de kleine kapitalist

de kleine kapitalist

Aangemaakte reacties

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 23)
  • Auteur
    Berichten
  • In reactie op: Loyaliteitsbonus L’Oreal #14743
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Hoi Henk, nee dat heb ik nog niet gedaan. Ik heb de aandelen vorig jaar november gekocht en heb er destijds niet aan gedacht. Ik weet ook niet zeker of ABN er aan meewerkt. Nu gelukkig genoeg tijd om alsnog te regelen. Dan zou dat in 2026 (!) een extra uitkering van dik EUR 1 (!) opleveren. Misschien dat ik daarom nog geen haast heb :). Het grootste deel van het rendement moet uit koerswinst komen. Op dit moment staan de aandelen 46% boven mijn aankoopprijs. Het is nu wel erg aan de prijs. Ik wacht weer op betere tijden om bij te kopen.

    In reactie op: DLR #13424
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Hi Jeroen,

    Nee, dat staat helaas foutief. Het dividend van Digital Realty Trust is al 17 jaar achtereen verhoogd. Bedankt voor je bericht.

    Helaas kan ik sinds een aantal maanden geen aanpassingen meer maken. Ik gebruik een plugin om de aandelen in positie en op de watchlist te duiden. Ik ben op zoek naar een alternatief, maar dat betekent helaas ontzettend veel werk.

    Succes!
    DKK

    In reactie op: Nieuwe belasting Box 3 #13211
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Hartelijk dank Peter. Een gelukkig nieuwjaar toegewenst!

    Je bent helaas op een ongunstig moment gestart, maar laat dat je verdere beleggingscarrière niet verpesten. Beginnersfouten horen er helaas bij. Uit verschillende indicatoren blijkt dat veel particulieren zich terugtrekken en dat is jammer. Het is erg goed om regels te hanteren zoals jij ook doet.

    De hervorming van box 3 is een zeer goede forum vraag. Ik heb mij er eerlijk gezegd nog niet heel erg in verdiept. Maar het schopt mijn route naar meer financiële vrijheid natuurlijk wel in de war. Niet bepaald leuk.

    Aan de andere kant begrijp ik het idee om vermogen te belasten. De rijken worden rijker en dat werkt ontwrichtend. Tweede huizen voor de verhuur heeft ook nadelige maatschappelijke gevolgen. Mensen kunnen amper wonen en de energierekening is onbetaalbaar. Je zou wat mij betreft wel willen dat arbeid minder wordt belast. Wellicht wordt het dan toch nog een paar jaar extra doorwerken.

    Er zullen vast constructies worden bedacht om de belasting te ontwijken. Als er 1 meetmoment is zal er tijdelijk (of deels permanent) vermogen worden verschoven van beleggingen naar spaarrekeningen. Met opties zijn er constructies te bedenken. Of het benutten van de vrijstelling bij minder gefortuneerde familieleden. Voor mensen die al FIRE zijn wordt emigratie vermoedelijk (nog) aantrekkelijker. Wellicht heeft een lezer een briljant idee?

    Nogmaals een goed onderwerp waar ik me dit jaar verder in zal verdiepen.

    Groet, DKK

    In reactie op: Orkla #12924
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Is dat nieuw? Ik heb in mei 25% dividendbelasting betaald.

    In reactie op: Fanuc Corporation #12099
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Dat klopt. Mijn doel is een minimale dividendgroei van 7% per jaar. het startdividend is minder van belang. De koers volgt het dividend. Met een minimale startrendementseis hadden aandelen als ASML, Microsoft en LVMH nooit in mijn porto gekomen. Die laatste heeft na 2,5 jaar al een Yield-on-Cost van bijna 3%, terwijl het dividendrendement van LVMH nu 1,7% bedraagt. Dat zijn toch wel vaak de fraaiere aandelen.

    In mijn portefeuille zitten ook aandelen met een hoog dividend rendement. Dat heeft vooral te maken met spreiding en het is stiekem natuurlijk ook wel fijn om soms grotere bedragen gestort te krijgen :).

    In reactie op: Fanuc Corporation #11429
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Hallo Mike,

    Fanuc staat ook op mijn longlist. Echt een fraai aandeel! Ik kan helaas niet alles kwijt. Zowel in porto als op de site. Voor de longlist gebruik ik een add-in en ik kan momenteel niet meer aanpassen. In mijn portefeuille heb ik reeds Keyence dat ook inspeelt op hetzelfde thema. Andere Japanse aandelen naast Daifuku en Daikin die ik op mijn watchlist heb staan zijn Kose (Cosmetica, dividendrichtlijn +17% in 2023), Nidec (elektrische aandrijving), Hoya (optische lenzen) en Shimano (oa fiets, vis-, roei- en skisportonderdelen).

    In reactie op: Orkla #11164
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Hallo Wim,

    Dank voor je vraag. Ik zie twee redenen. Ten eerste bleek uit de kwartaalcijfers een lager dan verwachte omzet (14,8 mNOK ipv 14,9). Veel concurrenten konden nog wel een plusje laten zien door nog hogere prijsverhogingen dan Orkla (+9% vs Europees gem. +10,2%). Er is vrees dat de komende kwartalen de volumes omlaag gaan omdat consumenten overschakelen naar huismerken. Tot op heden blijft dat effect nog beperkt, mensen blijven A-merken trouw.

    Ten tweede kondigde het bedrijf aan zich te transformeren tot een investeringsmaatschappij met 12 meer zelfstandig opererende dochters. In mijn portefeuille heb ik met Roper Technologies en Illinois Tool Works andere bedrijven die succesvol zijn met deze aanpak. Mr. Buffet doet het ook zo. Orkla blijft daarbij gerichte overnames doen. Momenteel veel in pizza. Dat is een fraaie business (zie prestaties van de bekende ketens) en geeft een extra distributiekanaal rechtstreeks bij de klant thuis.

    Orkla heeft een mooie spreiding in portfolio en geografie. Dat het veel in opkomende landen zoals India zit is nu een nadeel, maar op langere termijn mijns inziens een voordeel (gunstige demografie). Op korte termijn verwacht ik eerlijk gezegd niet veel, op lange termijn een mooi aandeel.

    Groet, DKK

    In reactie op: Waterstof #9952
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Hoi Reaguurder,

    In waterstof zie ik zeker toekomst. Ik kies echter voor de grote leveranciers en tevens dividendgroeiers zoals Air Products (in porto), Air Liquide of Linde. Air Products heeft meer dan 60 jaar ervaring in waterstof en al 30 jaar stations. Aandelen als Plug Power, Ballard Power en NEL asa zijn wat mij betreft meer voor de speculatieve belegger die de markt en producten goed begrijpt. In het verleden heb ik Hyster-Yale bekeken, staan ook op mijn longlist. Zij maken oa vorkheftrucks met brandstofcellen en betalen dividend. Achteraf blij dat ik niet ben ingestapt. Mogelijk inmiddels wel interessant.

    Een andere sector waar ik veel van verwacht is cybersecurity. Ik heb Palo Alto Networks, Norton Lifelock, Fortinet, Okta, Crowdstrike, Zscaler, Check Point Software en Avast allemaal verkend. Maar de markt, bedrijf en producten heb ik onvoldoende kunnen doorgronden om een gedegen keuze te maken.

    Groet, DKK

    In reactie op: Complimenten #9343
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Hoi Reaguurder,

    Ik heb het net helemaal nageplozen. Daarvoor heb je helaas een bedrijfsrekening nodig en een klachtenafhandelingsprocedure. Dat heb ik niet.

    In ieder geval veel dank voor je interesse om koffie te kopen!

    Op dit moment hebben twee personen dat daadwerkelijk gedaan en gezamenlijk 4 koffietjes gedoneerd. Ik weet alleen niet van wie. Mocht u dit lezen, enorm veel dank 🙏

    Groet, DKK

    In reactie op: Microsoft #8192
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Als ik Microsoft nog niet had zou ik zeker kopen. Nu staat het op mijn bijkoop shortlist samen met ASML, TSMC, Baxter, Enel. Veel posities die hard zijn weggezakt komen ook nadrukkelijk in aanmerking. Ook heb ik al lange tijd kooporders staan op wishlist aandelen L’Oreal (300), Roche (300), Linde (250) en Ecolab.

    In reactie op: Abbvie #5244
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Vorige maand heb ik mijn positie in Bristol-Myers Squibb teruggebracht iets afgeroomd van 70 naar 60 aandelen. Door de draai naar waarde is mijn blootstelling aan farma erg groot geworden. Bristol-Myers was door een fraaie koersklim zelfs mijn grootste positie geworden. Met de opbrengst een van de vele dalers gekocht. Of dat goed uitpakt moet nog blijken. Ik blijf leren.

    In reactie op: Abbvie #5194
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Interessante vraag. Ik zie nu dat ik ook op een koerswinst van 83% sta. Dat is op zich niet zo vreemd. AbbVie was wel erg laag gewaardeerd terwijl er met de slimme overname van Allergan (botox) is ingespeeld op het patentverlies op Humira. Er wordt op een cashflow van $21B ieder jaar $8 a $9 miljard afbetaald, waardoor de schuldpositie weer zal normaliseren.

    In 2020 was Humira goed voor 43% van de omzet en dit jaar nog maar 31%. De oncologiemedicijnen Imbruvica en Venclexta en autoimmuun medicijnen Rinvoq (reuma) en Skyrizi (psoriasis) groeien fors, waardoor dit jaar de winst per aandeel gewoon 11% stijgt naar ca. $14. Volgend jaar gaat dat vanwege Humira flink dalen, maar de pijplijn is zeker niet slecht.

    Voor groei zijn vrijwel alle farmaceuten afhankelijk van afsplitsingen en overnames. Eli Lilly met Elanco, Pfizer met Viatris, Merck met Organon, Glaxo met consumentendivisie (Unilever verhaal). Ze willen allemaal af van generieke medicijnen en meer de biotech kant op. In overnames is niet iedereen even succesvol. De groei van omzet en winst verloopt dan ook erg hobbelig bij veel farmaceuten. Het management van AbbVie, pas sinds 2013 afgesplitst van Abbott, lijkt daar beter in dan bijvoorbeeld Gilead.

    Samengevat heb ik voldoende vertrouwen om AbbVie vast te houden. Hoogstens afromen voor een beter bedrijf. Zoals Roche, maar daar kleven weer andere nadelen aan (dividendbelasting). Het dividendrendement is goed en wordt ook zonder Humira gedekt door de vrije kasstroom. Meeste verplichtingen lopen af op lange termijn. Bovendien heb ik een slecht verkoop trackrecord :).

    Succes met je keuze!

    In reactie op: Alibaba #5135
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Alibaba zou voor mij een speculatieve bijkoop zijn. Op de beurs in Hong Kong is echter een minimale afname van 100 stuks van toepassing (momenteel EUR 1.100) en dat is wat veel. Bovendien zijn er door de recente daling veel bedrijven in koopterritorium gekomen.

    In reactie op: Aantal posities in portefeuille #4950
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Mijn overwegingen zijn ongeveer als volgt. Vaak wordt 30 a 40 aandelen geadviseerd om voldoende te spreiden en de aandelen goed te kunnen volgen. Ook succesvolle beleggingsfondsen hebben vaak een geconcentreerde portefeuille van dat formaat. In theorie zorgen meer aandelen niet per se voor meer spreiding. Waarom dan meer?

    Ten eerste ben ik overtuigd van mijn onkunde. Ik geloof niet dat ik door een bedrijf nauwkeurig te volgen alles weet en op tijd zal zijn om uit te stappen. Philips stap ik zelfs zo ongeveer op het slechtst denkbare moment in. Liever hanteer ik een eenvoudige richtlijn. Bij AT&T ging het aandeel er direct uit nadat een dividendverlaging onontkoombaar was. In januari 2021 schreef ik dat ik mij er niet comfortabel meer bij voldoende. Veel collega’s die er tot hun oksels in zitten wilden niet overhaast beslissen. En dan eindig je tussen wal en schip. (Mocht u het aandeel hebben, het komt vast goed).

    Het is denk ik goed om alert te zijn bij een paar posities, maar het merendeel zou stormen moeten kunnen doorstaan. Ik kijk daarvoor met name naar het business model, marktpositie, houdbaarheid van concurrentievoordelen, financiële positie, (dividend) trackrecord, groeiperspectieven en de waardering. Bedrijven als Microsoft, Texas Instruments, ASML, Johnson & Johnson, Medtronic, Thermo Fisher, Abbott, Union Pacific, Stanley Black & Decker, LVMH, Air Products & Chemicals, McCormick, L’Oréal en nog veel meer zitten zo goed in elkaar. Daar hoef ik niet ieder kwartaalrapport van in te zien.

    Ik moet helaas bekennen dat ook 3M momenteel op mijn lijstje staat met aandelen waar ik alert op ben. De voor mij belangrijke (dividend)groei is mager, de focus lijkt weg (erg veel divisies) en ik ben geschrokken van de sluiting van de fabriek vanwege het lozen van chemische troep in de Westerschelde. Het royale dividend, het trackrecord en de hoge R&D uitgaven geven nog een beetje houvast. 3M heeft in mijn ogen wel een probleem.

    Ten tweede vind ik het net als John moeilijk om aandelen bij te kopen van bedrijven die sterk zijn gestegen. Dat is op zich geen goede reden. Deze maand deed ik dat overigens wel bij Microsoft. Vanwege de bullmarkt zijn er op de Aziaten na bijna geen aandelen die in het rood staan. Bij Microchip gebeurde dat wel direct een maand na aanschaf en omdat ik mijn huiswerk al heb gedaan is het dan makkelijk om bij te kopen.

    Ten derde ben ik een opvallend zwakke verkoper. Buiten gemankeerde namen als AT&T, Bayer, zijn alle aandelen die ik van de hand heb gedaan goed gaan presteren. Zoals UPS, Target, Albemarle, AO Smith, ASML, Disney, Simon Property, etc. Daarom ben ik voorzichtiger met verkopen en neemt het aantal aandelen toe. Deze maand verkocht ik Electronic Arts dus je kunt die op je kooplijstje zetten.

    Ten vierde vind ik het ook leuk om verschillende bedrijven beter te leren kennen. En de beste manier is door het aandeel te kopen en erover te schrijven. Het is een beetje als met auto’s. Die van jezelf zie je ineens overal rijden. Je krijgt er automatisch mee van mee. Een sterk bedrijf met goede vooruitzichten en een aantrekkelijke waardering lijkt vaak gunstiger dan bijkopen van duurdere bestaande portefeuille aandelen. Het gaat in mijn geval vrijwel altijd om een positie van circa EUR 500. Ik sluit niet uit dat ik later alsnog zal consolideren.

    Als laatste zo ik nog willen noemen dat ik altijd jaloers ben op beleggers die heel bewust blijven focussen op een geconcentreerde portefeuille van 30-40 aandelen en nauwelijks wisselen. Vaak hebben ze een ijzeren geduld om te wachten op geschikte momenten om bij te kopen. Dat heb ik blijkbaar (nog) niet.

    In reactie op: Aantal posities in portefeuille #4878
    de kleine kapitalist
    Sleutelbeheerder

    Zelf heb ik momenteel 70 posities inclusief de indexfondsen en VanMoof. Dat wordt doorgaans als veel beschouwd en ik doe dat niet omdat ik bang ben om onvoldoende gediversifieerd te zijn.

    Het onderwerp is groot genoeg voor een aparte post. Als er meer lezers zijn die dit leuk vinden dan hoor ik het graag. Ik denk dat ik een afwijkende opinie heb en dan kan interessant zijn om te lezen. Of als er animo voor is in een online meeting.

15 berichten aan het bekijken - 1 tot 15 (van in totaal 23)