Skinny Dipping, doe jij het ook?

Skinny Dipping, doe jij het ook?

Gisteren daalde de AEX met meer dan 10%. Alleen op Zwarte Maandag, 19 oktober 1987, daalde de Nederlandse hoofdindex meer. Het gevolg is dat mijn portefeuille nu minder waard is dan dat het heeft gekost. De exacte schade volgt in het maandoverzicht. Ik moest denken aan een quote van Warren Buffet.

“Only when the tide goes out do you discover who’s been swimming naked”

En ja, ik geef het ruiterlijk toe. Ik heb naakt gezwommen. Nu de koersen zakken gaan de billetjes bloot. De risico’s van een aandelenportefeuille heb ik onvoldoende afgedekt. Heb ik obligaties in mijn portefeuille? Nope. Heb ik een langlopende put-optie geschreven gekocht? Helaas! Heb ik goud dan? Ja, maar momenteel dalen de mijners gewoon keihard mee. En toch ben ik om meerdere redenen blij.

Ten eerste ben ik blij dat de beurs daalt nu mijn portfolio nog relatief klein is. Mijn beleggingshorizon is nog ruim 18 jaar en er is dus voldoende tijd om weer te groeien. Ten tweede leer ik van de fouten die ik herhaaldelijk blijf maken. Tijdens de verdere opbouw komen die zeker van pas. Want over 18 jaar is de portefeuille naar verwachting twintig keer zo groot en ben ik vast minder blij met een complete afstort, zoals gisteren. Je zal maar net met je welverdiende prepensioen gaan. Als laatste biedt het mij de mogelijkheid om aandelen te kopen voor lagere prijzen. En dan denk ik aan die andere bekende quote van mijnheer Buffet.

“Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful”

Angst zit er voldoende in de markt, er is sprake van noodverkopen. Instappen dus. Maar hoe financieren we dat? Met vrij opneembaar spaargeld! Dat heeft voor ons namelijk twee functies. Een buffer voor het opvangen van onverwachte kosten en een voorziening voor geplande uitgaven. Wij sparen voor de algemene reserve, zorgverzekering, vervanging van de auto, aflossing van het huis, pensioen en onze drie kinderen. Iedere maand groeien die potjes, behalve de reserve want die fluctueert. Daar worden de belastingteruggaven ingestort en vakanties en bankstellen uit betaald. Alleen van de zorgverzekering weten we zeker dat we die aan het eind van het jaar aanspreken. Al dat sparen kost geld, door de inflatie wordt het minder waard. Dat is de prijs voor een stukje flexibiliteit. En die komt nu mooi van pas.

En nu?

Nu de beurzen dalen wordt het, in mijn ogen, aantrekkelijker om een deel van ons spaargeld over te hevelen naar beleggingen. Dat doe ik in trapjes. In het afgelopen maandoverzicht heb ik het eerste extra pakket van EUR 2k toegelicht. Ik kocht op vrijdag 29 februari met de AEX op 530. In theorie een steunniveau. Even leek de beurs de volgende maandag ook daadwerkelijk op te veren. Maar de daling hield aan en daarom bereidde ik het volgende pakket voor om rond AEX op 470 bij te kopen. Gisteren schoot de AEX direct door naar 430.

Aan de andere kant van de plas was het ook een bloedbad

Vanwege de ogenschijnlijke onderwaardering kocht ik Shell @15,66 en ING @5,80. Ik verwacht dat de olieprijs uiteindelijk weer hersteld en banken indien nodig hulp krijgen. Met Ahold @18,60 en Unilever @43,68 kies ik voor defensieve bedrijven. Op deze koers is Ahold met 4% voor mij zelfs een hoogdividend aandeel. De komst van Amazon in Nederland zet overdreven veel druk op de koers ten opzichte van sectorgenoten. Unilever is een van mijn kroonjuwelen en op deze koersen gooi ik die graag in mijn boodschappenmand. Microsoft had ik graag op $143,75 willen kopen, maar dat is net mislukt. Dit kroonjuweel heeft ook defensieve kwaliteiten! Als laatste heb ik Walt Disney bijgekocht met een mooie korting.

In dit tweede pakket heb ik nog munitie voor een extra aankoop. Nu Microsoft buiten schootsafstand is zal dat waarschijnlijk een goudmijn aandeel of tracker worden. Goud is namelijk goed blijven liggen, terwijl de mijnbedrijven hard mee dalen. De onderwaardering loopt enorm op. Na het eerste kwartaal verwacht ik hoge winstcijfers en snel oplopende koersen.

Indicatieve niveau’s waarop extra gas zal worden gegeven

Het resultaat van deze acties is dat de waarde van de portefeuille ongeveer stabiel is gebleven, maar de passieve inkomstenmeter omhoog is geschoten. Het doel voor dit jaar stond op EUR 750. Inmiddels zijn we daar al bijna en het eerste kwartaal is nog niet voorbij. Het gaspedaal wordt dus behoorlijk ingetrapt, maar nog niet tot de bodem. Het volgende pakket van EUR 3k zal ik in gaan zetten zodra de AEX rond een stand van 370 koerst. De ladder eindigt met een pakket van EUR 4k bij een stand van 270. Voor veel beleggers hoop ik dat we dat niet gaan meemaken. Ik verwacht het eerlijk gezegd niet, maar ik sluit het zeker niet uit. Het zou geweldige koopkansen bieden. Als je dan tenminste nog een baan hebt..

Zodra de beurzen weer gaan stijgen vallen we terug naar de reguliere maandelijkse inleg en het vullen van de spaarpotjes. En onderweg zullen we dan toch maar een ballenknijper aanschaffen. Heb jij het risico op je aandelenportefeuille afgedekt, of doe jij ook aan skinny dipping?

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 1

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

5 gedachten over “Skinny Dipping, doe jij het ook?

  1. Haha die ballenknijper lijkt nu goed van pas te komen! Ongekend wat er nu gebeurt, het lijkt wel een bodemloze put. Ik had nog wat herstelpuntjes verwacht maar het gaat in 1 streep naar beneden.

    Mijn portfolio heb ik niet afgedekt, dus hier flink in de min. Zolang het dividend behouden blijft, vind ik dat niet erg. Als de huidige koersen lang aanblijven, vraag ik me echter af hoeveel dividend er gesneden wordt.

    1. Ik ben bang dat het dividend niet behouden gaat blijven. Ik heb alvast een kruisje gezet bij SPG. Bij de financials wordt het ook een moeilijk verhaal. Gelukkig heb ik geen airlines, hotels, restaurants, etc. Ik koop momenteel alleen sterke bedrijven met weinig schuld. Vandaag Medtronic bijgekocht.

  2. je ben goed bezig.

    Zelf nu even pas op de plaats en de reserves weer aanvullen en maandelijks kleine plukjes kopen.

    deze maand voor ruim 700 euro aan jaardividend gekocht. Nu maar hopen dat er geen al te zware dividend cuts plaatsvinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *