te maken en groei te laten zien en ervaren.

    Je begon ooit om uit te zoeken wat voor soort belegger je bent. Ik ben wel benieuwd of je een keuze hebt gemaakt of dat je verschillende strategieën door elkaar heen blijft gebruiken.

    gr

    1. Leuke vraag!

     Je bent wat je koopt. Uit mijn portefeuille kan je wel het een en ander afleiden. Ik zie mijzelf vooral als een actieve dividendgroei belegger, stockpicker en market-timer. En beleg vooral fundamenteel, op basis van seculiere trends. Ik ben heel bewust overwogen in de chipsector.

     Ten opzichte van anderen leg ik meer nadruk op groei ipv de hoogte van het dividend. Mijn gemiddelde dividendrendement bedraagt 2,4% (excl. cash). Aandelen als Roper, Teradyne, EA, Monolithic Power, maar ook een Baxter zie je niet of nauwelijks in andere portefeuilles. Veel kiezen of voor meer dividend of groei. De aandelen die een klein dividend bieden vind ik juist interessant.

     Daarnaast heb ik een aantal aanvullingen; momenteel 20% hoogdividend, 10% edelmetalen, 8% groei en 2% crypto. Die laatste drie categorieën zullen vroeg of laat worden ingeruild voor dividendaandelen. Naarmate het overbruggingspensioen meer in zicht komt zal de nadruk naar de hoogte van het dividend verschuiven.

     Verder valt op dat ik de laatste tijd niet meer bezig ben met crowdfunding, peer-2-peer lending en dergelijke. Stiekem blijft dat wel gewoon wat inkomsten genereren, maar ik merk dat aandelen mij meer boeien. En zo zal mijn beleggingsstijl over tijd wel verder evolueren.

  1. Dankje Mr. Groeigeld.
   Omdat de markt behoorlijk vooruit loopt op de groeiverwachtingen. Het aandeel staat momenteel op een all-time high, dus hoger dan voor de pandemie (!). Terwijl er wel krimp in leden, geen nieuwe centra, en inmiddels een 2e emissie nodig was voor de nodige liquiditeit (verwatering). Ten opzichte van de aanschaf is de risico/rendementsverhouding fors gestegen. Ik ben nog steeds enthousiast, maar besef ook dat tegenvallers nu extra hard zullen worden bestraft. Kortom, ik denk dat er aantrekkelijkere alternatieven zijn. Armer ben ik er in ieder geval niet van geworden :).

 3. Van harte gefeliciteerd met je nieuwe baan! Leuk om je update over nieuwe aankopen te lezen.

  Ik ervaar het echt als inspirerend om hier namen van bedrijven tegen te komen dan bij andere bloggers. Dat maakt het lezen van je maandupdate altijd de moeite waard voor mij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *