Groeibriljanten

Groeibriljanten

Om een passieve inkomstenstroom te genereren kun je aandelen kopen van bedrijven die dividend uitkeren. Als je horizon lang genoeg is kun je echter ook bedrijven overwegen die nog geen dividend betalen. Dat zijn meestal bedrijven die nog veel groeiperspectief hebben. In plaats van dividend wordt de winst gebruikt om te investeren in verdere groei. Vaak staat het winnen van marktaandeel centraal. Ik heb op mijn watchlist een aparte pagina aangemaakt voor de groeibedrijven die ik volg. Bij ieder bedrijf staat een korte beschrijving.

Waarom groeiaandelen?

De reden om dergelijke bedrijven in portefeuille te nemen is in eerste instantie koerswinst. Aandelen worden meer waard omdat het bedrijf steeds groter wordt. Doorgaans is de waardering van groeiaandelen hoog. Beleggers kijken vooruit en prijzen een deel van de groei alvast in. Zowel het potentiële rendement als het risico van een groeiaandeel is groter dan dat van een dividendbetaler. Achteraf zijn de succesverhalen eenvoudig aan te wijzen (zoals Amazon), maar de vele mislukkingen zijn vaak minder bekend. Het is daarom zaak om scherp te zijn in de aankoopcriteria. Naast het groeiperspectief speelt de kwaliteit van het management bijvoorbeeld een grotere rol. Op het moment dat je een passieve inkomstenstroom nodig hebt, kun je de groeibriljant eventueel inruilen voor een betrouwbare dividendbetaler.

Een tweede mogelijkheid is dat het bedrijf zelf begint met dividenduitkeringen. In het volwassenheidsproces komt er een moment dat de groei begint af te nemen. Vaak is er een dominante positie bereikt en worden investeringen in verdere groei minder rendabel. Het bedrijf kan zich meer richten op kostenreductie, waardoor de winst zal blijven groeien. Een dividenduitkering is, naast eigen aandeleninkoop, een logische bestemming. De status verschuift dan van groeibriljant naar dividendgroeier. En als het bedrijf fundamenteel sterk blijft kan het rustig in portefeuille worden gehouden.

De ETF Small Capitalist Growers

Om de daad bij het woord te voegen ben ik gestart met het kopen van de groeibriljanten van mijn watchlist. Omdat het vooralsnog kleine aankopen zijn neem ik ze als 1 positie mee in mijn portefeuille. Net als bij de Small Capitalist Miners Co wordt het voorlopig dus een mini-ETF. Ik koop deze stukken via mijn Flatex rekening.

Op donderdag 19 maart kocht ik 4 aandelen Micron (ticker: MU) voor $34 per stuk, 1 aandeel Splunk (ticker: SPLK) voor $100 en 1 aandeel Alibaba (ticker: BABA) voor $180. Nvidia is strikt genomen geen groeiaandeel, het keert al jaren een klein dividend uit. Deze grafische chipreus was rond $200 aantrekkelijk, maar het budget was helaas op. Dat geld al helemaal voor Basic-Fit dat op 19 maart voor EUR 11 viel op te rapen. Ondanks dat zij hun deuren tijdelijk moeten sluiten was dit aandeel (te) hard afgestraft. Behalve fintech bedrijven zoals Paypal blijft Google ook zeer nadrukkelijk in het vizier op koersen tot $1.100.

Slotsom: de eerste groeiaandelen

De kern van mijn beleggingsstrategie bestaat uit het aankopen van dividend aandelen. Daar past een pluk groeiaandelen prima bij. Zeker gezien onze horizon van meer dan 18 jaar. Daarnaast heb ik met goud & zilver, crowdfunding en P2P leningen ook andere pannetjes op het vuur. Ik merk dat ik het leuk vind om te experimenteren en te zoeken naar interessante bedrijven. Velen daarvan vallen in de categorie groeiaandelen. Daarom ben ik blij met de eerste groeibriljanten. Hopelijk wordt de groei ook briljant. Heb jij al een groeiaandeel in portefeuille?

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

3 gedachten over “Groeibriljanten

  1. Mooi stukje weer kleine kapitalist, erg interessant om te lezen!
    Zelf heb ik iets vergelijkbaars met o.a. Alfen & Slack.

    Zelf zit ik ook bij flatex, maar kreeg gister bericht dat ze vanaf juni niet meer gratis zijn. Heb jij dit ook gelezen en blijf je hierdoor bij flatex?

    1. Bedankt Tim! Ik heb dat bericht nog niet ontvangen, maar voor mij is Flatex dan waarschijnlijk niet meer interessant. Het platform zelf vind ik minder prettig dan DeGiro of ABN AMRO. Ik gebruik het dan ook alleen voor kleine aankopen vanwege de transactiekosten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *