5 jaar onderweg – maandupdate september 2023

5 jaar onderweg – maandupdate september 2023

de kleine kapitalist is 5 jaar onderweg

De afgelopen periode werd gedicteerd door onverwachte ontwikkelingen op mijn werk. Daardoor was er geen tijd meer om de vertrouwde maandupdates te posten. Dat is spijtig want ik heb iets te vieren. Mijn reis naar meer financiële vrijheid begon namelijk 5 jaar geleden. Want toen besloot ik te starten met het opbouwen van een klein kapitaal. Met als doel om twintig jaar later minder afhankelijk te zijn van inkomen uit arbeid. De lat heb ik gelegd op een half miljoen. En na 5 jaar zou ik EUR 100.000 aan het werk moeten hebben. Inmiddels ben ik 5 jaar onderweg en lig ik nog steeds op koers. Toegegeven, de berekening is wel toe aan een update. De inflatie is veel hoger, de pensioenen zijn nog onzekerder en intussen ben ik verhuisd naar een woning klaar voor de toekomst.

Centraal in mijn reis staat de Dividend Portefeuille. Mijn eerste aandeel was de Amerikaanse dividend aristocraat Illinois Tool Works. Geen slechte start want het aandeel heeft bijzonder goed gepresteerd, zowel in dividendgroei als in koersontwikkeling. Ook aandelen als Shell, Microsoft, Johnson & Johnson, ASML, Ahold en AbbVie werden snel toegevoegd. Achteraf had ik het wel bij die aandelen kunnen laten. Voor mijn blog had dat wel saai geweest, want in de loop der jaren zal ik zo’n 100 aandelen hebben toegelicht. Met een behoorlijke watchlist als gevolg. En ook op twitter heb ik al veel, vaak minder bekende, dividendgroeiaandelen toegelicht.

L3Harris bijgekocht, fast forward

Deze Amerikaanse defensiespecialist stond al langer op mijn radar. Net als het Franse portefeuilleaandeel Thales is L3Harris is actief in het intelligentere deel van de markt. Bij beide bedrijven krijg je een James Bond gevoel. Het gaat om geavanceerde systemen voor bijvoorbeeld surveillance, communicatie en cybersecurity. In conflicten gaat het steeds vaker om informatie en elektronische oorlogsvoering.

In een wereld waarin de spanningen toenemen ligt blootstelling aan de defensiesector voor de hand. Ik heb een duidelijke voorkeur voor bedrijven als Thales en L3Harris ten opzichte van bijvoorbeeld een fabrikant van tanks of schepen. Het voordeel is dat je voer-, vaar- en vliegtuigen ook in de toekomst kunt blijven upgraden met verbeterde apparatuur en hulpsystemen zoals nachtzicht. Dit vergt uiteraard ook meer innovatie. Het gevolg is dat Thales en L3Harris minder dividend uitkeren. Maar ook een hogere structurele groeiverwachting hebben ten opzichte van sectorgenoten.

In het geval van L3Harris is die groeiverwachting niet helemaal uitgekomen. De overname van Aerojet Rocketdyne, de grootste onafhankelijke fabrikant van raketmotoren, kostte $4,7B in cash. De inmiddels afgeronde overname bleek taai waardoor het bedrijf achterloopt op haar plannen. Operationeel ziet het er goed uit voor L3Harris. Er is al 5 kwartalen op rij omzetgroei, het orderboek groeit en ook de marge neemt toe. Ik heb geduldig gewacht met een doorlopende kooporder.

Op 7 september kocht ik 3 aandelen L3Harris (ticker: LHX) voor $170 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 10,66 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Adyen gekocht, opnieuw beginnen

Na de enorme koersdreun van Adyen pakte ik een eerste aandeel op in augustus. Deze maand kalfde de koers verder af en ontstond direct een bijkoop moment. De afstraffing leek mij kortzichtig. Adyen investeerde veel in personeel waar anderen de broekriem aanhaalden en hun prijzen verlaagden. Hierdoor nam de winst af. Adyen geeft weinig updates en lijkt zich minder om aandeelhouders te bekommeren. Inmiddels heeft het bedrijf meer inzicht in de toekomstverwachtingen gegeven en is de koers omhoog gespoten.

Op 19 september kocht ik 1 aandeel Adyen (ticker: AMS:ADYEN) bij voor EUR 650 per stuk. Aangezien deze Nederlandse betaalverwerker geen dividend uitkeert voeg ik niets toe aan mijn dividendinkomsten.

Nike bijgekocht, just do it

Vorig jaar nam ik een eerste positie in het grootste sportartikelen merk ter wereld op $85. Al snel kreeg ik spijt niet meer aandelen gekocht te hebben. Samen met McDonalds en Coca Cola (niet in bezit) zijn het iconische merken die maar moeilijk zijn weg te denken. Als kind weet ik nog hoe blij ik was met mijn eerste paar Nike’s. En mijn kinderen zijn dat ook weer. Erg knap en daarom is het aandeel nooit echt goedkoop.

Op 26 september kocht ik 7 aandelen Nike (ticker: $NKE) bij voor $90 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 8,06 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Dividendinkomsten september 2023

In september 2023 mocht ik EUR 253 op mijn rekening bijschrijven. Dat is een daling van 28% ten opzichte van vorig jaar. Dat komt vooral doordat grote dividendbetaler Unilever reeds in augustus uitkeerde. Toen bedroeg de stijging een buitengewone 127%.

NN Group€ 75,54
Shell€ 52,09
ASR€ 36,72
Rio Tinto€ 23,69
American Electric Power€ 9,91
Kao Corporation€ 8,02
Microsoft€ 6,50
Gilead Sciences€ 6,01
L3Harris€ 5,44
BlackRock€ 4,00
Microchip€ 3,89
Stanley Black & Decker€ 3,86
Wolters Kluwer€ 3,67
CME Group€ 2,64
Parker Hannifin€ 2,34
AGCO€ 2,30
American Water Works€ 2,23
Realty Income€ 2,04
Wheaton Precious Metals€ 1,26
S&P Global€ 0,71

NN Group leverde de grootste bijdrage. Uit het keuzedividend werden automatische 2 nieuwe aandelen gekocht. Inmiddels heeft deze Nederlandse verzekeraar al EUR 551 aan mij uitgekeerd en zijn er 10 nieuwe aandelen toegevoegd. De dividend pijpleiding van Shell blijft ook hard doorstromen. Dit bedrijf heeft al EUR 491 aan mij overgemaakt en er zijn 12 nieuwe aandelen toegevoegd.

Dividendgroei

Traditiegetrouw zijn er weinig dividendverhogingen in september. Op een duo kan ik echter altijd rekenen, namelijk Texas Instruments en Microsoft. Bij eerstgenoemde chipfabrikant zwakt de groei af en daarmee het dividend. Er kwam 5% bij. Net als de afgelopen jaren verhoogde Microsoft het dividend met 10%. Het is erg prettig om een dividendaandeel in portefeuille te hebben dat zo betrouwbaar is qua dividendverhogingen. Niet voor niets is het mijn favoriete dividendaandeel.

Frans defensieaandeel Thales had ook een fraaie verhoging in petto. Het interim dividend gaat met 14% omhoog en zal in december betaalbaar worden gesteld. Met een koerswinst van momenteel 87% blijft deze belegging très belle.

Slotsom: 5 jaar onderweg, nog 15 jaar te gaan

Nu ik 5 jaar onderweg ben kijk ik tevreden terug op mijn reis. In het begin kostte het moeite om EUR 500 per maand opzij te leggen en te investeren. Later werd het bijna een sport om iedere euro te besparen. En namen de ingelegde bedragen toe. Toen het eerste doel van EUR 100k in zicht kwam heb ik de teugels iets laten vieren. Met bijvoorbeeld twee fantastische buitenlandse zomervakanties in luxe huuraccommodaties.

FIRE berekening met het eindigen op nul scenario

Inmiddels heb ik EUR 78k in aandelen geïnvesteerd en heeft de portefeuille een waarde van EUR 109k. En daarvan komt ruim 6k uit ontvangen dividenden. En ieder jaar nemen de dividendinkomsten verder toe. Het meest recent Nike met 9%. Hoe de reis verder verloopt weet ik niet. Maar als het in de buurt komt van het originele plan dan ben ik dik tevreden.

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 12

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

9 gedachten over “5 jaar onderweg – maandupdate september 2023

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *