Piet Krediet – maandupdate november 2022

Piet Krediet – maandupdate november 2022

Sinterklaas en zijn pietermannen zijn al uit het land. De enige Piet die is achtergebleven staat centraal in deze maandupdate. Een oplettende lezer had opgemerkt dat mijn Standard & Poor aankoop in Oktober niet was meegenomen. En dat L’Oréal dat ik in November aanschafte juist wel in de Oktober maandupdate werd toegelicht. Een bewussie. Door deze ruil past de inhoud meer bij het thema. Want die staat in het teken van krediet.

Standard & Poor Global

S&P Global

Deze Amerikaanse kredietbeoordelaar biedt beleggers essentiële informatie omtrent financiële risico’s. Het berekent de kans op wanbetaling door bedrijven, instituten en zelfs landen. Zeker in de huidige omstandigheden wordt het belang van credit ratings groter. Aan de andere kant is er juist minder vraag. Door de stijgende rente worden er immers minder leningen uitgegeven.

Standard & Poor’s is wereldmarktleider en heeft samen met Moody’s en Fitch circa 95% van de markt in handen. Er zijn netwerkeffecten, toetreding barrières en overstapdrempels en daardoor geniet het bedrijf een brede slotgracht. Een kredietbeoordeling van een van de drie wordt wereldwijd geaccepteerd. Terwijl klanten een sterk belang hebben bij een gunstige beoordeling. De gevraagde fee is niet mals, maar kan een fractie zijn van de rentebesparing. Indirect wordt hierdoor het aflossen van schuld gestimuleerd. Omdat klanten zoveel belang hebben bij een goede beoordeling en daarvoor betalen is de markt (inmiddels) sterk gereguleerd. Het jarenlang opgebouwde en te valideren trackrecord en sterke relaties met uitgevers van schuld zet nieuwe toetreders bij voorbaat buitenspel.

Driekwart van de omzet komt uit abonnementen of is anticyclisch. Daarmee is het redelijk bestendig tegen economische neergang. Bij toenemende onzekerheid is er ook meer vraag naar informatie. Naast kredietbeoordelingen wordt veel omzet uit Market Intelligence diensten gegenereerd. Ondanks stevige concurrentie van Bloomberg, Refinitiv en watchlist aandeel Factset blijft S&P Global hierin groeien. Ook in het uitgeven van indices floreert het bedrijf. De S&P500 index is natuurlijk de bekendste.

SPGI dividendgroei
Dividendhistorie va S&P Global door de kleine kapitalist

De ijzersterke marktpositie vertaalt zich in hoge marges en winstgroei. Vorig jaar werd de positie verder verstevigd met de overname van IHS Markit. S&P Global is een dividend aristocraat. In 2022 werd het dividend met 10% verhoogd. Ook zijn er stevige eigen aandelen inkoopprogramma’s. Het bedrijf is niet kapitaalintensief en zal vermoedelijk nog lange tijd een winstmachine zijn.

Op 10 oktober kocht ik 2 aandelen S&P Global (ticker: SPGI) voor $300. Hiermee voeg ik EUR 5,79 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Teleperformance, each interaction matters

Teleperformance

“Er zijn nog vijf wachtenden voor u”. Herkenbaar? Veel bedrijven hebben moeite om hun klantenservice op orde te krijgen. Vaak worden deze werkzaamheden afgedaan als niet behorend bij de kernactiviteiten. En dan worden partners gezocht om het werk aan uit te besteden.

Een van die bedrijven is het Franse Teleperformance. Deze gigant verbindt al meer dan veertig jaar klanten met bedrijven. Met 420.000 medewerkers worden bedrijven op het gebied van klantenservice, backoffice en acquisitie ontzorgd. Maar ook incasso. En daar komen kredietbeoordelingen weer om de hoek kijken. Teleperformance werkt voor klanten als Microsoft, Google, BMW, Mastercard, Apple, Bol.com en KPN. Door geavanceerde technologie te combineren met menselijk contact wordt de relatie met klanten verbeterd. 

In toenemende mate gaat het om het modereren van sociale media. Grote techgiganten met diensten als Facebook, Instagram en TikTok zijn klant. Niet altijd even prettig werk. Ondanks de vele prijzen voor goed werkgeverschap was het Colombiaanse ministerie van arbeid minder enthousiast. Teleperformance ontving een officiële aanklacht voor de slechte werkomstandigheden.

Het gevolg was een daling van de koers met 35%. Die werd de volgende dag direct beantwoord met het inkopen van eigen aandelen voor EUR 150 miljoen. Een krachtig signaal en tevens slim om op een lage koers in te kopen. Helaas kon ik vrijdag niet direct toeslaan, maar maandag greep ik mijn kans.

Een andere bedreiging lijkt de opkomst van slimme chatbots. Momenteel is chatGTP een enorme hype. Persoonlijk ben ik vrij sceptisch. De techniek erachter is beslist interessant maar partijen als Alphabet en Teleperformance zitten niet stil. Daarbij zal de behoefte aan menselijk contact altijd belangrijk blijven in het onderhouden van relaties.

Eerstelijns dividend

Teleperformance groeit stevig en behaalt structureel een hoog rendement op geïnvesteerd kapitaal. Afgelopen jaar circa 27%. Dat vertaalt zich in een zeer sterk dividendgroei profiel. In elf jaar is het dividend vertienvoudigd terwijl de payout ratio niet veel is opgelopen. De schuld is met 1.8x de EBITDA goed te behappen. Het is een interessant aandeel en past goed in mijn portefeuille.

Dividendhistorie Teleperformance
Dividendhistorie van Teleperformance door de kleine kapitalist

Op 14 november kocht ik 3 aandelen Teleperformance (EPA:TEP) voor EUR 195 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 8,63 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. In een IEX artikel van 25 november werd Teleperformance betiteld tot meest koopwaardige Franse aandeel. Het had het hoogste koerspotentieel (70%) onder analisten. Ik vermoed dat een deel van de analisten nog wel hun koersdoelen moeten bijstellen naar aanleiding van de zaak in Colombia.

Castellum’s krediet was op

Castellum overview

Met pijn in het hart heb ik afscheid moeten nemen van Castellum. In januari 2021 schreef ik nog een uitgebreid dividend van de maand artikel over deze Zweedse vastgoedreus. Het bedrijf heeft een sterke portefeuille met aantrekkelijk vastgoed. En tevens solide klanten waaronder veel (semi-)overheid. Ook het dividend trackrecord van 24 jaar is voor Europese begrippen uniek.

Maar het belang van management wordt nogmaals onderstreept. Zeker in een sector waarin duurzame concurrentievoordelen ontbreken. Het rommelde al langer en na de aankondiging van een dividendpauze was er maar een optie. Inmiddels is bekend geworden dat CEO Rutger Arnhult er helemaal mee stopt. Het helpt mij om regels te hebben en het niet uitkeren van dividend betekent een keiharde verkoop. Net als bij AT&T deed ik dat zo snel als mogelijk.

Op 15 november verkocht ik 100 aandelen Castellum voor kr 138 per stuk. Hiermee dalen mijn jaarlijkse dividendinkomsten met EUR 36,19 per jaar. Het verlies bedraagt 26,5% exclusief ontvangen dividenden.

Vastgoed zal nooit een groot aandeel in mijn portefeuille krijgen. Met een eigen woning heb ik al meer dan genoeg blootstelling. Toch overweeg ik om Realty Income bij te kopen, Welltower opnieuw toe te voegen nu het hard is gedaald of uit te wijken naar vastgoed in logistiek, datacenters of telecommasten. Maar het kan evengoed een andere sector worden.

Dividendinkomsten

Deze maand zorgden elf bedrijven voor EUR 100 aan passieve inkomsten. Dat is een stijging van 31% ten opzichte van vorig jaar.

Bristol-Myers Squibb€ 27,45
AbbVie€ 23,00
Texas Instruments€ 10,16
NT Emerging Markets€ 8,84
Air Products & Chemicals€ 7,96
ASML€ 6,99
RVRC€ 4,90
Masco€ 4,60
Abbott Laboratories€ 2,31
Realty Income€ 2,03
Owens Corning€ 1,78

Farmaceuten Bristol-Myers en AbbVie injecteerden de helft van de dividendinkomsten. Texas Instruments en ASML chipten lekker in, terwijl Air Products ook gas blijft geven.

Dividendhistorie Owens Corning
Dividendhistorie van Owens Corning door de kleine kapitalist

Een special vermelding voor de kleinste betaler. Owens Corning verhoogde het dividend op 6 december met 49%. Dit bedrijf is actief in duurzame bouwmaterialen en isolatie. Het profiteert van de behoefte aan energiebesparing. Tegelijkertijd heeft het last van een afkoelende huizenmarkt. Owens Corning is laag gewaardeerd, zeker ten opzichte van Europese sectorgenoten zoal Kingspan. Het groeiende dividend is veilig. Ben je benieuwd naar meer van dit soort aandelen? Volg mij dan op Twitter. Regelmatig kwetter ik over een oude of nieuwe parel. Daarnaast heb ik een Twitter timeline toegevoegd aan mijn blog.

Dividendgroei

In deze maandupdate allemaal fraaie dividendverhogingen. Nieuwe aanwinst Estee Lauder begon direct goed en verhoogde het dividend met 10%. Microchip verhoogde al voor de vierde keer dit jaar met 9%. Ten opzichte van vorig jaar is het dividend met 41,4% gestegen! Roper kwam opnieuw met een dubbelcijferige verhoging. Er kwam 10% bij. Kulicke en Soffa, actief in assemblagemachines voor chips, verhoogde het dividend met 12%.

Dividendhistorie Nike
Dividendhistorie van Nike vanaf 2008 door de kleine kapitalist

Nike stelde ook niet teleur met een verhoging van 11%. De sportartikelengigant heeft nu voor de dertiende opeenvolgende keer het dividend met minimaal 10% verhoogd. Het is daarmee een bijzonder aandeel. Vanwege de huidige marktomstandigheden is de kans groot dat er een einde aan die reeks komt. Maar ook met lagere verhogingen past Nike perfect in mijn dividendportefeuille.

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 5

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

6 gedachten over “Piet Krediet – maandupdate november 2022

    1. Als dat nodig zou zijn wel. In de praktijk zijn er een aantal bedrijven die ik scherper volg. Vaak met een zwakkere balans, in een ongunstige situatie of bij twijfels.

     Maar een hoop bedrijven kijk ik niet naar om. Onlangs kocht ik Roche en leg ik het weg. Bij leven en welzijn kijk ik over 20 jaar wel wat het heeft opgeleverd.

     Wel heb ik regels. Zoals verkoop bij dividendverlaging. Dat helpt in het managen. Veel rapportagemateriaal heb ik inmiddels geautomatiseerd.

 1. Wat een prachtig werkstuk !! Bedankt ervoor.
  Zeker 2 dividendgroeiers die ik niet kende, hopelijk dippen we nog even dat we aan lage koersen kunnen inslaan…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *