Maandupdate – juli 2021

Maandupdate – juli 2021

Een korte maandupdate in verband met vakantie. Op uitnodiging van mijn ouders zijn we met de hele familie naar Texel geweest. Een superfijn eiland om vakantie te vieren. Daarna hebben we nog een week met de caravan gekampeerd. Vanwege corona hadden we een grote plaats met privé sanitair geboekt. Een enorme luxe en het went snel. Het weer zat mee en er was zoveel te doen dat we de camping alleen voor een fietsrondje af zijn geweest. De rest van de zomer gaan de kinderen nog naar verschillende kampen. Alles bij elkaar vallen de vakantie uitgaven erg mee. En dat is gunstig voor de beleggingsportefeuille. Behalve wijzelf waren ook de dividendinkomsten op vakantie.

VERS VAN DE PERS: mijn eerste bijdrage aan de European Investor Network waarin ik mijn favoriete Nederlandse aandeel toelicht: Favorite European Dividend Stocks from our countries – Part 3 – European Investor Network. Binnenkort volgen meer posts!

Gekocht: Orkla

In de podcast van Dividend Talk was Orkla een van de bedrijven die we bespraken. Ik heb het bedrijf nog eens geanalyseerd en besloot om een eerste positie in te nemen. Voor meer informatie over dit Noorse bedrijf verwijs ik naar het dividend aandeel van de maand artikel over Orkla. Ik hoop hiermee een voor Nederlandse beleggers minder bekend aandeel te introduceren. Ook collega blogger Mooi Dividend schreef (onafhankelijk van elkaar) over zijn Orkla aankoop. Leuk!

Aantrekkelijke punten voor mij zijn het eenvoudige business model, de geografische spreiding, groei door strategische overnames, focus op duurzaamheid en veranderend consumentengedrag, het dividend en de aantrekkelijke waardering. Ik neem daarbij voor lief dat dividendgroei minder voorspelbaar, de dividendbelasting hoger en de balans volatieler is dan gewenst.

Op 16 juli kocht ik 65 aandelen Orkla (OSL:ORK) voor NOK 81,80 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 12,87 netto toe aan mijn dividendinkomsten. Ik ben bij dit aandeel niet van plan om de dividendbelasting terug te vragen. Mocht het aandeel verder dalen dan sta ik klaar om bij te kopen.

Mijn Noorse watchlist

Een ander Noors bedrijf dat ik heel graag had toegevoegd in mijn portefeuille is Tomra Systems. Dat is een industrieel bedrijf en vooral bekend van emballage automaten. Dat zijn de machines in supermarkten om producten met statiegeld in te nemen. Echt een zeer mooie dividendparel met een aansprekende rol in de groeiende recycle business. Ook bedrijven actief in vis zoals Mowi en Bakkafrost (zalmkwekerij) en Nomad Foods (bekend van Iglo) zijn door de groeiende aversie tegen vlees interessant. Beleggen in Noorwegen is voor mij ook aantrekkelijk vanwege de sterke Noorse kroon. Bij Eurolanden zijn de begrotingstekorten in de pandemie fors opgelopen. Die hebben dan ook geen met oliewinning gefinancierd Noors staatsfonds, het grootste beleggingsfonds ter wereld. Had Nederland dat nou ook maar gedaan met de aardgasbaten.

Bijgekocht: Groupe SEB

Begin vorig jaar schreef ik een dividend aandeel van de maand artikel over SEB. De maker van Tefal pannen en Moulinex staafmixers groeit al jaren, zowel organisch als door middel van overnames. Voor dat laatste loopt de schuldpositie soms wat op, maar dankzij de sterke cashflow wordt dat doorgaans snel afgelost. Hierdoor is er minder ruimte voor een hoog dividend, wel voor hoge dividendgroei. Tot de pandemie bedroeg die 10% in de vijf voorgaande jaren.

Ik ben vooral gecharmeerd van de blootstelling aan opkomende markten. Momenteel heeft Groupe SEB een aandeel van 47% in landen als China, Brazilie, Zuid-Korea, Mexico, Rusland, Oekraïne, Colombia en Turkije. Dat Chinese koks wokken in Franse pannen blijf ik een grappig idee vinden. Ook in landen als Kroatië, Slowakije, Kazakhstan, Bulgarije en Israël groeit het bedrijf hard.

Destijds kocht ik het aandeel bij DeGiro met als belangrijkste nadeel de hoge Franse dividendbelasting. Inmiddels is gebleken dat mijn andere broker ABN AMRO de dividendbelasting verrekend. Ik ben tevreden over mijn investering in SEB en van plan ben om de stukken lang in bezit te houden. Daarom wilde ik de positie graag overhevelen naar ABN AMRO. Vanwege de transactiekosten was het logisch om dat direct te koppelen aan een verdubbeling van de positie. Het was alleen nog even wachten op een goed moment.

Update

Na publicatie van de kwartaalcijfers op 23 juli klapte de koers met 8% in. Het kostte even tijd om uit te zoeken wat er speelde. Op het eerste gezicht waren de cijfers zeer goed met een omzetstijging van 24% ten opzichte van vorig jaar. SEB was echter hard geraakt door corona. De verkoop van professionele koffiemachines was bijvoorbeeld dramatisch. Een vergelijking met vorig jaar zegt dan niet zoveel. Ten opzichte van twee jaar geleden bedraagt de omzetgroei 8%. In het licht van de nog steeds geldende corona beperkingen is dat zeker niet slecht.

SEB verhoogde de outlook voor dit jaar naar >10% omzetgroei. De marge staat wel onder druk als gevolg van hogere grondstof- en transportkosten. Met name aluminium, containervervoer en elektrische componenten zijn soms met honderden procenten duurder geworden. Er wordt rekening gehouden met een extra kostenpost van EUR 250 miljoen. De operationele marge zou nog wel in de buurt van 10% moeten uitkomen. Met een eenvoudig business model gericht op expansie, een mooie geografische spreiding, een lage koers/winst verhouding van 16, sterke kapitaalallocatie en aanhoudende groeiverwachting is SEB een aantrekkelijke investering.

Op 27 juli verkocht ik 4 aandelen Groupe SEB bij DeGiro en kocht ik 8 aandelen bij ABN AMRO voor EUR 139 per stuk. Mijn dividendinkomsten stegen hierdoor met EUR 8,56 per jaar. Het dividendrendement is met 1,5% niet hoog. Daar staat tegenover dat SEB wel eens verrast met een speciaal dividend. Dat gebeurde onlangs nog, waardoor ik recht had op 1 gratis aandeel per 10 in bezit. Helaas had ik er slechts 4, maar de cash uitkering was een mooie opsteker.

Dividendinkomsten

Tien bedrijven keerden een deel van hun winst aan mij uit waarvoor wederom veel dank.

Baxter€ 1,60
Curtiss-Wright€ 0,79
Eastman Chemical€ 5,93
Enel€ 16,93
Illinois Tool Works€ 2,46
Medtronic€ 4,80
Monolithic Power Systems€ 0,86
Roper Technologies€ 0,40
Taiwan Semiconductor€ 2,98
Thermo Fisher€ 0,19

Het dividend is blijkbaar ook op vakantie. Bij elkaar kwam er EUR 36,94 aan dividendinkomsten binnen. Vergeleken met de eerdere uitkeringen is dat wat mager. Ik heb simpelweg weinig aandelen met een hoger dividend in de laatste maand van het kwartaal. Het onlangs toegevoegde Enel was de grootste bijdrager met bijna EUR 17.

Dividendgroei

Shell kwam met een aangename verrassing door het dividend met 38% te verhogen. Hierdoor stijgen mijn dividendinkomsten met EUR 37 per jaar. Om een zelfde stijging te realiseren had ik anders EUR 1.233 moeten investeren. Een heel mooi cadeau!

Criticasters zullen zeggen dat de verhoging komt nadat het dividend eerder met twee derde is afgenomen. Wat mij betreft is dat een goede beslissing geweest. Door dit besluit heeft Shell meer flexibiliteit. De enorme winst die het bedrijf afgelopen kwartaal heeft geboekt werd gebruikt om de schuldpositie af te bouwen. Dit geeft ruimte om in slechte tijden meer te kunnen lenen. Ook is er ruimte voor een eigen aandelen inkoopprogramma van EUR 2 miljard. En tot slot geeft Shell aan vast te blijven houden aan een dividendgroei van 4% per jaar. Samen met het huidige dividendrendement van 4,7% is dat een aantrekkelijke investeringscasus.

Slotsom: weer een klein mijlpaaltje

In deze naar verhouding rustige maand voegde ik mijn eerste Noorse aandeel toe en breidde ik mijn positie in SEB uit volgens plan. Ondanks de hoge waarderingen ben ik van plan om (bij) te blijven kopen. Mede dankzij de aanhoudende bullmarkt is de waarde van mijn portefeuille inmiddels boven de 60k gestegen. Begin mei was dat nog 50k en november vorig jaar 40k. Het gaat voor mij begrippen enorm hard. Ook de stevige maandelijkse bijdragen helpen daar aan mee.

Het wordt steeds meer een sport om iedere euro te investeren. Soms schiet dat misschien wel te ver door. Vrijwel iedere maand ben ik vele dagen voor mijn salaris persoonlijk blut. Hierdoor is er vrijwel nooit geld voor verleidingen. Onlangs moest ik echter een klein bedrag van een beleggingsrekening terugboeken voor een bijdrage aan een verjaardagscadeau van een collega. De route naar meer financiële vrijheid gaat beslist niet vanzelf maar de huidige ontwikkeling geeft veel voldoening.

Artikel rating

Gemiddelde rating 0 / 5. Aantal: 0

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

6 gedachten over “Maandupdate – juli 2021

 1. Ik zeg mooie update met mooie resultaten en dito aankopen. Leuk om te zien dat je je keuze zo uitgebreid toelicht, je komt toch weer met suggesties die vaak niet op mijn radar staan. Ik zet binnenkort mijn aankopen van Q2 online, maar in alle eerlijkheid zijn ze vergelijkbaar als Q1. Mijn Q3 aankopen zijn tot nu toe weer wat diverser geweest.

  Ook erg herkenbaar dat je elke euro erin wilt stoppen, ik zorg nu in ieder geval voor een mini buffer als er toch nog wat gekocht moet worden 🙂

  1. Bedankt, Mr. Robot!

   Momenteel staan er zowel evergreens als nieuwe suggesties op mijn netvlies. Hopelijk kan ik de komende maanden weer interessante updates geven.

   Mocht de vlam in de pan schieten dan zal ik vermoedelijk een of twee spaarrekeningen plunderen. Maart 2020 gebruikte ik een deel van de voorziening voor vervanging van onze auto en dat heeft goed uitgepakt.

 2. Mooi overzicht weer DKK. Je laat echt iedere euro voor je werken zo te lezen! Ik leg meestal een vast bedrag per maand in, zodat er ook nog wat overblijft voor andere dingen.

  Tja, over Shell heb ik nog wat gemengde gevoelens. Eerst alles en iedereen schrik aanjagen met die verlaging om een jaar later 40% te verhogen. Maarja, iedere verhoging is welkom. Nu de koers nog 😉

  1. Bedankt Mr. Groeigeld!

   Toen ik begon was de verdeling EUR 500 beleggen en EUR 500 aflossen. Nu ik de maandupdates van toen teruglees kwam ik meestal niet eens aan dat bedrag. Vanwege onze verhuizing en lagere hypotheekrente los ik niet meer extra af. Daarbij is ons inkomen wat toegenomen en gaat mede door de pandemie besparen steeds makkelijker.

   Shell en andere hoogdividend aandelen zoals AT&T hebben mij veel geleerd. Gelukkig alle keren goed uitgekomen. Ik ben er wel nog voorzichtiger door geworden.

   De koers mag van mij gewoon omlaag. Ik ben nog aan het opbouwen en ik heb niet zoveel aan hoge prijzen, behalve bij enkele speculatieve kopen. In geval van Shell baal ik zelfs dat ik net te weinig dividend ontvang om 2 aandelen per kwartaal te kunnen DRIP-en :). Gisteren schreef ik er toevallig ook over op TEIN: https://europeaninvestornetwork.com/introduction/interview-with-dkk/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *