Op aandelensafari – maandupdate januari 2022

Op aandelensafari – maandupdate januari 2022

Tegen de verwachting in werd januari een drukke maand. Daarom een extra dikke editie met een aandelensafari. Eigenlijk zelfs twee. We begonnen het jaar goed met een weekje vrij. Voor het eerst sinds ik mij kan herinneren zonder een vakantie, verbouwing of ander plan. Helemaal niks. Om de lange kindervakantie te breken besloten we een nachtje naar een hotel te gaan in een fraaie Nederlandse stad. Het blijkt niet zo eenvoudig om een kamer voor vijf personen te vinden. Een probleem dat vakanties voor grote gezinnen erg prijzig maakt. We hadden geluk en gunden ons de luxe van een royale kamer met bad en ontbijt inbegrepen. Vanwege corona moesten we dat ophalen maar dat bleek geen straf. De kinderen vonden het geweldig om met de serveertrolley te pendelen.

Aandelensafari: chocolade van Hershey's en Mondelez in het schap

Tijdens een bezichtiging van de fraaie Nederlandse stad bezochten we ook een snoepwinkel. Daar heb ik zelf niets mee, maar zelfs van het bezoeken van een vrouwenondergoed winkel maak ik een aandelensafari. Mijn oog viel op het kleurrijke chocoladeschap. Tony’s Chocolonely is een succesvol vermarkt en populair Nederlands merk. Cadbury’s is net als o.a. Oreo’s een merk van Mondelez. In het midden ligt Hershey’s en het is begrijpelijk waarom. Ik besloot namelijk een reep te kopen en mocht EUR 1,50 aftikken. Pas op de hotelkamer las ik het gewicht: 43 gram. Dat is bijna EUR 35 per kilo!

Een chocoladereep van Hershey’s kost een berg, maar vult een beetje

Eerder had ik zowel Mondelez als Hershey’s bekeken en allebei zitten de bedrijven kwalitatief goed in elkaar. Waar de marges vandaan komen is ineens ook een stuk duidelijker. Mondelez en Hershey’s zijn toegevoegd aan mijn longlist. Afgelopen maand ben ik druk bezig geweest met het herstructureren van mijn portfolio aandelen en uitgebreide watchlist. Gemiddeld een keer per dag voeg ik een aandeel toe. De reep was trouwens best lekker, maar voor de kleine kapitalist echt een eenmalige R&D investering.

Keyence gekocht, changing the status quo

De pandemie heeft allerlei logistieke problemen blootgelegd. Veel inkopers hebben het zwaar omdat ze niet aan producten en artikelen kunnen komen. Hierdoor verwacht ik dat veel bedrijven en landen productiefaciliteiten dicht bij huis willen. Het meest duidelijk is dit geworden in de chipindustrie. In industriële automatisering zijn meetinstrumenten, beeldherkenning en sensors cruciaal. Keyence Corporation is een Japans technologiebedrijf en behoort tot de absolute top in deze tak van sport.

Een sterk business model

Het bedrijf heeft een zogenaamd “fabless” business model door het uitbesteden van productie. Hierdoor behaalt Keyence meer winst dan concurrenten en investeert veel in R&D en talent. Keyence behoort tot de top 100 meest innovatieve bedrijven ter wereld. Circa 70% van de nieuwe producten zijn wereldwijd de eerste in hun soort. Op die manier komen concurrenten er moeilijk tussen.

De enorme klantenkring van 300k bedrijven worden in de praktijk vooral vertegenwoordigd door engineers. Keyence gooit hoge ogen op het gebied van advisering en ondersteuning en is daarin echt een partner. Het ontbreken van tussenpartijen is ook een groot voordeel. Ik heb een paar klanten gesproken en die zijn allemaal lovend over de producten en service van Keyence. De combinatie van innovatieve producten van de hoogste kwaliteit en advisering in oplossingen is zeer krachtig.

De markt voor robotisering kent zeer goede lange termijn groeiperspectieven. Arbeid wordt steeds duurder waardoor ook in zogenaamde lage loon landen steeds meer wordt geautomatiseerd. Ook vergrijzing zorgt voor meer vraag naar industriële automatisering. Daarnaast worden productieprocessen steeds complexer waardoor er meer meetinstrumenten en sensors nodig zijn. Keyence heeft een bewezen trackrecord in het benutten van groeikansen. Naast innovatie vinden ze ook nieuwe markten voor bestaande producten. Al meer dan 25 jaar groeit het bedrijf met meer dan 10% per jaar.

Keyence is financieel onafhankelijk

De financiën zijn wat lastiger te doorgronden. Vanwege belastingen wordt het fiscale jaar in tweeën gebroken en dan ook nog op vreemde datums die vaak zijn herzien. Dit maakt bekende databronnen volkomen onbetrouwbaar. Mijn conclusie op basis van het jaarverslag is dat Keyence in financieel opzicht zo goed als onafhankelijk is.

De balans is schuldenvrij, de kas en investeringsportefeuille zijn goed gevuld, en vanwege het fabless business model zijn er weinig vaste activa. Dit zorgt er voor dat de Return on Equity laag is. Dat heeft dus meer met de grote hoeveelheid middelen te maken dan met het rendement. Een typisch Japans fenomeen. De operationele marge is hoger dan 50% en de kasstroom is ijzersterk. Keyence is geen dividendgroei aandeel. De inkomsten worden zoveel als mogelijk besteed aan innovatie en overnames. Voorlopig lijkt het bedrijf nog niet uitgegroeid. Het rendement zal in eerste instantie uit koerswinst moeten komen.

Risico’s zijn er natuurlijk ook. De business is behoorlijk cyclisch en traditioneel gezien is de auto-industrie de grootste afnemer van fabriek automatisering. Hoewel dat aan het verschuiven is wordt Keyence fors geraakt door de huidige zwakte in de automarkt. Daarnaast is er het gevaar van standaardisatie in software en platforms (Industry 4.0). Dit kan belemmerend werken voor de innovatieve “industry-first” product lanceringen van Keyence omdat ze niet direct compatible zijn met gestandaardiseerde platformen.

Op 11 januari kocht ik 1 aandeel Keyence Corporation (FRA:KEE) voor EUR 481,70 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 1,57 toe aan mijn dividendinkomsten. Het is beslist geen koopje maar het bedrijf is van hoge kwaliteit. Mocht het aandeel dalen onder EUR 400 dan overweeg ik om bij te kopen.

Henkel gekocht, wast een berg kost een beetje

Henkel

Henkel kende ik vooral van wasmiddelen zoals Persil, Silan en Witte Reus. Niet echt een inspirerende business. Minder bekend was ik met persoonlijke verzorgingsproducten als Fa, Schwarzkopf en Diadermine. Maar wat ik niet wist was dat Henkel ook het bedrijf is achter lijmen als Pritt, Loctite en Pattex. Toen ik mij er meer in verdiepte bleek Henkel eigenlijk een half chemiebedrijf te zijn in plaats van een consumer staple. Mijn interesse in Henkel werd vooral gewekt door de sterke positie in de markt voor lijmen. Bijna de helft van de inkomsten haalt Henkel uit deze divisie.

De zakelijke “adhesives” markt groeit omdat er in industriële productie steeds meer wordt gelijmd. In auto’s, consumentenelektronica en zelf vliegtuigen zitten steeds minder schroefjes. Kijkt u maar in uw auto. De markt voor lijmen is niet alleen aantrekkelijk vanwege de groei, maar ook gefragmenteerd. Eerder kocht ik speciaalchemie bedrijf Arkema. En dividendaristocraat H.B. Fuller staat ook op de longlist. Er zijn nog heel veel kleine spelers waardoor consolidatie voor de hand ligt. Henkel heeft als marktleider een uitstekende positie.

Op 7 januari kocht ik 15 preferente aandelen Henkel (ETR:HEN3) voor EUR 74,20 per stuk. Hiermee voeg ik netto EUR 20,43 toe aan mijn dividendinkomsten. Voor de financiering verkocht ik 20 van de 60 aandelen Danone waardoor mijn dividendinkomsten met EUR 33,83 dalen. Netto nemen mijn passieve inkomsten dus af met EUR 13,40. Procentueel is dat een grote stap terug. Een belangrijke reden is de eerdere dividendverlaging van Danone in combinatie met de vooruitzichten van Henkel. Of het een goede zet is moet natuurlijk blijken. Ik heb in ieder geval mijn spreiding een stukje verbeterd.

ASML bijgekocht, impact op meer dan halfgeleiders

Op 10 januari kocht ik zonder het direct door te hebben 1 aandeel ASML bij. Net als bij Texas Instruments werd een eerder ingevoerde doorlopende order getriggerd. Het ironische is dat ik op de dag zelf het aandeel uitvoerig onderzocht, omdat het de grootste daler in mijn portefeuille was. Dat is inmiddels een standaard routine. Toen het aandeel verder begon te dalen heb ik nog een aandeel bijgekocht. Ik heb dat gecombineerd met een overgang van DeGiro naar ABN AMRO. Dat betekent dat de positie voor de lange termijn is weggelegd.

Mijn enthousiasme voor ASML is onder trouwe lezers bekend. De bouwer van ’s werelds meest geavanceerde lithografiemachines heeft niet alleen een technologische voorspong. Ook het beheersen van de complexe logistieke keten is een moeilijk te evenaren prestatie. Bijzonder is de symbiose met partners. ASML is voor onderdelen afhankelijk van bedrijven die zelf chips nodig hebben. Ondanks de chiptekorten kan het bedrijf vaak bemiddelen om toch geleverd te krijgen. Tenzij er brand uitbreekt. Minder bekend is dat ASML eigenlijk ook een zeer goed softwarebedrijf is. Naast hardware technologie en de supply chain is software een derde poot wat het bedrijf zo enorm sterk maakt.

Regelmatig krijg ik de vraag (of repliek) dat ASML duur is. Om dat te beoordelen is het aan te bevelen om niet naar de koersgrafiek te kijken. Het is nuttiger om de toekomst te voorspellen :). Afgelopen jaar zal worden afgesloten met een vrije kasstroom van bijna EUR 10 miljard. Dat is bijzonder hoog en wordt deels veroorzaakt door het verkrappen van het werkkapitaal. De crediteurenpositie is sterk toegenomen. Omdat de rekening vroeg of laat betaald moeten worden zal de vrije kasstroom dalen. Niet zorgelijk, maar wel iets om in de toekomst rekening mee te houden.

Op basis van de voorwaartse koers/winst verhouding van 28 (op een prijs van EUR 560) is ASML in mijn ogen minder duur dan het lijkt. Het management verwacht de komende 10 jaar een gemiddelde winstgroei van 11%. Persoonlijk verwacht ik een hogere groei, omdat we nog steeds in een exponentiele fase zitten in het gebruik van chips. Dat komt doordat er (1) in steeds meer apparaten chips zitten, (2) er steeds meer chips in een apparaat zitten en (3) demografische ontwikkelingen deze apparaten bereikbaarder maakt voor steeds meer mensen.

Diverse bedrijven en landen hebben al aangegeven enorme bedragen uit te gaan geven aan chipfabrieken in eigen land. TSMC, Samsung en Intel zijn in een stevige strijd verwikkeld om technologisch leiderschap. ASML zal hier als monopolist waarschijnlijk het meest van profiteren. En in het kielzog ook portefeuille aandeel BESI en ASMI. Hoe de toekomst eruit zal zien weet ik niet. Maar de kans is erg groot dat ASML er een cruciale rol in speelt. Dat soort bedrijven wil ik natuurlijk graag in mijn portefeuille hebben.

Op 10 januari kocht ik 1 aandeel ASML voor EUR 634 en op 28 januari kocht ik nog 1 aandeel voor EUR 560 per stuk. Met deze bijkopen voeg ik EUR 9,36 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Dat is inclusief de dividendverhoging en na belastingen. In principe laat ik het hierbij, tenzij de koers echt hard afstort en er geen andere koopjes zijn. Over zeventien jaar zien we met veel belangstelling wat deze investering heeft opgeleverd.

Castellum bijgekocht, barst in het bouwwerk?

Castellum

Het Zweedse vastgoedbedrijf Castellum maakte de afgelopen weken een flinke duikvlucht. Vorig jaar schreef ik een uitgebreid artikel over deze steengoede dividendgroeier. De oorzaak van de daling moet worden gezocht in het mislukken van de overname van Entra en strubbelingen binnen het management. Uniek aan de situatie is dat Rutger Arnault met circa 20% de grootste eigenaar van Castellum is. Hij zit zowel in de RvB als in de RvC en is ook de grootste eigenaar van sectorgenoot Corem. Volgens andere eigenaren en analisten kunnen er hierdoor tegenstrijdige belangen ontstaan. Rutger Arnhult maakte deze waarschuwing belachelijk: “they only make fun of themselves by being so extremely ill-read, whereupon their conclusions become laughable”. Dat viel verkeerd en de koers maakte een duikvlucht.

Castellum dividendhistorie
Dividendhistorie van Castellum door de kleine kapitalist

Op korte termijn kunnen de resultaten (en dividendgroei) wat afnemen. Vanwege de hoge kwaliteit en ambities van Castellum verwacht ik op langere termijn echter structurele groei, zowel organisch als door overnames. Daarom verdubbelde ik op 18 januari mijn positie door 25 aandelen Castellum te kopen voor SEK 210 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 11,63 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Tevens is deze aankoop een herinnering aan de veel te vroeg overleden Dividend Dane. Vorige maand berichtte ik daar over. Als onze Deense vastgoed expert, die werkte in Zweden, is Castellum het bedrijf dat ik het meest associeer met zijn bijdragen aan de dividend groei community.

Unilever bijgekocht, sterker dan het management

Deze maand stond Unilever volop in de schijnwerpers. Het nieuws kwam uit dat het bedrijf tot drie keer toe een bod had uitgebracht op de gezondheidsdivisie van GlaxoSmithKline (GSK). Het hoogste bod bedroeg maar liefst EUR 60 miljard en daarmee werd het aanzienlijk hoger gewaardeerd dan Unilever zelf.

De GSK portefeuille bestaat uit generieke medicijnen als Advil en Otrivin, vitaminen, mineralen en supplementen, en fraaie tandpasta merken als AquaFresh, Zendium en Sensodyne. Toch is er van een gouden match geen sprake. Unilever heeft nauwelijks ervaring in pijnstillers en dergelijke. Door de overname neemt de schuld wel gigantisch toe waardoor Unilever haar hoge credit rating verliest en nauwelijks ruimte heeft voor dividendverhogingen. Collega blogger Tiago Dias schreef een contrair artikel en European DGI maakte onderstaande toelichting.

Gezien de afstraffing van beleggers leek het mij niet voor de hand liggen dat Unilever haar bod zou verhogen. Dat zou voor enige opluchting kunnen zorgen en daarom legde ik een kooporder in. Op 19 januari kocht ik 20 aandelen Unilever bij voor EUR 42 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 34,14 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Op de huidige prijsniveaus heb ik bijna genoeg aandelen voor het DRIP programma. Ik heb nog een putoptie lopen op EUR 40 die in Maart expireert. Als die niet wordt uitgeoefend verkoop ik waarschijnlijk opnieuw een putoptie.

Stanley Black & Decker gekocht, een bedrijf van de lange adem

Soms komen een aantal zaken samen waardoor een bedrijf nog meer in beeld komt. Zoals zo vaak begint dat met een ervaring met de producten. Voorheen woonden we in een jaren-70 woning met een houten verdiepingsvloer en een normale bakstenen gevel. Daar kon ik met mijn Kwantum boormachine van 20 piek prima mee uit de voeten (en doet het nog steeds). Ons nieuwe huis blijkt echter kei- en keihard te zijn. Hamerstand en andere boortjes bleken niet genoeg om gordijnrails of een vlaggenmasthouder te monteren. De gevel lijkt van beton met een decoratief laagje erop geplakt. Ik had beslist een boorhamer nodig. In de bouwmarkt begint een nieuwe aandelensafari. De schappen zijn gevuld met een woud aan merken, maar toch vallen de gele Stanley producten meteen in het oog.

Aandelensafari in de garage van de kleine kapitalist

In mijn garage zie je een mix aan merken die een doorsnee doe-het-zelf amateur in huis heeft. Meer Stanley Black & Decker dan ik dacht met ook nog gereedschapskisten, opbergboxen en zelfs een stofzuiger. Op de garagezolder is vast nog meer te vinden. Ook andere beursgenoteerde bedrijven zijn vertegenwoordigd zoals Henkel, WD-40, AkzoNobel en (ex) familiebedrijven als Bosch en HBM. Bisonkit blijkt van het goed draaiende Bolton Group (net als Dubro, WC-eend en Rio Mare). En ook veel goedkope huismerken vullen het wapenarsenaal.

Afgelopen weekend heb ik nog een stopcontact bijgemaakt met de fijne Fatmax striptang van Stanley en komend weekend is een toiletkraantje van Grohe aan de beurt. Niet te verwarren met onze Hansgrohe badkamerkranen van portefeuille aandeel Masco. Met een groot gezin is in en om het huis altijd wel wat te doen en doe-het-zelven scheelt natuurlijk enorm in de kosten. Samengevat is mijn conclusie dat de markt voor gereedschap, lijmen, maar bijvoorbeeld ook verf nog erg gefragmenteerd is. En dat biedt kansen voor de sterkste bedrijven. De boorhamer werd trouwens een Bosch.

Stanley Black & Decker is aantrekkelijk gewaardeerd

Deze Amerikaanse fabrikant van hand- en elektrisch gereedschap betaalt al 144 jaar achtereen dividend, waarvan het de laatste 53 jaar steeds werd verhoogd. Stanley Black & Decker geniet een voorsprong dankzij R&D en schaalvoordelen. De lage schuldgraad en sterke kasstroom bieden volop ruimte voor dividendgroei. De kans is groot dat u ook een product van dit bedrijf in huis hebt. Voor meer informatie over Stanley Black & Decker verwijs ik naar het dividend van de maand artikel over deze dividendtopper.

Op 21 januari 2022 kocht ik 3 aandelen Stanley Black & Decker (SWK) voor $177 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 7,10 per jaar toe aan onze jaarlijkse dividendinkomsten. Momenteel daalt het aandeel op berichten over marktaandeel verlies, ontslagrondes en verkoopadviezen. Mocht Stanley Black & Decker dalen richting $140 dan sta ik klaar om bij te kopen.

Gigantische micro’s bijgekocht

Op 24 januari kleurde de beurs dieprood. Er werden twee doorlopende kooporders achter elkaar getriggerd. Al sinds de zomer wacht ik op een dip in Microsoft. Omdat ik 9 aandelen bezit en niet van onafgeronde getallen houdt wilde ik een aandeel bijkopen. En dan ook nog zodanig dat de gemiddelde aankoopprijs een mooi rond bedrag is. Dat is de enige berekening die er achter de aankoopprijs van $279,30 zit. Het blijkt vooralsnog een lokaal dieptepunt. Dat geeft altijd een beetje het gevoel van spijt: waarom heb ik niet meer gekocht? In mijn ogen is het aandeel overigens nog steeds aantrekkelijk geprijsd. De laatste kwartaalcijfers waren weer gigantisch goed.

Vorige maand startte ik een positie in Microchip. Over de kwaliteiten van dit halfgeleiderbedrijf heb ik weinig twijfels. Ik schreef erbij dat ik zou bijkopen op $70 en zo geschiedde. Uniek aan het dividendbeleid zijn de verhogingen die ieder kwartaal plaatsvinden. Afgelopen week werd de eerste dividendverhoging van Microchip aangekondigd. Er kwam direct 9% bij. In de onderstaande grafiek is een patroon waarneembaar. Ik verwacht nog veel mooie verhogingen.

Op 24 januari kocht ik 1 aandeel Microsoft (MSFT) bij voor $279,30 en 6 aandelen Microchip (MCHP) voor $70 per stuk. Direct na de koop begon de beurs te herstellen. De S&P500 eindigde zelfs in het groen. Tevens heb ik 1 aandeel bijgekocht van kroonjuweel Texas Instruments (TXN) voor $179. Dat was ook een langlopende order die werd geraakt en de totale positie op 10 stuks bracht. Met deze aankopen voeg ik EUR 9,47 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Van ruilen komt huilen: Electronic Arts verkocht en Wolters Kluwer gekocht

EA

Op het overnamenieuws van Microsoft op spelletjesmaker Activision Blizzard maakte de overige game aandelen ook een kleine opleving. Het bod van Microsoft was fors boven de beurskoers waaruit je zou kunnen opmaken dat de potentie van de markt wordt onderschat. Mocht de overname worden goedgekeurd dan wordt Microsoft een dominante speler in de gaming markt. Door titels exclusief op het eigen platform aan te bieden wordt Sony in een hoek gedrukt. De markt blijft interessant maar ook omgeven met onzekerheid. Daarom verkocht ik mijn positie in Electronic Arts met een bescheiden winst van circa EUR 40. Aangezien ik een beroerd verkoop trackrecord heb is EA misschien wel het meest interessant voor u :).

Wolters Kluwer

Ter vervanging kocht ik Wolters Kluwer. Dit bedrijf heb ik al lang op het oog en prijkte prominent op mijn wishlist. Wolters Kluwer biedt informatiediensten en zet vol in op terugkerende digitale inkomsten. Door de succesvolle transformatie naar clouddienstverlening en AI is Wolters Kluwer meer een technologiebedrijf geworden. Momenteel zijn softwareproducten verantwoordelijk voor meer dan 40% van de omzet. Wat mij aanspreekt zijn de defensieve eigenschappen van het aandeel en de voorspelbare dividendgroei. Wie het aandeel in 1995 kocht kijkt nu naar een dividendrente van 7,3% of herbelegd bijna 10% aan. In Nederland is er al veel over dit aandeel geschreven dus ik houd het kort. Een aanrader is het artikel van European DGI: Wolters Kluwer Dividend Safety – Analysis [2021] | European DGI.

Op 26 januari kocht ik 6 aandelen Wolters Kluwer voor EUR 88 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 7,29 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Wolters Kluwer is niet goedkoop, maar beslist een van de mooiste dividendgroei aandelen die te koop zijn aan de Amsterdamse beurs. De kans is groot dat deze positie in de toekomst fors wordt uitgebouwd.

Dividendinkomsten bijna verdriedubbeld

Twaalf bedrijven keerden dividend aan mij uit waarvoor veel dank.

Baxter€ 1,67
Eastman Chemical€ 6,80
Kulicke & Soffa€ 1,26
McCormick€ 2,21
Taiwan Semiconductor€ 5,14
Thermo Fisher€ 0,19
Monolithic Power Systems€ 0,89
Illinois Tool Works€ 2,71
Medtronic€ 8,18
Micron€ 0,74
Roper Technologies€ 0,46
Enel€ 35,15

Bij elkaar kwam er in EUR 65,41 binnen en dat is een stijging van 175% ten opzichte van vorig jaar. Meer dan de helft van de inkomsten kwamen van het Italiaanse nutsbedrijf Enel. Het interim dividend lag 9% hoger dan vorig jaar. Normaliter volgt er in juli nog een uitkering en ik verwacht dat die nog iets hoger zal liggen. Tijdens de beleggersdag vorige maand werd de winstprognose neerwaarts bijgesteld door valuta tegenwind en regelgeving. In 2023 en 2024 zou het jaarlijkse dividend uit moeten komen op EUR 0,43. Voor mij betekent dat EUR 79,55 per jaar. Verdere groei zit er even niet in omdat de voorkeur wordt gegeven aan nog meer investeringen in duurzame stroomopwekking.

Extreme maand met gemiddeld 31% dividendgroei

In deze maandupdate heb ik een bijzondere dividendgroeier. Het is een van mijn kroonjuwelen ASML. Het dividend stijgt namelijk met 100% ten opzichte van vorig jaar. Een verdubbeling dus. Het dividendrendement van ASML is nog steeds minder dan 1% en dat lijkt laag. Toen ik eind 2018 mijn eerste aandelen ASML kocht voor gemiddeld EUR 152,50 bedroeg het dividend EUR 1,40 per jaar. Ook bijna 1%! Anno 2022 bedraagt het dividend EUR 5,50 per jaar. De yield-on-cost, het dividendrendement op de originele investering, is binnen 4 jaar dus verviervoudigd naar 3,6%. Helaas ben ik tussentijds uitgestapt geweest en ben ik koerswinst misgelopen. Een hele belangrijke les. Het is ook een van de redenen waarom ik aandelen met een laag dividendrendement niet links laat liggen. Natuurlijk is ASML een bijzonder bedrijf en presteert het extreem goed. Maar er zijn meer parels.

BedrijfVerhogingImpactEquivalent
ASML100,0%€8,25€275,00
Intel Corporation5,0%€1,75€58,33
Teradyne10,0%€0,16€5,33
LVMH66,7%€8,00€266,67
FIS Global20,5%€1,60€53,33
Totaal30,7%€19,76€658,67

Intel deed wat het al een aantal jaren doet. Het dividend steeg wederom met 5%. Samen met een dividendrendement van 3% en een redelijke kans op een inhaalslag is het een prima aandeel. Teradyne stelde teleur met een verhoging van 10%. Bovendien gaat het test- en robotiseringsbedrijf een lastig jaar tegemoet. LVMH verraste met een verhoging van 67%. Vanwege de Franse dividendbelasting wil ik dit topaandeel graag overhevelen naar ABN AMRO in combinatie met een bijkoop. Dat is heel vorig jaar niet gelukt. Het blijft moeilijk om op deze prijzen bij te kopen. De voorspelling qua dividendgroei van Fidelity National Information Services is precies uitgekomen. Er kwam een fraaie 21% bij.

FIS dividendhistorie en prognose

Doel 2022: 35% verhoging van de dividendinkomsten

In mijn vorige maandupdate liet ik de verwachte dividendinkomsten in 2022 zien. De live dividendmeter stond eind december op EUR 1.704. In de onderstaande grafiek heb ik daar mijn doel voor dit jaar aan toegevoegd. Ik verwacht een gemiddelde dividendgroei van 7% die ik nog verder zal toelichten. Daarnaast verwacht ik EUR 1.000 per maand te investeren in aandelen met een startrendement van 3%. Ook heb ik het effect van herbeleggen van dividend en een stukje ambitie meegenomen.

Op het eerste gezicht lijkt de verwachte dividendgroei van 7% conservatief. Deze maand genereerde slechts vijf posities immers al gemiddeld 31% groei. Oftewel EUR 20 van de verwachte EUR 119 groei. Dat waren hoogstwaarschijnlijk wel uitschieters. Daarnaast zitten in mijn portefeuille ook grote posities in bedrijven die vrijwel zeker minder dan 7% zullen verhogen. Denk aan Unilever, Gilead, ASR, Intel en 3M. Daarnaast zijn er ook bedrijven die misschien helemaal niet verhogen. Afgelopen jaar waren dat bijvoorbeeld Welltower, Teradyne (in januari dus alsnog) en Philips kondigde ook aan het dividend gelijk te houden. Als laatste kunnen er ook dividend verlagingen komen, zoals afgelopen jaar door Danone en Bayer. Bij Rio Tinto heb ik al rekening mee gehouden met een verlaging.

In dit rijtje zitten twee posities die ik nadrukkelijk heroverweeg. Zorgvastgoedbedrijf Welltower kocht ik als hoogdividend aandeel maar inmiddels is de koers meer dan verdubbeld en het dividendrendement onder de 3% gezakt. Het ontbreken van een dividendverhoging is een lichte tegenvaller. Aan de andere kant spelen demografische ontwikkeling het bedrijf in de kaart en heb ik er verder weinig omkijken naar. Het zou mij trouwens niet verbazen als Welltower een poging gaat ondernemen om het Belgische Aedifica in te lijven. Europees zorgvastgoed wordt momenteel genadeloos afgestraft.

Ook 3M zit op de wip. Het industriële bedrijf heef een groeiprobleem en dat komt volgens mij door een gebrek aan focus. 3M heeft tientallen divisies en heeft moeite om met de hoge R&D uitgaven echt een verschil te maken. De dividendverhogingen van de laatste jaren waren zeer mager. Daarnaast vond ik de sluiting van een fabriek vanwege het dumpen van chemisch afval in de Westerschelde niet bepaald prettig. En er zijn zoveel mooie industriële bedrijven te koop. Het hoge dividend biedt nog enige houvast, maar ik sluit niet uit dat ik 3M ga inwisselen.

Slotsom: een leerzame maand

Net als in de voorgaande maanden drukte ik het gaspedaal flink in. Behalve nieuwe inleg heb ik ook spaargeld ingezet. Zelfs de rekening courant werd een beetje geplunderd. Door diverse langlopende orders die werden getriggerd raakte ik voor het eerst in de marge (een negatief kassaldo). En dat voelt niet bepaald prettig. Daarom heb ik besloten om alle langlopende orders weer te annuleren. Wat blijft knagen is waarom ik niet eerder meer spaargeld heb ingezet. Ontslag? Daarvoor is er een sociaal plan waar ik het minimaal een jaar van kan uitzingen. Rampspoed? Dan verkopen we de aandelen al staan ze op een dieptepunt. Er zijn dan andere zorgen. Intussen blijven we sparen volgens ons potjessysteem al is die van de auto inmiddels vrijwel geplunderd.

Het doet natuurlijk denken aan het bekende adagium: Time in the market beats timing the market. Toch had ik het niet anders kunnen doen. De eerste aankopen waren klein maar nodig om vertrouwen op te doen. En de eerste keer dat de waarde van de portefeuille in 1 dag EUR 100 verloor was niet leuk. Daar kan je ook van uit eten. Inmiddels is dat soms het twintigvoudige en laat het me koud. Het hoort denk ik bij een kleine particuliere belegger die het zelf uit moet vinden. Regelmatig lees ik mijn eerdere posts om van te leren. Wat dat betreft ben ik blij dat mijn reis vastleg. Want fouten maken en inzichten delen blijft voor mij belangrijk.

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.8 / 5. Aantal: 6

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Artikel rating

Gemiddelde rating 4.8 / 5. Aantal: 6

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

16 gedachten over “Op aandelensafari – maandupdate januari 2022

 1. Mooi overzicht. Wellicht belangrijk voor Henkel & 3M: zij behoren bij de weinige bedrijven in hun supply-chain die zelf de prijzen kunnen bepalen. Ik heb wel eens in een onderhandeling gezeten met 3 partijen, waarbij er 1 chemieconcern, ikzelf en een autofabrikant aan tafel zaten. Het ging om de prijs van een lijm. Maar ook de grootste autofabrikant ter wereld kreeg simpelweg te horen: je kunt het ook níet kopen.

  In meer dan 15 jaar ervaring als strategisch inkoper heb ik dat maar zeer zelden gehoord. Namelijk maar één andere keer, van een andere lijmfabrikant…

 2. dank je wel weer kleine kapitalist! wat een fijn stuk om te lezen. Ik lees je artikelen graag en heb er zelfs al aankopen gedaan nav jouw artikelen.

 3. Hoi, Met veel plezier lees ik jouw emails. Ik heb 1 vraagje waarom koop jij aandelen met een laag dividend. Verwacht jij dan dat het aandeel dusdanig groeit waarmee het dividend ook groeit en daarmee het rendement? In Amerika zijn er aandelen en fondsen met 8 tot 12% dividend. Ik heb ze nu in mijn bezit en dat loopt erg goed. Hoe zie jij dat? Dank alvast voor je antwoord.

  1. Hoi RJ, fijn om te horen!

   Er zijn diverse redenen voor maar in een notendop gaat het om groei en risico. Ik bekijk een bedrijf altijd als eigenaar (en niet als flappentap). En je kunt je geld maar een keer uitgeven. Onderstaand een beetje kinderlijk, maar hopelijk geeft het inzicht in hoe ik het zie.

   Stel dat je zelf een bedrijf met een aantal compagnons en hulp van de bank bent gestart. De zaken gaan goed en jullie keren alle winst aan jezelf uit. En het jaar erop weer. En de jaren erop nog steeds. Fijn, want daar kun je leuke dingen van doen. Dikke auto en mooie vakanties.

   Een vergelijkbaar bedrijf doet het anders. Ze keren slechts de helft van alle winst uit. De rest wordt gebruikt voor aflossingen en een reservepotje. Het jaar erop is de winst wat groter want er hoeft minder rente betaald te worden. Er wordt nog steeds de helft uitgekeerd (al is het een beetje meer). De andere helft wordt gebruikt om een nieuw filiaal te openen. De winst wordt weer een stukje groter. Het jaar erop wordt er een compagnon uitgekocht. De winst per compagnon wordt weer een stukje groter. Inmiddels kan er ook een dikke auto worden gekocht, wat natuurlijk niet wordt gedaan :).

   Het volgende jaar zit het tegen. Een succesvolle concurrent pakt klanten af, de rente gaat omhoog, er loopt een rechtszaak en de overheid verbiedt een van je diensten. Beide bedrijven hebben een winst halvering. Jouw bedrijf keert de helft uit en je moet je dikke auto verkopen en vakantie vieren in eigen flat. Je weet niet hoe je die concurrent moeten tegenhouden, er is geen geld. Nog meer lenen dan maar?

   Het andere bedrijf pauzeert de aflossingen, koopt niemand uit, wacht met nieuwe filialen en maakt een plan voor het aanspreken van het reservepotje. En blijft dezelfde winst delen als het jaar ervoor. Het jaar erop lukt het om de concurrent af te remmen, maar die blijft goed draaien. Met hulp van de bank en een nieuwe compagnon wordt de concurrent overgenomen. Het jaar erop neemt de winst toe. In jouw bedrijf is geen interesse. Die gaat vroeg of laat vanzelf stuk.

   Samengevat is de hoofdreden om bedrijven met een hoog dividend te mijden het grotere risico. Zeker op de lange termijn. Het dividendrendement wordt bepaald door de uitkering en de koers. Bedrijven met een hoge dividendrendement worden laag gewaardeerd. En dat is vaak (maar niet altijd) met een goede reden. Weinig groei en slecht beïnvloedbare risico’s. Ik kan mij voorstellen dat je een Business Development Company of Mortgage REIT hebt gekocht. Ik ben geen expert en loop er met een grote boog omheen. Maar m.i. kunnen dergelijke bedrijven bij een kleine renteverhoging al in moeilijkheden komen.

   Bedrijven met een klein dividend, weinig schuld en een duurzaam concurrentievoordeel zijn ontzettend weerbaar, stabiel en daardoor voorspelbaar. Als er ook nog een duidelijk groeiperspectief is en een sterk management dan heb je een parel te pakken. Bedrijven die het dividend ieder jaar laten groeien zijn wat mij betreft het mooiste. Uiteindelijk volgt de koers het dividend. In de lijstjes met de hoogste rendementen op lage termijn zitten vooral dit soort bedrijven. Een klein voordeeltje is ook dat er minder dividendbelasting wordt betaald.

   Laag dividend aandelen worden door particuliere beleggers vaak gemeden. Het is of groei of dividend. En dat is jammer. Het is belangrijk om te begrijpen wat een dergelijk bedrijf met de winst doet. Roper en Thermo Fisher zijn bijvoorbeeld gespecialiseerd in overnames. Op die manier wordt het bedrijf steeds een stukje groter en meer waard. Dit brengt uiteraard ook risico’s met zich mee.

   Wat je niet wilt is dat een bedrijf de winst verkwanselt. Dat is een belangrijke reden om wel (meer) dividend te eisen. Alphabet komt in mijn ogen nu in zo’n fase. Het bedrijf is groot geworden met experimenten en proefballonnen maar door de grootte raakt de rek er uit. Gezien de enorme cashflow wordt het langzamerhand tijd voor een dividenduitkering.

   Wat wellicht meespeelt zijn mijn eerdere ervaringen met hoogdividend aandelen. Toen ik startte kocht ik Altria en Iron Mountain puur voor het dividend. Dit kan goed aflopen, maar het is veel minder voorspelbaar. Simon Property (winkelvastgoed) zie ik als grootste leermoment. AT&T ben ik nog met +20% uitgekomen, maar kijk nu. De enkele hoogdividend aandelen die ik nu heb kan ik toelichten, meestal vanwege onterechte onderwaardering gekocht. Maar ook een verzekering voor als de markt van groei naar waarde draait.

   Als laatste wil ik nog noemen dat ik een lange termijn horizon heb en het dividend is nu niet nodig. Het is voor mij niet erg als het dividend nu nog laag is. Zodra ik het nodig heb kan ik mijn posities altijd nog inwisselen voor bedrijven met een hoger dividend. Mijn verwachting is dat ik uiteindelijk op een hoger dividendinkomen uit zal komen met deze dividendgroei, aangevuld met groeiers en hoogdividenders, strategie.

 4. Een prima maand met mooie aankopen. Zelf heb ik maandag ook SWK toegevoegd aan de portefeuille. ASML en WKL staan bij mij op het lijstje, maar ik heb nog moeite met de stevige koers/winst verhouding, idem voor APD.

 5. Een flinke berg aan aankopen weer! Ook mooi om je doelen voor 2022 te zien, ze zijn erg ambitieus (zeker met de dividendgroei zou ik iets conservatiever gaan zitten).

  Heel andere vraag: je hebt nu veel gekocht, zelfs je spaargeld aangesproken. Overleggen jullie daar thuis over? Mijn vrouw laat dat aan mij over, omdat we op 1 lijn zitten, maar soms voelt het lastig om haar wat minder bij dit soort besluiten mee te nemen.

  1. Klopt, Mr. Groeigeld. Vermoedelijk zijn de doelen iets te ambitieus. Voornamelijk omdat ik de 3% startrendement niet ga halen. De 7% dividendgroei is scherp, afgelopen jaar ben ik uitgekomen op een gewogen gemiddelde van 11%.

   Goede vraag Mr. Groeigeld. Ja en nee. Het plunderen van de auto spaarpot is uiteraard besproken, maar niet precies waaraan. Ik koop al dan niet bewust daarvan wel aandelen op haar beleggingsrekening bij ABN AMRO. Zij ziet dus de verschuiving van spaar naar beleg. En ik leg uit wat ik koop. Daarin zitten grote posities als Unilever, Ahold, Danone, NN, Bristol Myers en nu ook ASML. Er komt dus lekker veel dividend binnen (relateerbaar aan Albert.nl) en de koers helpt ook mee. Het contrast met de andere spaarrekeningen (reserve, zorg, kinderen, vakantie) is direct duidelijk. Uiteindelijk gaat ook oa Wolters Kluwer en LVMH hierbij komen. Dat zal weer in combinatie met een bijkoop gefinancierd met de auto spaarpot zijn. Wat ik nog niet heb besproken is wat we gaan doen als de auto daadwerkelijk vervangen moet worden 🙂

 6. Hahahaha heerlijk dit en zo herkenbaar.

  In dit tempo van aankopen heb je eind van het jaar 100 posities van gemiddeld 750 euro.

  Mijn blog is de belangrijkste informatiestroom voor mijn vrouw.

  3M vorig jaar al uitgeknikkerd. Prima als ik met pensioen ben, maar de laatste dividendgroei is om te huilen. Kan je zeker wat beters voor kopen (trow, mrk, bby, vici, etc…)

  Ik zie in de verte echt die 100k dichterbij komen…

  1. Dat hoop ik niet, DB. Met 100 posities van gemiddeld 750 euro heb ik meer dan 30 aandelen bijgekocht terwijl de waarde van de totale portefeuille is gedaald.

   Ik baal ook van het gebrek aan dividendgroei bij 3M. Het haalt mijn moyenne enorm omlaag. Voorlopig krijgt het bedrijf nog het voordeel van de twijfel.

 7. Leuk om weer de maandelijkse update te lezen! Toevalliggerwijs heb ik afgelopen maand mijn positie is Danone ook verkleind en daar een startspositie in Henkel en Intel voor teruggekocht.

  Wat betreft 3M wacht ik de komende 2 jaar af. In de huidige beurskoers is al veel ingeprijsd. Ze zitten in een mindere cyclus met de nodige tegenwind, maar dit bedrijft maakt dusdanig kwalitatieve goede producten dat ik over langer termijn weer groei verwacht.

  1. Dankje Dennis! Danone, Henkel, Intel en 3M zijn allemaal bedrijven die niet bepaald wind mee hebben. Voor 3M heb ik min of meer besloten om ze te houden. Mocht de koers verder dalen dan ga ik de positie in ieder geval niet uitbreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *