Bronnen

Bronnen

Iedere belegger heeft informatie nodig. Op deze pagina verzamel ik bronnen die daarbij kunnen helpen. Het is nadrukkelijk een persoonlijke selectie en heeft geen oorzakelijk verband met mijn investeringskeuzes. De bronnen helpen mij bij het vinden van feiten, meningen en het opdoen van inspiratie. En vooruit, in sommige gevallen ook vanwege het amusementsgehalte.

Deze pagina is verre van compleet en zal nog worden aangevuld. Indien je interessante bronnen hebt dan verwijs ik graag naar het forum. Ik hoop op waardevolle toevoegingen!

Fundamentele informatie

Als particuliere belegger heb ik geen budget voor een Bloomberg terminal. Daarom ben ik aangewezen op openbare bronnen. Vanwege de wisselende kwaliteit is het belangrijk om niet op een bron te vertrouwen. Met name betrouwbare dividendhistorie is moeilijk verkrijgbaar. De belangrijkste bron blijft voor mij informatie van het bedrijf zelf. Daarom gebruik ik altijd de Investor Relations pagina inclusief jaar- en of kwartaalrapportages. In sommige gevallen vraag ik jaarverslagen zelfs op en maak ik aantekeningen.

Duurzaamheidscriteria

Het belang van duurzaamheid in investeringskeuzes neemt steeds meer toe. Doordat er inmiddels veel partijen zijn die scores toekennen op het gebied van ESG-criteria kan een selectie helpen. Sustainalytics vind ik de beste en ik check en noteer de score voor een aankoop in mijn portfolio overzicht. Zij kijken vooral naar de impact van bedrijven op de wereld en minder naar de directe uitstoot. Air Products & Chemicals is bijvoorbeeld een chemiebedrijf en scoort zeer goed vanwege de grote bijdrage van waterstof en helium in de energietransitie.

Internationale blogs

De kleine kapitalist is fan van blogs! Natuurlijk heb ik er zelf een en weet ik wat het betekent. Omdat er vaak een enorme hoeveelheid werk en passie in zit lezen veel blogs als een trein. De reizen die anderen maken zijn een belangrijke inspiratiebron en bovendien erg leerzaam.

Nederlandse blogs

Op Nederlandse blogs wordt in het algemeen over bredere financiële onderwerpen geschreven. Bijvoorbeeld over (be)sparen, pensioen, belasting, aflossen en persoonlijke overwegingen. Beleggen maakt vrijwel altijd onderdeel uit van de route naar meer financiële vrijheid. De slimmeriken doen dat met eenvoudige ETF trackers. De liefhebbers bouwen eigen portefeuilles op met individuele aandelen.

Podcasts en video’s

Een van mijn vaste routines is het luisteren van een podcast tijdens een wandeling of onder de veranda. Ik ben een groot fan van Dividend Talk en mocht al eens een aflevering co-hosten. Er is ontzettend veel keuze en tijd is beperkt. Daarom een persoonlijke selectie van podcasts en video’s die ik weleens beluister of zie.

Fondsen

Fondsen hebben een slechte naam vanwege de kosten. Op de lange termijn presteren veel fondsen minder dan eenvoudige trackers. Toch zijn er twee redenen om fondsen te onderzoeken. Ten eerste zijn er wel degelijk goede fondsmanagers die een langdurige outperformance laten zien. Ten tweede bieden ze een bron van inspiratie en kan door aandelen zelf te kopen worden bespaard op de kosten.

Dataroma is een handige tool om inzage te krijgen in de portefeuilles en mutaties van hedgefondsen. Het heeft mij geholpen in de aanschaf van Micron. Comgest is een Franse aandelenboetiek. Ik ben gecharmeerd van hun “quality growth” selectiemethode.

Hapsnap

Voor de snelle trek zijn er zeer veel bronnen beschikbaar. Eigenlijk zou je deze categorie moeten vermijden maar het is stiekem best lekker. En eerlijk is eerlijk, het nodigt toch vaak uit om verder onderzoek te doen naar de bedrijven die worden genoemd.

Investeerderspagina van bedrijven

De belangrijkste bron is de investeerderspagina van bedrijven. Daarom heb ik van alle posities in mijn portefeuille een link opgenomen.