Maandupdate – november 2021

Maandupdate – november 2021

Wederom een drukke maand. Ondanks dat we ons iedere week arm eten aan fruit werd ons gezin getroffen door een coronageval. Dat betekent verplichte thuisquarantaine en een aanslag op onze creativiteit. De bordspelletje kwamen op tafel en een grabbelton met “dingen om te doen”. Want gemiddeld waren de kinderen om een uur of tien wel klaar met het huiswerk. Uiteraard werd de quarantaine verlengd toen onze jongste ook positief testte. Het valt dan altijd op hoe snel kinderen beter zijn. Een dagdeel hoofdpijn en niet lekker en dat is het wel. Hopelijk blijft het hierbij.

In de beleggingsportefeuille ook een hoop activiteit. Na vele maanden niet meer te hebben ingelogd op Mintos kwam er een verrassing naar voren. Het overgrote deel van het geld op het peer-2-peer lending platform bleek namelijk niet meer geïnvesteerd te zijn. De automatische investeringsregels die het zo’n passieve inkomstenstroom maakten werden blijkbaar niet meer getriggerd. Helemaal passief is het dus niet. Ondanks het fraaie rendement van bijna 10% en de probleemloze ervaring besloot ik het saldo op te nemen en te gebruiken om de dividendportefeuille uit te breiden. Zodra de laatste 9 leningen zijn terugbetaald of teruggekocht stop ik helemaal met Mintos.

Hypotheekupdate

Inmiddels hebben we een offerte ontvangen voor een extra inleg in de spaarhypotheek. Door EUR 4.000 bij te storten daalt de spaarpremie met EUR 32 per maand. Het extra ingelegde bedrag rendeert bovendien tegen 5,15% tot minimaal 2028. Dit lijkt een goede deal, zeker als het geld anders door inflatie wordt opgepeuzeld.

Maar. De spaarhypotheek is vooral aantrekkelijk omdat de hoge rente aftrekbaar is. Dit jaar met 43%. Het wordt onder druk van Brussel steeds duidelijker dat er een einde gaat komen aan de hypotheekrenteaftrek. Wanneer en hoe snel blijft echter een vraag. Het is duidelijk dat als de hypotheekrenteaftrek eindigt, de spaarhypotheek niet interessant meer is. In dat scenario zou ik liever over willen sluiten naar een aflossingsvrije hypotheek. Geen annuïtaire lening, het nut daarvan ontgaat mij nu er nauwelijks tot geen renteverschil meer is. Je kunt immers van een aflossingsvrije hypotheek zelf een annuïteit maken en andersom niet. Gratis flexibiliteit.

Hoe te handelen bij onzekerheid? Vooralsnog lijkt niets doen het beste, tot er meer duidelijkheid is. Ik ben erg benieuwd naar jullie mening dus post vooral een reactie!

Watchlist

Al langer wilde ik de aandelen die ik volg wat meer toelichten. Op mijn watchlist pagina heb ik een nieuwe verdeling gemaakt in sectoren. De bedoeling is om alle aandelen die ik volg of bezit daarin te rubriceren met een korte beschrijving. En dan bij voorkeur met een link naar een eerdere post van mij of andere bloggers. Dat is meer werk dan ik had gedacht.

Deel van de watchlist aandelen uit de sector industrie

Er zit ook een idee achter de watchlist pagina’s. De bedrijven die ik het allerliefste zou willen toevoegen aan mijn portefeuille worden gepromoveerd naar de wishlist. De enige reden om niet direct te kopen is de waardering. Bedrijven die ik aantrekkelijk gewaardeerd acht worden op de shortlist geplaatst.

In de praktijk is het lastig om alles direct bij te werken. Daarom zet ik op de watchlist pagina ook iedere maand de aandelen die ik met bovengemiddelde interesse volg. Daar zit niet altijd direct een koopintentie achter. Soms is een bedrijf mij opgevallen en wil ik er meer van weten.

Challenge: om de watchlist compleet te krijgen wil ik iedere dag 1 aandeel toevoegen aan de sector verdeling. Neem regelmatig een kijkje in de sector watchlist aandelen!

Kao Corporation: making live beautiful

Kao Corporation is een Japans bedrijf actief in huishoudelijke producten en persoonlijke verzorging. Het valt te vergelijken met een mengeling tussen Procter & Gamble (Pampers/Dreft/Herbal/Olay), Beiersdorf (Nivea/Labello) en L’Oreal (Maybelline/Garnier/Biotherm). Kao heeft sterke posities in wasmiddelen (Attack), luiers (Merries) en huidverzorging (Biore). Circa twee derde van de omzet komt uit Japan. In Nederland zijn haarverzorgingsproducten van Guhl, Goldwell en John Frieda bekende merken. Ik ben vooral gecharmeerd van de groeiende positie in cosmetica. Dit segment profiteert sterk van de individualiseringstrend. De prestaties van sectorgenoot L’Oreal spreken tot de verbeelding en het is spijtig dat dit Franse topaandeel zo duur is geworden.

Kao investeert veel in R&D, zowel op productontwikkeling als fundamenteel onderzoek. Hierdoor kan het bedrijf constant producten uitbrengen met een hoge toegevoegde waarde, premium prijzen en goede marges. De achterliggende filosofie is “yoki-monozokuri”, wat een uitstekend creatieproces dat goed is voor iedereen betekent. En onderdeel van de Kao Way waarin “kirei” centraal staat. In het onderstaande filmpje zie je een introductie en een voorbeeld waarbij een verpakking is ontworpen met 50% minder gebruik van plastic.

Een logisch gevolg is dat het bedrijf uitmuntend scoort op duurzaamheidscriteria. Er zijn verschillende aanbieders van ESG criteria, maar bij allemaal springt Kao er boven uit. Portefeuille aandelen Unilever en Danone scoren ook goed. En dat wordt steeds belangrijker. Beleggers hebben er meer geld voor over en het is nodig om nieuw talent aan je bedrijf te binden.

Een ander sterk punt is het dividend trackrecord. Kao heeft al 32 jaar achter elkaar het dividend verhoogd en is daarmee een echte dividendaristocraat. En dat ging niet zachtzinnig. Over de periode groeide het dividend met gemiddeld 10% per jaar. Kao keert inmiddels 20x zoveel uit als in 1989.

Het dividend is veilig gezien de business, sterke R&D en de goede financiële positie. Kao heeft een wide moat rating met een stabiele outlook. De schuld bedraagt slechts 16% ten opzichte van de bezittingen, Kao heeft dankzij een goedgevulde bankrekening zelfs een netto kaspositie. Verder staat er weinig goodwill op de balans. De kasstroom groeide gestaag tot corona uitbrak. De pandemie hakt er flink in bij Kao, meer nog dan bij sectorgenoten. Zodra het coronavirus onder controle is verwacht ik dubbelcijferige groei. Met name het marktaandeel in schoonmaakproducten zal vermoedelijk herstellen. In de plannen van het bedrijf staat het continueren van dividendverhogingen expliciet genoemd. Garanties zijn er niet, maar ik zie in Kao een toekomstige dividendkoning.

De waardering van het aandeel is behoorlijk teruggelopen. De belangrijkste oorzaak zijn zorgen over het kunnen doorberekenen van de gestegen inkoopkosten. Hierdoor loopt Kao achter op haar plan. De lange termijn vooruitzichten blijven echter goed, vooral dankzij de groei in cosmetica. Op het gebied van digitalisering kan Kao nog veel winnen. L’Oreal en LVMH zijn daar goede voorbeelden van met een enorme omzetverschuiving naar online kanalen. Daarnaast ben ik positief over de Japanse yen ten opzichte van de euro. Net als bij het Noorse Orkla verwacht ik enige rugwind uit het valutaeffect.

Op 2 november kocht ik 20 aandelen Kao Corporation voor EUR 48 per stuk op de beurs in Frankfurt. Op de beurs in Japan geldt een minimale afname van 100 stuks en dat is teveel voor mijn portemonnee. Met deze aankoop voeg ik EUR 18,62 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Op korte termijn verwacht ik geen wonderen, de uitvoering van de ambities kost een hoop (en wast een beetje). Aan de andere kant is het neerwaarts risico beperkt en wilde ik dit bedrijf vanwege het bedrijfsmodel, het trackrecord en de geografische spreiding erg graag toevoegen.

Gekocht: Global Payments

In mijn portefeuille ontbreekt een positie in de fintech industrie. De digitalisering van betalingsverkeer is een sterke groeimarkt. Contant geld wordt steeds minder gebruikt doordat hele economie steeds digitaler wordt. Het is bovendien makkelijker en eenvoudiger. Behalve voor mijn moeder. De sector is erg gefragmenteerd en omdat schaal belangrijk is, is het eten of gegeten worden. Kortom, een interessante markt.

Lang heb ik de reuzen Visa en Mastercard overwogen en nog steeds staan deze bedrijven op mijn vizier. De waardering van de hele fintech sector was me echter te gortig, met Adyen als bekendste Nederlandse voorbeeld. De afgelopen maanden liep de sectorbrede waardering terug. De markt is krankzinnig groot, waarbij vooral de enorme Business-2-Business markt opvalt, die nog steeds vooral via traditionele betaaloplossingen wordt bediend.

Global Payment levert betaaltechnologie, software en payrolling diensten en is operationeel actief in 38 landen. De kern bestaat uit het verwerken van transacties van bijna 4 miljoen kleine en middelgrote winkeliers waarvoor een klein vergoedingspercentage wordt verkregen. Global Payments heeft een concurrentievoordeel dankzij de volledig software gedreven oplossingen waarbij het onderscheid tussen fysieke en online kanalen wordt overbrugd.

Bij Global Payment spreken er naaste de marktbrede daling nog drie zaken. Allereerst was bij de halfjaar cijfers de outlook lager dan door analisten verwacht. Daarnaast neemt de concurrentie toe door de overname van Afterpay door Square. Als laatste kwam het nieuws dat het grotere Fidelity Information Services (FIS) niet langer geïnteresseerd is in een overname.

Het negatieve sentiment is in mijn ogen overtrokken. Global Payments heeft het ten opzichte van haar peers helemaal niet slecht gepresteerd. In veel opzichten zelfs beter dan de bekende grootmachten. Ook het beeld dat nieuwkomers een gevestigde naam als Global Payments kaalvreet blijkt niet te kloppen. De markt groeit simpelweg keihard.

De groei van de winst per aandeel van Global Payments is aanzienlijk beter dan het veel hoger gewaardeerde Visa en Mastercard.

De waardering van Global Payments is door bovenstaande punten fors afgenomen. Desondanks blijven de vooruitzichten goed. De operationele marge is met 42% uitstekend en de verwachte groei van de omzet bedraagt 10%-15% per jaar. Dat wordt met name gedreven door contactloos betalen. In tegenstelling tot Nederland is in de V.S. slechts 5% van de betaalpassen hiervoor geschikt. Global Payments is hierdoor gevoelig voor corona aangezien contactloos betalen samenhangt met winkelverkopen.

Om minder afhankelijk te zijn, schaal te vergroten en synergievoordelen te halen kocht Global Payments eerder Total Systems Services en onlangs Mineral Tree. Die laatste is een verwerker van handelsbetalingen in de cloud en concurreert met de trage en dure traditionele bankdiensten. Meer overnames vallen te verwachten, zo blijkt ook uit de plannen van Global Payments. En het bedrijf blijft ondanks het afhaken van FIS zelf ook een overnamekandidaat.

Samengevat doet de voorwaartse koers/winstverhouding van nog geen 14 geen recht aan de verwachte omzetgroei. Natuurlijk is er veel concurrentie, en bedrijven als Adyen zullen hard groeien. Maar Global Payments moet gezien de sterke productlijn en het sterke netwerk in staat zijn om een deel van de enorme groei in de fintech markt te kunnen pakken. Op 9 november kocht ik 4 aandelen Global Payments voor $133,90 per stuk. Hiermee voeg ik netto EUR 3 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Het aardige van het uitpluizen van een aandeel is dat je zo op een nieuwe parel stuit. Want in mijn ogen is Fidelity Information Services ook een erg interessant aandeel. Dat komt door de aankondiging om het dividend de komende jaren met 20% per jaar te verhogen. Mochten ze dat tien jaar volhouden dan bedraagt het dividendrendement op de investering bijna 10%. Ik heb een tooltje gemaakt om dat uit te rekenen, die ik later nog wil bijschaven.

Hobbyen met Excel

The Walt Disney Company

Begin 2019 kocht ik 4 aandelen Disney met de opmerking dat ik ze waarschijnlijk voor altijd zou houden. In de analyse prees ik het sterke merk en de verwachting dat ook mijn kleinkinderen niet aan Mickey Mouse zullen ontkomen. Want achter die grappige figuurtjes schuilt een keiharde cashmachine. Disney zet vol in op blockbusters. Een paar titels per jaar, maar altijd raak. En dan gaat het van bioscoop naar streaming naar attractiepark. Hetzelfde concept drie keer uitgemolken. Naast Donald Duck en de Lion King heeft Disney ook nieuws- en sportzenders. Feitelijk is het een media ETF.

Afgelopen week werd er bij ons thuis keurig Home Alone 1 en 2 gekeken. En over een paar jaar zal Star Wars of een van de andere enorme Disney franchises blijven boeien. De pandemie zorgde echter voor grote problemen. De attractieparken moesten sluiten en het dividend werd ingetrokken. Daarom besloot ik toch afscheid te nemen. En spijt is verstand dat te laat komt.

Na de verkoop begon het aandeel ook te dalen. Echter kwam er een sterk herstel. De focus kwam versneld op streaming komt te liggen. Disney begon waanzinnig sterk en heeft in korte tijd een enorm aantal abonnees verworven. Dat is echter veel gedaan met diepe kortingen. Inmiddels begint de aanwas van nieuwe klanten af te vlakken. Samen met angst voor inflatie zorgde dat voor een stevige duikvlucht van het aandeel Disney. Na een tik van bijna -10% en de laagste stand van het jaar besloot ik de trekker over te halen. Het aandeel stond al wat langer op het sinterklaaslijstje.

Op korte termijn is er geen dividend te verwachten aangezien het bedrijf enorm zal blijven investeren in het maken van content en streaming services. En content blijft king. Op lange termijn verwacht ik dat andere streaming bedrijven niet meekunnen en er een duopolie ontstaat met Netflix. Als de pandemie voorbij is zullen attractieparken weer volop draaien en verwacht ik herstel. Disney zal een volatiel aandeel blijven maar over decennia een kansrijke winnaar.

Op 12 november kocht ik 4 aandelen Disney voor $160 per stuk. Hiermee voeg ik nul euro toe aan mijn dividendinkomsten. Of eigenlijk aan die van mijn dochter. Want ik heb dit aandeel samen met en voor mijn dochter gekocht. Voor mijn zoontje zit ik al een tijdje naar Nintendo te loeren. Dat zou dan de tweede Japanner in portefeuille worden. En voor mijn andere zoontje had ik het liefste aandelen Lego gekocht, maar dat is helaas niet beursgenoteerd.

Bijgekocht: Medtronic

Ik weet het, Medtronic is stervensduur. Enorme groei mag evenmin worden verwacht. Maar het medisch technologiebedrijf is beslist van de hoogste kwaliteit. De pacemaker maker behoort tot mijn kroonjuwelen en verhoogd al 43 jaar het dividend. De afgelopen vijf jaar werd het dividend met 7%-9% per jaar verhoogd. Ik kan mij voorstellen dat de groei volgend jaar lager uitkomt als indirect gevolg van corona. De pay-out ratio, het percentage van de winst dat aan dividend wordt uitbetaald, is namelijk behoorlijk opgelopen.

Medtronic is toonaangevend in medische apparatuur en zit samen met diagnostiek in een interessant segment van gezondheidszorg. Groei in ouderen in westerse landen en hogere uitgaven in opkomende landen zijn permanente trends. Daarbij zet Medtronic fors in op veelbelovende robotchirurgie. De lange termijnvooruitzichten blijven daarom onverminderd goed.

In november begon de koers flink te dalen op een matige kwartaalcijfers. Dat gold ook voor alle sectorgenoten. Dat heeft vooral te maken met de coronasituatie. Veel operaties zoals het vervangen van hartkleppen worden uitgesteld, waardoor er minder wordt besteld. Vroeg of laat verwacht ik een inhaalslag. Op 18 november kocht ik 3 aandelen Medtronic bij voor $116 per stuk. Daarmee voeg ik netto EUR 5,01 toe aan onze jaarlijkse dividendinkomsten.

Rio Tinto gekocht en Gold Miners ETF deels verkocht

Om mijn spreiding te verbeteren heb ik besloten om de helft van mijn positie in de Gold Miners ETF (ticker: AUCO) te verkopen. In de edelmetalen hoek heb ik ook posities in Barrick Gold, First Majestic Silver en Wheaton Precious Medals. Tevens bezit ik fysiek edelmetaal waarover volgende maand meer.

Daarvoor in de plaats wilde ik een breder gespreid mijnbouwbedrijf. In Mei 2021 deed ik een soortgelijke ruil en kocht ik Teck resources in plaats van goud exploratiebedrijven. Nu ging de keuze tussen Rio Tinto en BHP. De eerste is meer afhankelijk van de prijs van ijzererts en delft ook aluminium, koper, diamant, lithium, titanium, boraat, uranium, zout, en ook een beetje goud en zilver.

BHP zit ook in kolen, olie en nikkel en is daarmee nog breder gespreid. In tegenstelling tot ijzererts bevatten kolen en olie CO2. Bij de verwerking van ijzererts wordt nog wel veel CO2 uitgestoten, maar dat kan veranderen. Met name door staal in landen te produceren waar waterkracht voor handen is. Dat maakt de energietransitie voor BHP op korte termijn interessant en op lange termijn wat riskanter. Op dit moment zie ik BHP als het sterkere bedrijf, maar dat komt ook terug in de waardering.

De prijs van ijzererts begon te dalen op het nieuws dat China minder staal wil produceren vanwege de luchtkwaliteit. Dat doet de grootste staalverbruiker ter wereld door oude staalfabrieken te sluiten en een belasting te heffen op uitvoer van staal. Huizenbouwer Evergrande koerst af op een faillissement en er staan 30 miljoen huizen leeg in China. Dat is voldoende om de hele bevolking van Duitsland te huisvesten. Nog meer bijbouwen lijkt zinloos, maat dat geldt voor wel meer Chinese projecten. Ik kan mij voorstellen dat de vraag naar staal door deze ontwikkelingen een deukje oploopt.

Rio Tinto heeft dankzij de hoge prijs voor ijzererts een monsterresultaat behaald. Na het eerste halfjaar had het bedrijf een netto kaspositie van $3 miljard. Rio Tinto besloot om 75% van de onderliggende winst uit te keren in de vorm van een speciaal dividend. Normaliter ligt het uitkeringspercentage rond de 60%. Dit geeft enig vertrouwen in de toekomstige kasstromen. Toch is de kans groot dat het dividend volgend jaar lager uitvalt. Het is dan ook nadrukkelijk geen aandeel voor dividendgroei beleggers. In mijn portefeuille zit het daar gelukkig vol mee. De gemiddelde groei bedraagt dit jaar zo’n 10%. Zo’n inflatiecijfer hoop ik niet mee te maken. Maar een kleine terugval in dividend kan ik best opvangen.

Op 22 november kocht ik 15 aandelen Rio Tinto voor £44 per stuk. Met deze aankoop voeg ik EUR 60,21 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Ik heb de aandelen gekocht op de Londense beurs.

Verkocht: Ichor Holdings

Slechts 28 dagen zat Ichor Holdings in mijn portefeuille. In de tussentijd steeg de koers met 34%. De verkoop heeft niets te maken met de kwaliteiten van dit nog steeds aantrekkelijk gewaardeerde bedrijf. Ichor is toeleverancier van de halfgeleider industrie. En in die tak heb ik mede dankzij een kleine koopstorm vorige maand al veel aandelen. Iets teveel. Daarom heb ik relatief snel afscheid genomen van Ichor. Met de verkoop kwam er ruimte vrij om de sectorverdeling te verbeteren en de dividendinkomsten op te krikken. In de onderstaande grafiek is te zien dat ik precies op een lokale bodem heb gekocht en op een top heb verkocht. Hoewel ik steeds meer thuis raak in halfgeleiders is dit ritje meer geluk dan wijsheid, ik heb helaas ook geen glazen bol.

Bijgekocht: NN Group

Van de opbrengst heb ik wat dividendinkomen bijgekocht. Deze dividendparel is in ruim een jaar tijd met 50% in koers gestegen. Op 26 november kocht ik 10 aandelen NN Group bij voor EUR 44 per stuk. Mijn dividendinkomsten namen hierdoor toe met EUR 20,31 per jaar. Het is een relatief kleine bijkoop en is mede ingegeven door het stockdividend. Tot een koers van EUR 55 zou ik voldoende aandelen moeten hebben om er automatisch aandelen bij te krijgen bij de eerstvolgende dividenduitkering.

Met deze bijkoop heb ik nu 62 aandelen NN Group en die zijn samen goed voor bijna EUR 126 aan dividendinkomsten. Het is daarmee mijn grootste leverancier van passieve inkomsten geworden. Koop dus allemaal verzekeringen bij Nationale Nederlanden, ABN AMRO, Ohra of een pensioen via Be Frank en help de kleine kapitalist de winter door.

