de kleine kapitalist

de kleine kapitalist

Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 27)
 • Auteur
  Berichten
 • In reactie op: Laatste aankopen portefeuille #15499
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Bedankt Franky,

  Normaliter bespreek ik alle aankopen in de maandupdate. Vanwege problemen met mijn blog en minder motivatie is dat al een tijdje niet meer gebeurd.

  Starbucks betrof een kooporder die werd geraakt. Op basis van eerdere analyses had ik $73 als fraai instapmoment aangemerkt. Een nadere analyse van de koersval maakt mij minder enthousiast. Ook de toelichting van de CEO was erg zwak. Daarnaast kocht ik ook McDonalds, Mondelez en later Lamb Weston. Dat zijn allemaal US consumer aandelen. Deels gefinancierd met verkoop helft Unilever. Na de verkoop van McCormick had ik alleen Nike in porto. Nu is de verdeling US/non-US iets evenwichtiger.

  Groet, DKK

  In reactie op: Het moment om TKH in te slaan? #14883
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Wat mij betreft is TKH zeker koopwaardig :). Het bedrijf is echter geen echt dividendgroei aandeel, het trackrecord is daarvoor te hobbelig: https://www.tkhgroup.com/en/investors/tkh-share-information/

  TKH is cyclischer dan je misschien zou verwachten. Daardoor reageert de markt misschien ook wel zo heftig. Als je daar doorheen kunt kijken lijkt TKH mij op basis van de gunstige vooruitzichten een mooie belegging.

  In reactie op: Seeking Alpha #14881
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Hoi John,

  Ik volg Seeking Alpha zelf niet. Geen idee of je het al hebt geprobeerd, maar je kunt een betaalmuur omzeilen met bij voorbeeld www{punt}removepaywall{punt}com/{link naar het artikel dat je wilt lezen}. Ik heb dat net even geprobeerd met een SA artikel en dat werkt. Er zijn meer alternatieven.

  Groet, DKK

  In reactie op: AI assistentie / ChatGPT #14856
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Hi J.

  Bedankt voor je leuke vraag. Ik heb geëxperimenteerd met ChatGPT en andere LLM’s, maar dan in een professionele context. Voor mijn blog heb ik dat nooit overwogen en zal ik dat ook nooit doen. Door mijn reis en invalshoeken zelf op te schrijven besteed ik meer tijd aan de keuzes die ik maak. En kan ik naderhand inzien hoe ik destijds tegen zaken aan keek. Het zou tijd kunnen schelen, maar schiet dan het doel voorbij. De makkelijke weg brengt je minder is mijn overtuiging. Bovendien hoop ik dat mijn schrijfsels worden gewaardeerd zoals ze zijn.

  Bedankt voor het meedenken!

  Groet, DKK

  In reactie op: Loyaliteitsbonus L’Oreal #14743
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Hoi Henk, nee dat heb ik nog niet gedaan. Ik heb de aandelen vorig jaar november gekocht en heb er destijds niet aan gedacht. Ik weet ook niet zeker of ABN er aan meewerkt. Nu gelukkig genoeg tijd om alsnog te regelen. Dan zou dat in 2026 (!) een extra uitkering van dik EUR 1 (!) opleveren. Misschien dat ik daarom nog geen haast heb :). Het grootste deel van het rendement moet uit koerswinst komen. Op dit moment staan de aandelen 46% boven mijn aankoopprijs. Het is nu wel erg aan de prijs. Ik wacht weer op betere tijden om bij te kopen.

  In reactie op: DLR #13424
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Hi Jeroen,

  Nee, dat staat helaas foutief. Het dividend van Digital Realty Trust is al 17 jaar achtereen verhoogd. Bedankt voor je bericht.

  Helaas kan ik sinds een aantal maanden geen aanpassingen meer maken. Ik gebruik een plugin om de aandelen in positie en op de watchlist te duiden. Ik ben op zoek naar een alternatief, maar dat betekent helaas ontzettend veel werk.

  Succes!
  DKK

  In reactie op: Nieuwe belasting Box 3 #13211
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Hartelijk dank Peter. Een gelukkig nieuwjaar toegewenst!

  Je bent helaas op een ongunstig moment gestart, maar laat dat je verdere beleggingscarrière niet verpesten. Beginnersfouten horen er helaas bij. Uit verschillende indicatoren blijkt dat veel particulieren zich terugtrekken en dat is jammer. Het is erg goed om regels te hanteren zoals jij ook doet.

  De hervorming van box 3 is een zeer goede forum vraag. Ik heb mij er eerlijk gezegd nog niet heel erg in verdiept. Maar het schopt mijn route naar meer financiële vrijheid natuurlijk wel in de war. Niet bepaald leuk.

  Aan de andere kant begrijp ik het idee om vermogen te belasten. De rijken worden rijker en dat werkt ontwrichtend. Tweede huizen voor de verhuur heeft ook nadelige maatschappelijke gevolgen. Mensen kunnen amper wonen en de energierekening is onbetaalbaar. Je zou wat mij betreft wel willen dat arbeid minder wordt belast. Wellicht wordt het dan toch nog een paar jaar extra doorwerken.

  Er zullen vast constructies worden bedacht om de belasting te ontwijken. Als er 1 meetmoment is zal er tijdelijk (of deels permanent) vermogen worden verschoven van beleggingen naar spaarrekeningen. Met opties zijn er constructies te bedenken. Of het benutten van de vrijstelling bij minder gefortuneerde familieleden. Voor mensen die al FIRE zijn wordt emigratie vermoedelijk (nog) aantrekkelijker. Wellicht heeft een lezer een briljant idee?

  Nogmaals een goed onderwerp waar ik me dit jaar verder in zal verdiepen.

  Groet, DKK

  In reactie op: Orkla #12924
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Is dat nieuw? Ik heb in mei 25% dividendbelasting betaald.

  In reactie op: Fanuc Corporation #12099
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Dat klopt. Mijn doel is een minimale dividendgroei van 7% per jaar. het startdividend is minder van belang. De koers volgt het dividend. Met een minimale startrendementseis hadden aandelen als ASML, Microsoft en LVMH nooit in mijn porto gekomen. Die laatste heeft na 2,5 jaar al een Yield-on-Cost van bijna 3%, terwijl het dividendrendement van LVMH nu 1,7% bedraagt. Dat zijn toch wel vaak de fraaiere aandelen.

  In mijn portefeuille zitten ook aandelen met een hoog dividend rendement. Dat heeft vooral te maken met spreiding en het is stiekem natuurlijk ook wel fijn om soms grotere bedragen gestort te krijgen :).

  In reactie op: Fanuc Corporation #11429
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Hallo Mike,

  Fanuc staat ook op mijn longlist. Echt een fraai aandeel! Ik kan helaas niet alles kwijt. Zowel in porto als op de site. Voor de longlist gebruik ik een add-in en ik kan momenteel niet meer aanpassen. In mijn portefeuille heb ik reeds Keyence dat ook inspeelt op hetzelfde thema. Andere Japanse aandelen naast Daifuku en Daikin die ik op mijn watchlist heb staan zijn Kose (Cosmetica, dividendrichtlijn +17% in 2023), Nidec (elektrische aandrijving), Hoya (optische lenzen) en Shimano (oa fiets, vis-, roei- en skisportonderdelen).

  In reactie op: Orkla #11164
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Hallo Wim,

  Dank voor je vraag. Ik zie twee redenen. Ten eerste bleek uit de kwartaalcijfers een lager dan verwachte omzet (14,8 mNOK ipv 14,9). Veel concurrenten konden nog wel een plusje laten zien door nog hogere prijsverhogingen dan Orkla (+9% vs Europees gem. +10,2%). Er is vrees dat de komende kwartalen de volumes omlaag gaan omdat consumenten overschakelen naar huismerken. Tot op heden blijft dat effect nog beperkt, mensen blijven A-merken trouw.

  Ten tweede kondigde het bedrijf aan zich te transformeren tot een investeringsmaatschappij met 12 meer zelfstandig opererende dochters. In mijn portefeuille heb ik met Roper Technologies en Illinois Tool Works andere bedrijven die succesvol zijn met deze aanpak. Mr. Buffet doet het ook zo. Orkla blijft daarbij gerichte overnames doen. Momenteel veel in pizza. Dat is een fraaie business (zie prestaties van de bekende ketens) en geeft een extra distributiekanaal rechtstreeks bij de klant thuis.

  Orkla heeft een mooie spreiding in portfolio en geografie. Dat het veel in opkomende landen zoals India zit is nu een nadeel, maar op langere termijn mijns inziens een voordeel (gunstige demografie). Op korte termijn verwacht ik eerlijk gezegd niet veel, op lange termijn een mooi aandeel.

  Groet, DKK

  In reactie op: Waterstof #9952
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Hoi Reaguurder,

  In waterstof zie ik zeker toekomst. Ik kies echter voor de grote leveranciers en tevens dividendgroeiers zoals Air Products (in porto), Air Liquide of Linde. Air Products heeft meer dan 60 jaar ervaring in waterstof en al 30 jaar stations. Aandelen als Plug Power, Ballard Power en NEL asa zijn wat mij betreft meer voor de speculatieve belegger die de markt en producten goed begrijpt. In het verleden heb ik Hyster-Yale bekeken, staan ook op mijn longlist. Zij maken oa vorkheftrucks met brandstofcellen en betalen dividend. Achteraf blij dat ik niet ben ingestapt. Mogelijk inmiddels wel interessant.

  Een andere sector waar ik veel van verwacht is cybersecurity. Ik heb Palo Alto Networks, Norton Lifelock, Fortinet, Okta, Crowdstrike, Zscaler, Check Point Software en Avast allemaal verkend. Maar de markt, bedrijf en producten heb ik onvoldoende kunnen doorgronden om een gedegen keuze te maken.

  Groet, DKK

  In reactie op: Complimenten #9343
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Hoi Reaguurder,

  Ik heb het net helemaal nageplozen. Daarvoor heb je helaas een bedrijfsrekening nodig en een klachtenafhandelingsprocedure. Dat heb ik niet.

  In ieder geval veel dank voor je interesse om koffie te kopen!

  Op dit moment hebben twee personen dat daadwerkelijk gedaan en gezamenlijk 4 koffietjes gedoneerd. Ik weet alleen niet van wie. Mocht u dit lezen, enorm veel dank 🙏

  Groet, DKK

  In reactie op: Microsoft #8192
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Als ik Microsoft nog niet had zou ik zeker kopen. Nu staat het op mijn bijkoop shortlist samen met ASML, TSMC, Baxter, Enel. Veel posities die hard zijn weggezakt komen ook nadrukkelijk in aanmerking. Ook heb ik al lange tijd kooporders staan op wishlist aandelen L’Oreal (300), Roche (300), Linde (250) en Ecolab.

  In reactie op: Abbvie #5244
  de kleine kapitalist
  Sleutelbeheerder

  Vorige maand heb ik mijn positie in Bristol-Myers Squibb teruggebracht iets afgeroomd van 70 naar 60 aandelen. Door de draai naar waarde is mijn blootstelling aan farma erg groot geworden. Bristol-Myers was door een fraaie koersklim zelfs mijn grootste positie geworden. Met de opbrengst een van de vele dalers gekocht. Of dat goed uitpakt moet nog blijken. Ik blijf leren.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 27)