De kleine kapitalist van start

De kleine kapitalist van start

Er zijn natuurlijk al veel blogs over persoonlijke financiën, sparen, beleggen, hypotheken, aflossen, bezuinigen, consuminderen, financiële onafhankelijkheid, eerder met pensioen, etc. Velen zijn al even op weg. De beleggingsportefeuilles zijn opgebouwd en de spaarquotes zijn soms ronduit indrukwekkend. Als tweeverdieners zonder kinderen kan ik mij dat goed voorstellen, maar hoe doe je dat met een groot gezin? Als dertigers met drie opgroeiende kinderen, twee banen en een koophuis is het een druk bestaan. Tijd, geld en energie worden volledig opgeslokt. Een situatie die ik niet tot 70+ kan en wil volhouden. In september 2018 heb ik daarom besloten om het roer om te gooien. Centraal daarin staat het opbouwen van een klein kapitaal met als doel om minder te hoeven werken.

Afhankelijkheid van werk

Voorheen bemoeide ik me nauwelijks met geldzaken. Er gingen soms maanden voorbij zonder dat ik mijn salarisafschriften downloadde of inlogde bij internetbankieren. We konden iedere maand onze rekeningen betalen, meerdere keren met vakantie en sparen voor bijvoorbeeld verbouwingen aan ons huis. Prima de luxe! Ondertussen werd ons gezin steeds groter en namen de kosten navenant toe. Dat ging vrij onopgemerkt aangezien mijn carrière ook een grote vlucht nam. Hoewel mijn werk mij uitdaagt en veel voldoening geeft, begint het steeds meer van mij te vergen. Ik betrap mijzelf erop dat ik steeds vaker uitkijk naar een situatie waarin ik minder afhankelijk ben van “inkomsten uit loonarbeid”. Door het lezen van diverse blogs ben ik de afgelopen maanden steeds fanatieker met geld bezig; als een kleine kapitalist!

Arbeider of kapitalist?

Als medewerker bij een deelneming van een groot commercieel bedrijf lever ik arbeid en creëert de eigenaar (het grootkapitaal) meerwaarde en dus winst, liefst 22%! De algemene loonsverhoging in 2019 bedraagt 1,3% conform het afgeleide CPI cijfer. Over dat loon betaal ik fors inkomstenbelasting, veel hoger dan de winstbelasting. De gecreëerde meerwaarde komt dus maar beperkt in mijn portemonnee terecht. Maar waar dan wel? Na onderzoek blijkt dat bijna 100% (!) wordt uitgekeerd aan aandeelhouders in de vorm van dividend. Deze inkomsten kunnen worden geherinvesteerd. En dankzij het rente-op-rente effect treedt er “exponentiële kapitaalaccumulatie” op. Met mijn hypotheek zit ik aan de verkeerde kant van ditzelfde fenomeen. Maar stel nou eens dat ik eigenaar was, al was het maar een beetje. Dan zou ik mee kunnen profiteren; als een kleine kapitalist!

Hoe begin je als kleine kapitalist?

Na het besluit om anders met geld om te gaan heb ik een paar stappen ondernomen. Als eerste ben ik begonnen met het verkrijgen van inzicht in onze geldstromen en het maken van een financieel plan. Daarna heb ik mijn levensstijl vereenvoudigt om geld te besparen. Daarnaast heb ik een beleggingsrekening geopend en ben ik begonnen met het kopen van aandelen en indextrackers. Het doel daarvan is om een passieve inkomstenbron te creëren waardoor ik meer krijg van het meest schaarse goed: vrije tijd. Ik heb inmiddels al veel fouten gemaakt en veel geleerd. Ik vind het leuk om mijn ervaringen in het opbouwen van deze portefeuille te delen, zodat lezers mee kunnen leren. Daarnaast ben ik van plan om ook over andere personal finance onderwerpen te posten. Ik hoop op interessante discussies waar ik zelf ook weer van kan leren.

Contact?

Als je vragen of opmerkingen hebt dan kun je altijd contact met mij opnemen op dekleinekapitalist[apenstaart]gmail[punt]com!

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 5

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 gedachten over “De kleine kapitalist van start

 1. Leuke nieuwe blog! Goed dat je bewust bent geworden van je afhankelijkheid en dat je er iets aan wilt doen.

  “Als tweeverdieners zonder kinderen kan ik mij dat goed voorstellen”
  Zo eenvoudig is het meestal niet (ik heb zelf twee kinderen). Uiteindelijk gaat het erom wat je overhoudt per maand en wat je ermee doet, los van je inkomen of persoonlijke situatie.

  1. Dankje Mr. Groeigeld!

   Misschien ben ik stiekem wel gewoon jaloers op bloggers met spaarquotes van 60% :). Maar met een hypotheek, boodschappen, kinderopvang, bso, tso, verzekeringen, energie, water, belastingen, auto, kleding, internet/tv/mobiel, zwemles, sporten, verzorging, abonnementen, cadeautjes, uitjes, vakanties, reserveringen, versleten deurklinken en wc-borstels denk ik wel eens #hoedan?

   1. Beste kleine kapitalist,

    Ik ben wel benieuwd of je nu na 2 jaar ongeveer al een antwoord hebt op het #hoedan?

    Zelf ben ik al ruim een half jaar bezig met blogs lezen, informatie overal lezen, vaste lasten beperken, tijd vrij maken, werk beter indelen…

    alleen nu is de vraag…#hoenuverder? Wat is een begin? Hoe kan ik het beste een financieelplan maken…? Hoe ziet dat eruit? Zoveel wensen zoveel plannen zoveel piekeren zoveel…… je kent het verhaal..

    Ik ben ook midden dertig.. 3 kids..koophuis.. te weinig tijd 🙂

    1. Beste mr. Dreamer,

     Ik heb wel een stevig vermoeden op de #hoedan. Het is belangrijk om je consumptie onder controle te krijgen (maar ook niet vergeten om jezelf en je gezin af en toe te belonen). Bewust zijn van de werkelijke kosten helpt. Een dagje naar de Efteling? Snipperdagen, 5 kaartjes, parkeren en benzine. Bloggen over zelf meegenomen broodjes is leuk, maar het kost gewoon een paar honderd euro. Als ik die investeer voor mijn FIRE plan levert me dat uiteindelijk meer dan EUR 1000 op en een halve dag vrij voor de rest van mijn leven.

     Wat in veel blogs echter niet wordt genoemd is het inkomen. Daar zit ook een sneeuwbaleffect in. Tijd investeren in je loopbaan geeft een zeer hoog rendement (ondanks de belastingdruk). Spaarquotes van 60% komen niet door onder een brug te wonen. Die komen uit een riant inkomen. Zeker iedereen met drie of meer kinderen weet wat het kost. Ook aan energie :).

     Uit je reactie maak ik op dat je al inzicht hebt in je geldstromen, maar nog geen financieel plan hebt. Dat is wel nodig en begint met een doel. Vanaf het doel redeneer je terug naar het heden. In veel plannen komt de verhouding tussen benodigde spaarbuffer, aflossen en investeren terug. Die zet je uit in de tijd.

     Uiteindelijk neemt het FIRE plan een centrale plek in. Ik wil echt dik 10 jaar stoppen voor mijn pensioendatum. En dat gaat mij lukken ook! Natuurlijk ben ik geen financieel adviseur en zijn er bloggers die hun aanpak haarfijn uitleggen. Gebruik dat vooral. Maar als je er prijs op stelt kunnen we best een keer contact met elkaar opnemen (dekleinekapitalist apenstaart gmail punt com). Dat heb ik ook wel met andere bloggers gedaan.

     Groet!
     DKK

 2. Hoi Kleine K,

  Wat interessant! Ik bevind me in een zelfde soort situatie: midden 30-ers en 3 opgroeiende kinderen. En denk ook weleens als ik spaarquotes voorbij zie komen #hoedan?!

  Inmiddels heb ik ook een paar stappen genomen. Ik ben (nog) meer inzicht in onze financiën gaan creëren, recentelijk gestart met beleggen in indexfondsen en lees veel over financiële onafhankelijkheid en FIRE.

  Je verhaal is zo op het eerste gezicht erg herkenbaar. Ik ga je volgen! En ff bijlezen 😉

 3. Hoi Kleine Kapitalist,

  Wat een leuke blog is dit. En het is zo herkenbaar. Ik ben ook van mening dat dividend aandelen je op de lange termijn kunnen helpen aan Fire. Ik denk dat het een onderdeeltje is van Fire worden. Naast uitgaven onder controle krijgen.
  De huidige dalingen zorgen voor koersdalingen maar daarmee ook koop kansen. Maar ja wat is verstandig en wanneer is het goed om te kopen?
  Ik ga je blog volgen!
  Leuke analyses en inspirerend!

  1. Veel dank Arnie!

   Een glazen bol heeft niemand. De markt kan nog rustig halveren. Wat kan helpen is om het lange termijn plaatje te omarmen. Minder kijken naar koersen en meer naar de dividendontwikkeling. Mijn doel is 7% groei per jaar. Zorg voor spreiding en pas op met bedrijven met een zwakke balans. Schuldvrije bedrijven gaan moeilijk failliet. Die met prijszettingsmacht zijn altijd interessant. Als je niet comfortabel bent met onzekerheid doen dan helemaal niets. Lach om je fouten, experimenteer en blijf leren. De route naar FIRE vergt offers. Beloon jezelf af en toe!

   Groet, DKK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *