Dividend aandeel van de maand – Orkla

Dividend aandeel van de maand – Orkla

Orkla is een Noors bedrijf en doet nog het meeste denken aan Unilever. Maar ook aan Berkshire Hathaway. Niet alleen door de diversiteit in activiteiten, maar ook door grootaandeelhouder en bestuursvoorzitter Stein Erik Hagen. Dat is momenteel de op één na rijkste Noor. Orkla is het dividend aandeel van de maand en daar zijn een aantal redenen voor.

Een belangrijke is de strategie gericht op kleinere, lokale markten. Het bedrijf is daarin selectief en vermijd veel grote, competitieve westerse markten waar alles draait om schaal. Op die manier kan Orkla goed inspelen op lokale behoeften. Dat doen ze met name via strategische acquisities.

Het is belangrijk om te noemen dat Orkla een holding is waarbij de onderliggende bedrijven in grote mate zelfstandig opereren. Dat gaat verder dan sectorgenoot Unilever bijvoorbeeld. Hierdoor heeft Orkla een streepje voor bij het doen van acquisities. Want het is een echte overnamemachine met een sterk trackrecord. Dit jaar werden al acht overnames afgerond, waarbij vooral NutraQ (supplementen, verzorging) er voor mij uitspringt.

Een van de sterke punten is de geografische verdeling. Orkla is actief in 100 landen met een leidende positie in Scandinavië. Daarnaast is het bedrijf actief in de Baltische staten, Centraal Europa en India. Dit zijn gebieden waar ik momenteel weinig exposure in heb. Hiermee is Orkla een mooie aanvulling voor mijn portefeuille.

Product portfolio

Orkla is vooral een ‘branded consumer goods’ bedrijf en actief in schoonmaakmiddelen, voeding, snacks, bakartikelen, verzorgingsproducten en voedingssupplementen. In Nederland kennen we Orkla van Jordan tandverzorgingsproducten. Daarnaast is het concern actief in energie (waterkrachtcentrale), vastgoed, verf, kleding, pizzaketens en voedingsingrediënten. Afgelopen week rondde het bedrijf nog de overname van Hans Kaspar af. Een Zwitsers bedrijf actief in de ingrediënten voor chocolade en ijsproducten. Een mooie business actief in een groeimarkt.

De focus op duurzame producten is ook een sterk punt. 19% van de omzet komt uit de categorie die aan strenge duurzaamheidscriteria moeten voldoen. Voor mij een teken dat het bedrijf begrijpt wat er speelt. Vergelijk dat eens met Campbell Soup of andere struisvogelbedrijven.

Pizza crescita

Het strategische ‘out of home’ initiatief draait zeer goed. Daaronder valt het in Scandinavië dominante Kottipizza. Onlangs nam Orkla het Nederlandse New York pizza over. Op het eerste gezicht lijkt er weinig bijzonders aan pizzabezorging. Maar deze tak van sport groeit enorm. Bedrijven als Domino’s en Papa Johns zijn bijvoorbeeld enorm in waarde gestegen en verhoogden hun dividend met 21% en 55%. Het veranderende consumentengedrag is door de pandemie alleen maar versneld.

De overname van New York Pizza had deels ook met de internationaal actieve deegfabriek te maken. Orkla was al klant van het gerenommeerde deeg en slokt zo een deel van de keten op. Onlangs viel onderstaande flyer op de mat waar het deeg prominent wordt aangeprezen. Zelf heb ik geen ervaring. Pizzabezorging past helaas niet in onze route naar meer financiële vrijheid. Wel heb ik hoge verwachtingen van deze divisie.

Dividend en schuldpositie

Dit jaar werd het dividend met 6% verhoogd. Het (bruto) dividendrendement bedraagt omenteel 3,4%. De dividendbelasting bedraagt 25% waardoor het netto dividendrendement 2,6% bedraagt. Hoewel het management streeft naar een voorspelbaar dividend is dat in het verleden niet het geval. Althans, het wordt niet jaarlijks verhoogd. Puntje bij paaltje wordt mijns inziens de voorkeur gegevens aan overnames. De balans wordt daarvoor soms wat opgerekt, maar altijd ruim binnen de eigen 2.5x EBITDA richtlijn. De schuldstructuur en credit ratings geven geen aanleiding tot zorgen. De sterke kasstroom poetst schuld doorgaans snel weg. Dankzij de strategische acquisities blijft Orkla groeien als Noorse kool.

Orkla in de aanbieding

Aantrekkelijk aan Orkla is de waardering. De voorwaartse koers/winst verhouding bedraagt 15. Dat is bescheiden gezien het groeitempo en het lage risico. Bij de laatste kwartaalcijfers kreeg Orkla een flinke tik. Dat komt mede door stijgende grondstofkosten die veel consumer staples maar moeilijk door kunnen berekenen. Alleen Danone lijkt dat te kunnen en dat portefeuille aandeel wordt dan ook beloond met een flinke koerssprong. Desondanks groeit Orkla gewoon door met een stijging van de operationele winst van 5% in het laatste kwartaal. Bij het onderdeel Food Ingredients bedroeg de autonome groei liefst 20%. Op lange termijn blijven de vooruitzichten gunstig voor dit Noorse dividendaandeel.

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 1

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 1

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

7 gedachten over “Dividend aandeel van de maand – Orkla

  1. Een mooi aandeel inderdaad. Nog een vraag: hoe zorg je ervoor dat je 15% i.p.v. 25% dividendbelasting betaald over de Noorse (en andere buitenlandse) beleggingen.

    Bij aandelen uit de VS regelt de broker dat vaak. Maar bij anderen landen vaak niet.
    Heb je een tip?

    Groetjes N.M.

    1. Voor Noorse aandelen heb ik helaas geen tip. Je zult dat zelf terug moeten vragen. Dat vind ik voor deze positie teveel gedoe en daarom ga ik uit van een netto dividendrendement van 2,6%.

      Eerder schreef ik over de teruggave van Franse dividendbelasting door ABN AMRO. Zij doen dat als het goed is ook voor aandelen uit België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Finland, Ierland en Denemarken. Zodra ik een dividend uit een van deze landen heb ontvangen zal ik er over berichten.

  2. Hallo, alvast bedankt.

    Met zo’n formulier zoals beschreven in de post
    https://dekleinekapitalist.nl/teruggave-franse-dividendbelasting/
    wordt het inderdaad geregeld.

    Op de tarievenkaart van ABN AMRO had ik tot nu toe begrepen dat er aan het (achteraf) terugvragen van te veel betaalde belasting kosten zijn verbonden.
    https://www.abnamro.nl/nl/media/Aanvullende_informatie_tarievenkaart_beleggen_tcm16-28429.pdf

    Op de abnamro site heb ik verder geen informatie hierover gevonden. Is dit toegelicht in de online omgeving?


    Ter info:
    Bij Binck is er ook zo’n formulier voor bijvoorbeeld:
    VS
    Canada
    Frankrijk

    (en dan weer niet voor de overige landen).

    Bij van Lanschot (geen klant daar) is er een onderscheid tussen relief at source (vooraf) en reclaim (achteraf).

    https://www.vanlanschot.nl/-/media/files/kennis-en-inspiratie/wijzer/van-lanschot-taxserviceswijzer.ashx

    1. Nee, de informatievoorziening is helaas niet helder. Ook in de online omgeving staat er niets aanvullends over. Ik heb in ieder geval nooit akkoord gegeven op kosten. Het formulier ontving ik de dag na aankoop ongevraagd op de mat. Ik ben er blij mee maar ga er verder geen vragen over stellen.

      Je zou het eventueel zelf kunnen uitproberen. ABN heeft tot 1 oktober een EUR 50 cashback actie bij 3 maanden inleg van EUR 150. Daarmee kun je de kosten van een betaalrekening, transactiekosten, etc. ruim afdekken.

      Zodra ik updates heb zoals formulieren voor andere landen of kosten zal ik daar natuurlijk over berichten. Waarschijnlijk wordt dat Vonovia (Duitsland), Medtronic (Ierland) of een nieuw Zwitsers aandeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *