Kernposities

Kernposities

De aandelen die ik tot mijn kernposities reken halen niet de hoogste rendementen. De risico’s zijn echter ook veel lager. Hierdoor is de kans klein dat ze de laagste rendementen behalen als het tegenzit. De aandelen zijn over het algemeen saai en juist daarom een goede kernpositie.

Unilever
Unilever is een kern dividendgroei aandeel met sterke merken en een stabiele kasstroom. De producten die Unilever maakt worden dagelijks en in constante hoeveelheden gebruikt. Daarmee is het neerwaartse risico tijdens recessies beperkt. Aantrekkelijk is de forse blootstelling aan opkomende markten. (gekocht: mei 2019)
Meer info?
Stanley Black & Decker
Deze Amerikaanse fabrikant van hand- en elektrisch gereedschap betaalt al 144 jaar achtereen dividend, waarvan het de laatste 53 jaar steeds werd verhoogd. Stanley Black & Decker geniet een voorsprong dankzij R&D en schaalvoordelen. De lage schuldgraad en sterke kasstroom bieden volop ruimte voor dividendgroei. Afgelopen zomer ging dat met 13% omhoog (opname: juni 2020, gekocht: januari 2022)
Henkel AG & Co. KGaA
Deze Duitse gigant kent een rijke historie en is naast producent van huishoudelijke artikelen met merken als Persil, Sun, Silan en Schwarzkopf vooral ook een chemisch bedrijf. Henkel is leider in de groeiende markt van lijmen met merken als Loctite, Pattex en Pritt. Het dividend is al een paar jaar constant gebleven en de koers keihard gedaald. Gezien het lage risico, kansen in online en groei in lijmen is dit een momenteel een koopje. (opname en gekocht: januari 2022)
American Electric Power
American Electric Power produceert en verkoopt elektriciteit in het (mid)westen en het snelgroeiende zuiden van de Verenigde Staten. Het dividend is zonder meer veilig, nam de afgelopen jaren met gemiddeld 5% toe en samen met de groei in de winst per aandeel bedraagt het verwachte rendement 8% per jaar. (gekocht: februari 2021)
Meer info?
Kao Corporation
Kao Corporation is een Japanse producent van dagelijkse consumptiegoederen en scoort zeer hoog op duurzaamheidscriteria. Het is actief in huid- en haarverzorging, luiers en cosmetica. Kao concurreert met bedrijven als Unilever, Procter & Gamble, Beiersdorf en topaandeel L\'Oreal. Het dividend van Kao wordt al dertig jaar verhoogd. (opname: december 2020, gekocht: november 2021)
Meer info?
Orkla
Orkla is een Noorse holding met bedrijven die voornamelijk actief zijn in huishoudelijke merkproducten en voeding. Het bedrijf is sterk in het inspelen op lokale behoeften en levert in meer dan 100 landen. Orkla heeft een sterke kasstroom, groeit met name door gerichte overnames en is vriendelijk naar aandeelhouders. (gekocht: juli 2021)
Meer info?
Vonovia
Vonovia is ontwikkelt en verhuurt betaalbare huurwoningen en is vooral actief in de aantrekkelijke Duitse markt. Het bedrijf heeft een sterke balans, hoge dividendgroei en noteert momenteel tegen een fors disagio. De strategie gericht op expansie in geselecteerde Europese agglomeraties levert schaalvoordelen. De aanhoudende krapte zorgt voor een lage leegstand en hogere woningwaardes. (gekocht: mei 2021)
Meer info?
Illinois Tool Works
Dit Amerikaanse industrieel conglomeraat is bijna een ETF op zich. Het business model is gebaseerd op zelfstandigheid en ondernemerschap van de vele dochterbedrijven. Dankzij de brede diversificatie is ITW robuust. Het dividend wordt al 26 jaar ieder jaar verhoogd. (gekocht: oktober 2018)