Gekocht: Thales

Sinds anderhalf jaar volg ik Thales (ticker EPA:HO), een Frans bedrijf actief in hightech elektronica voor met name defensie, lucht- en ruimtevaart. Thales maakt onder andere communicatie apparatuur, radar-, navigatie en surveillance systemen, vliegsimulators, spoorweg signalering, toegangspoortjes (oa bij NS), biometrische en cybersecurity oplossingen. Bij het inlezen in het bedrijf kreeg ik een behoorlijk James Bond gevoel. Het gaat hier in tegenstelling tot bouwers van tanks en schepen om de intelligente delen van defensie en beveiliging. Steeds meer verschuift de business hierbij naar de digitale wereld.

Dankzij hoge R&D investeringen heeft Thales een sterk concurrentievoordeel. Het is een van de 100 meest innovatieve bedrijven ter wereld en heeft onder andere een sterke tak in kunstmatige intelligentie. En daar zijn nog meer toepassingen voor te bedenken. Dankzij meerjarige contracten heeft Thales een sterke kasstroom, met de Franse staat als belangrijkste partner in crime. De schuldpositie lijkt wat hoog, maar na de afwikkeling van de verkoop van het transport segment is het bedrijf op weg naar een netto kaspositie. Daarbij is de dividendgroei sterk, de vooruitzichten uitstekend en de waardering met een koers/winst verhouding van 12 opvallend laag. Morningstar hanteert bijvoorbeeld een fair value van EUR 115. Vanwege mijn enthousiasme voor Thales volgt er binnenkort een uitgebreid dividend van de maand artikel.

Op 26 november kocht ik 12 aandelen Thales voor EUR 74 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 20,51 (na belastingen) toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Omdat ik een bovengemiddelde overtuiging heb in dit aandeel en de transactiekosten bij ABN AMRO hoger zijn, is de aankoop wat groter. Mocht de koers flink dalen dan overweeg ik om de positie te verdubbelen.

Gekocht: Volkswagen

Autofabrikanten gaan door een moeilijke periode en dan met name Europese. De transitie van verbrandingsmotoren naar elektrisch en in mindere mate waterstof wordt feitelijk afgedwongen door Brussel. Indien de uitstoot van CO2 niet vergaand wordt teruggedrongen kunnen er miljardenboetes volgen. Europese autofabrikanten moeten tegelijkertijd blijven investeren in bestaande modellen en de technologische achterstand op Tesla en kornuiten zien in te lopen. Naast de uitbouw van elektrische voertuigen gaat het bijvoorbeeld ook om autonoom rijden. Daarnaast zorgt de pandemie en een tekort aan chips voor nieuwe problemen.

Om de benodigde investeringen mogelijk te maken draait alles om schaal. Volkswagen heeft twaalf merken en verreweg het grootste investeringsbudget. Het bedrijf gaat in 5 jaar EUR 73 miljard investeren. En de elektrificatie van auto’s wordt de komende jaren geholpen door subsidies voor fabrikanten en particulieren. Inmiddels heeft Volkswagen een groot modellenaanbod in elektrische voertuigen. Zodra de pandemie onder controle raakt kan het concern profiteren van de volgelopen spaarrekeningen. Met merken als Porsche, Bentley en Lamborghini heeft het bedrijf sterke merken in huis voor de allerrijksten. Daarnaast wordt Volkswagen steeds duurzamer waardoor het bedrijf in de toekomst in aanmerking kan komen voor de razend populaire ESG fondsen.

De lange termijn vooruitzichten zijn twijfelachtig. Autobezit wordt steeds minder populair, zeker onder jongeren. Thuiswerken wordt normaler en alternatieven zoals een elektrische fiets interessanter. Waarom dan toch investeren in Volkswagen? Het eerlijke antwoord is omdat ik het leuk vind om Volkswagen te bezitten. Ik rijd er zelf al twaalf jaar probleemloos in en ik ben onder de indruk van het huidige aanbod. Een ID.4 GTX lijkt perfect voor ons gezin en ik kan er zelfs de caravan mee trekken. Stiekem zit ik het private lease aanbod via mijn werkgever wel eens te bestuderen. Onder aan de streep gaat het toch wel iets meer kosten en dat zou betekenen dat ik minder kan investeren. Voorlopig blijft onze 10 jaar oude Volkswagen nog op de oprit.

De waardering van Volkswagen is in mijn ogen niet hoog. Dat lijkt vooral sentiment gedreven door dieselgate en een rommelig bestuur. De enorme investeringen zie ik Tesla en ook de Aziaten niet evenaren waardoor herstel een kwestie van tijd lijkt. Op 26 november kocht ik 3 aandelen Volkswagen voor EUR 165 per stuk. Daarmee voeg ik EUR 10,73 (na belastingen) toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. De aankoop is gefinancierd met spaargeld dat is bedoeld voor de vervanging van onze auto. De kans is groot dat ik de aandelen verkoop zodra we onze auto gaan inruilen.

Dividendinkomsten

Tot en met vorige maand rapporteerde ik de dividendinkomsten bruto voor belasting. Met het idee om zo het dividendrendement van aandelen uit verschillende landen met elkaar te kunnen vergelijken. En om naderhand de teveel betaalde dividendbelasting terug te vragen. Het is mij inmiddels wel duidelijk dat dat teveel werk is met zoveel verschillende aandelen en kleine posities. Mijn dividendmeter is daardoor bijgesteld. Op het moment van schrijven verwacht ik EUR 1.600 per jaar aan dividendinkomsten, schoon in het handje.

Tien beleggingen keerden dividend aan mij waarvoor wederom veel dank.

Bristol-Myers Squibb€ 25,00
Air Products & Chemicals€ 5,48
ASML€ 3,06
NT Emerging Markets€ 7,06
AbbVie€ 19,50
Abbott Laboratories€ 2,02
Texas Instruments€ 7,77
Welltower€ 4,63
Masco€ 1,41
First Majestic Silver€ 0,17

Meer dan de helft van de inkomsten kwamen uit de dit jaar uitgebreide posities in Bristol-Myers Squibb en AbbVie. Ten opzichte van vorig jaar groeide het dividend met een fraaie 54%. Bristol-Myers blijft een koopje, AbbVie en Air Products aantrekkelijk en Masco, Texas Instruments en Abbott op een dip ook. ASML blijft helaas prijzig en is echt een kwaliteitsaandeel om vol in te stappen bij een flinke marktcorrectie.

Dividendgroei

Twee bedrijven gaven mijn passieve inkomsten een mooi zetje. Roper Technologies verhoogde het dividend met 10,2% en dat viel eerlijk gezegd nog tegen. Aan de andere kant gebruikt dit sterke industrieel technologiebedrijf de winsten doorgaans voor het doen van overnames, hun specialiteit. Erg blij werd ik van de smakelijke dividendverhoging van McCormick. In oktober kocht ik dit Amerikaanse kruiden- en sauzenbedrijf vooral met het oog op voorspelbare dividendgroei. De afgelopen 15 jaar was dat steeds tussen de 8 en 11%. Dit jaar komt er conform verwachting een fraaie 8,8% bij. Volgend jaar reken ik alvast op een verhoging van 8,1%.

Slotsom: bedankt en tot volgend jaar!

Nu de markten weer wat bekoelen kijk ik automatisch wat meer naar dividendinkomsten. De investeringen in NN Group en Rio Tinto geven een mooie impuls. De dividendmeter staat inmiddels op een fraaie EUR 1.600. Dat is ruim EUR 130 per maand en 40 maanden geleden was dat nog EUR 0,00. Als ik vandaag stop met inleggen en de bedrijven houden hun (hoge) dividendgroei vast, dan loopt dat zonder iets te doen op naar EUR 600 per maand op mijn beoogde FIRE datum. Zo bezien ben ik al op 20% van mijn route naar meer financiële vrijheid. Ik reken mij beslist niet rijk, maar deze sommetjes werken motiverend om vooral door te blijven gaan met investeren.

Als laatste zou ik je graag willen bedanken voor het lezen van deze dikke editie. Ik wens je fijne feestdagen en tot volgend jaar!

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 1

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

10 gedachten over “Maandupdate – november 2021

 1. Bedankt weer voor je uitgebreide post, leuk en leerzaam!
  Maar ik heb toch een vraagje over jouw aankopen en broker. Ik zie dat jij vaak relatief kleine aantallen koopt. Is dit bij de giro gratis? Ik betaal bij mijn broker €8 per transactie, best veel dus. Ik doe dus veel minder aankopen maar wel voor grotere bedragen.
  Alvast dank voor je antwoord !
  Hartelijke groet, Christel

  1. Dank voor je reactie, Christel!

   Transacties zijn bij Degiro niet gratis maar wel voordelig. Er wordt geen commissie fee in rekening gebracht, alleen afhandelingskosten. Die bedragen EUR 0,50 per transactie. Daarbij komt nog 0,25% aan valuta afhandelingskosten. Voor Nederlandse aandelen komt er EUR 2 per transactie bij. Bij mijn aankoop van ASR deze maand bedroegen de kosten EUR 2,23.

   Franse dividendaandelen koop ik bij ABN AMRO vanwege de teruggave van dividendbelasting waar ik eerder over heb geschreven. Daar bedragen de transactiekosten EUR 4 per stuk voor NL en EUR 5 per stuk voor buitenlandse aandelen. Die aankopen zijn daarom wat groter.

   Meestal koop ik voor ongeveer EUR 500. Bij hogere transactiekosten wordt dat bedrag hoger, meestal het dubbele of zelfs driedubbele. In mijn maandupdate van februari 2021 vergeleek ik het standaard bedrag van EUR 500 met een blokje en daarmee bouw ik de pyramide. Soms dus met meerdere blokjes tegelijk. En als ik veel transactiekosten heb betaald ben ik extra scherp in de supermarkt :).

   Groet, DKK

 2. Mooie aankopen weer DKK! Je analyses zijn altijd erg grondig, waar haal je de tijd vandaan 😉

  Je redenering over de hypotheek snap ik. Nu lijkt het ultieme moment om over te schakelen naar een andere hypotheekvorm. De FED gaat de rente nl komend jaar laten oplopen en niet lang erna zal de ECB wel volgen. Wij hebben een combi van annuïtair en aflossingsvrij. Het is inderdaad vergelijkbaar, maar ik vind de verplichte aflossing bij annuïtair toch wat fijner dan wanneer we dat zelf doen. Soort van stok achter de deur.

  Fijne feestdagen!

  1. Bedankt Mr. Groeigeld!

   Had ik maar wat meer tijd. Door gebrek er aan publiceer ik de maandupdate ook pas op de 22e. En dan nog heb ik alle aantekeningen niet verwerkt, de meest technische zaken laat ik achterwege. Zelf kijk ik vol bewondering naar anderen die veel meer analyses posten, podcasten, twitteren en youtuben.

   Die stok achter de deur hebben veel mensen misschien nodig. Maar geef mijn stok maar aan fikkie. In een paar minuten heb je een automatische aflossing ingesteld die je eens per jaar kalibreert. Of iedere maand als je ervan geniet om het precies annuïtair te doen. Niemand heeft een glazen bol en dan is, als je de keuze hebt, gratis flexibiliteit in mijn ogen altijd welkom.

 3. Wanneer gaat het forum live?

  En waar kan ik mij aanmelden????

  Lijkt mij mooie manier om ideeën en strategieën te bespreken.

  En je rendement op site is voor dit jaar of over looptijd portfolio?

  Uiteraard weer een mooi overzicht en ideeën die ik in mijn watchlist opneemt. Trigger voor mij is dan de fast graph grafiek bij onderwaardering of fair value.

  Groet en kijk al weer uit naar je jaarafsluiting.

  Gr

  Dividendbelegger

  1. Hi DB,

   Het forum heb ik open gezet, ik ben benieuwd naar je onderwerpen!

   Met rendement bedoel je denk ik de delta bij live portfoliowaarde (nu +40%). Die is over de hele looptijd en eenvoudig berekend door de inleg af te trekken van de portfoliowaarde. Dat betekent dat nieuwe aankopen steeds het rendement verlagen, aangezien ze voor 0% meetellen. (tenzij het rendement negatief wordt).

   DKK

 4. Waarom KAO gekocht op beurs Frankfurt, en niet in Japan? De bronbelasting in Japan bedraagt volgens mijn broker Saxo 15,315% . De Duitse bronheffing ligt toch aanzienlijk hoger? Of mis ik iets?

  1. Hallo Wim,

   Omdat op de beurs van Japan een minimum afname van 100 stuks van toepassing is. Nog buiten de aansluitkosten van nog een nieuwe beurs bij DeGiro.

   De bronbelasting is inderdaad 15,315%, ook via de Duitse beurs. Dat maakt niet uit. Ook valutaeffecten zitten in de koers op de Duitse beurs verwerkt. In mijn post staat het verkeerd. Ik heb dat aangepast.

   Aangezien Kao al ex-dividend is gegaan en pas 27 maart (!) uitbetaald kan ik dit ook bevestigen. Er wordt 11.027 Yen ingehouden op een uitkering van 72 Yen per aandeel. In mijn geval gaat het om 20 aandelen a EUR 10,99 bruto en EUR 9,31 netto.

   Groet, DKK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *