Maandupdate mei 2020

Maandupdate mei 2020

We zijn de maand begonnen met een geslaagde korte vakantie. We hebben gefietst, gewandeld, kano gevaren, speurtochten en vossenjachten gedaan, spelletjes gespeeld, krantjes gelezen en van het zonnetje genoten. En over een maand begint de zomervakantie alweer en mag de caravan van stal. De afgelopen maand was in financieel opzicht een drukke maand. Naast (te) veel transacties in de dividendportefeuille was er ook nieuws op het gebied van crowdfunding en onze hypotheek. Deze update is daarmee een echte longread geworden. Vergeet niet te stemmen!

Hypotheek update

In mei is de hypotheekrente van onze aflossingsvrije hypotheek gedaald. Dat scheelt ons bruto EUR 60 per maand. We hebben een nieuwe hypotheekrente afgesproken door middel van rentemiddeling. Ik heb me een half jaar helemaal suf gerekend, gewikt en gewogen, weer suf gerekend en verder gewikt en gewogen. Er spelen nou eenmaal veel factoren een rol. Het doorslaggevende argument om de rente te middelen was de verhuiskans. Een artikel over dit in Maart genomen besluit staat in de steigers. Hopelijk vind ik de benodigde rust (en aantekeningen) om het ingezette rentemiddelingsmiddel toe te lichten. 

De maandelijkse besparing wordt toegevoegd aan het spaarpotje voor aflossingen. Toen we in september 2018 aan onze reis naar meer financiële vrijheid begonnen ging daar EUR 250 per maand naar toe. Inmiddels is dat gestegen naar EUR 333 per maand. Dat is een mooie stap, maar nog wel ruim onder het doel van EUR 500 per maand volgens het FIRE plan. Het potje is inmiddels goed gevuld, de derde aflossing staat in de planning.

Gestart met BUX Zero

Sinds Februari heb ik een nieuw speeltje, namelijk BUX Zero. Met een app op je telefoon kun je eenvoudig en commissievrij aandelen kopen en verkopen. Gratis? Nou ja, ze rekenen vanaf 1 juni EUR 1 per transactie voor een limietorder, marktorders blijven commissievrij. Ter vergelijking: DEGIRO rekent vanaf EUR 2 per transactie voor Nederlandse en EUR 0,50 voor Amerikaanse aandelen. BUX heeft een beperkt assortiment Nederlandse, Duitse en sinds vorige week ook Amerikaanse aandelen. Ik vind vooral de Duitse aandelen interessant, omdat ik bij DEGIRO met extra aansluitkosten voor die beurs te maken krijg. Bij het openen van een account krijg je een gratis aandeel. En als jij iemand aanbrengt krijgen jullie allebei een aandeel. Zo heb ik al een paar aandelen gratis ontvangen, zoals Altice, KPN en BAM. Dat zijn niet de duurste aandelen, maar als je geluk hebt zou het ook Galapagos kunnen zijn.

Portfolio update

Ik geef het direct toe. Deze maand heb ik weer meer gekocht dan ik met mijzelf had afgesproken. Dat komt enerzijds door de BUX aankopen en het omzetten van mijn Flatex rekening. Vanaf 1 juni rekent deze broker EUR 3,90 transactiekosten en vind ik het niet meer interessant. Dat het bij DEGIRO ook geen koek en ei is kun je lezen in deze post van collega blogger Mr. Groeigeld. Een volledig en actueel overzicht van mijn transacties kun je vinden op mijn dividendportefeuille pagina. De belangrijkste zal ik hieronder nader motiveren.

Welltower gekocht

Op 7 mei kocht ik 8 aandelen Welltower (WELL) voor $41,65 per stuk. Het nieuwe dividend bedraagt $2,44 per jaar of 5,9% en hiermee voeg ik EUR 18 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Welltower is een van Amerika’s grootste vastgoedbedrijven in de zorgsector. Bijna 2/3e van de omzet komt uit seniorenwoningen. Die worden gehuurd door overwegend gezonde ouderen met een lichte zorgbehoefte. Daarnaast heeft Welltower ook ziekenhuizen en bejaardenhuizen in portefeuille. De exploitatie van het vastgoed wordt uitbesteed.

In de corona crash is het aandeel genadeloos afgestraft. Na publicatie van de kwartaalcijfers besloot het management het dividend te verlagen met 30%. Er werd ook een aandeleninkoopprogramma goedgekeurd van $1B. Waarom zou een bedrijf het dividend schrappen en tegelijkertijd eigen aandelen inkopen? Vermoedelijk omdat het management de aandelen erg goedkoop vindt en zo meer aandeelhouderswaarde kan creëren. Pluspunt is dat dit programma indien nodig geschrapt kan worden zodat het nieuwe, lagere dividend zekerder is. Voor mij de trigger om een eerste positie in te nemen.

NN group bijgekocht

Op 11 mei kocht ik 16 aandelen NN group (AMS:NN) bij voor EUR 25,30 per stuk. Deze Nederlandse verzekeraar is ijzersterk met een solvabiliteitsratio (solvency II) van 242%. In mei werd bekend dat NN haar risico’s met betrekking tot uitstaande pensioenverplichtingen verminderd. Er wordt herverzekerd bij Muenchener Rueck, Swiss Rueck en Canada Life. In ruil voor minder winst is er nog meer zekerheid. Geen gekke gedachte in het huidige klimaat. Na Delta Lloyd werd onlangs de overname van VIVAT afgerond. De overige Nederlandse verzekeraars hadden het nakijken. Schaalgrootte is enorm belangrijk in de verzekeringswereld en NN is goed gepositioneerd in de verdere consolidatieslag.

NN voert een progressief dividendbeleid en eigen aandelen inkoopprogramma’s

Begin van het jaar werd een hoger slotdividend voorgesteld. Een stijging van maar liefst 14%. Op advies van DNB werd het dividend gestaakt. Op 2 maart stopte ook de inkoop van eigen aandelen. Toen was echter al 73% van het programma voltooid. NN heeft zo op lage prijzen veel aandelen in kunnen kopen. Zo’n versnelling doe je alleen als je vertrouwen hebt in de toekomst (of misschien aanvoelt dat er wordt ingegrepen). Dat bleek ook al uit de reactie van het management op het advies van DNB. Ze verwachten de dividenduitkering in de tweede helft van het jaar te hervatten. Ik ga nergens vanuit, maar een potentieel dividendrendement van 8,5% scoren op een solide verzekeraar met een progressief dividendbeleid en aandeleninkoopprogramma is te mooi om te laten lopen. Mocht het dividendbeleid worden hervat dan springt mijn dividendmeter in een keer met EUR 65 per jaar omhoog. Blij mee!

3M bijgekocht

Op 13 mei kocht ik 3 aandelen 3M (MMM) bij voor $137 per stuk. Op die koers bedraagt het dividendrendement een zeer aantrekkelijke 4,3%. Afgelopen zomer kocht ik de eerste 3 aandelen 3M voor $165, waardoor mijn gemiddelde aankoopprijs nu is gedaald naar $151. Met 62 jaar aaneengesloten dividendgroei is 3M een populair aandeel. Zeker op de huidige koersniveau’s wordt er veel ingestapt. Het bedrijf heeft dan ook veel kwaliteiten Toch blijf ik voorzichtig. 3M heeft veel last van de corona pandemie en verwacht een omzetdaling van 5%. Volgens sommigen lijken de beste jaren geweest. Aan de andere kant horen pieken en dalen bij een cyclisch aandeel als 3M. De stevige koersval maakt het aandeel m.i. echter nog niet direct een koopje. De winst is immers ook afgenomen.

De dividendgroei bedroeg de afgelopen 10 jaar 11%, vorig jaar 5% en dit jaar 2%. De payout ratio is de laatste jaren verdubbeld. Als reactie op COVID-19 is het aandeleninkoopprogramma opgeschort. Dat laatste is op zich goed nieuws want 3M was een van de bedrijven die dit betaalden door te lenen. Het is onwaarschijnlijk dat het dividend wordt verlaagd, maar de komende jaren verwacht ik een beperkte dividendgroei. Daarom beschouw ik 3M momenteel tijdelijk als een hoogdividend aandeel. Op de lange termijn mag er echter herstel worden verwacht en zal 3M profiteren. Voor dividendgroei in deze sector verwacht ik iets meer van portefeuille aandeel Illinois Tool Works (ITW) en watchlist aandeel Parker Hannifin (PH). Ik baal toch wel dat ik PH in Maart niet heb opgeraapt voor $100. Het klappertjespistool heeft helaas geen oneindige munitie. Onder $140 blijft 3M zonder meer koopwaardig, een prima aankoop.

Unilever bijgekocht

Op 22 mei kocht ik 12 aandelen Unilever (UNA) bij voor EUR 43,43 per stuk. Een dividendrendement van 3,8% bij aanschaf op dit aandeel is geweldig. Er zijn meerdere redenen voor mijn enthousiasme over dit kroonjuweel. Allereerst ben ik gecharmeerd van het productassortiment met sterke merken. Naast de bekende verzorgingsproducten en ijsjes richt Unilever zich steeds meer op gezonde voeding. Naast de eerder verkochte margarine tak staat ook de theedivisie in de verkoop. Daarvoor in de plaats moet de VMS markt (vitaminen, mineralen en supplementen) gaan zorgen voor omzetgroei. Dat is broodnodig want tot op heden vlakte de omzetgroei ieder jaar meer af. Unilever’s grote blootstelling in opkomende landen vind ik een onderschat pluspunt. Op de lange termijn zie ik dat als een groot voordeel. Last but not least, geldt het bedrijf als een absolute leider op het gebied van duurzaamheid, zoals uiteengezet in hun sustainable living business model.

Basic-Fit gekocht

Deze Nederlandse sportschoolketen stond al langer op mijn watchlist. Ik nam in twee transacties een kleine positie van 12 aandelen voor gemiddeld EUR 18 via BUX. De tweede koop deed ik niet ontoevallig vlak voor het nieuws kwam dat de sportscholen eerder open gaan. Met dit bedrijf speel ik in op de thema’s gezondheid en individualisering. Fitness is enorm populair en ik verwacht dat die trend doorzet. Basic-Fit is de grootste in Europa en geniet van grote schaalvoordelen. Daardoor kunnen ze sportscholen aan de onderkant van de markt positioneren en leden toegang tot meerdere vestigingen bieden. In Frankrijk en Spanje is nauwelijks concurrentie en groeit het bedrijf on steroids. Natuurlijk heeft COVID-19 een enorme impact op de keten en zal het even duren voordat sportscholen weer goed draaien. Ik verwacht dat Basic-Fit deze crisis in goede conditie zal doorstaan en weer verder gaat met hun specialiteit: groeien.

Bayer gekocht

Ook deze aankoop heb ik in twee transacties via BUX gedaan. Het is mijn eerste aandeel uit Duitsland. Ik kocht 4 aandelen voor gemiddeld EUR 61,90 per stuk. Bayer is actief in farmacie, generieke geneesmiddelen (asperine), biotech, gewasbescherming en dierenwelzijn. Het is inmiddels vooral bekend van de Monsato overname. Onkruidverdelgingsmiddel Roundup zou kankerverwekkend zijn en daardoor liggen er miljardenclaims van slachtoffers. Het gevolg is een daling van de beurskoers met 40% (EUR 35 miljard). Bayer wil graag schikken en heeft daarvoor EUR 10 miljard gereserveerd. Dat is een stuk lager dan de verloren beurswaarde. Onlangs kwam het bericht dat er een akkoord nadert met een groot deel van de slachtoffers. Als dat lukt kan Bayer weer vooruitkijken. Hoewel toekomstige claims een risico vormen draaien onderliggend alle divisies erg goed. Met een dividendrendement van 4,5% en koers/winst verhouding onder de 9 is het aandeel echter wel heel erg ondergewaardeerd.

AMG putoptie verkocht

Een van de parels in mijn dividendportefeuille is Albemarle. Een Nederlandse sectorgenoot die ik volg is AMG. Zij zijn actief in de winning van speciale metalen en richten zich op energiebesparing, opslag en schone energie. Hun producten worden bijvoorbeeld gebruikt in katalysatoren. AMG blinkt uit in recycling voor de winning van metalen. Goedkoper en beter voor het milieu. De auto, energie en luchtvaart zijn belangrijke eindmarkten en zijn allemaal hard door COVID-19 getroffen. Hierdoor was de beurskoers stevig gedaald naar EUR 14. Te stevig als je het mij vraagt. Ik verwacht herstel, maar sluit een verdere daling niet helemaal uit. Daarom heb ik een putoptie geschreven, de P14.00 18DEC20, voor EUR 3,15 per stuk. Er is EUR 315 op mijn rekening bijgeschreven. Hiermee kan ik een positief rendement behalen als de koers stijgt, gelijk blijft en zelfs als de koers licht daalt. Bij een koers op expiratie boven EUR 14 mag ik de premie houden. Als de daling doorzet koop ik de aandelen feitelijk met 23% korting voor EUR 10,85 per stuk. Ik moet dan wel EUR 1.400 aftikken en mijn saldo dus in de gaten houden. De optieprijzen zijn erg beweeglijk. Sinds de koop is de koers met 25% gestegen, maar de waarde van de optie met 60%. Het is erg verleidelijk om winst te nemen, maar ik doe het niet.

Walt Disney verkocht

Net als Albemarle behoort ook Disney tot de parels. Waarom dan verkopen? Dat heeft alles te maken met de in mijn ogen hoge waardering. In april en mei steeg het aandeel met 17% en dat is zelfs hoger dan de S&P met 14%. De themaparken zijn gesloten, de grote Amerikaanse sporten ook, en de meeste bioscopen zijn dicht. De omzet en winst zijn hierdoor gekelderd en het lage dividend geschrapt. Het zal m.i. wel even duren voor alles weer op volle toeren draait. Aan de andere kant doet Disney+ het erg goed met 54 miljoen abonnees in de eerste zes maanden. Dit onderdeel draagt echter niet bij aan de winst. Kortom, ik verwacht dat de waardering van het Disney aandeel zal dalen. Ik koop de verkochte aandelen plus twee extra terug op $105.

Dividendinkomsten

De stroom met dividendinkomsten werd gevoed door zes bedrijven.

AbbVie€ 11,93
A.O. Smith€ 2,24
ASML€ 4,59
Bristol-Myers Squibb€ 3,49
Groupe SEB€ 4,12
Texas Instruments€ 6,29
Welltower€ 3,73

Bij elkaar brachten ze EUR 36,39 in het laatje. Vorig jaar ontving ik alleen dividend van ASML en ING. Onder druk van DNB trok ING het voorgestelde slotdividend van 0,45 per aandeel in. Anders had ik deze maand EUR 82,29 mogen verwelkomen. Ondanks het ontbreken van ING’s dividenduitkering is de groei ten opzichte van vorig jaar toch nog 64%.

Dividendgroei

In navolging van Johnson & Johnson verhoogde dividendaristocraat Medtronic deze maand het dividend met 7,4%. Hierdoor stijgen mijn jaarlijkse dividendinkomsten met EUR 1,44. Om een zelfde stijging te realiseren had ik EUR 48 aan vers kapitaal in moeten leggen. Nu nul euro. Superfijn!

Crowdfunding update VanMoof

In mei ontving ik een conversie aanbod op mijn converteerbare lening aan scale up VanMoof. De reden is een nieuwe investering die is gedaan door Balderton, een Brits durfkapitaalbedrijf. Ik heb besloten om gebruik te maken van het aanbod. In ruil voor de lening ontvang ik certificaten van aandelen met een korting van 15%. VanMoof groeit met gemiddeld 90% per jaar en verwacht dat tempo vast te kunnen houden.

De hippe fietsen met technologische snufjes vallen in de smaak en er zijn meerdere trends waarop wordt ingespeeld. VanMoof zet vol in op de snelgroeiende elektrische fietsmarkt, profiteert van fietsplannen in grote steden, heeft deals met bedrijven als Amazon, een abonnementenmodel voor bedrijven en particulieren en is begonnen met een stevige prijsverlaging om een groter publiek te bereiken. Massa is kassa. Ik beschouw het als een interessante investering met een hoog risico en dito potentieel rendement. Aangezien er geen dividend wordt uitgekeerd zullen mijn jaarlijkse passieve inkomsten iets dalen.

Slotsom: meimaand transactiemaand

Net als vorig jaar heb ik in mei weer veel transacties gedaan. Op de korte termijn pakt dat goed uit. Aandelen als Welltower, NN, 3M, Basic-Fit, Unilever en de putoptie AMG staan dik in de plus. Aan de andere kant staan de beurzen momenteel wel erg hoog. Veel mensen willen starten met beleggen. Er zijn zelfs wachtrijen bij brokers. Hoop op een snel herstel, een overvloed aan liquiditeit, gebrek aan alternatieven en FOMO stuwen de aandelenprijzen. Dat bedrijven winsten zien verdampen en zelfs kopje onder gaan speelt blijkbaar geen rol. Zelf blijf ik netto ook bijkopen, maar wel met een flink gevuld klappertjespistool achter de hand. De kaspositie zal vermoedelijk groter worden.

Mei gaat de boeken in als een goede maand in onze weg naar meer financiële vrijheid. De maandlasten zijn gedaald en de jaarlijkse dividendinkomsten zijn met EUR 65 per maand gestegen. Als NN alsnog dividend uit gaat keren zelfs met EUR 100. Mijn vraag aan jullie is welk onderwerp jullie graag in een volgend artikel zouden willen lezen:

 • Analyse zorgvastgoed aandelen
 • Het rentemiddelingsmiddel
 • Nieuw dividend aandeel van de maand
 • Converteerbare lening, hoe werkt dat?
 • BUX Zero review
 • Watchlist juni met koersdoelen

Meeste stemmen gelden!

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

11 gedachten over “Maandupdate mei 2020

 1. Beste DKK, dank weer voor deze mooie uiteenzetting. Zelf ben ik aan het denken om ook een blog te starten over mijn net begonnen dividendportefeuille. Dit is een prachtig voorbeeld!

  Mijn stem gaat naar ‘Analyse zorgvastgoed aandelen’. Heb meerdere aandelen op het oog in dat segment en ik kijk met interesse uit welke jij voorzien hebt. Een andere leuk topic vind ik het altijd het dividendaandeel van de maand. Ga zo door!

 2. Je hebt een aantal mooie aankopen gedaan! Goed bezig.
  Ik ben sinds vorige maand ook gestart met Bux. Ik had het geluk dat ik een aandeel Basic-fit cadeau kreeg.

  Mijn dividend update is inmiddels ook online.

  Veel succes de komende tijd. Zal spannend worden. Crash of geen crash, dat is de vraag 🙂

  1. ja, ik heb obligatiefondsen eerder bekeken en ook op mijn watchlist gehad. Op basis van simpele correlatie analyses lijken oude wijsheden (60/40, etc) te veranderen. Mijn conclusie: het gaat mijn pet te boven. Voorlopig verkies ik spaargeld boven obligaties.

 3. Mooie timing met NN. De verzekeraars zijn de afgelopen weken hard de rebound in gegaan en hopelijk kan dit jaar het dividend ook weer hervat worden. Zelf heb ik dit ritje met Aegon gemaakt.

  Ik ben fan van je dividend aandeel van de maand reeks, maar ik zou nu juist erg benieuwd zijn naar een analyse van zorgvastgoed aandelen. Ik ben zelf juist uit deze sector vertrokken, omdat er nogal vaak en veel financiële problemen zijn bij de zorgbedrijven die het vastgoed huren.

  Een artikel van iemand met een andere mening dan ik over deze sector is dan juist extra fijn om te lezen, omdat ik vind dat een tegengestelde mening een betere tool is om mijn opvatting te toetsen dan het lezen van een artikel van iemand met een gelijke mening.

 4. Wat een mooie transacties allemaal. Goed om te zien dat je je niet gek laten maken en je stevig doorgaat met je plan. Top!

  Mooie resultaten ook en heel bewust bezig me je grootste schuld, namelijk de hypotheek (net als die van ons).

  Ga vooral zo door DKK! 🙂

 5. Zo, dat is een flinke maand update geworden, en een flink klapperpistool heb je laten afgaan.
  Leuk om te lezen dat je ook met je hypotheek bezig bent. Laatst heb ik onze bank ook gemaild, maar 20 werkdagen wachttijd (zucht…).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *