Nieuw industrieel erfgoed – maandupdate februari 2022

Nieuw industrieel erfgoed – maandupdate februari 2022

Om meerdere privé redenen is mijn interesse in de beurs volledig verdwenen. Vandaar de extreem late maandupdate. De oorlogssituatie helpt ook niet bepaald. Aan de bezoekersaantallen op mijn blog te zien ben ik daarin niet alleen. Alleen de transactiepagina wordt druk bezocht. In deze kortere maandupdate neem ik jullie mee in de wereld van industriële aandelen. Na vorige maand dividend aristocraat Stanley Black & Decker te hebben gekocht, kwamen er in februari twee bedrijven uit de industriesector bij.

Ik start met het delen van een watchlist met interessante namen uit de industriesector. Speciaal voor deze editie heb ik de lijst fors uitgebreid. Er ontbreken er nog een aantal, zoals Aalberts, TKH, Dover en Honeywell die ik later zal toevoegen. De meeste bedrijven zijn sterk gerelateerd aan het duurzaamheidsthema.

TOMRA
Dit Noorse bedrijf is marktleider in emballage automaten en maakt ook sorteermachines voor levensmiddelen en afvalpersen. Retourinname en recycling is cruciaal in de circulaire economie en het aandeel populair onder ESG beleggers. Tomra betaald een groeiend dividend en eigen aandeleninkoop. (opname: oktober 2018)
Graco
Deze Amerikaanse industriële producent van gereedschap om vloeistoffen en poeders te verplaatsen, meten, vullen en sproeien is van hoge kwaliteit met sterke concurrentievoordelen. Graco heeft een lage schuld en verhoogd het dividend al 19 jaar waarvan de laatste tien jaar met gemiddeld 11%. (opname: januari 2022)
MTU Aero Engines
Deze Duitse fabrikant van motoren voor commerciële en militaire vliegtuigen levert aan bedrijven als Boeing en Airbus. MTU heeft een sterke divisie in onderhoud en reparatie wat zorgt voor wederkerende inkomsten. De toetredingsdrempels zijn hoog door de vereiste technologische expertise en langdurige contracten tot wel 60 jaar. (opname: januari 2022)
Trigano
Dit Franse familiebedrijf maakt vouwwagens, caravans en campers. Zelf gaan we met veel tevredenheid op vakantie met een Adria caravan. Trigano is schuldenvrij en investeert in het uitbreiden van de productiecapaciteit. Door de coronapandemie is de vraag versneld toegenomen. Op lange termijn blijven de vooruitzichten gunstig. Het dividend neemt met grote sprongen toe (opgenomen: september 2020)
Daifuku
Daifuku is een Japans robotiseringsbedrijf. De material handling systemen worden gebruikt in volautomatische distributiecentra, fabrieken, bibliotheken en apotheken. Daifuku profiteert sterk van de digitalisering van de economie en de opkomst van e-commerce. Het bedrijf ziet de teruggave van kapitaal aan aandeelhouders als haar belangrijkste taak. Met een beoogd payout ratio van 30% is er veel ruimte voor groei. (opname: november 2020)
Nordson
Deze Amerikaanse wereldmarktleider in lijmdoseersystemen en dispensers heeft een sterke financiële positie en heeft net als sectorgenoot Graco gunstige vooruitzichten. Het dividend wordt al 58 jaar op rij verhoogd, waarvan de laatste 10 jaar met gemiddeld 15%. (opname: oktober 2021)
Nidec Corporation
Deze Japanse fabrikant van elektromotoren heeft u ook in huis. Ze zitten in ventilatoren in pc's, autoramen, robotstofzuigers en heeft grote ambities in elektrische voertuigen. Nidec is in financieel opzicht sterk. Het dividend gaat sinds 2012 in flinke stappen omhoog. (opname: februari 2022)
Asea Brown Boveri
Deze Zwitsers-Zweedse multinational is actief in elektrotechniek en automatisering. Het bedrijf zit solide in elkaar en profiteert van de energietransitie en groei in robotisering. ABB betaald al meer dan 15 jaar een dividend dat nooit is verlaagd. (opname: november 2021)
Meer info?
Siemens
Dit Duitse industrieconglomeraat bestaat al 174 jaar en is actief in infrastructuur, treinproductie, fabrieksautomatisering, medische technologie en digitalisering van producten en diensten. Siemens is degelijk, snoeit waar het moet en heeft goede vooruitzichten. Dividendgroei kan en mag hoger. (opname: juni 2021)
Daikin
Daikin Industries is een groot Japans bedrijf gespecialiseerd in airconditioning en koelsystemen. Door de toenemende bevolking, welvaart en opwarming van de aarde is er steeds meer vraag naar hun producten. Het dividend is de afgelopen 10 jaar meer dan 300% gestegen. (opname: april 2020)
A.O. Smith
A.O. Smith (VS) bestaat al 147 jaar en maakt geisers en boilers voor de zakelijke en particuliere markt die bekend staan om de hoge kwaliteit en betrouwbaarheid. Meer dan 60% van de verkopen komt uit Noord-Amerika en 34% uit het snelgroeiende China. De markt is volwassen en kent veel merktrouw. Dankzij de omvang investeert het relatief veel in R&D. A.O. Smith heeft een sterke balans en met 28 jaar dividendgroei een ijzersterk trackrecord.
Trane Technologies
Deze Amerikaanse producent van airconditioning, verwarmingssystemen, warmtepompen, ventilatiesystemen en boilers profiteert van klimaatverandering, verstedelijking en aandacht voor luchtkwaliteit. Het dividend is veilig en groeit ieder jaar stevig. (opname: juni 2020)
Johnson Controls International
Dit Amerikaanse bedrijf produceert slimme, smart connected, apparatuur voor klimaatbeheersing, (brand)beveiliging en verlichting van gebouwen. Johnson Controls profiteert van de transitie naar energiezuinige gebouwen. Het dividend werd in 2021 eindelijk verhoogd en ik verwacht vanaf nu een stabiele groei. (opname: april 2021)
Waste Management
De grootste afvalverwerker van de VS is actief in een verzadigde, maar essentiële markt met weinig concurrentie. Waste Management is recessiebestendig, heeft prijszettingsmacht en groeit door een toename in bevolking, consumptie, aandacht voor recycling en overnames. Het dividend wordt ieder jaar verhoogd. (opname: februari 2022)
Vinci
Dit Franse bouwconglomeraat haalt haar inkomsten uit concessies van infrastructuur zoals luchthavens, tunnels en tolwegen. Vinci is daarmee afhankelijk van vlieg- en autoverkeer en hard geraakt in de pandemie. Het goed gevulde orderboek, verbeterde werkkapitaal, en verhoogde dividend geven vertrouwen in de toekomst. (opname februari 2021)
Kingspan
Deze Ierse producent van bouwmaterialen is wereldmarktleider in isolatiemateriaal. Kingspan heeft een technologische voorsprong en groeit al decennia erg hard. Efficiënt omgaan met energie blijft langdurig een hoofdthema in de verduurzamingstrend. De sterke dividendgroei werd helaas onderbroken in de pandemie. (opname: december 2021)
Ball Corporation
Deze Amerikaanse fabrikant van aluminium blikjes en spuitbussen heeft een historie van meer dan 140 jaar. Ball profiteert volop van de duurzaamheidstrend waarin alternatieven worden gezocht voor plastic. Ondanks hogere kosten lijkt de transitie van PET-flessen naar aluminium nog maar net gestart. Helaas geen overtuigende dividendgroei. (opgenomen: november 2018)
Veolia Environnement
Dit Franse conglomeraat is internationaal actief in drinkwater, afvalverwerking, energie en blinkt uit in recycling. Veolia helpt bedrijven in het verminderen van watergebruik, winnen van energie en grondstoffen uit afval en scoort daarmee goed op duurzaamheid. Net als veel Franse bedrijven is de dividendgroei helaas gemankeerd. Op lange termijn zijn de vooruitzichten erg gunstig. (opname: oktober 2019)
Meer info?

Wil je meer weten over een van deze bedrijven? Start dan een draadje op het forum. De bedrijven in mijn portefeuille kun je terug vinden onder de kroonjuwelen, parels, kernposities en groeibriljanten. En natuurlijk zijn de aankopen beschreven in de maandupdates. Die kun je terugvinden met behulp van de zoekfunctie.

Owens Corning, building a more sustainable future

Owens Corning

Bouwbedrijven presteren opvallend vaak slecht op de beurs. Aan grote aangenomen projecten kleven hoge risico’s. Dat geldt veel minder voor toeleveranciers. De markt voor hoogwaardige bouwmaterialen heeft enkele aantrekkelijke punten. In veel delen van de wereld zijn er woningtekorten door bevolkingsgroei en individualisering. Dat zorgt voor een sterke autonome groei. Daarnaast zijn toenemende welvaart en de duurzaamheidstrend permanente aanjagers. In hetzelfde thema kocht ik eerder Masco en in Europa zijn Kingspan, Geberit, Saint-Gobain interessante bedrijven. Ik koos echter voor Owens Corning.

Dit Amerikaanse bedrijf produceert dakbedekking en isolatiematerialen. Het zit daarmee in de juiste sector en scoort uitstekend op duurzaamheid. Het dividend wordt ieder jaar verhoogd, waarbij er afgelopen december een verhoging van maar liefst 35% werd aangekondigd. Gezien de perspectieven is het bedrijf met een voorwaartse koers/winstverhouding van minder dan 9 aantrekkelijk. Op 2 februari kocht ik 6 aandelen Owens Corning voor $90 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 6,41 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.

Assa Abloy, creating access for a safer world

Assa Abloy

Deze Zweedse marktleider in sloten maakt hoogwaardige ver- en ontgrendelingsproducten voor de beveiliging van gebouwen. Het innovatieve bedrijf profiteert van de verschuiving naar software en de groeiende vraag uit opkomende markten. Assa Abloy is een Europese dividendmachine met ruim 10 jaar aan groei. Het is dan ook een trots lid van de Noble 30 European Dividend Aristocrats lijst.

Assa Abloy dividendgroei

In Europa is Assa Abloy een van de sterkste dividend groeiers die je kunt bezitten. Naast organische groei blinkt het bedrijf uit in overnames. De financiële positie en kasstromen zijn ijzersterk en de vooruitzichten uitstekend. Morningstar geeft bijvoorbeeld aan slechts vier bedrijven een wide moat rating met een positieve trend en Assa Abloy is daar een van. ASML is een andere. Het concurrentievoordeel is stevig en groeit. Vanwege de vele aantrekkelijke kenmerken staat een uitgebreid dividend aandeel van de maand artikel in de steigers. Wordt dus vervolgd.

Op 3 februari kocht ik 25 aandelen Assa Abloy voor 248 kronen per stuk. Hiermee voeg ik EUR 6,87 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Mocht het aandeel verder dalen dan komt Assa direct weer op de shortlist.

Unieke kans om Van Moof bij te kopen

Na een lange periode wachten ontving ik bericht van VanMoof over mijn geconverteerde aandelen. De positie bleek na 2,5 jaar veel meer waard te zijn geworden. Supermooi! In de tussentijd zijn in twee rondes investeringspartners ingestapt waardoor er aandelen bij zijn gekomen. Om verwatering te voorkomen had ik het recht om bij te kopen tegen dezelfde prijzen als deze investeerders. Ik besloot daar gebruik van te maken en ik schreef daar een uitgebreide post over. Hiermee voeg ik EUR 0,00 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Maar wel een unieke kans om mee te liften op het succes van dit hippe fietsmerk met een missie.

Thule, bring yor life

Thule

Deze Zweedse producent van dakkoffers, fietsendragers, tassen en kinderwagens stond al lange tijd op mijn vizier. Afgelopen zomer heb ik op de camping een kleine verkenning uitgevoerd. Thule blijkt een buitengewoon populair merk. Je komt hun producten dan ook overal tegen.

Sinds de beursgang in 2014 groeit het dividend als een raket. Op 9 februari kondigde Thule een verhoging aan van maar liefst 63%. Samen met een fors dalende beurskoers zorgt dat voor een dividendrendement van 3,5%. Hierdoor kwam het bedrijf nog nadrukkelijker in beeld.

Ik besloot om niet te wachten en direct gebruik te maken van de huidige koerszwakte. Vanwege hogere inkoopkosten liep de winst terug. Thule wil dat compenseren met prijsverhogingen die voor een deel al in januari zijn doorgevoerd. De hoge kwaliteit van de producten en de sterke vraag zullen mijn inziens zorgen voor herstel. Vorige week las ik dat er geen caravan meer te krijgen is. Thule zal hier ook van profiteren.

Op 22 februari kocht ik 20 aandelen Thule voor SEK 372 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 17 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Ik ben erg blij met deze aankoop, het past goed bij mijn beleggingsfilosofie. Het is al een iets grotere aankoop, maar ik zou het niet erg vinden om de positie uit te breiden indien de koers verder daalt.

Dividendinkomsten

Vijf bedrijven maakten een deel van hun winst aan mij over. Dat was erg aardig van ze.

Bristol-Myers Squibb€ 28,40
Texas Instruments€ 8,55
Air Products & Chemicals€ 5,59
AbbVie€ 21,38
Abbott Laboratories€ 1,74

Bij elkaar kwam er EUR 65,66 binnen op mijn beleggingsrekeningen. Een stijging van 25%. Het zijn allemaal bedrijven die ik heb bijgekocht, met Abbott als nieuwe toevoeging. De wegingen zijn al wat groter, waarbij vooral Bristol-Myers eruit springt. Het is momenteel mijn grootste positie met een waarde van circa EUR 4.500. Twee jaar geleden begon ik met opbouwen vanwege de ogenschijnlijke onderwaardering. Ik schreef er een dividend van de maand artikel over. Het heeft even geduurd, maar Bristol-Myers Squibb lijkt inmiddels de weg omhoog te hebben gevonden. Het bedrijf is in mijn ogen nog steeds niet duur.

Overweldigende dividendgroei

Niet 1, niet 2, maar 19 bedrijven besloten om mij te verblijden met een verhoging van de winstuitkering. En net als vorige maand ging dat niet zachtzinnig. De gewogen gemiddelde stijging bedraagt ruim 8%. Dat haal ik niet bij mijn werkgever. De jaarlijkse dividendinkomsten namen toe met EUR 75 per jaar. Om dezelfde inkomsten te realiseren had ik anders EUR 2.500 in moeten leggen. Nu nul euro.

BedrijfVerhogingImpactEquivalent
Gilead Sciences2,8%€0,80€26,67
Shell4,2%€6,60€220,00
Air Products & Chemicals8,0%€2,40€80,00
Microchip8,8%€0,98€32,80
Assa Abloy7,7%€0,70€23,30
3M0,7%€0,24€8,00
Thule62,5%€9,32€310,64
Orkla9,1%€0,64€21,25
Monolithic Power Systems25,0%€1,20€40,00
Ahold Delhaize5,6%€8,00€266,67
Castellum10,1%€3,26€108,72
NN Goup6,1%€5,40€180,00
BE Semiconductor95,9%€16,30€543,33
ASR18,6%€7,60€253,33
Wolters Kluwer15,4%€1,26€42,00
Thermo Fisher15,4%€0,96€32,00
Groupe SEB14,5%€2,48€82,67
Arkema20,0%€6,00€200,00
L3Harris9,8%€1,20€40,00
Totaal8,21%€75,34€2.511,38

De verhoging van 3M is een dissonant. Ik heb lang getwijfeld om het bedrijf uit mijn portefeuille te gooien. Op het forum schreef ik eerder over mijn zorgen. De voor mij belangrijke (dividend)groei is mager, de focus lijkt weg (erg veel divisies) en ik ben geschrokken van de sluiting van de fabriek vanwege het lozen van chemische troep in de Westerschelde. Het royale dividend, het trackrecord en de hoge R&D uitgaven geven nog een beetje houvast. 3M heeft in mijn ogen wel een probleem.

Slotsom: we gaan naar Zweden

Goede herinneringen bewaar ik aan mijn bezoeken aan Zweden. Stockholm, Uppsala, Helsingborg, Malmo en de fraaie natuurgebieden staan nog helder voor mijn geest. Het is in veel opzichten een fantastisch land. En het herbergt een aantal dividend groei parels. Na vorige maand Castellum te hebben verdubbeld kwamen in februari Assa Abloy en Thule in mijn portefeuille. In Scandinavië heb ik het Noorse Tomra Systems, bekend van de emballage machines, nog op het vizier. Hopelijk vind ik weer de drive om een Zweedse special te schrijven, want Assa Abloy en Thule verdienen in mijn ogen meer aandacht.

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 9

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

Artikel rating

Gemiddelde rating 5 / 5. Aantal: 9

Wees de eerste stem!

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

8 gedachten over “Nieuw industrieel erfgoed – maandupdate februari 2022

  1. Hetzelfde geld voor mij, ik heb een aantal financiële blogs die ik regelmatig even bekijk of er nieuwe post op staan. Ik vind het altijd interessant de gedachtes van andere beleggers te lezen en om inspiratie op te doen. Dus ik hoop zeker dat je weer inspiratie gaat vinden.

  2. Dag collega belegger van het eerste uur,

    Hoop dat het privé beter gaat en wens je alle sterkte daarbij toe..

    Hoewel een verschillende beleggingsstrategie, blijf ik het leuk vinden om je te volgen en te reageren..

    Gr

    Dividendbelegger

  3. Fijn dat het weer beter met je gaat en weer begint te borrelen. Je bent inmiddels een erg brede portefeuille aan het opbouwen (niet te breed?) en aardig op weg naar die beroemde eerste €100k.

    1. Dankje Mr. Groeigeld!

      Ik hoor inderdaad in het brede portfolio kamp. Als je mijn beweegredenen wilt weten dan kun je mijn uitgebreide toelichting lezen op het forum 🙂

      https://dekleinekapitalist.nl/forums/topic/aantal-posities-in-portefeuille/

      Met uitzicht op een royale belastingteruggave, bonus, en vakantiegeld is de 100k binnen bereik gekomen. Ondanks dat eerder genoemde oorzaken domineren merk ik dat ik daardoor de teugels al iets laat vieren.

      Groet, DKK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *