Maandupdate – oktober 2021

Maandupdate – oktober 2021

In deze maandupdate neem ik jullie mee in een ware koopgolf. Ik had eerder al besloten om een groter deel van ons spaargeld aan het werk te zetten. Afgelopen maand wilde ik gebruik maken van een ogenschijnlijke dip in de markt. De spaarrekening voor het vervangen van onze auto is hiervoor flink geplunderd. Ik verwacht nog zeker drie jaar met onze huidige auto te kunnen doen. Maar mocht vervanging eerder plaatsvinden dan zullen we het met een minder luxe exemplaar moeten doen. Of een ander spaarpotje aanspreken. Of gebruik maken van erg gunstige private lease kortingen via mijn werk. Of aandelen verkopen. Genoeg opties en het spaargeld inflateert tenminste niet automatisch weg.

Deze maand heb ik met name veel geïnvesteerd in halfgeleiders. De waarderingen zijn veelal hoog, maar in mijn ogen is dat terecht. Bovendien hebben veel van deze bedrijven prijszettingskracht en bieden enige bescherming tegen inflatie. In een eerdere post roemde ik al de defensieve kwaliteiten van halfgeleider aandelen. Afgelopen week las ik dit artikel en dat is in lijn met mijn gedachtegang. Naast halfgeleiders werden gezondheidszorg, videogames en dranken genoemd. In die laatste sector ben ik nauwelijks vertegenwoordigd. Ik had graag kwaliteitsaandeel en erkende dividendgroeier Diageo toegevoegd. Inmiddels is de waardering van het Britse bedrijf achter merken als Guinness, Johnny Walker, Smirnoff en Ketel1 erg ver opgelopen. Net als bij L’Oreal lijk ik de boot te hebben gemist.

BESI, een back end monster

Halfgeleider aandelen hebben mij al veel opgeleverd. In mijn portefeuille bezit ik inmiddels een hele keten. Een bedrijf in de back end markt ontbrak echter. En deze maand kocht ik er direct twee. Gisteren publiceerde ik een dividend van de maand artikel over BESI, een Nederlandse fabrikant van chipmachines.

Eind september begon BESI behoorlijk te dalen en ontstond een koopkans. Op 1 oktober kocht ik 10 aandelen BE semiconductor voor EUR 66,50 per stuk. Daarmee voeg ik EUR 17 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Inmiddels is de koers al behoorlijk opgelopen. Op een volgende dip koop ik mogelijk weer bij.

Gekocht: Kulicke & Soffa

Bij mijn analyse van BESI stuitte ik ook op directe concurrent Kulicke & Soffa (ticker: KLIC). Dit Amerikaanse bedrijf is wellicht minder bekend onder het grote publiek. Toch bestaat het bedrijf al sinds 1951 en was het een van de eerste bedrijven genoteerd aan de NASDAQ. Kulicke & Soffa heeft zich ontwikkeld tot een belangrijke speler in de assemblagemarkt. Net als BESI richt het zich op bonding en packaging van chips. Kulicke & Soffa is met name sterk in de eindmarkten voor LED en displays. Daarbij ziet het bedrijf onder andere groeimogelijkheden in automotive en batterijen. Ook heeft Kulicke & Soffa een sterk strategisch partnerschap met Intel.

Op 12 oktober kondigde het bedrijf een dividendverhoging aan van maar liefst 21%. En dan is mijn interesse gewekt. Uit de daarop volgende analyse leek het bedrijf mij ondergewaardeerd. Op mijn aanschafprijs bedraagt de koers/winstverhouding minder dan 9. In voorgaande jaren groeide de omzet maar langzaam, gemiddeld een paar procent per jaar. In 2021 is dat heel anders. De omzet zal met drie kwartalen achter de rug gaan verdubbelen naar $1,5B. Het lijkt erop dat Kulicke & Soffa buitengewoon heeft geprofiteerd van de toegenomen vraag naar machines voor de fabricage van chips.

Kulicke & Soffa gooit hoge ogen onder analisten met het hoogste opwaarts potentieel.
Ook aankoop Micron en het onlangs bijgekocht Taiwan Semi bieden volgens analisten nog volop ruimte.

Anderen is de lage waardering ook opgevallen. Kulicke & Soffa biedt volgens de analistenconsensus een hoog opwaarts potentieel. Daarbij is de financiële positie erg sterk met $327M meer cash dan schuld op de balans. Dat biedt ruimte om volgend jaar het dividend nog eens stevig te verhogen. Daarnaast koopt het bedrijf ook eigen aandelen in.

Een risico is de grote blootstelling aan China. Meer dan de helft van de omzet komt daar vandaan en het hoofdkantoor staat zelfs in Singapore. De recente koersdaling moet dan ook in dat licht worden gezien. Ook is Kulicke & Soffa voorzichtig in de prognose vanaf 2023. Daarin verwacht het bedrijf een groei van gemiddeld 10% per jaar. Hoewel dat zeker niet slecht is, is het we opvallend lager dan de 16% groei per jaar die Kulicke & Soffa zelf verwacht.

Op 18 oktober kocht ik 10 aandelen Kulicke & Soffa voor $49,50 per stuk. Daarmee voeg ik EUR 5,98 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Het initiële dividendrendement is met 1,4% niet hoog, maar mijn verwachting is dat het dividend de komende jaren fors kan stijgen. De afgelopen drie jaar bedroeg de gemiddelde dividendverhoging 33%.

Afgelopen donderdag bracht het bedrijf kwartaalcijfers uit. De brutomarge loopt wat terug naar minder dan 50%, vermoedelijk door de productmix. Dat is aanzienlijk lager dan de 60% van BESI, maar nog steeds erg hoog. De koers daalde vrijdag met 5% en hierdoor ontstaat al meteen een kans om wat bij te kopen.

McCormick geeft smaak aan de portefeuille

McCormick (ticker: MKC) is een Amerikaanse producent van kruiden, specerijen, sausen en smaakproducten. Deze 35-jarige dividendaristrocraat heeft een voorspelbare dividendgroei. De laatste 15 jaar was die steeds in de range van 8%-11%. Mijn belangrijkste aankoopoverweging is het gunstige vooruitzicht vanwege de trend naar minder vlees. Om vegetarische producten op smaak te brengen zijn meer kruiden en smaakversterkers nodig. McCormick maakt ook hot sauce, in Nederland bekend van het merk Tabasco. Dat product wordt zo populair in de VS dat het ketchup begint te verdringen. Het bedrijf levert zowel aan horeca als aan consumenten. In de pandemie kon McCormick de negatieve impact van restaurants compenseren met groeiend thuisverbruik. De financiële positie is dan ook heel stabiel.

Ik volg dit aandeel al een lange tijd en ben blij dat ik McCormick aan mijn portefeuille heb kunnen toevoegen. Een leuk detail is dat ik het fysieke jaarverslag van vorig jaar heb opgevraagd. Tegen mijn verwachting in kreeg ik als particuliere belegger een exemplaar opgestuurd. De verzendkosten bedroegen alleen al $12.20. Het is een collecters item want het jaarverslag ruikt overduidelijk naar vanille. Op mijn watchlist staan ook Amerikaanse sectorgenoten Mondelez en Hershey.

Ondanks de gestage koersdaling van McCormick is het aandeel niet bepaald goedkoop. Kwaliteitsaandelen zijn nou eenmaal duur. Mocht de koers verder dalen dan zal ik mijn positie uitbreiden. Op de lange termijn blijven de vooruitzichten immers gunstig. Op 5 oktober kocht ik 8 aandelen voor $80 per stuk. Mijn dividendinkomsten namen toe met EUR 9,50 per jaar.

Union Pacific Railroad, aan de kant voor de dividendtrein!

Kocht u bij Monopoly ook altijd de treinstations? Union Pacific (ticker: UNP) is een van de grootste spoorwegmaatschappijen van de VS. Goederentreinvervoer is betrouwbaar, veilig en relatief duurzaam. Het bedrijf speelt een cruciale rol in de Amerikaanse economie. Feitelijk is er sprake van een monopolie. Het is immers erg kostbaar en niet logisch om spoorwegen te repliceren. Union Pacific heeft dan ook een stevige wide moat rating.

De afgelopen twintig jaar groeide spoorwegvervoer veel harder dan trucks en pijpleidingen. Mijn verwachting is dat die trend doorzet. Het verouderende wegennet, tekort aan chauffeurs en milieu aspecten spelen Union Pacific allemaal in de kaart. Ondanks de inzet van diesellocomotieven helpt treinvervoer namelijk in de reductie van CO2 uitstoot. Daarnaast is er ruimte voor meer logistieke efficiëntie.

Union Pacific heeft haar financiën goed op orde. Het bedrijf genereert een hoog rendement en groeiende marges. Een indicatie van prijszettingsmacht. De schuld is wat aan de hoge kant, maar niet zorgelijk gezien de zeer stabiele kasstroom die de yanks genereren. Union Pacific heeft ijzersterke dividendhistorie dat de afgelopen 15 jaar groeide met gemiddeld 19%. Om dat in perspectief te plaatsen: het dividend is in 15 jaar bijna 14x zo groot geworden. Indien u het aandeel 15 jaar had gekocht dan was uw dividendrendement ruim 19% op de initiële aankoopprijs. Union Pacific is daarmee een ware dividendstoomlocomotief. En het einde lijkt niet in zicht gezien de sterke positie.

Vanwege de hoge kwaliteit van het aandeel is de waardering altijd hoog. Ik volg het bedrijf al lang en wachtte op een dip. Dat gebeurde afgelopen maand en ik ben blij dat ik Union Pacific eindelijk heb toe kunnen voegen. Op 5 oktober kocht ik 3 aandelen voor $206 per stuk. Mijn dividendinkomsten namen toe met EUR 11,21 per jaar.

Intel, een turnaround play?

Intel (ticker: INTC) betreft een bijkoop waarover ik in een eerdere update heb geschreven. Hoewel de Amerikaanse chipreus in een moeilijke fase zit is de waardering met een koers/winst verhouding onder de 10 wel erg pessimistisch. Ter vergelijking: de koers/winst verhouding van concurrent AMD bedraagt 48, Nvidia 102 en portefeuille aandeel Monolithic Power Systems zelfs 128. De vrije kasstroom van Intel is echter nog steeds gigantisch en met de nieuwe CEO verwacht ik betere keuzes dan in het verleden. Bovendien verwacht ik enige steun vanuit de overheid. De dominante rol van Azië in chips is een doorn in het Amerikaanse oog. Het tegengaan van offshoring van chipfabricage zou Intel in de kaart moeten spelen.

Intel is wel een aandeel met een risico. Een technologische achterstand loop je niet bepaald eenvoudig in. De aangekondigde strategiewijziging is bemoedigend, maar de echte overtuiging om groot in te stappen ontbreekt. Na bekendmaking van de cijfers kelderde de koers van Intel zo’n 10 procent. Dat werd vooral gedreven door een lagere dan verwachte winstmarge. Maar een transitie kost nou eenmaal geld. De koers/winst verhouding zal hierdoor opopen naar 12 a 13 en dat is nog steeds niet veel. Op 22 oktober kocht ik 10 aandelen Intel bij voor $49,75 per stuk. Daarmee voeg ik EUR 12,32 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Micron, een vergeten geheugenaandeel

Ook de Amerikaanse fabrikant van geheugenchips Micron (ticker: MU) volg ik ook al lange tijd. In de halfgeleiderindustrie geldt deze tak als erg cyclisch en een minder interessant bulkproduct. Toch is het een essentieel onderdeel in computers en servers (DRAM) en in smartphones en SSD schijven (NAND). Mijn idee is dat de vraag sterk kan toenemen als gevolg van verdere digitalisering, gaming en vooral 5G.

De waardering van Micron is met een koers/winst verhouding van minder dan 14 opvallend laag. Dat doet geen recht aan de dubbelcijferige groei die het bedrijf al jaren op de mat legt. De winst per aandeel zal naar verwachting de komende jaren verdubbelen waarmee de voorwaartse koers/winst verhouding onder de 7 ligt. De onderwaardering wordt ook gespot door grote hedgefondsen. Met 1,9% van de totale waarde is Micron het op twee na grootste aandeel in de gezamenlijke portfolio’s.

Op 22 oktober kocht ik 10 aandelen voor $68 per stuk. In mijn ogen een koopje. Op termijn zie ik Micron ook een dividend uitbetalen. Afgelopen kwartaal initieerde Micron een kwartaaldividend aan van $0,025. Mijn dividendinkomsten nemen toe met 1 hele dollar per jaar.

Ichor Holdings

Door de hoge waarderingen onder halfgeleider aandelen verschuift de aandacht naar toeleveranciers. Trouwe lezers weten dat ik fan ben van bedrijven die actief zijn in industriële gassen. Zo heb ik een positie opgebouwd in Air Products & Chemicals, behoort Linde tot mijn kroonjuwelen en staat Air Liquide op de watchlist. Gassen maken slechts een klein deel uit van de totale kosten van eindproduct maar het is onmisbaar. Wat is de link met halfgeleiders?

Ichor Holdings (ticker: ICHR) is een Amerikaans small cap fonds en maakt onderdelen voor gassen en vloeistoffen die worden gebruikt in het productieproces. Dat verklaart ook de naam van het bedrijf. Ichor is de vloeistof die door de aderen van Griekse goden stroomt. Tot de klantenkring behoren grote fabrikanten van chipmachines zoals ASML en Applied Materials.

De waardering van dit aandeel is net als bij Micron erg vriendelijk. De voorwaartse koers/winstverhouding bedraagt minder dan 11. Dat doet geen recht aan de omzetgroei de afgelopen vijf jaar van bijna 24%. De resultaten zijn ook niet slecht. Dit jaar is de schuld verder afgebouwd waardoor de balans is versterkt. Het bedrijf heeft netto meer cash dan schuld. Vermoedelijk komt de lage waardering net als bij BESI en Kulicke & Soffa door de cyclische aard van de business en de lage marktkapitalisatie. Wat mij betreft biedt dit juist een mooie kans. Kopen dus!

Op 27 oktober kocht ik 15 aandelen Ichor Holdings voor $38,50 per stuk. Daarmee voeg ik nul euro toe aan mijn dividendinkomsten. Op korte termijn verwacht ik ook geen dividend. Ik zie Ichor niet direct als buy-and-hold belegging. Eerder een buitenkans om koerswinst te boeken en de opbrengst te gebruiken om een duurder aandeel te kunnen kopen.

Dividendinkomsten

Twaalf bedrijven maakten een deel van hun winst aan mij over waarvoor veel dank.

Baxter€ 1,63
Eastman Chemical€ 6,06
Castellum€ 5,94
ING Group€ 48,96
Taiwan Semiconductor€ 4,68
Illinois Tool Works€ 2,68
Curtiss-Wright€ 0,81
Thermo Fisher€ 0,21
Medtronic€ 4,88
Monolithic Power Systems€ 0,88
Roper Technologies€ 0,41
McCormick€ 1,98

Samen kwam er EUR 79,12 aan dividendinkomsten binnen. Een groei van 299% ten opzichte van vorig jaar. Dat wordt met name veroorzaakt doordat ING haar dividenduitkering heeft hervat. Wat ik niet eerder heb vermeld is dat ik continu call opties schrijf op ING voor een kleine premie. Door de aanhoudende stijging van de koers komt het moment dat ik wordt aangewezen in beeld. In dat geval zal ik de opbrengst gebruiken om een (her)verzekeraar zoals Münchener Rück te kopen of mijn positie in NN Group uit te breiden. Het Amerikaanse Aflac dat onlangs haar dividend met 21% verhoogde staat ook op de watchlist. Dat geldt ook voor grote Chinese verzekeraars Ping An en China Life.

Dividendgroei

Deze maand waren er vier bedrijven die besloten om het dividend te verhogen.

American Electric Power5,4%
ASML21,8%
Kulicke & Soffa21,4%
AbbVie8,5%

Fantastisch! American Electric Power doet precies wat ik hoopte en verhoogde het dividend meer dan bekende peers zoals Consolidated Edison. Halfgeleiders ASML en Kulicke & Soffa verhoogden met dik 20%. Maar de mooiste kwam van de in augustus nog bijgekochte farmaceut AbbVie. Het dividendrendement nam door de verhoging toe van circa 4,5% naar 4,9%. Bij elkaar had ik EUR 419 in moeten leggen om dezelfde dividendinkomsten te genereren. Nu nul euro.

Slotsom: bescheiden dividend met een hoge groei

Deze maand heeft mijn portefeuille een forse impuls gekregen. Ik heb twee fraaie Amerikaanse dividendaristocraten toegevoegd en vijf bedrijven uit de halfgeleiderindustrie gekocht. BESI had ik zelfs tot dividend aandeel van de maand gebombardeerd. Met deze aankopen voeg ik EUR 56 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Belangrijker nog is de dividendgroei. Gezien de sterke lang termijn vooruitzichten verwacht ik dat het dividend met flinke stappen omhoog kan.

Geïnteresseerden hebben op mijn transactiepagina ook al kunnen zien dat ik mijn eerste Japanse aandeel heb aangeschaft. Aangezien er weinig over Japanse aandelen wordt geschreven is dat zeker een kandidaat voor een volgend artikel. Op de uitgebreide watchlist momenteel veel industriële bedrijven. Daaronder ook twee Japanners Daikin (airco’s) en Daifuku (robotisering). Daarnaast veel Europese kwaliteitsbedrijven zoals Thales, Schneider Electric, Siemens, Abb, Assa Abloy, Tomra, Thule, Trigano en zelfs Volkswagen. En Amerikaanse dividendgroeiers als Nordson, Trane Technologies, L3Harris, AO Smith, Parker Hannifin, Honeywell, Stanley Black & Decker, Toro, Winnebago en portefeuille aandeel Masco zijn allemaal interessant. En zo bouw ik verder aan mijn eigen ETF. Want met ruim 60 bedrijven in portefeuille kan je daar inmiddels wel van spreken.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

12 gedachten over “Maandupdate – oktober 2021

 1. Very nice read DKK! I see that timing the market was perfect this month, feels good to buy at the bottom. Keep posting and building up the ETF

 2. hahahahaha,

  Zo herkenbaar dit 🙂 . Zo zonde op geld apart te zetten voor een auto :-P. Ik rijd ook nog wel door en zie wel waar het schip strand..

  Verder prima aankopen zo te zien. Ik zal eens kijken of er ook wat voor mij tussen zit. Een aantal vind ik iets overgewaardeerd en komen terug op de radar bij een leuke beurscorrectie.

  Je bent goed op weg naar de €100.000

  Kan niet meer lang duren.

  Groet

  1. Hi DB,

   Volgens mij zit er niet iets voor jou tussen, te duur of te lage yield :). De kleinere aandelen die lager zijn gewaardeerd zijn vast niet te screenen op Fastgraphs?

   100k gaat toch nog wel even duren. De peut raakt op en ik verwacht pas eind april een nieuwe impuls.

 3. Wat een mooi overzicht met interessante aandelen en bijbehorende rationale. Leuk en interessant om te lezen!

  Ook je huidige inkomsten zijn niet mis met bijna 300% groei en natuurlijk altijd leuk om de dividend increase van Abbvie met je te delen.

  Al met al, toffe update!

  1. Supercool inderdaad! Ik ben van plan om vaker jaarrapporten op te vragen. Het leest zoveel fijner ten opzichte van digitale exemplaren. Kop koffie erbij, perfect!

   Nee, ik heb geen max. Vorig jaar heb ik een doelportfolio gemaakt en daar zaten circa 150 posities in. Dat geeft een idee, maar het is totaal geen item waar ik op stuur.

 4. Zo, je hebt flink ingeslagen DKK! Mooie aankopen ook, alleen zou ik Intel niet hebben gekocht. Het lijkt een beetje vergane glorie te worden, maar wie weet.

  Hier staan de aandelen aankopen even on hold ivm de koop van ons huis. Ergens vanaf april of mei pak ik de draad weer op met aankopen.

  1. Dankje, Mr. Groeigeld!

   Zoals ik bij de aankoop van Intel schreef is het niet met volle overtuiging. Ik had een verkooporder op $69 die net niet getriggered werd en misschien speelt dat wel mee. Maar ik verwacht niet dat een aandeel, met nog steeds de grootste kasstroom, in de sector compleet door het putje gaat. Deze week spin-off van Mobile-eye aangekondigd die ik expliciet noemde bij de initiële aankoop. En zo weer investeringsruimte creëert om de technologische achterstand in te lopen. Dat zijn wat mij betreft logische en goede ontwikkelingen. Mijn rendementsverwachting op Intel is 7% en dat is nog net boven de huidige inflatie 🙂

   Begrijpelijk dat je on hold staat qua aankopen. Mijn pauze staat gepland zodra er een zes-cijferig getal op de borden staat. Gewoon om het te vieren, er is heel veel gelaten om er te komen.

   1. Zo te zien ben je aardig op weg naar dat zescijferige getal. Met wat mazzel staat dat over een paar jaartjes al op je teller. Je weet wat ze zeggen, de eerste €100k is de lastigste 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *