Duurzaamheidsduivels – maandupdate september 2022

Duurzaamheidsduivels – maandupdate september 2022

Kolen, antraciet en briketten. Privécollectie van DKK
Kolen, antraciet en briketten. Ooit aangeprezen als bron van gezellige warmte

In deze maandupdate staat het thema duurzaamheid centraal. Voor veel beleggers een duivels dilemma. Niemand wil de aarde naar de knoppen helpen, maar menselijk gedrag blijkt moeilijk te veranderen. In tijden van welvaart is er meer aandacht voor. Maar zodra het tegenzit gaan net ondertekende afspraken in de allesbrander. De schoorsteen moet immers roken. Ik zal dit onderwerp verkennen met de ratings van drie bronnen en enkele voorbeelden. En twee interessante aankopen!

Door de ESG ballotage

Wat is duurzaam? De moeilijkheid van de definitie geeft al hoofdbrekens. De een wil geen fossiele brandstoffen of kernenergie, de ander geen wapenfabrikanten of gokbedrijven. Als je een scheerapparaat maakt met een oplaadbare batterij gemaakt van lithium en kobalt, ben je dan duurzaam vanwege de zonnepanelen op het dak van je fabriek? Of het aantal bomen dat je terug plant? Althans, de financiering daarvan.

Het raamwerk van Sustainalytics

Voor deze maandupdate heb ik alle 81 posities opnieuw ververst op ESG ratings van Sustainalytics. Daaruit zijn enkele interessante inzichten te destilleren. Industrieën als energie, mijnbouw, defensie, machines en farmacie scoren slecht op ESG criteria. Vastgoed, communicatie en luxe consumentengoederen juist goed.

Behalve de absolute positie van bedrijven wordt er ook een score toegekend ten opzichte van sectorgenoten. Zo is Shell in absolute zin een milieuramp, maar hoort het relatief nog bij de betere oliemajors. Portefeuille aandelen ASML, Thule, ASR en Wheaton Precious Metals behalen zelfs de eerste plaats in hun industrie. Hoewel Alibaba absoluut nog tot de betere helft behoort, heeft het Chinese conglomeraat de slechtste relatieve score van mijn portefeuille. Het is dan ook niet het meest transparante bedrijf op aarde.

ESG ratings van Sustainalytics voor mijn portefeuille

ESG contrasten

Maar er zijn meer opvallendheden. Allereerst de enorme tegenstelling tussen First Majestic (ticker: AG) en Wheaton Precious Metals (ticker: WPM). De eerste staat op de 14.485e plaats van de 14.822 bedrijven met een ESG score. De zilvermijn exploitant is daarmee veruit mijn slechtste bedrijf op ESG gebied. WPM daarentegen staat op de 39e plaats. Dit bedrijf met slechts 44 medewerkers en een marktkapitalisatie van $14B (dat is meer dan KPN) is een zogenaamde streamer. Het leent geld uit aan mijnbouwers in ruil voor het goud en zilver dat vaak als restproduct wordt ontgonnen. Het laat anderen het vuile werk opknappen. Is het daarmee een ESG wonder?

Is Union Pacific een duurzaamheidduivel?
Is Union Pacific een duurzaamheidsduivel?

Ook Union Pacific valt mij op. Natuurlijk worden de kilometerslange goederenwagons aangedreven door diesellocomotieven. En misschien wel zonder roetfilter. Maar ten opzichte van vervoer per truck of vliegtuig is de vervuiling per vervoerde kilo vele malen kleiner. Vermoedelijk wordt ook de gevolgschade van de vervoerde waar meegenomen in de (ingewikkelde) berekening. Bulkgoederen zoals steenkool worden doorgaans per spoor vervoerd.

De duurzaamheid facade

Ergens is het hele duurzaamheidsgebeuren hypocriet. De zogenaamde groene revolutie met als doel om het klimaat te beschermen gaat niet vanzelf. In plaats van olie en gas moeten we op schone energie draaien. Maar voor zonnepanelen, windmolens en elektrische auto’s zijn enorme hoeveelheden energie, grondstoffen en schaarse aardmetalen nodig. De fabricage van een Tesla is zes keer meer belastend voor het milieu dan een Ford met verbrandingsmotor. Daarvoor blijft mijnbouw essentieel. En die bungelt vanwege milieuvervuiling en (kinder)arbeidsomstandigheden helemaal onderaan de ESG ladder. En toen?

De verduurzaming van onze energievoorziening is onomkeerbaar. En als fundamentele belegger zie ik het vooral als een megatrend waarop valt in te spelen. Naast mijnbouwbedrijven als Rio Tinto, Teck Resources en Barrick Gold houd ik ook mijn aandelen Shell stevig vast. Vanwege de enorme tekorten die zullen ontstaan verwacht ik dat deze bedrijven de komende tien jaar zullen bloeien als kool. Een exit strategie blijft wel noodzakelijk.

Lenzing is een voorloper in de circulaire economie

Als belegger kun je natuurlijk wegblijven van investeringen in mijnbouw, olie en gas. En kiezen voor duurzaamheidswonders als het Oostenrijkse Lenzing. Dit bedrijf maakt textielvezels uit houtpulp voor kleding en meubels. Ten opzichte van katoen betekent dit een enorme besparing op energie, water en chemische rotzooi.

Een alternatief is investeren in bedrijven die de energietransitie faciliteren zoals Vestas en Siemens Gamesa. Bedrijven die honderdduizenden tonnen staal, beton, aluminium en koper opslurpen bij de productie van windturbines. Dat is nu overigens een probleem aangezien de hogere kosten niet doorberekend kunnen worden in langlopende prijsafspraken.

Windmolenpark van Enel

Aantrekkelijker lijken exploitanten van windmolenparken zoals Ørsted of portefeuilleaandelen Enel en American Electric Power. De exploitatie is inmiddels goedkoper dan centrales op fossiele brandstoffen en de vraag neemt alleen maar toe. Bovendien zijn lagere energiekosten bittere noodzaak om concurrerend te blijven met China. Er zijn echter nog andere manieren om in te spelen op de energietransitie. Een die zeer hoge ogen gooit op het gebied van duurzaamheid heb ik afgelopen maand gekocht.

Schneider Electric, life is on

Schneider Electric

Dit Franse bedrijf is 186 jaar geleden opgericht en bouwde zware machines tijdens de industriële revolutie. Inmiddels is Schneider Electric actief in stroomvoorziening, smart grids en robotisering. Het bedrijf wordt erkend als een belangrijke speler in de energietransitie en profiteert volop van de duurzaamheidstrend. Het bedrijf genereert een sterke kasstroom die wordt gebruikt voor schuldreductie, overnames, eigen aandeleninkoop en een groeiend dividend. Samen met een gezonde balans is Schneider Electric een interessant bedrijf om in te investeren.

Schneider Electric dividend historie
Dividendhistorie van Schneider Electric door de kleine kapitalist

Schneider Electric rijgt de duurzaamheidsprijzen aaneen. Vorig jaar werd het bijvoorbeeld uitgeroepen tot meest duurzame bedrijf door Corporate Knights. Opvallend aan het lijstje is dat er nog twee portefeuille aandelen op staan, namelijk McCormick en American Water Works. Daarnaast valt mijn oog op Canadian National Railway. Een sectorgenoot van Union Pacific dat zo slecht scoorde bij Sustainalytics. Volgt u het nog?

Kwaliteit heeft een prijs. En Schneider Electric is niet bepaald een goedkoop aandeel. Maar op de lange termijn is dit bedrijf perfect gepositioneerd om te profiteren van de noodzakelijke energietransitie. Er volgt nog een uitgebreid dividend van de maand artikel over dit bedrijf. Daarvoor wacht ik de kwartaalcijfers op 27 oktober nog even af.

Op 28 september 2022 kocht ik 6 aandelen Schneider Electric (EPA:SU) voor EUR 112 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 15,17 per jaar toe aan mijn dividendinkomsten. Het dividend wordt een keer per jaar (in mei) uitgekeerd. Vanwege de teruggave van Franse dividendbelasting kocht ik het aandeel via ABN AMRO.

VF Corporation bijgekocht

Deze Amerikaanse fabrikant van The North Face, Timberland, Eastpack en Vans wordt keihard getroffen. Door de hoge inflatie neemt het consumentenvertrouwen af, terwijl de inkoopkosten stijgen en de sterke dollar ook niet helpt. VF Corp merkt dat onder andere aan tegenvallende verkopen van tassen en gympen bij de aanvang van het nieuwe schoolseizoen. Het belangrijkste merk, Vans, lijkt momentum te verliezen met een verwachte krimp van 5%. In mode kunnen klantvoorkeuren snel kantelen. Daarnaast heeft het bedrijf last van lockdowns in China. Beleggers rennen massaal naar de nooduitgang. Waarom dan investeren?

Op 28 september hield VF Corp voor het eerst in jaren een Investor Day. Hierin werd de strategie voor de komende 5 jaar uiteen gezet. Ik was vooral benieuwd naar de verwachtingen en vond die op pagina 151. Die werden voor 2023 behoorlijk neerwaarts bijgesteld. VF Corporation heeft een redelijke balans en zou een flinke storm moeten kunnen doorstaan. Op lange termijn blijft het bedrijf profiteren van haar sterke merken. Vans is ondanks de krimp nog altijd een van de populairste schoenmerken onder tieners. The North Face draait goed en zal blijven profiteren van haar nieuwe lichte waterdichte stoffen, merkextensies en directe verkoop. Daarbij is het potentieel groot vergeleken met giganten als Adidas en Nike.

Op 29 september 2022 kocht ik 12 aandelen VF Corporation (ticker: VFC) bij voor $31 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 20,80 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. De bijkoop is niet zonder risico. Als de huidige situatie meer dan een jaar duurt komt het dividend in gevaar. Ook bijna 50 jaar aan opeenvolgende verhogingen biedt geen enkele garantie. Mocht de soep minder worden gegeten dan is een fors herstel waarschijnlijk.

Koninklijke DSM, bright science, brighter living

DSM

DSM is oorspronkelijk de afkorting van Dutch State Mines maar kan beter worden vervangen door DuurSaaM. Het bedrijf levert vitaminen, eiwitten, enzymen die gebruikt worden in gezonde voeding voor mens en dier. Daarnaast tref je hun producten aan in beschermende kleding en zonnebrandcrème. De vrije kasstroom groeit al vele jaren. Voor dividendgroei beleggers is het belangrijk om te beseffen dat DSM zich richt op een stabiel dividend dat bij voorkeur groeit. Anders gezegd committeert het bedrijf zich niet aan een progressief dividendbeleid zoals ook bleek in 2020. Sinds 2007 is het dividend wel 2,5x gegroeid.

Dividendhistorie van DSM door de kleine kapitalist
Dividendhistorie van DSM door de kleine kapitalist

Het bijzondere aan Koninkijke DSM is dat het bedrijf zichzelf al drie keer heeft heruitgevonden. En met veel succes. Door het werven en afstoten van onderdelen is een portefeuille ontstaan die volledig is gericht op gezondheid en voeding. Diervoeding zal zelfs 50% van de omzet genereren. De verkoop van de laatste Materials activiteiten moet begin volgend jaar worden afgerond.

ESG rating van Fimenich door Sustainalytics

De onlangs aangekondigde fusie met geurspecialist Firmenich wordt wisselend ontvangen maar zie ik als een logische stap op de ingeslagen weg. Daarbij telt de focus op duurzaamheid zeker mee. Firmenich scoort daarop bijzonder hoog, zeker voor een chemisch bedrijf.

Ten opzichte van hoger gewaardeerde concurrenten als Givaudan en International Flavors & Fragrances spendeert DSM met zo 9% veel aan R&D. Met 16.000 patenten, 15 onderzoekcentra en een bewezen trackrecord mag een flinke groeibijdrage worden verwacht. Daarbij ambieert het bedrijf een stevige winstmarge van 22%. Geen wonder dat DSM wordt overladen met koopadviezen.

Adviezen op DSM

Op 30 september kocht ik 6 aandelen DSM voor EUR 115 per stuk. Hiermee stijgen mijn dividendinkomsten met EUR 12,75 per jaar. Door de overname van Firmenich zal DSM naar Zwitserland verhuizen. De bijbehorende hogere dividendbelasting is voor mij geen drempel om dit fraaie aandeel te kopen.

Dividendinkomsten

Niet minder dan 28 bedrijven deden wat ze moeten doen. Bij elkaar werd er EUR 354 aan dividenduitkeringen overgemaakt. Een groei van 68% ten opzichte van vorig jaar. Daarmee heb ik de bijkoop van 12 aandelen VF Corporation kunnen financieren. Aandelen die EUR 21 aan jaarlijkse dividendinkomsten genereren. En zo blijft de sneeuwbal rollen.

NN Group€ 64,00
Ahold Delhaize€ 62,56
Unilever€ 43,53
Shell€ 41,73
Rio Tinto€ 37,15
ASR€ 16,66
Johnson & Johnson€ 9,57
Kao Corporation€ 8,97
Intel€ 7,78
Microsoft€ 6,32
Gilead Sciences€ 6,32
American Electric Power€ 5,22
VF Corp€ 5,17
Barrick Gold€ 4,48
Whirlpool€ 4,46
Stanley Black & Decker€ 4,14
BlackRock€ 4,03
Wolters Kluwer€ 3,21
Microchip€ 3,08
L3Harris€ 2,85
Parker Hannifin€ 2,23
American Water Works€ 2,22
Realty Income€ 2,10
AGCO€ 2,04
Teck Resources€ 1,73
Wheaton Precious Metals€ 1,35
Teradyne€ 0,37
First Majestic€ 0,23

De top zes betalers bestaan uit (ex-) Nederlandse bedrijven en mijnbouwer Rio Tinto. Samen harken ze 75% van het dividend naar binnen. De uitkeringen van NN Group, Unilever en Shell worden automatisch herbelegd waardoor de dividendinkomsten vanzelf groter worden. Maar vlak de kleintjes niet uit. Over tien jaar ziet de volgorde er geheid anders uit.

Duurzame dividendgroei

Voor mijn portefeuille zoek ik niet alleen bedrijven met een veilig dividend. Dat dividend moet idealiter ieder jaar groeien. En niet een paar jaar maar oneindig. Duurzame dividendgroei dus. Alleen de sterkste bedrijven zijn daarvoor geschikt. Die zijn vooral in de VS te vinden. Naast favorieten als Union Pacific en Air Products & Chemicals verhoogden afgelopen maand nog drie toppers het dividend.

Texas Instruments deed precies wat ik hoopte en verhoogde het dividend met 8%. Op een fraai dividendrendement van 3% is dat erg goed. Microsoft deed er nog een schepje bovenop en verhoogde zoals verwacht met 10%. Beide kroonjuwelen zijn met 19 en 20 jaar aan opeenvolgende verhogingen hard op weg naar de dividend aristocraat status. Om het af te maken verhoogde “the monthly dividend company” Realty Income voor de derde keer dit jaar met 0,2%. Ik reken dit jaar op nog een verhoging.

Slotsom: omgaan met het duurzaamheidsdilemma

Beleggen in duurzaamheid geeft hoofdbrekens. Wat is duurzaam en wat niet? En hoe stel je dat vast? De resultaten van verschillende aanbieders van duurzaamheidsratings spreken elkaar nog wel eens tegen. Of juist niet. CDP scoort bedrijven op het gebied van klimaatverandering, ontbossing en waterveiligheid. Slechts 14 bedrijven scoren hoog op alle drie. Het zijn portefeuille aandelen Danone, Kao, Unilever en via DSM ook Firmenich. Het bedrijf dat ook zo hoog scoorde bij Sustainalytics. Het eerder genoemde Lenzing staat er ook op. Verder valt mijn oog op International Flavor & Fragrances en Symrise, twee grote concurrenten van DSM. En L’Oreal. Het aandeel dat ik vroeg of laat zal toevoegen aan mijn portefeuille.

Je kunt optimistisch of cynisch zijn over beleggen en duurzaamheid. Ik kies voor pragmatisme. De energietransitie gaat niet meer stoppen. Dat betekent dat we de komende jaren mijnbouw, olie en gas en helaas ook wapens nodig hebben. En gezien de hoge vraag en lage investeringen in deze industrieën zullen er geheid tekorten ontstaan. Als ik verder kijk dan zijn er ook bedrijven die op andere manieren profiteren van de duurzaamheidstrend. Met Schneider Electric en DSM heb ik wat dat betreft twee topaandelen aan mijn portefeuille toegevoegd.

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 6

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

11 gedachten over “Duurzaamheidsduivels – maandupdate september 2022

 1. Hoi DKK,

  weer een super artikel/blog, klein vraagje ”De uitkeringen van NN Group, Unilever en Shell worden automatisch herbelegd” via wie laat je NN Group herbeleggen? deze staat nog niet in de lijst van ABN AMRO (op hun website althans).

  Maar weer bedankt voor de reactie

  1. Hoi Reaguurder,

   Bedankt!

   Dat klopt, het gaat niet via DRIP. Bij NN Group wordt er een keuzedividend aangeboden. Je kunt bij ABN AMRO instellen of je een cash dividend of een stockdividend wilt. Zie ook https://www.abnamro.nl/nl/prive/beleggen/leren-beleggen/beleggingsproducten/dividend.html en eventueel de maandupdate van vorig jaar.

   Het voordeel van stockdividend is dat er geen dividendbelasting wordt ingehouden! NN Group compenseert de verwatering door eigen aandelen in te kopen: “NN Group intends to neutralise the dilutive effect of stock dividends through the repurchase of ordinary shares”. Zie ook: https://www.nn-group.com/investors/share-information/share-buyback-programme.htm

   Groet!
   DKK

 2. Hier ook een klein vraagje. Als DSM aandelenbezitter vraag ik me af of we nu dividend krijgen in zwitserse franken of gewoon verder in euro?
  Terug mooi artikel! Bedankt daarvoor.

 3. Wat een mooi artikel weer DKK, wederom zet je weer nieuwe bedrijven op mijn radar! Enorme bonus is dat je ook nog eens uitgebreid ingaat op een van de onderwerpen die mij toch steeds meer aan mijn hart gaan, namelijk duurzaamheid en interessante bedrijven die een rol spelen in de energie transitie.

  Zoals ik het zie zijn er drie belangrijke uitdagingen in de (nabije) toekomst: Energie (transitie), Water (tekorten) en Afval (verwerking, recycling, etc). Dus ik wil graag in mijn portfolio bedrijven opnemen die hier iets mee te maken hebben. Je hebt me weer stof tot nadenken gegeven!

  1. Bedankt, Mr. Robot!

   Over water werd ik enkele dagen getriggerd door dit artikel: https://www.morningstar.com/articles/1118711/investing-in-water-may-be-appealing-but-fund-investors-have-few-compelling-choices

   Vooral exhibit 2 waarin portefeuille aandelen American Water Works (2x), Danaher (2x) en Roper Technologies als grootste posities in water fondsen wordt genoemd. Daarbij staat Ecolab op mijn wishlist en shortlist. Xylem ga ik verder onderzoeken.

   Op het gebied van Afval heb ik Veolia, Waste Management en in mindere mate Ball corp op mijn longlist staan.

   Een tip is om een draadje op het forum te starten. Hopelijk zijn er meer lezers die mee willen doen aan een discussie over deze interessante thema’s 👍

 4. Mooie analyses weer DKK. Duurzaamheid blijft een vaag begrip. Ik ben helemaal voor dat we allemaal een stap zetten, maar laten we wel onthouden dat de helft tegenwoordig greenwashing&marketing is. Neem nu DSM die je noemt als duurzaam , ben je weleens langs het industrieterrein in Geleen gereden? 😉

  1. Ja, ik heb Chemelot zelfs wel eens bezocht. Daar zit DSM Engineering Materials en die maken bijvoorbeeld lichte kunststoffen voor auto’s en voor elektrische toepassingen. Dat is precies de divisie die DSM afstoot. Eerder verkocht DSM de petrochemie aan Sabic en ook de andere fabrieken voor salpeterzuur (OCI) en caprolactam (Fibrant) zijn verkocht. Voor zover ik weet hebben ze op Chemelot nog een minderheidsbelang in de acrylonitrilfabriek (AnQore) en verder vooral kennis, onderzoek & innovatie. Wellicht is er een lezer die het precies weet.

   1. Ondanks de verkopen blijft het een belangrijke speler op de chemiemarkt. Maar eens, met de nieuwe ontwikkelingen zijn ze wel goede stappen aan het maken in de minder aantastende richting.

 5. Goed geschreven artikel DKK. Ik kende Lenzing nog niet. Leuk om nu op m’n radar te hebben.

  Ken jij de Belgische small cap Recticel? Ze zijn bezig met een transformatie van een foam voor auto’s en bedden e.d. naar een bedrijf dat zich richt op de insulatieproducten. Erg duurzaam / ESG en volgens mij redelijk gewaardeerd met een historie van groeiend dividend. Rond de 15 euro nu en ze krijgen nog 12,5 euro per aandeel voor hun bedden foam divisie. Misschien leuk om je eens in te verdiepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *