Koninklijk bloed – Maandupdate april 2022
Ondanks de spanningen in de wereld was April voor ons een rustige maand. De jaarlijkse bonus werd uitgekeerd waardoor de geplunderde oorlogskas weer is bijgevuld. Verder was het vooral een maand waarin wij uitkeken naar de meivakantie. We maakten een vijfdaagse reis naar Duitsland. In deze maandupdate deel ik een paar aankopen, verken de relatie tussen mijn portefeuille en dividend aristocraten en bekijk de groei van een dividendkoning.
Mijn eerdere maandupdate over industriële bedrijven kwam achteraf te vroeg. Inflatie, hogere inputkosten en een afkoeling van de economie zijn geen fijne ingrediënten. Veel van deze bedrijven worden momenteel hard geraakt. Toch heb ik veel vertrouwen in de industriële sector. Volatiliteit hoort erbij, op de lange termijn komt het goed. Met 14 bedrijven zijn industrials bijvoorbeeld oververtegenwoordigd op de Amerikaanse dividend aristocratenlijst.
Een blik op Amerikaanse dividend aristocraten
Om lid te worden van de elite dient het dividend tenminste 25 opeenvolgende jaren te zijn verhoogd. De sectoren industrie, consumenten, gezondheidszorg, financiën en basismaterialen herbergen dergelijke bedrijven. In de financiële sector valt op dat banken ontbreken. Nuts, vastgoed, energie zijn beperkt aanwezig en communicatie is helemaal niet vertegenwoordigd. Dit zijn allemaal sectoren waarin veel hoogdividend aandelen te vinden zijn. Een gebrek aan langdurige groei zorgt voor lagere waarderingen en een gemankeerde dividendhistorie. In het beste geval blijft het dividend een poosje gelijk, maar bij vrijwel alle bedrijven wordt vroeg of laat het mes in het dividend gezet.
Het was mij eerder nog niet opgevallen, maar de gelijkenis qua verdeling met mijn portefeuille is treffend. Dat is natuurlijk ook niet zo vreemd gezien mijn doel. Om een passieve inkomstenstroom te creëren dat sneller toeneemt dan de inflatie is duurzame dividendgroei noodzakelijk. Bedrijven die dat kunnen bieden tref je vooral in de consumenten, gezondheidszorg, industrie en basismaterialen sector. En technologie! Want ik ben ervan overtuigd dat halfgeleider bedrijven de dividend aristocraten van de toekomst worden.
Voor een overzicht van Europese dividend aristocraten verwijs ik graag naar de Noble 30 van European DGI. Liefst 7 van de 30 aandelen heb ik zelf ook in portefeuille. In Europa zijn nog veel meer kleinere bedrijven met een lang dividendgroei trackrecord te vinden. Met name in Engeland, Zweden en Zwitserland zijn voor de liefhebber nog veel pareltjes te vinden.
Bijkoop Masco en Stanley Black & Decker
Onlangs begon onze thermostaatkraan in de douche te lekken. Na tien jaar is dat op zich niet vreemd. Na een klein onderzoek was de uitkomst het vervangen van de kraan. Je kunt voor een paar tientjes een mengkraan kopen bij de Action, maar toch gaat de voorkeur naar een vergelijkbaar exemplaar. Die zijn niet goedkoop. Op zo’n moment begint de psychologische oorlogsvoering. Als we er weer tien jaar mee doen valt het wel mee. Vanuit beleggersperspectief voel ik de prijszettingsmacht.
Na het monteren bleek warm en koud bij ons omgedraaid. Daarvoor is een speciaal kardoes te koop. Die is bijna twee keer zo duur als een normaal kardoes. Omdat je de thermostaatkraan toch al hebt gekocht is de stap om het speciale kardoes te kopen verrassend klein. Vanuit klantperspectief voel ik een koude douche. Vanuit beleggersperspectief zie ik een moat. Masco maakt dit soort luxe kranen. En alle toebehoren. Tot en met jacuzzi’s, kantoorinrichting, keukenblokken, tuinverlichting en verf aan toe. Masco is daarbij opvallend laag gewaardeerd. Net als Stanley Black & Decker.
Op 6 april verdubbelde ik mijn positie in Masco Corporation (ticker: MAS) door 10 aandelen voor $50 per stuk te kopen. De volgende dag kocht ik tevens 2 aandelen Stanley Black & Decker (ticker: SWK) voor $137 per stuk. Met deze aankopen voeg ik EUR 10,26 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten. Inmiddels is Masco wat opgekrabbeld en is Stanley Black & Decker verder gedaald. Deze dividend aristocraat, met 54 jaar aan opeenvolgende verhogingen, staat nadrukkelijk op de shortlist.
Whirlpool in de aanbieding
Naast de thermostaatkraan was ook de oven aan vervanging toe. Ook tien jaar oud, niet meer schoon te krijgen, dat hoort allemaal bij een tweedehands huis. Het was een simpel exemplaar van Bauknecht. In ons vorige huis waren we zeer tevreden over onze grote multifunctionele AEG combi stoombakoven. Een rosbief slow-cooken, groentes stomen, kipje grillen, cakejes bakken en vier pizza’s tegelijk. Zelfs een mega kerstkalkoen was geen probleem. Altijd met perfect resultaat. Het moest beslist weer een AEG worden. Al in januari bestelden we een nieuwe oven bij de voordeligste zaak die ik kon vinden. Geheel volgens verwachting werd de levering steeds uitgesteld, maar inmiddels is de oven in bedrijf. Superfijn!
De AEG is van het Zweedse Electrolux en de Bauknecht, naast merken als Kitchen Aid en Indesit, van het Amerikaanse Whirlpool. Qua producten heb ik beslist een voorkeur voor Electrolux. De belangrijkste reden om voor Whirlpool te gaan is de ogenschijnlijke onderwaardering. In mindere mate speelt ook mee dat ik met Groupe SEB al een sectorgenoot uit Europa in portefeuille heb en de dividendbelasting in Zweden hoog is. Ook zit Electrolux samen met bedrijven als ABB, Saab, Nasdaq, Wartsila, Husqvarna en AstraZeneca in de portefeuille van Investor AB. Een Zweedse holdingmaatschappij die ik ook graag zou toevoegen.
Whirlpool heeft als ambitie om de beste te worden op het gebied van keukenapparatuur en wasmachines. Dan hebben ze nog een lange weg te gaan. Slechts 3% van de omzet wordt besteed aan R&D en tevens 3% aan investeringen. Het zal dus uit overnames moeten komen. Onlangs kondigde het bedrijf een strategische portfolio evaluatie aan in de EMEA regio. Dit betekent dat Whirlpool hoogstwaarschijnlijk gaat desinvesteren in Europa, Midden-Oosten en Afrika. De focus komt te liggen op Amerika en India. Mochten er geen geschikte overnameprooien zijn dan zal de opbrengst naar aandeelhouders terugvloeien door eigen aandelen inkoop. Bovenop het aandeleninkoop programma dat dit jaar werd uitgebreid tot $2.9B. Dit jaar zou $1B moeten worden ingekocht en dat is gezien de lage marktkapitalisatie superveel.
Aandeelhouders werden ook verwend met een verhoging van het dividend met 25%. Het tiende opeenvolgende jaar van verhogingen. Bovendien werd het dividend nooit verlaagd. Het dividendrendement komt daarmee op een aantrekkelijke 4,1%. De outlook werd als gevolg van hogere inkoopkosten verlaagd. Whirlpool verhoogd wel haar prijzen, maar kan niet volledig compenseren. Aan de onderkant wordt op $24 per aandeel gerekend en dat geeft op de aankoopkoers een koers/winst verhouding van 7. Dat is ondanks het ontbreken van echte pricing power niet veel voor een bedrijf met een gezonde balans. Ik durf hem wel aan.
Op 25 april kocht ik 3 aandelen Whirlpool (ticker: WHR) voor $170 per stuk. Hiermee voeg ik netto EUR 17,16 toe aan mijn jaarlijkse dividendinkomsten.
Alphabet eindelijk gevonden
Je hangt met je vinger boven de koopknop en je drukt niet. Daarna verdubbelt de koers. Ruim. Herkenbaar? Rond april/mei 2020 op een prijs van $1100 leek Alphabet een koopje. Uiteindelijk koos ik voor andere aandelen. Gelukkig hebben die het ook fantastisch gedaan. Welltower is zelfs veel harder gestegen en betaalt een mooi dividend.
Al voor de pandemie loerde ik op zoekmachinemonopolist Alphabet. De afgelopen jaren is Google alleen maar dominanter geworden. Met aankopen als Youtube en een lucratief advertentiemodel stroomt het geld als water naar binnen. Daarmee investeert Alphabet in allerlei nieuwe initiatieven. Soms succesvol, soms helemaal niet.
Minder bekend is dat het bedrijf een enorme beleggingsportefeuille en kaspositie beheert. Hiermee fluctueert het aandeel deels mee met de markt en het geeft tegelijkertijd veel opties. Vroeg of laat raken de opties uitgeput en wordt het tijd om kapitaal terug te laten vloeien naar aandeelhouders. Vooralsnog keert Alphabet geen dividend uit, maar het zou mij niet verbazen als dat over een paar jaar wel gaat gebeuren.
Op 27 april kocht ik 1 aandeel Alphabet (ticker: GOOG) voor $2.300. Het is voor mij een grote aankoop die mede mogelijk is gemaakt door de de bonus van mijn werk. Dat koopt toch iets makkelijker. Net als in vorige maanden is het ook een aandeel dat al lang op mijn wishlist stond. Naast Alibaba, Adobe en Disney is het mijn vierde pure groeiaandeel. Op mijn portefeuille analyse pagina houd ik de verdeling bij, als zijn de streefgetallen beslist geen doel op zich.
Boer is troef met AGCO
Als je begint met dividendgroei beleggen kom je 3M al snel tegen. Vanwege het indrukwekkende trackrecord zit het aandeel in veel particuliere dividendgroei portefeuilles. Datzelfde is (of was) bij AT&T van toepassing. Ik schreef drie jaar geleden over de portefeuilles van collega bloggers. Leuk om terug te lezen. Later begon mij op te vallen dat een flink aantal van deze bedrijven zoals AT&T helemaal niet voorkomen in geconcentreerde portefeuilles van fondsbeleggers. Een opvallend contrast.
Al eerder etaleerde ik mijn onvrede over de gang van zaken binnen 3M. Eigenlijk is het besluit om afstand te doen dan al genomen. Het is echter zoeken naar een alternatief. Tot mijn grote vreugde kondigde fabrikant van agrarische machines AGCO een dividendverhoging van 20% aan en daarbij een verhoging van het speciale dividend met 12,5%. Dit was voor mij de bevestiging op het vorig jaar ingevoerde beleid omtrent de kapitaalallocatie. Daarin werd feitelijk aangekondigd dat het speciale dividend structureel zal worden uitgekeerd. Dankzij de verhoging van bij elkaar 13,8% bedroeg het dividendrendement 4,2% en dat is zelfs iets meer dan 3M.
Onlangs werd bekend dat AGCO is getroffen door ransomware. Het gevolg is dat de verkopen uitgerekend in het hoogseizoen ernstig worden gehinderd. Typisch een gebeurtenis waar maar moeilijk rekening mee valt te houden. het brengt mij weer op het spoor van cybersecurity aandelen als Crowdstrike, Norton Lifelock, Palo Alto Networks en Fortinet. Inmiddels lijkt de aanval weer onder controle.
Op 29 april kocht ik 5 aandelen AGCO (ticker: AGCO) voor $129 per stuk. Hiermee voeg ik EUR 21,62 toe aan mijn dividendinkomsten. Het bedrijf geldt als een pure play in de agribusiness, is goed geleid en profiteert van de hogere graanprijzen, verouderende vloot en groeiende vraag naar precisie technologie.
Royale dividendinkomsten
Deze maand keerden 21 bedrijven dividend aan mij uit waarvoor veel dank. Bij elkaar kwam er EUR 211 binnen en dat komt overeen met een groei van 129% ten opzichte van vorig jaar. In mei vorig jaar kocht ik 40 aandelen Ahold Delhaize bij en schreef dat ik de onderwaardering maar moeilijk kon plaatsen. Inmiddels is de koers flink gestegen en plukken we de dividendvruchten van dit Nederlandse kernaandeel.
Ahold Delhaize | € 70,72 |
Rio Tinto | € 62,69 |
Henkel | € 20,43 |
LVMH | € 10,50 |
Medtronic | € 8,67 |
Eastman Chemical | € 7,05 |
Castellum | € 6,44 |
Taiwan Semiconductor | € 5,21 |
Tecan | € 4,46 |
Illinois Tool Works | € 2,86 |
McCormick | € 2,36 |
Baxter | € 1,73 |
Owens Corning | € 1,63 |
Kulicke & Soffa | € 1,56 |
Wheaton Precious Metals | € 1,24 |
Monolithic Power Systems | € 1,17 |
Curtiss-Wright | € 0,85 |
Micron | € 0,80 |
Roper Technologies | € 0,49 |
First Majestic | € 0,27 |
Thermo Fisher | € 0,23 |
Een opvallende binnenkomer is Rio Tinto. Dankzij de hoge prijs voor ijzererts stroomde het kapitaal als vloeibare lava naar binnen. Een groot deel van de winst werd als speciaal dividend uitgekeerd. Volgend jaar kan het beslist veel lager uitvallen waarmee Rio Tinto nadrukkelijk geen aandeel is voor dividendgroei beleggers. Aangezien grondstoffen vaak goed presteren in tijden van hoge inflatie zie ik het als een interessante toevoeging.
Dividendgroei van een koning
In deze maandupdate was er behalve AGCO met 14% slechts een andere verhoging. Dividendkoning Johnson & Johnson liet het dividend met 7% groeien. Dat is niet 1 maar zelfs 2 centen hoger dan ik vorig jaar voorspelde. De grafiek met de dividendhistorie spreekt boekdelen, je kunt een liniaal langs de groei leggen. Een stairway to heaven. Mede hierdoor behoort Johnson & Johnson tot mijn kroonjuwelen.
Eind vorig jaar kondigde Johnson & Johnson een opsplitsing aan in twee bedrijven. De consumententak met merken als Band Aid, Listerine en Nicorette gaat verder met een nieuwe notering. Het zou meer waarde moeten creëren voor aandeelhouders, maar persoonlijk ben ik er niet enthousiast over. Een van de kwaliteiten is juist de brede spreiding van activiteiten. Johnson & Johnson heeft te maken met diverse rechtszaken. In tegenstelling tot Philips navigeert het Amerikaanse bedrijf zich daar vooralsnog handig doorheen. De pijplijn met nieuwe medicijnen oogt ook niet indrukwekkend. Ondanks de fraaie historie van deze dividendkoning blijf ik even lang de zijlijn staan.
11 gedachten over “Koninklijk bloed – Maandupdate april 2022”
Jouw artikelen zijn echt een genot om te lezen! Ik leer zoveel van jouw denkproces. Ik ben echt jaloers hoe je continue die nieuwe parels ontdekt.
Goed bezig DKK!
Bedankt, EDGI! Je compliment stel ik oprecht bijzonder op prijs. Meer parels in aantocht 🙂
Dank voor je overzicht ; ik vind AGCO eigenlijk de meest aantrekkelijke; zie ook bijgande synopsis . m vr. grt Michael
-AGCO Corporation is the third biggest farming equipment manufacturer in the world and is currently a buy.
– It is investing to play a major role in precision agriculture, a business that will lead to higher margins.
– Very strong in Europe, AGCO still has plenty of room to grow in North America, where margins are higher.
-AGCO also chose to increase inventories to face the current supply chain issues and have machines available in quick time.
– AGCO is a well-run company with favorable macro trends on its side which should attract long-term investors.
Bedankt voor je aanvulling, Michael!
Wat ik nog had kunnen toevoegen is de vergelijking met CNHI (Case New Holland, heeft issues) en Deere (breder gespreid, kwalitatief beter, maar veel duurder). En de relatie met voedselvoorziening in de wereld. AGCO kan als pure play speler in agribusiness sterk profiteren van de huidige trends.
Dank DKK, heb n kleine positie in AGCO ingenomen 🙂
fijne dag verder!
Wat een mooie namen heb je op je lijst van dividendinkomsten staan!
Zelf heb ik Investor AB ook hoog op mijn lijst staan. Eigenlijk wil ik hier een relatief grote aankoop doen, waarmee deze investeerder in de top 5 van mijn portefeuille gaat komen.
Dankje, MD!
Investor AB staat ook hoog in de portefeuilles van veel Scandinavische collega beleggers. Het bedrijf heeft een uitstekend trackrecord.
Daar ben je weer…. ?
Overweeg om jouw portfolio helemaal in fastgraphs te gieten en de ondergewaarde aandelen op te pikken. Heb ik naast fastgraphs, SSD ook jouw als bron…
Mijn voorspelling: ?
Over je jaar heb je portfolio verder geclusterd en stuur je daadwerkelijk aan om je beoogde rendement van 8 procent te realiseren :
Dividend + inkoop eigen aandelen + geschreven optiepremies..
????
Bedankt voor het compliment 🙂
Voor sommige aandelen kan het een aanvulling zijn, zoals bij AGCO. Bij Fastgraphs zal het nog wel werken, maar SSD verwacht ik niet. Omgaan met speciaal dividend is bijvoorbeeld lastig en ik heb dat echt goed uitgezocht.
Bedoel je met geclusterd dat ik minder aandelen aan zal houden? Die kans is erg klein :). Reken maar op een continue uitbreiding.
Opties schrijf ik soms op de Nederlandse aandelen, al publiceer ik er nauwelijks over.
Het beoogde rendement bedraagt niet 8% maar 7% :). Ik stuur daarop door selectie van bedrijven met een gemiddeld hoge, voorspelbare dividendgroei. Uiteindelijk volgen de koersen vanzelf. Tot op heden gaat dat niet onaardig.
Mooie aankopen en toelichting. Die CAGR grafieken zijn ook een genot voor het oog. Gebruik je daar nou speciale software voor?
Bedankt Kapitalisman!
De CAGR grafieken zijn inderdaad met add-in software voor MS powerpoint gemaakt. Op Twitter heb ik er al velen gepubliceerd na dividendverhogingen.